German Rex Özellikleri ve Bakımı

German Rex Resimleri
Kedi familyası içerisinde kıvrak zekâsı ve benzersiz görünümüyle nevi şahsına münhasır kedicik German Rex! Son derece zeki bir kedi olan German Rex için “Kedilerin Albert Einstein’ı” deniyor. Akıllı, becerikli, sosyal ve çocuk dostu bir kedidir. Eğitimlere ve aktivitelere kolayca adapte olur, kolayca yeni komutları öğrenir ve tatlı yaramazlıklarıyla bulunduğu ortama neşe katar. German Rex hakkında öğrenecek daha çok bilgi var. Gelin ona daha yakından bir göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Karşınızda German Rex! Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ile kedi dünyasının Albert Einstein’ı olarak anılan German Rex son derece kıvrak zekâlı, meraklı, girişken ve sosyal bir kedi cinsidir. Çocuklu aileler için mükemmel bir cins olabilecek German Rex, zeki ve oyuncu olmasının yanı sıra sevgi düzeyi yüksek de bir kedi türüdür. Bu da onu ideal bir aile kedisi yapmaktadır. Kıvrak zekâsı onu diğer pek çok kediden ayrı tutar. Bu karakteristik farklılığını hemen her şeyde görebilmek mümkündür. Eğitime çok iyi adapte olabilen German Rex hem verilen komutları zorlanmadan algılayabiliyor hem de oyunlarda kendine has taktikler geliştirerek herkesi şaşkına uğratıyor. Kendine özgü hareketleri ve yaramazlıkları aile üyelerini fazlasıyla eğlendiriyor diyebiliriz.

Çok zeki bir kedi olduğu için haliyle bol oyuncağa da ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla German Rex cinsi bir kedi sahibinin sepet dolusu oyuncak satın alması gerekir. Tut-getir tarzı oyunlar onun favori oyunlarından biridir. Önüne kâğıt buruşturup attığınızda onunla saatlerce oynayabilir. Peluş tarzı oyuncaklarla da yorulmak bilmeden vakit geçirebilir. Zeki olması onu meraklı ve bir hayli enerjik kılar. Bu enerjisini de oyunlar oynayarak üzerinden atar. Ancak zekâ, merak ve enerji bir araya geldiğinde bu kediciğin başı gün olur dertten kurtulmaz. Yüksek yerlere zıplamak, kafasını dolap içlerine sokmak, patileriyle çekmeceleri açmak ve yüksek raflardaki dekoratif nesneleri devirme girişiminde bulunmak onun yaramazlıklarından yalnızca bir kaçıdır. Bu nedenle, German Rex sahibi birinin tüm bunları göz önünde bulundurup, özellikle yüksek noktalarda kırılabilecek ev eşyalarını bırakmaması gerekir.

Zeki bir kedi olması, onun çok da soğukkanlı olduğu anlamına gelmesin. Belki dünyanın en zeki kedilerinden bazıları soğukkanlı olabilir ancak German Rex hiç de öyle değildir. Aksine dikkatini çeken bir şeye karşı tepki veren ve yalnız kaldığında sıkılıp bir köşeye sinebilen kedi cinsidir. Ancak ilgi gördüğü zaman da kendini insanlardan hiç mahrum bırakmaz. Başta sahibiyle olmak üzere evin diğer üyeleriyle vakit geçirir, onlardan ilgi görmek için muziplikler yapar, oyunlar oynamaktan keyif alır, çocuklarla birlikteliği harikadır ve hatta iyi huylu köpeklerle dahi bir arada uyum içerisinde vakit geçirip uzun bir süre yaşam sürebilir. German Rex kedisi oyun oynamadığı zamanlar sahibinin kucağında vakit geçirmekten keyif alır. Zaman zaman melodik sesler çıkarabilir. Bu onun sahibine karşı olan sevgisinin bir göstergesidir. Tabi miyavlamalar devam ediyorsa karnının aç olduğunu da unutmamak gerekir.

Görünüm itibariyle de son derece şirin bir kedi izlenimi veren German Rex, zeki, sevecen ve sosyal bir kedidir. Çocuklarla harika vakit geçirir, diğer cins evcil hayvanlarla iyi geçinir. German Rex, çocuklu ailelerin gönül rahatlığıyla sahiplenebileceği kedi cinslerinden biridir.

Tarih

Adından da anlaşılacağı üzere Almanya’da yetiştirilen bir cinstir. İkinci Dünya Savaşı son bulmuş, insanların yemek stokları tükenmek üzere, birçok kedi ölmüş, kimi ırkın nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Savaş bitiminden kısa bir süre sonra, R. Scheuer-Karpin adında Alman bir doktor onu Hufeland Hastanesi’nin bahçesinde yalnız başına dolaşırken bulur. Bu karşılaşma, Doğu Berlin’in yıkıntılarından kurtarılan dişi bir kedi ile ilk German Rex yavrularının da ortaya çıkmasına vesile olmuştu. Doğu Berlin yıkıntılarından kurtarılan dişi kedi dalgalı siyah kürkü ile küçük siyah bir kuzuyu andırıyordu. 1957’de bu kedinin yavrularından biri Doktor Scheuer-Karpin’in hastane bahçesinde bulduğu kedi ile çiftleştirildi ve ilk German Rex kedi yavruları da böylece dünyaya geldi.

1960 yılına gelindiğinde, iki German Rex dişi kedisi Amerika’ya ithal edilmişti. Jet ve Marigold adındaki bu iki dişi kediye kısa bir süre sonra Christopher Columbus adında bir erkek German Rex kedisi daha katılmıştı. Bu üç kedi, ırkın Amerika’da genişlemesinin de öncüleri olmuştur.

Bugün, German Rex kedilerine sahip olmak açıkçası biraz zordur. Dünyanın en nadir kedi ırklarından biri olan German Rex’e Almanya ve çevresindeki diğer bazı Avrupa ülkelerinde rastlayabiliriz. Amerika’da ise pek sahiplenilen bir ırk değildir. Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) henüz bu cinsi tanımıyor. Germen Rex’i tanıyan tek büyük dernek ise Uluslararası Kedi Kayıtları Federasyonu’dur (FIFe).

Fiziksel Nitelikler
Vücut

3,5 ila 4 kg arasında bir ağırlığa sahip olan German Rex, ince kemikleriyle atletik bir görünüme sahiptir. Küçük ila orta boy bir kedi olarak sınıflandırılan German Rex uzun bacakları nedeniyle daha iri bir görünüm izlenimi verir. Yanlardan geniş ve çeneye doğru sivrilen kafa yapısı ve geniş dik kulakları ile çok şirin bir görünümü vardır. Geniş ve parlak renkte gözleri, vücuduna orantılı tüylü kuyruğu ve orta-uzun kürk yapısıyla bilinir.

Kafa

German Rex’in geniş ve çeneye doğru sivrilen bir kafa yapısı vardır. Yanaklar dışa çıkıktır. Güçlü bir çene yapısına sahiptir. Açık gözleri ve dik kulakları ile uyanık bir kedi izlenimi verir. Başının üst kısmındaki tüyler kıvırcık yapıdadır, bıyıkları tek tüktür. Alından buruna doğru hafif bir eğim görülür.

Kulaklar

German Rex’in görece küçük kafasına kıyasla büyük belirgin kulakları vardır. Kulaklar açık ve diktir. Bu da ona her zaman uyanık bir izlenim verir. Tabanda geniş başlayan kulaklar uçlara doğru oval bir şekilde son bulur. Kulak içlerinde tüylenme görülmez.

Gözler

Vücuduna oranla küçük kalan kafa yapısında büyük ve yuvarlak gözleri hemen kendini belli eder. Gözler son derece parlak olup, kürk rengini tamamlayan herhangi bir renkte olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

German Rex’in bacakları vücuduna oranla ince ve uzundur. Bu da onu atletik bir kedi yapmaktadır. Patileri bacaklarıyla orantılı olup oval ve belirgindir.

Kuyruk

Orta uzunlukta bir kuyruk yapısına sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru sivrilerek son bulur. Tıpkı vücudu gibi kuyruğunda da sık ve yoğun tüyler vardır.

Tüy

Kıvırcık görünümde, ipeksi bir yumuşaklık hissi veren yünlü kürkü vardır. Tüylenme vücut ve kuyrukta daha yoğun, baş, çene altı ve bacaklarda daha azdır. Görece uzun bir kürk yapısı nedeniyle haftada en az 2 defa tımara ihtiyaç duyar.

Renk

German Rex kedisi çoğunlukla Sarman ve açık kahverengi olmak üzere herhangi bir renk veya desende görülebilmektedir. Göz renkleri, burun derisi ve pati ped renkleri kürk renk ve deseniyle uyum içerisindedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Yaramaz fakat bir o kadar da zeki bir kedi cinsi olan German Rex, oyun oynamayı sever, sahibiyle vakit geçirmekten oldukça keyif alır. Oyunlarda hem kendine geliştirdiği taktiklerle hem de sahibinin verdiği komutları algılayarak çevresindeki herkesi şaşırtmayı başarır.  Koşmayı, yükseklere zıplamayı ve tırmanmayı sever. Bu nedenle, ilk iş ona bir kedi ağacı almak olacaktır. Bununla beraber, her türlü kedi tırmalayıcı ve oyuncaklar da onun için gereklidir. Lazer gibi etkileşim gerektiren oyuncaklar ile kedinizin can sıkıntısını önleyebilirsiniz.

German Rex kedisinin ortalama ömrü 12 ila 15 yıl arasıdır. İyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş ve sağlık kontrolleri aksatılmamış bir German Rex cinsi kedinin 17 yıla kadar yaşadığı da bilinmektedir.

German Rex, genellikle sağlıklı bir ırktır ve genetiğe bağlı bilinen herhangi bir sağlık problemi yoktur. Yüksek enerjili ve oyuncu bir kedi ırkı olması nedeniyle günlük beslenme programı veteriner bir hekim tarafından belirlenip diyetine başlanması doğru olacaktır. Aksi takdirde, diğer tüm ırklar gibi German Rex kedileri de obezite olmaya meyillidir. Son olarak, ince tüyleri olması nedeniyle, güneş, rüzgâr, yağmur ve soğuk hava koşullarında vücut ısısını koruyamadığı durumlarda hasta olmaya açık bir cinstir. Bu nedenle, iç mekânda tutulması gerekir.

Diğer pek çok kedi ırkı gibi German Rex ırkı kediler de yaklaşık 8 ila 10. ay arası kızgınlık dönemine girer ve 2 hafta kadar süren bu dönemin herhangi bir gününde çiftleşebilir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için çiftleştirmenin 12. aydan sonra olması önerilmektedir.

Yeterince büyümüş sağlıklı bir German Rex cinsi dişi kedisi ilk doğumunda 3, ikinci doğumunda ise 5-6 yavru kedi dünyaya getirebilmektedir.

German Rex, küçük ila orta boy bir kedidir. Tamamen büyümüş yetişkin bir German Rex kedisi 3-4,5 kg veya biraz daha fazla ağırlığa sahip olup, 25-30 santim arası da boya erişmektedir. Erkek German Rex kedisinin dişiden biraz daha belirgin bir büyüklüğü söz konusudur.

German Rex cinsi kediler için özel bir diyete gerek yoktur. Yalnızca her kedinin diyetinde olmazsa olmaz yüksek proteinli besinler mutlaka tercih edilmelidir. Balık ve et gibi protein değeri yüksek hayvansal gıdalar içeren Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas, LaVital markaların kuru ve yaş mamalarından tercih edilebilir.

Her kedi ırkı gibi German Rex ırkı da etoburdur ve diyetini hayvansal gıdalar oluşturur. Yüksek proteinli diyetler ile beslenen kediler bu bileşene sahip hazır kuru ve yaş mama dışında ev yapımı mamalardan da yiyebilmektedir. Kedilerin çok sevdiği haşlanmış yumurta, balık, et, ciğer gibi besinlerin yanı sıra onlar için son derece yararlı olan sebze ve meyveler afiyetle tüketebilecekleri besinler arasında yer almaktadır.

German Rex kedisi orta ila uzun kıvırcık bir tüy yapısına sahiptir. Az tüylü kedilere göre iki kat fırçalanmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, haftada en az 2-3 defa tüylerini fırçalamak hem tüy karışıklığının önüne geçecek hem tüylerinin parlaklığı korunmuş olacak hem de tüy dökülmesi en aza inecektir.

German Rex, aşırı yağlı bir kürk yapısına sahiptir. Ayda birkaç defa banyo yaptırılması önerilmektedir. Bununla birlikte, rutin bakımları içeren tırnak kesimi, göz, kulak temizliği ve ağız bakımı zorlanılmadan German Rex cinsi kediye verilebilir.

German Rex, orta ila uzun ve kıvırcık tüy yapısına sahiptir. Haftada en az 2-3 defa fırçalanmaya ihtiyaç duyar. Düzenli olarak fırçalanmadığı takdirde bakımsızlıktan tüy yumakları oluşur ve bunun sonucunda tüy dökülmeleri kendini gösterebilir. Bununla beraber, mevsim geçişlerinde, stresli olduğu dönemler ve düzensiz beslenmede tüy dökülmeleri görülebilmektedir.

German Rex, dünyanın en nadir kedi ırklarından biridir. Bugün Almanya ve çevresindeki diğer birkaç Avrupa ülkesi başta olmak üzere Amerika’da nadir popülasyona sahip olduğu bilinmektedir. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi, sosyal, sevecen ve çocuklarla iyi geçinebilen mizaç yapısı ile tam bir aile kedisidir. Eğer bu eşsiz ırktaki kedilerden birine sahip olursanız gerçekten kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Türkiye’de German Rex’e rastlamak ne yazık ki pek mümkün değildir. Avrupa ve Amerika’da German Rex cinsi bir kedinin maliyeti ise ortalama 500-1000 dolar arasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.