Köpeklerde pati şişmesi oldukça yaygın bir sorundur. Durum genellikle tehlikeli olmasa da, dikkat edilmediği durumlarda kötü sonuçlar doğurabilir. Köpeklerde pati şişmesi, sorunun nedenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Köpek patileri, çok hassas olduğundan bu durum sevimli dostlarımız için rahatsız edici ve hatta çok acı verici olabilir. Bu yüzden böyle bir durum ile karşılaşıldığı takdirde dikkat edilmesi büyük önem taşır. Şişmiş köpek patilerine genellikle keskin nesnelere basılması, patilerin kapı arası gibi dar alanlara girmesi, çeşitli böcekler tarafından ısırılması ve sürekli patilerin çiğnenmesi gibi eylemler sonucunda şişme durumu olur. Böyle durumlarda enflamasyonun nedenine bağlı olarak tedavi yardımcı olabilir.
Bir köpeğin herhangi bir topallama, bir bacağı tercih etme gibi belirtileri gözlemlendiği takdirde, mutlaka bu eylemi detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Şişlik ve ağrı için patilerin üst ve alt kısımlarına dikkat edilmesi, her türlü topallığın değerlendirilmesi için esastır.
İçindekiler
Köpeğinizin patisinin şişmesine yol açabilecek bir sürü neden vardır. Bunların arasından en yaygın olan nedenlerden birisi, ayak parmağına veya pedlerin arasına takılabilecek oyuncaklar, küçük sivri taşlar ve diken gibi yabancı nesnelerdir. Köpekler, bildiğiniz üzere dışarıda koşmayı çok severler ve her zaman aktif oldukları için örümcekler, çeşitli böcekler veya arılar gibi patilerinde ağrı oluşmasına neden olabilecek böcek cinslerine ve keskin dikenli bitkilere basabilirler. Böcek veya örümcek ısırıkları, delinme yaraları, kırık ayak parmakları, kırık pençeler ve sürekli yalama/çiğneme (alerjilerde veya diğer kronik tahriş kaynaklarında olduğu gibi) diğer yaygın nedenlerdir. Yaz aylarında sıcak asfaltta koşmaktan kaynaklanan yanıkları da pati şişmesine neden olabilen yaygın bir durumdur. Bu gibi durumların dışında yürümek gibi basit bir fiziksel durumun bile şişmiş bir patiye neden olması mümkündür. Kavurucu bu yaz günlerinde köpeğinizi yürüyüşe çıkarmanız kaldırımda veya yolda patilerini yakmasına yol açabilir ve bu da daha sonra şiddetli bir ağrı hissetmesine neden olabilir.
Pati şişmesinin diğer nedenleri arasında sürekli pati yalama/ çiğneme, ayak veya tırnak kırılması, alerji, bakteri veya mantar enfeksiyonları, kalp problemleri ve tümörler yer alır. Eğer ki köpeğinizin acı çektiğini veya patilerinin şiştiğini fark ederseniz, mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Köpeğinizdeki patiyle ilgili sorunları belirlemek kolay olacaktır, çünkü patilerinin aktif olarak kullanılması veya yürümesi onlara bağlıdır. Köpeğinizin garip bir şekilde zıpladığını veya yürüdüğünü fark ederseniz, patilerini mutlaka kontrol edin ve şişmiş patileri olup olmadığına bakın. Şişmiş patiler için bazı belirtiler şunları içerebilir:
Pati şişmesi, herhangi bir cins veya cinsiyetteki tüm köpek türleri için olası bir durumdur. Ancak bazı köpek ırkları iltihaplı patilere yol açabilecek hastalık veya bozukluklar geliştirme potansiyeline sahiptir. Belirli bir cinste şişmeye neden olan bazı pati bozuklukları örnekleri:
Bir sürü durum, köpeklerinin patisinin şişmesine yol açabilir. Evcil dostunuzun patisinin şişmesine yol açan sebeplerin bazıları şunlardır:
Bakteriyel enfeksiyonlar, köpeğinizin patisinin kaşınmasına, şişmesine, tahriş olmasına ve sıklıkla kötü bir koku üretmesine neden olabilen bir hastalıktır.
Görüntü olarak kendilerini belli edebilirler. Köpeklerde ciddi ağrılara ve yürüme güçlüğüne neden olabilirler. Köpeğinizin patisinde tuhaf bir farklılık dikkatinizi çekerse, bu noktada bir veteriner hekime göstermeniz kurtarıcı olabilir.
Çevre, mama türü, her türlü temas alerjileri tetikleyebilir. Alerjiler, köpeğinizin derisinde,genellikle pati bölgesinde görünebilir.
Köpeklerin patileri kızgın güneşten, dinlenmeden yürümekten veya küçük taş ve sopaların olduğu yerlerde çok yürümekten şişebilir.
Köpeğinizin patisinde ağrının tam olarak nerede meydana geldiğini bilmek bu noktada büyük önem taşır. Ağrının yeri, dayanılması zor olan acıya neyin sebep olduğuna dair bir açıklama veya ipucu olabilir.
Köpeğinizin patisinin pedleri, şişmişse öncelikli olarak ağrılı olup olmadıklarını kontrol edin. Eğer bir ağrı durumu mevcut ise, sıcak asfaltta yürürken minik patilerini yakmış olabilirler. Eğer ki evcil hayvanınızın pedi ağrılı değil ama kendisi huysuzsa, bunun nedeni genetik bir ayak tabanı, hastalık, enfeksiyon ve hatta lupus gibi durumlar olabilir.
Köpeğinizin bacak bölgesinde herhangi bir şişkinlik görüyorsanız. Muhtemelen lezyon veya travma sonucu oluşmuştur. Ayak bölgesindeki şişlik ikincil ve sadece üst ekstremitede bulunan yaralanmalar nedeniyle olabilir.
Ayak parmakları, yaralanmalara ve patilerin şişmesine neden olabilecek her şeye kolayca maruz kalır. Köpeğinizin bacağı veya pedi iyiyse, ayak parmaklarını hassas olup olmadığını kontrol edin. Köpeğiniz tırnağı kırılmış, örümcek ya da böcek tarafından ısırılmış ya da ayak parmağını kırmış olabilir. Eğer öyleyse, tıbbi tedavi için veteriner hekiminizi mutlaka arayınız.
Şişmiş patiler köpeğiniz için çok acı verici olabilir ve onların hayat kalitesini yüksek oranda etkileyebilir. Daha kötü nedenleri önlemek ve ağrılarını azaltmak için yukarıdaki tedavileri uygulamanız evcil dostunuza iyi gelecektir.
Köpeklerde pati şişmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle, bu tür bir şişlik bir yaralanma, enfeksiyon, alerji veya böcek ısırığı gibi durumlardan kaynaklanır. Pati şişmesi genellikle ağrılı ve rahatsız edici olabilir, bu nedenle veterinerinize başvurmanız önemlidir. Veteriner, köpeğinizin durumunu değerlendirecek ve uygun tedaviyi önererek size rehberlik edecektir.
Tedaviye yönelik olarak, veterineriniz aşağıdaki tedavi seçeneklerini düşünebilir:
İlaçlar: Veterineriniz, köpeğinizin şişliği azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için anti-enflamatuar veya ağrı kesici ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar genellikle reçeteli olacaktır ve veterinerinizin talimatlarına göre kullanılmalıdır.
Soğuk Uygulama: Pati şişliği olan bölgeye soğuk kompres uygulamak şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Bir buz paketini bir bezle sararak köpeğinizin patisine 10-15 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Ancak, buzun direkt olarak cilde temas etmemesine dikkat etmelisiniz.
Dinlenme: Köpeğinize patisinde şişlik olduğunda, ona yeterli dinlenme sağlamak önemlidir. Aktivitelerini sınırlamak ve zorlayıcı egzersizlerden kaçınmak, şişliğin iyileşme sürecine yardımcı olabilir.
Yaralanma veya enfeksiyon durumunda, veterineriniz gerekliyse yara temizliği, antibiyotik tedavisi veya diğer tıbbi müdahaleleri önerebilir.
Önemli olan, köpeğinizdeki pati şişmesini profesyonel bir veteriner tarafından değerlendirmek ve doğru tedaviyi almasını sağlamaktır. Veterineriniz, köpeğinizin durumuna ve spesifik ihtiyaçlarına dayanarak en uygun tedaviyi önerecektir.
Köpeğiniz ile günlük yürüyüşlerinizi yaptıktan sonra eve geldiğinizde, köpeğinizin patilerinde ve pedlerinde yanık olup olmadığını kontrol edin. Özellikle de yürüyüş yaptığınız zemin pürüzlü veya sıcak asfalttan ise kontrol etmeniz patilerin şişmesini önlemek için kurtarıcı olacaktır. Bu genellikle yaz aylarında sıkça karşılaşılan bir sorundur.
Bir köpeğin patisinin şişmesinin birçok nedeni vardır; bunlar arasında, yaralanmalar, alerjiler veya enfeksiyonlar gibi basit durumlardan otoimmün hastalıklar gibi daha karmaşık durumlara kadar değişir. Şişmesinin sebebi ne olursa olsun, en önemli şey belirtilerini zamanında tespit etmek ve en uygun tedaviyi önerecek olan bir veteriner hekime gitmektir.
Köpeklerde bacak şişmesinin en yaygın nedenleri; burkulma, çıkık, eklem / kalça travması, kas yırtılması veya pati yaralanması gibi nedenlerden kaynaklanır. Yaralanmalar bazı durumlarda eklemlerin genişlemesine ve şişmeye yol açan sıvı birikmesine sebep olur.
Şişliği tedavi etmezseniz, iki gün civarında sürebilir. Köpeğinize antiinflamatuar veya antihistaminik ilaçlar gibi uygun tedaviyi vermek iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Eğer ciddi bir şişlik söz konusu ise veteriner hekiminizden destek almanız bu noktada iyi olacaktır.
Köpek patilerindeki hafif şişlik, kendi kendine düzelebilir ancak yine de evcil hayvanınızı kontrol etmesi ve patisinin neden şiştiğini belirlemesi için bir veteriner hekime ihtiyacınız vardır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar