Oriental Shorthair ile Donskoy kedisinin çiftleşmesi ile ortaya çıkan melez Peterbald kedisi görünümleri ile pek çok kedi cinsinden farklıdır. Öncelikle onun bu sıra dışı fiziksel özelliklerinden bahsetmeden, mizaç yapısına değinmek doğru olacaktır.
Peterbald kedisi; canlı kişiliği, sosyal ve girişken yapısı ile sevimli dış görünüşünün yanında mizaç yapısıyla da sevecen ve eğlenceyi seven bir kedi türüdür. Onda, diğer pek çok kedide olmayan yüksek bir sadakat duygusu vardır. Sahibine hatta evin diğer üyelerine dahi bağlıdır. Öyle ki, yalnızca insan dostları değil, ev içerisinde farklı cinsten evcil hayvanlarla da gayet iyi anlaşır ve vakit geçirir. Bu davranışından onun uysal olduğu sonucu çıkmasın. Yeterince girişken ve oyuncu bir kimliğe sahiptir. Sahibine olan bağlılığı onu tut-getir tarzı oyunların müptelası haline getirir. Sahibiyle geçirdiği her süreden keyif alır, oyunlar oynamaya bayılır. Peterbald kedisi için, insanlara karşı çok sevecen olması nedeniyle genellikle bir köpek benzetmesi bile yapılır.
Bu kişilik özelliğinden de tahmin edileceği üzere, inanılmaz derecede sosyal bir kedidir. Örneğin eve bir yabancı geldiğinde öyle gidip de yatağın altına veya koltuğun arkasına saklanmaz. Doğrudan kapıya yönelir ve eve gelen misafirin ayaklarına kuyruğunu dolamaya başlar. Bu özgüvenini atalarından alıyor olsa gerek?
E, her güzel şeyin de içinde bir terslik olur ya. Peterbald kedisi sosyal olmasına sosyal fakat yalnız kaldığında da aşırı mutsuz olur hatta bu mutsuzluk onda ruhsal çöküntüye bile neden olabilir. Onunla sürekli ilgilenmek gerekir. İlgi göstermek, sevgiyi eksik etmemek, oyunlar oynamak, güneşli bir hafta sonunda tasmalı yürüyüşe çıkarmak Peterbald kedisi için gereklidir. Yine de iyi haber! Pek evde duran biri değilseniz veya yalnız yaşayan bir bekârsanız da endişelenmeye gerek yoktur. Peterbald kedisi diğer cins kedilerle ve köpeklerle yakın bağ kurabildiği için siz evde olmasanız bile kedi veya köpek dostları onun yalnızlığını giderecektir.
Oyuncu ve çevik bir yapısı vardır. Bu çevikliğini hiç şüphesiz kaslı bacak ve nispeten uzun kıvrak vücudundan alır. Sabahın erken saatlerinde sahibinin yatağının başucunda çömelmiş onu izlediği görülür. Biraz vokaldir de. Ev işlerine dâhil olmaktan keyif alır. Tabi sahibinin ayağına da bağ olmaz. Vokal olduğu anlar ise biraz daha fazla ilgiye veya yemeğe ihtiyaç duyduğu anlarda ortaya çıkar.
Peterbald kedisinin dış görünüşü hakkında tüm detayları fiziksel nitelikler kısmından detaylıca okuyabilirsiniz. Peterbald kedisi için kimi ideal bir evcil kedi türü der, kimi ise onu pek sahiplenmeye yanaşmaz. Herkes için ideal bir kedi türü olmasa da, ona sahip olmayı düşünenler bilmelidir ki, tam bir gerçek dost. Ta ki son nefesini verene kadar!
Rusya’nın St. Petersburg kentinde, takvimler 1994 yılını gösterdiğinde Olga Mironova adlı bir kedi yetiştiricisi, en sevdiği iki kedi olan Donskoy ve Orienal Shorthair’i çiftleştirip yeni bir cins yaratmayı kafaya koymuştu. Bu düşüncesini gerçekleştiren Mironova, Donskoy ve Oriental Shorthair çiftleşmesinden Sfenks kedisine benzeyen tüysüz bir kedicik yaratmıştı.
Çok süre geçmeden 1996 yılına gelindiğinde, adına Peterbald dedikleri yavru kedicik büyümüş ve tüm kişisel özelliklerini ve dış görünüşünü sergilemeye başlamasının ardından Rusya Seçici Kedi Federasyonu (SFF) tarafından yeni bir cins olarak kabul görmüştü. Peterbald kedisinin üretimine hız verildikten sonra 1997 yılına gelindiğinde Uluslararası Kedi Derneği (TİKA) ve 2003 yılında Dünya Kedi Federasyonu (WCF) Peterbald’ı yeni bir ırk olarak kabul etti.
Peterbald kedisi bugün asil görünümleri ve harikulade mizaç yapısı ile dünya çapında popüler bir cinstir. Ancak diğer kedi ırklarına kıyasla da nispeten nadir bir kedidir. Ülkemizde ona rastlamak ne yazık ki pek mümkün değildir.
Peterbald kedisinin sağlam bir vücut yapısı vardır. İyi gelişmiş kas yapısı ile uzun ve zarif bir vücut hattına sahip olan Peterbald bu sayede çevik bir cins kedide olması gereken tüm özellikleri üzerinde taşır. Vücuduna oranla küçük kama şeklindeki yüzünü dik ve geniş kulakları tamamlar. Dış görünüşü ile asil bir duruşu vardır.
Peterbald kedisinin kafa yapısı, vücuduna oranla küçük kalır. Üçgenimsi bir yüz ifadesine sahip kafa kama görünümündedir. Kulak uçlarından çeneye doğru yüz hafifçe sivrilir. Kafa yapısı için ters üçgen tanımlaması yapılabilir. Bıyıkları sayılabilecek kadar düz ve birbirinden ayrıdır. Bıyık pedleri belirgin, burun ucu yüzde kendini belli eder.
Vücuduna oranla küçük kafasında kulaklar kendini hemen belli eder. Peterbald kedisinin kulakları geniş tabanlı ve sivri uçludur. Diğer pek çok kedinin kulaklarından da bariz bir şekilde büyüktür. Kulaklar dik ve açıktır. Bu da Peterbald kedisine uyanık bir kedi izlenimi katar.
Peterbald kedisinin gözleri orta büyüklükte olup badem şeklini andırır. Tüm göz renklerinde görülebilir. Göz renkleri tüy renginin her zaman zıttı renktedir.
Peterbald kedisinin bacakları için çok şey söylenebilir. Uzun ve zarif vücudunu orta uzunlukta, kemikli bacakları tamamlar. Arka ayakları ön ayaklarından biraz daha uzundur. Patileri orta büyüklükte ve ovaldir. Parmakları ise belirgindir.
Peterbald kedisinin kuyruğu tıpkı bir kırbaç gibidir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru sivrilir.
Peterbald kedisi tamamen tüysüz de olabilir, hafif tüylü de olabilir. Ancak çok uzun bir tüy yapısı olduğu söylenemez. Kürkünü oluşturan kısa, gür tüyleri her zaman düz renktedir.
Peterbald kedisi tıpkı göz renkleri gibi herhangi bir renkte olabilir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Rus kökenli bir kedi cinsi olan Peterbald, sahiplerine ve evin diğer üyelerine karşı olan sadakati ile bilinir. Diğer zeki kedi ırkları gibi, Peterbald kedisi de eğitilebilirdir. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ve meraklı mizaç yapısı ile onu eğitmek pek zor değildir. Bir Peterbald kedisini eğitirken, eğitim sürelerini kısa tutup hızlıca komutları vermek gerekir. Hayır diyemeyeceği ikramları onunla paylaşırken net bir ses tonuyla kendisine yaklaşmanız eğitime katılımını arttıracaktır.
İyi koşullarda bakılmış sağlıklı bir Peterbald kedisinin ortalama ömrü 10 ila 12 yıl arasıdır.
Peterbald kedisi, sahiplerinin endişe etmesi gereken büyük bir sağlık sorununa sahip değildir. Yalnızca, nispeten tüysüz olması nedeniyle güneş ışınlarına maruz kalıp cilt yanığına ve dolayısıyla da cilt kanserine kadar varan bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Öte yandan, her kedide olduğu gibi Peterbald kedisinde de beslenme programına dikkat edilmeli ve obeziteye karşı aşırı mama vermekten kaçınılmalıdır. Peterbald kedisi diğer pek çok kedi ırkına kıyasla çok fazla besin tüketen bir kedi cinsidir.
Diğer pek çok ırk gibi Peterbald kedisi de 8. aydan sonra davranışlarında yaşanan değişikliklerle birlikte kızgınlık dönemine girdiğini gösterir. Bu aydan sonra çiftleşmeye hazır hale gelen dişi Peterbald kedisi için sağlıklı bir gebelik süreci için 12. ay önerilmektedir.
58 ila 65 arasında süren gebelik sürecinden sonra ilk doğumda 2, ikinci doğumda ise 3 ila 5 yavru arasında doğurabilmektedir.
Peterbald orta büyüklükte bir kedi cinsidir. İyi beslenmiş yetişkin bir Peterbald kedisi 3-4,5 kg ağırlığında ve 20-25 santim boyunda olabilir.
Peterbald kedisi, birçok kedi ırkından farklı olarak yüksek bir metabolizma yapısına sahiptir. Onun için günde beş defa beslendiği bile söylenir. Çevik ve oyuncu bir kedi olması nedeniyle gün içerisinde fazla enerji kaybı yaşamaktadır. Günlük besinlerine ek olarak atıştırmalık ikram mamaları da verilebilir. Ancak, henüz yeni bir ırk olması nedeniyle veteriner kontrolüne götürülüp ardından veteriner hekimin yazacağı program dâhilinde beslemek doğru olacaktır.
Kediler bildiğiniz üzere etoburdur. Dolayısıyla hayvansal gıdalarla beslenirler. Bununla beraber, bu gıdaların içeriği yüksek protein içermek durumundadır. Protein, bir kedinin sağlıklı büyüyebilmesi için gerekli en temel besin kaynağıdır. Proteine ek olarak az miktarda tahıl içeren besin takviyesinde de bulunulabilir. Ev yapımı mama kâsesine protein içeren haşlanmış yumurta, pişmiş tavuk eti, hindi eti ve sindirimi kolaylaştırması adına lifli ve sulu sebzeler eklenebilir.
Peterbald kedisi çoğunlukla tüysüz veya çok kısa tüyleri olan bir kedi cinsidir. Tımar için sahibini aşırı yormaz. İki haftada bir tımarlamak yeterli olacaktır. Ayrıca diğer tüm tüysüz kediler gibi, Peterbald kedisini de arada bir yıkamak gerekir. Çünkü cildinin ürettiği yağları emecek kadar tüy yoğunluğuna sahip değildir. Banyo edilemeyen bir Peterbald cinsi kedi fazla yağıyla birlikte kiri üzerine çekecek ve ciltte tahrişe, ev içerisinde kokuya neden olacaktır.
Peterbald kedisi tamamen tüysüz olabilir veya ince bir tüy yapısına sahip olabilir. Tüylü kediler kadar aşırı bir tüy dökülmesi yaşamaz. İki haftada bir tımarlamak yeterli olacaktır. Bu tımar ondaki ölü tüyleri temizleyeceği için diğer günler etrafta pek de bir tüy yumağına rastlanılmaz.
Peterbald kedisi sahibine karşı sadık, sevecen ve oyuncu bir cinstir. Asil görünümleri ile tüm dikkatleri üzerine çekse de nispeten nadir bir ırktır. Bu nedenle pek de kolay bulunmaz. Ülkemizde de ona sık rastlanılmaz. Dolayısıyla ona sahip olmak için yüksek miktarlarda döviz cinsinden para ödemek gerekir. Sağlıklı, safkan bir Peterbald kedisinin ortalama maliyeti 1.700 ila 3.700 Dolar arasındadır.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar