Oselo Özellikleri ve Bakımı

Oselo Resimleri
Oselo, kökenleri Güney Amerika olan ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas Eyaleti’ne kadar geniş bir coğrafyada görülebilen egzotik vahşi bir kedi türüdür. Bu zarif ve harikulade görünümlü kedi, normal bir ev kedisinin neredeyse iki katı büyüklüğündedir. Onu ilk bakışta küçük bir leopar yavrusuna benzetebilirsiniz. Kürkündeki benzersiz desenleri ile kedi severlerin gönlünde taht kurmayı başarmış Oselo kedisini yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Oselo veya cüce leopar, Güney Amerika kıtasında hemen her ülkede ve Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas Eyaletine kadar olan coğrafyada görülen vahşi bir kedi türüdür. Oselo kedisi, tropik orman, bataklıklar ve düz savana içerisinde veya çevresinde bitki örtüsünün yoğun olduğu bölgelerde yaşamayı sever. Diğer tüm kedi ırkları gibi etoburdur ancak vahşi genleri nedeniyle günün neredeyse her dört saatinde bir hayvan avlayarak et ihtiyacını karşılamaktadır. Geyikler, yılanlar, kuşlar, yabani tavşanlar, kemirgenler ve balıklar dâhil Oselo kedisinin öğününü oluşturur. Gündüzleri pek avlanmaz. Gece takılmayı sever ve genellikle de geceleri avlanır.

Oselo kedisinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilinmektedir. Sayıları, kürkleri için avlanmaktan dolayı ne yazık ki etkilenmektedir. Bununla beraber, yakalanıp egzotik bir evcil hayvan olarak ticareti yapılmaktaydı. Bugün ise Oselo kedilerinin ticareti yasaklanmış durumdadır.

Oselo kedisi hakkında verdiğimiz genel bilgilerden sonra dilerseniz gelin bir de onun kişilik ve fiziksel özelliklerine bir göz atalım…

Oselo kedisi leopar benzeri kürkü nedeniyle cüce leoparı olarak da anılır. Bu, birçok kedi sever ve profesyonel kedi yetiştiricisinin görünüşünden inanılmaz derecede etkilendiği muhteşem bir canlıdır. Bu şahane kedi, boyut olarak evcil kedilerden biraz daha büyüktür. Kürkü tamamıyla leoparınkine benziyor. Çeşitli işaretler ve benzersiz desenler onu tüm kedi ırklarından ayrı tutuyor. Rengi ten renginden kırmızımsıya kadar değişen ton aralığındadır. Yüzünün kenarlarındaki koyu çizgiler ve kulaklarının arkasındaki beyaz çizgiler ona ayrı bir asalet katıyor.

Oselo çok saldırgan bir kedi türüdür. Hem bölgesindeki hakimiyetini korumak ve kollamak hem de günlük besin ihtiyacını karşılamak için agresif bir şekilde savaşır ve bundan bir an olsun geri durmaz. Bu saldırgan davranışlar, özellikle zorlu yaşam koşullarında ayakta kalmak için besin kaynaklarını bulma arayışında verdiği mücadelede ortaya çıkar, genellikle de ölümle sonuçlanır. Çünkü doğada, ondan da güçlü olanlar vardır.

Doğası gereği yalnızdır ve yalnızca geceleri ortaya çıkar. Gündüzleri ise uyuyarak geçirir. Her gece 1 ila 8 kilometre yol kat edebilir ve yürüyüşü sırasında her üç-dört saatte bir avlanabilir.

Tarih

Oselo kedileri benzersiz kürkleri nedeniyle geçmişte çok yoğun bir şekilde avlanmaya maruz kaldılar. Neyse ki, günümüzde artık eskiye nazaran çok az insanın kürk giyiyor olması, onların da neslinin tükenmesinin bir nebze olsun önüne geçmeye yardımcı oldu. 1982’den 1990 yılına kadar savunmasız bir kedilerdi. Pek çok kişi doğada onları kolayca avlayabiliyordu. Sonrasında onları korumak için verilen mücadele ses getirdi ve avlanması yasaklanarak yok olma tehdidinin önüne geçildi.

Oselo kedileri neredeyse evcil bir kedi boyutunda ve göz alıcı desenlere sahip kürkleri nedeniyle, genellikle egzotik evcil hayvanlar olarak satılmaktadır. Ona sahip olmak için binlerce dolar harcayan pek çok insanın olduğu bir gerçektir. Hatta bir zamanlar bazı dünyaca ünlü isimlerin de bir Oselo kedi sahibi olduğu bilinmektedir. Örneğin Salvador Dali’nin kedisi Oselo cinsi bir kediydi.

Günümüzde gerçek sayılarının 1,5 ila 3 milyon olduğu ve giderek arttığı düşünülmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Oselo kedisi, 7 ila 16 kg ağırlığında bir kiloya sahip olup, evcil kedilerden boyut olarak biraz daha büyük bir kedi sınıfında yer alır. Siyah renk bantla sarılmış gibi bir görünümde uzun kuyruğu vardır. Diğer kedilere göre küçük kafası ve çok küçük dişleri vardır. Vücudunun geri kalanının orantıları göz önünde bulundurulduğunda kulakları yuvarlak ve küçük, patileri ise oldukça büyüktür.

Kafa

Oselo kedisi, parlak gövdesini tamamlayan küçük bir kafaya ve normal ev kedileri gibi dar bir çene hattına sahiptir. Gözleri ve burnu belirgin bir görünümdedir.

Kulaklar

Oselo kedisinin kulakları küçük kafasına orantılı yuvarlak görünümlü bir yapıya sahiptir. Kulak içlerinde tüylenme görülür. Kulaklarının arkası beyaz renktedir.

Gözler

Göz renkleri koyu yeşil, koyu kahverengi ve siyahtır. Karanlıkta özgürce hareket etmesine yardımcı olacak çok iyi bir görüş duygusuna sahip gece hayvanıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Oselo kedisi ince ve kaslı bacaklara sahiptir. Hızlı koşucudur ve iyi bir tırmanıcıdır. Alçakta uçan kuşları da sıçrayarak yakalayabilme kabiliyetine sahiptir. Patileri büyüktür ve ince bacaklarının altında kendini belli eder. Pençeleri inanılmaz keskindir.

Kuyruk

Oselo kedisi 26-45 santimetre uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir. Tüy yapısı tıpkı vücudunun tüm bölgesindeki gibi yoğundur. Kuyruğu, siyah renk bantla sarılı şerit desenli bir görünüme sahiptir.

Tüy

Oselo kedisinin kürkü tıpkı bir leoparınkine benzer. Düzensiz şekilli benekler ve koyu kahverengi çizgileri vardır. Çizgiler, sarı/kahverengi bir renk üzerinde siyah renkler ile dağılım gösterir. Oselo kedilerinin renkleri habitatına göre değişiklik gösterir. Kürkünün temel rengi kurak alanlarda sarı-krem, ormanlık alanlarda ise daha koyu sarı-kahverengidir.

Renk

Oselo kedisinde temel renkler beyaz ve sarıdır. Bununla birlikte kırmızımsı gri ve gri renk arasında değişen renk tonları da görülür. Göbek kısmı beyaz, kulakların arkası siyahtır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Bir Oselo kedisini evde evcil hayvan olarak bulundurmak çok tehlikeli olabilir. Tek bir vuruşta boyun, kasık hatta kan damarlarında ciddi yaralanmalara neden olabilir. Oselo kedisi, evdeki insanların ve diğer hayvanların yakınlaşmasından hoşlanmaz. Bu vahşi özelliklerinden dolayı evde evcil hayvan olarak tutulmaması tavsiye edilmektedir.

Vahşi bir kedi türü olan Oselo, yaşam koşullarının bir hayli zor olduğu doğada 7-10 yıl arası yaşarken, hayvanat bahçesinde ise 20 yıla yakın yaşamaktadır.

Oselo kedisi doğada bölgesel hâkimiyet kurmak için çoğu zaman kavgalara tutuşur. Bu kavgalar nedeniyle de yaralanmalara maruz kalabilmektedir. Cilt ve yaralanmalara bağlı enfeksiyonlar nedeniyle hastalık kapabilen Oselo kedisi güçten düşüp avlanamadığı zaman ise ölebilmektedir.

Dişi Oselo kedisi 8. aydan sonra kızgınlık dönemine girer ve bu dönemde 7 ila 10 günlük bir kızgınlık döneminden geçer. Bu süre zarfında dişi Oselo kedisi çiftleşmeye hazırdır. Çiftleşen dişi ve erkek Oselo kedileri çiftleştikten sonra bir daha birbirlerini görmemek üzere ayrılırlar. Dişi Oselo kedisi, yavrusunu bir mağara gibi kapalı bir yerde 80-82 gün arası bir zaman sonra dünyaya getirir.

Dişi Oselo kedisi gebelik süresinin sonunda genellikle sadece 1 kedi yavrusu doğurmaktadır. Ancak bazen 2 yavru, çok nadiren de olsa 4 yavru kedi doğurduğu zamanlar da olduğu bilinmektedir. Yavru kediler doğumda yaklaşık 300 gram ağırlığında dünyaya gelirler. Dişiler 1 yaşında, erkekler ise 1,5 yaşında tam olgunluğa ulaşır. Yaklaşık 1 yaşında ise bağımsız hale gelirler.

Oselo, ev kedilerinden biraz daha büyük bir kedi türüdür. Yaklaşık 73 ila 100 santimetre arasında büyür. Dişiler biraz daha küçüktür. Erkekler 7 ila 16 kg, dişiler ise 6,5 ila 11,5 kg ağırlığındadır.

Oselo kedisi etobur karasal bir canlıdır. Avlanmak için en çok geceleri aktif olur. Diyetinin temel kaynağını kemirgenler, sincap maymunları, kaplumbağalar, kuşlar, balıklar ve geyikler oluşturur. Seçici bir et yiyicidir. Avını yemeden önce kürkünü ve tüylerini temizler, sonra keskin dişleriyle eti kemikten ayırıp arka dişleri ile eti makas gibi daha küçük parçalara ayırıp tüketir.

Oselo kedisi yağışlı mevsimlerde yaşanan balık ve yengeç bolluğundan yararlanır. Bazen alçak uçuş yapan veya yerdeki kuşları avladığı da görülür. Diyetinin tamamını hayvansal gıdalar oluşturur. Etçil olduğu için sadece et yemektedir.

Oselo kedisi, herhangi bir kışkırtma olmaksızın boyun, bacak ve kasık bölgesine saldırma ve ısırma eğilimindedir. Saldırıya uğrayan birinde ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Oselo kedisinin çenesi bir boğa köpeğinden bile daha güçlüdür. Ayrıca doğası gereği vahşi bir kedi türü olan Oselo, ne yazık ki evlerde beslenemeyecek kadar tehlikelidir. Bu nedenle, bakımı oldukça zordur.

Oselo kedisi çoğunlukla yaz aylarında tüy dökmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika’da birçok ülkede vahşi kediler dâhil olmak üzere tüm tehlikeli egzotik hayvanların evlerde beslenmesi ve ticaretinin yapılması yasaktır. Bununla birlikte, Avrupa ülkelerinde de Oselo kedisine rastlamak pek mümkün değildir. Ayrıca Oselo kedisinin ülkemizde satışı da yapılmamaktadır. Dolayısıyla Oselo kedisini elde etmek çok zor ve evcil hayvan olarak tutulması da kolay bir hayvan değildir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.