Amerikan Polidaktil Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Polidaktil Resimleri
Kedilerle içli dışlı olanlar “polidaktil” terimine mutlaka aşinadırlar. Polidaktil, normalden fazla sayıda parmakla dünyaya gelen kediciklere denilmektedir. Bildiğiniz üzere, çoğu kedinin ön patisinde beş ve arka patilerinde dört parmak bulunurken, bu sayıdan daha fazla parmağa sahip olanlar polidaktil olarak tanımlanıyor. Polidaktil kedilerin patilerinde altı veya daha fazla parmak bulunur. Dolayısıyla, bu şirin kedi de Amerikan Polidaktil olarak sınıflandırılıyor.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Amerikan Polidaktil, her bir ön ayağında fazladan en az bir parmakla doğan kedilere denilmektedir. Amerikalı romancı Ernest Hemingway’in de sahibi olduğu ve birlikte yaşadığı kedi olması nedeniyle Hemingway Kedisi olarak da bilinmektedir. Tüm polidaktil kedilerin arka ayaklarında da fazladan parmak olabilmektedir. Benzer durum, Amerikan Polidaktil kedilerinde de görülebilmektedir.

Amerikan Polidaktil kedisinin ön ayağındaki fazladan parmak, patisinin diğer tüm kedilerden biraz daha geniş olduğunu gösterir. Hatta bazı polidaktil kedilerin o kadar fazla ekstra parmağı vardır ki, patileri tipik bir kedinin patilerinin neredeyse iki katı büyüklüğündedir.

Amerika’da bazı kedi yetiştiricileri dernekleri ve genel olarak tüm kedi meraklıları polidaktil kedileri fazladan parmaklarıyla kolayca tanıyabilmektedir. Ancak bu farklılıkla ilk defa karşılaşanlar ve polidaktil terimine de aşina olmayanlar onların farklı bir cins olduğu kanısına varırlar.

Gerçek şu ki, polidaktil kediler herhangi bir cins ve herhangi bir renkte olabilirler. Bir polidaktil kedisini diğer tüm kedilerden ayıran tek şey, genetik bir mutasyon sonucu patilerindeki var olan ekstradan parmaklarıdır.

Polidaktil terimini ve dolayısıyla Amerikan Polidaktil kedisinin bu farklılığını öğrendikten sonra gelin dilerseniz biraz da onun kişilik özelliklerine bir bakalım…

Amerikan Polidaktil kedisinin kişilik özellikleri diğer pek çok kediye benzerdir. Onu mizaç olarak diğer kedilerden ayıran belki de en önemli özelliği daha rahat, daha narin ve daha sabırlı olmasıdır. Evdeki diğer evcil hayvanlara ve çocuklara karşı bile sevecen ve sabırlı olmasıyla bilinir.

Son derece sosyal ve girişken bir kişiliğe sahip olan Amerikan Polidaktil kedisi çok oyunculu oyunlardan keyif alır. Ancak bu tip bir kedi çok farklı genetik özelliklere sahip olduğundan dolayı, tam olarak nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığı kestirilemez. Dolayısıyla onu tam bir tatlı sürpriz olarak nitelendirebiliriz. Sakin ve rahat bir Amerikan Polidaktil kedisi bir de bakmışsınız canlı, hareketli ve biraz da huysuz olmuş. Onun için net bir kişilik tipi belirlemek hakikaten zordur.

Fakat enerji seviyeleri ve kişilik tipi her ne olursa olsun, genel olarak hoş ve fazlasıyla sevecendir. Ortak bir davranış özelliği ise hızlı bir tepki süresine sahip oluşudur. Bu nedenle son derece uyanıktır ve özellikle de avlanmada mükemmel bir kedidir. Tarihsel olarak biraz geçmişi kurcaladığınızda onun inanılmaz bir fare avcısı olduğunu göreceksinizdir. Dolayısıyla, evinizde davetsiz bir misafir varsa, Amerikan Polidaktil kedisi bu problemi çok süre geçmeden çözecektir. Bir fare kapanı kurmanıza bile gerek kalmayacaktır.

Amerikan Polidaktil, sevimli ve sakin bir kedi olması nedeniyle her türden aile için uygundur. Hafif de vokal bir kedi olan Amerikan Polidaktil kedisi cıvıl cıvıl bir yapıya sahiptir. Yeri geldiğinde sahibinin peşinde dolanıp, pantolonunun paçalarını kovalamak çok hoşuna gider. Vokal olması sizi endişelendirmesin. Zira siz uyurken gecenin bir vakti miyavlayıp sizi rahatsız etmez. Bununla birlikte, karnı acıktığında ve yemek kabının boş olmasıyla veya dikkatinizi çekmek için hafifçe miyavlayarak biraz dikkatinizi çekmek isteyebilir.

Bir Amerikan Polidaktil kedisi, 6 yaşından büyük çocuklarla da son derece uyumlu bir oyun içerisinde olabilir. Çok küçük çocuklara da herhangi bir saldırganlık göstermek yerine kaçmaya ve saklanmaya meyillidir. Dolayısıyla, dairelerde ve müstakil evlerde hemen her yaşam koşulunda ideal bir evcil hayvandır. Açık havada yaşamak için bile uygundur. Müstakil bir evde yaşayıp, yuvası kapının önünde de olabilir. Bu durumdan pek de rahatsız olmayacaktır. Çok dayanıklı bir vücut yapısına sahip olduğu için karlı havalarda bile hayatta kalabilmektedir. Dolayısıyla iç ve dış mekân olmak üzere her ortama çok iyi uyum sağlayabilmektedir.

Amerikan Polidaktil kedisi yaşadığı dairede bir insan, başka bir kedicik veya hatta arkadaş canlısı bir köpekle bile dost olmayı sever. Eve gelen yeni bir arkadaşı asla geri çevirmez. Son derece uyumlu ve iyi huylu bir kedi olan Amerikan Polidaktil, evde başka hayvanlarla da iyi vakit geçirebilmektedir. Bu tip bir kedi, Hiperaktif bir köpek yavrusu veya huysuz bir kediyi idare etmeye oldukça meyillidir. Yalnızca davranışları görmezden gelebilir veya onları tamamen yalnız bırakabilir. Saldırgan ve bölgesel olmadığı için Hiperaktif köpek yavrusu veya huysuz bir kedi ona pek de risk oluşturmayacaktır.

Bununla birlikte, farklı cinsten fakat aynı cinsiyetten iki kediniz varsa, evin hâkimi benim gibisinden bir rekabete girişebilirler. Ayrıca, Amerikan Polidaktil kedisi iyi bir avcı olduğundan, bu durum kafesteki hayvanlar için pek de iyi bir haber değildir. Eğer evde bir akvaryum varsa, takıntılı bir şekilde onu izleyebilir. Ve evet, sonra ne yazık ki balığı öldürebilir – bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Av güdüsü içgüdüsel olduğu için, kötü niyetli olmasa dahi bir refleksle sonuç pek de hoş olmayabilir. Bunu önlemek için, birbirlerine tehdit oluşturmayacak şekilde ev planlaması yapılması ve devamlı denetlenmesi evdeki her hayvan için iyi olacaktır.

Amerikan Polidaktil kedisi, gün boyunca birkaç kez olmak üzere yaklaşık 3 dakikalık bir enerji patlaması yaşayabilmektedir. Eğer günlük egzersizi toplamda 15 dakikayı geçerse bu onun için yeterli bir süre olup söz konusu enerji patlamasını yaşamayacaktır. Yaşlılıkta ise oyun süreleri gitgide azalacaktır. Bu durum, kısırlaştırma sonrasında da geçerlidir.

Genç-yetişkin bir Amerikan Polidaktil kedisinde obeziteyi önlemek için onu meşgul edecek çok sayıda oyuncak sunulmalıdır. Ev kedileri, dış mekân kedilerinden daha az hareket alanına sahip oldukları için daha fazla kilo alma eğilimindedir. Bu nedenle, uygun bir egzersiz ve diyet planına sahip olmak, Amerikan Polidaktil kedisini formda tutmaya yardımcı olacaktır.

Amerikan Polidaktil, diğer pek çok kedi ırklarının çoğundan daha rahat, sabırlı ve yumuşak bir mizaç yapısına sahip olduğu bilinmektedir. Sevecenliği hiçbir şekilde eksik değildir ve yaşadığı ortamda her aile üyesine eşit mesafede yaklaşır. Diğer dost evcil hayvanlar ve en sevdiği insanlarla bir etkileşim söz konusu olduğunda, Amerikan Polidaktil kedisi dışa dönük ve sosyal bir kedi görünümü verir. Özellikle çocuklara karşı arkadaş canlısıdır.

Fazladan parmaklara sahip olmak onu diğer kedilerden de maharetli yapar. Çevik ve usta bir avcı olmasını da buna borçludur. İyi bir avcı olduğu kadar iyi de bir tırmanıcıdır. Zekâsı ve oyuncu kişiliği ile çekmeceler, dolaplar, kapılar ve elektronik cihazların düğmeleri gibi ev eşyalarını kurcalama yeteneğine sahiptir.

Amerikan Polidaktil kedisi için söylemek istediğimiz son bir bilgi ise onun son derece uyumlu ve arkadaş canlısı olduğudur. Çoğu ev tipi için ideal bir evcil hayvandır. Yalnızlığa, uzun bir süre olmamak kaydıyla tahammül edebildiği için yalnız yaşayan bekârlar, yaşlı çift ve çocuklu aileler için oldukça uygundur.

Tarih

Amerikan Polidaktil kedileri, muhtemelen Koloni Dönemi’nde Amerika’ya gemilerle gelmiş olmalı. Dönemin denizcileri tarafından, fazladan parmakları nedeniyle iyi şans getirdiğine inanılan polidaktil kediler gemilerde tutulmuş ve kıtalararası seyahat etmiştir.

Tarihsel süreçte Amerikan Polidaktil kedilerinin Amerikalı ünlü yazar Hemingway ile ilişkilendirildiği görülür. Florida, Küba ve Paris’te yaşayan Hemingway’in polidaktil kedisi vardı. Bir gemi kaptanından hediye olarak aldığı polidaktil kedi 30’unun polidaktil olduğu düşünülen yaklaşık 60 kedinin doğumuna neden olmuştu. Hemingway’in Florida, Key West’teki evi, 1961 yılında ölümü üzerine bu kediler için bir ev ve müze olmuştu.

Hemingway’in polidaktil kedilere olan büyük sevgisinden dolayı, onlara genellikle Hemingway Kedileri de denmektedir.

Amerikan Polidaktil kedileri genellikle Amerika’nın doğusunda bulunmaktadır. Bu da kedinin ilk yerleşimciler tarafından Amerika’ya getirilmeden önce İngiltere’den geldiği fikrine yol açmaktadır.

Amerikan Polidaktil kedisi bir cins olarak kabul görmemektedir. Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) gibi köklü bir kuruluş da bu kediyi resmi olarak tanımamaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Polidaktili, sağlam iskelet yapısıyla birlikte güçlü ve kaslı bir vücuda sahip orta ila büyük bir kedidir. Gövdesi, geniş ve yuvarlak bir göğüs ile hafif dikdörtgen izlenimi verir. Sağlam, düz bacakları vardır. Arka ayakları ön ayaklarından belirgin şekilde daha uzundur. Erkek ve dişi Amerikan Polidaktil kedilerinin arasında görünüş açısından belirgin farklılıklar vardır. Erkekler dişilerden daha büyüktür. İkisi de kalın kemikli kedilerdir, ancak dişiler erkeklere kıyasla biraz daha hafif ve daha zariftir.

Kafa

Amerikan Polidaktil kedileri, görünüş olarak güçlü ve kaslı vücutlara sahip orta ila büyüktür. Kafaları geniş ve orta büyüklüktedir. Burunları ve ağızları orta büyüklükte ve çeneleri kare görünüme sahiptir. Geniş kulakları sivrilerek son bulur. Çok iyi gelişmiş yanaklara sahiptir. Cepheden bakıldığında, kaş çizgisinden burnun ucuna kadar hafif bir eğilim görülür.

Kulaklar

Amerikan Polidaktil kedilerin tabanda geniş başlayan kulakları sivrilerek son bulur. Kulak içlerinde hafif tüylenme görülür. Kulakları açık ve diktir. Bu da onlara uyanık bir görünüm verir. Zira iyi bir avcı olan Amerikan Polidaktilleri en düşük sesleri bile duyabilme kabiliyetine sahiptir.

Gözler

Amerikan Polidaktil kedilerin gözleri büyük ve yuvarlaktır. Gözlerin kenarları kulaklara doğru hafif bir eğim gösterir. Gözleri herhangi bir renkte olabilir. Göz renkleri kürk desen ve renkleri ile uyumludur.

Bacaklar ve Ayaklar

Bir Amerikan Polidaktil kedisinin en belirgin karakteristik özelliği, ekstra ayak parmaklarına sahip oluşudur. Beş parmak yerine altı veya daha fazla parmakları vardır. Bu farklılık genetik bir mutasyon sonucu olduğu için, tüm yavru kediler bu özelliğe sahip olmayabilir. Amerikan Polidaktil kedilerin sağlam ve düz bacakları vardır. Arka bacakları ön bacaklarından belirgin şekilde daha uzundur. Elbette, bu ekstra parmaklara sahip olmanın birkaç avantajı vardır. Amerikan Polidaktil kedileri güçlü birer avcı kedidir. Pençeleri avını yakalamayı kolaylaştırır. Bununla beraber, genel dengede onlara yardımcı olur, oyunlarda daha kıvrak hale getirir.

Kuyruk

Amerikan Polidaktil kedilerin vücutlarına orantılı kuyrukları vardır. Bazı Amerikan Polidaktil kedilerin ise daha kısa kuyruklu olduğu görülür. Bu kedilerin vücutları uzun kuyruklu olanlardan daha kısadır. Ayrıca kısa kuyruklu kedilerin arka bacakları, ön bacaklarından belirgin şekilde daha uzundur.

Tüy

Amerikan Polidaktil kedilerin orta uzunlukta, pürüzsüz, yumuşacık tüyleri vardır. Kürkleri tüm renk ve desen çeşitliliğine sahiptir.

Renk

Amerikan Polidaktil kedileri tüm renk ve desenlerde olabilmektedir. Göz renkleri ile kürk renkleri birbiriyle uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Amerikan Polidaktil kedileri yüksek bir zekâ seviyesine sahiptir. Hem kendi oyunlarında hem de ev halkıyla oynadığı oyunlarda kendine has taktikler geliştirme eğilimine sahiptirler. Tuvalet eğitimi henüz yavruyken kolay bir şekilde verilebilir. Aynı şekilde, yetişkin bir Amerikan Polidaktil kedisine de davranışsal eğitimler vermek çok zor değildir. Yalnızca her kedi eğitiminde olduğu gibi Amerikan Polidaktil kedilerini eğitirken de yüksek bir özveri, sabır ve ilgi gerekmektedir. Bununla birlikte, eğitim süresince yerine getirilen her komut sonrası ödül mamaları ile kedileri ödüllendirerek eğitime katılmaları teşvik edilebilir.

Sağlıklı bir Amerikan Polidaktil kedisi ortalama 14 yıl kadar bir yaşam sürebilir. Bu son derece dayanıklı bir kedidir ve genetik çeşitliliği nedeniyle bilinen kalıtsal sağlık sorunu yoktur.

Amerikan Polidaktil kedileri dayanıklıdırlar ve genellikle kalıtsal olarak herhangi bir hastalık taşımazlar. Bu nedenle sık sık sağlık sorunuyla da karşılaşmazlar. Yalnızca diğer tüm kedilerden farklı olan ayakları nedeniyle patilerinde veya eklemlerinde sorun yaşayabilirler. Ancak söz konusu sorun neredeyse her yüz kediden beşinde görülür.

Dişi ve erkek Amerikan Polidaktil kedileri yaklaşık 10. aydan sonra kızgınlık dönemine girdiğine dair çeşitli emareler göstermektedir. Bu dönemle birlikte Amerikan Polidaktilleri çiftleşebilmektedir. Ancak sağlıklı bir gebelik için dişi Amerikan Polidaktil kedisinin ilk 12 ayını doldurması beklenmelidir. Bununla birlikte, sağlıklı bir gebelik süreci için anne kedinin yuvası, bakımları ve beslenmesine bu dönemde iki kat dikkat edilmelidir.

İlk 1 yaşını doldurduktan sonra çiftleşerek hamile kalmış sağlıklı bir Amerikan Polidaktil dişisi ilk doğumda 2-3 yavru doğurabilirken, ikinci doğumda 5 yavruya kadar kedi doğurabilmektedir.

Amerikan Polidaktil kedileri orta ila büyük boy bir kedi türüdür. Tamamen büyümüş yetişkin bir Amerikan Polidaktil kedisi, 3,5-7 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olup, yaklaşık 25 ila 35 cm kadar bir boya erişmektedir.

Amerikan Polidaktil kedilerinin özel bir beslenmeye ihtiyaçları yoktur. Diğer tüm kediler gibi etobur oldukları için aynı etçil diyete ihtiyaç duyarlar. Pro Plan, Royal Canin, Whiskas, N&D gibi ticari markaların yüksek kaliteli kedi mamalarından oluşan bir diyetle beslemenizi öneririz.

Amerikan Polidaktil kedileri de tıpkı diğer tüm kediler gibi etçil olup, hayvansal gıdaları afiyetle tüketebilmektedir. Kırmızı et, ciğer, tavuk eti, hindi eti, balık eti tükettiği besinler arasındadır. Bununla beraber, protein bakımından zengin haşlanmış yumurta, çekirdekleri alınmış kavun ve karpuz, çilek ve muz az olmak kaydıyla tahıllı besinler diyetlerinde bulunabilir. Eksiksiz ve dengeli bir beslenme için karışık mama yaparak vermek Amerikan Polidaktili için daha besleyici olacaktı.

Fakat düzensiz bir beslenme Amerikan Polidaktillerini obezite tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilmektedir. Amerikan Polidaktil kedisini sağlıklı bir kiloda tutmak için düzenli egzersiz yaptırmaya teşvik etmelisiniz. Dolayısıyla, tırmanmak için bir kulenin yanı sıra oynayabileceği çeşitli oyuncaklar formda kalmalarına yardımcı olacaktır.

Amerikan Polidaktil kedilerinin bakımı çok da zor değildir. Kısa tüyleri olduğu için keçeleşme veya karışma gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca bakım söz konusu olduğunda, Amerikan Polidaktil kedileri özellikle tüy bakımlarını kendileri yapmaktadır. Kendilerini sık sık tımar etme eğiliminde olan Amerikan Polidaktillerini haftada bir defa o da yalnızca ölü tüyleri almak ve kürk parlaklığını korumak için tımar etmeniz yeterli olacaktır. Ayda bir kez yıkamanız da Amerikan Polidaktilinin kendisini iyi hissetmesi için yeterli olacaktır.

Amerikan Polidaktilleri de her kedi gibi tüy dökmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde söz konusu tüy dökülmesi daha sık yaşanır. Bu dökülmeyi en aza indirgemek ve senenin tüm ayı sağlıklı ve parlak bir kürk yapısını korumak için haftada bir defa tımar etmeniz yeterli olacaktır.

Safkan bir Amerikan Polidaktilini Türkiye’de bulabilmek neredeyse imkânsızdır. Genellikle Amerika’nın doğusunda bulunan Amerikan Polidaktilleri, birkaç faktöre bağlı olarak 500 ila 1.500 dolar arasında bir maliyetle satılmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.