Donskoy Özellikleri ve Bakımı

Donskoy Resimleri
Don Sfenks olarak da bilinen Donskoy kedisi, tüysüz kedi sınıfında yer alan ve özellikle de soğuk kış aylarında aile üyeleriyle olan yakınlaşmasıyla bilinen, oyuncu ve sevecen bir kedi türüdür. Donskoy kedisi, kendisiyle ilgilenen herkesle arkadaş olma yeteneğiyle bilinir. Sosyal ve arkadaş canlısı mizacına bir de tüysüz kürk yapısı eklenince pek çok kişinin ilgi duyduğu bir kedi türü haline gelmektedir. Donskoy kedisi hakkında daha fazla bilgi edinin…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Rus tüysüz kedisi Donskoy, kuzeyin sert geçen kış aylarında birlikte yaşadığı aile üyeleriyle sarmaş dolaş halleri ile ün yapmış olan sosyal, girişken, oyuncu ve sevecen bir ev arkadaşıdır. Her ne kadar tüysüz kürk yapısıyla sıra dışı görünse de onun için tam bir evcil kedi tanımlaması yapabiliriz.

Donskoy kedisi, kendisiyle ilgilenen, şefkat gösteren herkesle arkadaş olma mizaç yapısıyla bilinirler. Aslında soğukkanlı bir kedi cinsidir fakat sosyal ve girişken yapısı onu arkadaş canlısı yapar ve hem insan hem de hayvan dostları ile uyumlu bir şekilde yaşam sürebilir. Bu hali ile çocuklu aileler ve ev içerisinde başka evcil hayvan olan ortamlar için son derece uygundur.

Donskoy kedisi sosyal ve girişken mizacının yanı sıra aşırı bir merak duygusuna sahiptir. Bu da onu ister istemez biraz yaramaz kılabiliyor. Ev içerisinde yüksek yerlere tırmanmak, dolapları açmak, çanta ve kutuların içindekileri karıştırmak onun en sevdiği aktivitelerden bazılarıdır. Onun için tam bir zekâ küpü diyebiliriz. Açılamaz denilen dolapları açar, sahibinin şaşıracağı pek çok duruma neden olur. Bunlar yeteneklerinden yalnızca bir kaçı elbette. Fakat bu muzipliği sizleri korkutmasın…

Donskoy kedisinin sadakati belki köpeklerle karşılaştırılabilir. Çok itaatkâr bir kedi olan Donskoy akıllı ve naziktir. Zaten bu özellikleri de onu iyi bir evcil kedi yapar. Meraklı kişiliğini, sahibini odadan odaya takip ederek ortaya çıkarır. Fakat sahibinin ayağına da bağ olmaz.

Saldırgan değildir. Ancak sosyal oluşu onun uzun bir süre yalnız kaldığında canını biraz sıkabilir. Bu durumda da ister istemez kapıları tırmalayabilir. Vokal bir kedi cinsidir. Eğer durduk yere miyavlamaya başladıysa bir şeyler ters gidiyor demektir. Özellikle geceleri, bazen aşırı olmak kaydıyla ağlamaya ve miyavlamaya başlayabilir. Bu durum karşısında endişelenmeye gerek yok.

Yüksek bir zekâ seviyesine sahip olduğundan bahsetmiştik. Bir de üzerine sahibine karşı sadık olunca eğitilmesi kolay bir kedi olup çıkıyor. Donskoy kedisi yaratıcı oyuncaklarla yaratıcı oyunlar oynamayı sever. Sahibiyle olduğu gibi henüz emekleyen bir bebekle bile oyunlar oynayabilir.

Tüysüz olması nedeniyle diğer tüylü kediler kadar pek ilgi duyulmasa da, yukarıda bahsettiğimiz şahane kişilik özellikleriyle her geçen yıl hayran kitlesi ve sahiplenme oranı artıyor.

Tarih

Bu nadir kedi cinsi ilk olarak 1987 yılında Rusya’da Elena Kovaleva adında bir profesörün, bir grup erkek çocuğu tarafından şiddete maruz kalan yavru dişi kediyi kurtarmasıyla keşfedildi. Şiddete maruz kalan bu kedi tüysüzdü. Profesör Elena, kedinin tüylerini eski haline getirmek için her türlü tedaviyi denemişti fakat tüm uğraşları boşa çıkmıştı. Çünkü o tüysüz bir kediydi. Bir süre sonra, bu zarar gören kedi eski sağlığına kavuşmuş ve çiftleşmeden bir kısmı tüylü, bir kısmı tüysüz olan yavru bir yavru kedi dünyaya getirmişti. Kısmen tüylü doğan yavru kedi kısa süre sonra tüylerinin tamamını kaybetmişti. Bunun üzerine anne kedinin bir deri hastalığından ziyade genetik bir mutasyona sahip olduğu çok geç olmadan anlaşılmıştı.

Bugün Donskoy kedi ırkının da atası olan tüysüz anne kedinin yavrularından biri, Irina Nemikina adlı profesyonel bir kedi yetiştiricisi tarafından sahiplenilmişti. Daha sonra bu cins için başlatılan üreme programı sayısı artmış ve 1997’de Dünya Kedi Federasyonu (WCF) tarafından resmi olarak tanınmıştı. Uluslararası Kedi Derneği (TİKA) ise 2005 yılında bu kedi ırkını resmen tanıdı ve “Donskoy” olarak kayıt altına aldı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tüysüz kedi sınıfında yer alan nadir Rus kedisi Donskoy, vücudunun tamamında kırışıklıkların olduğu ve tüysüz kürk yapısıyla sıra dışı bir görünümde bulunan kaslı bir kedidir. Gözleri badem şeklinde, kulakları büyük, ince ayakları ve uzun perdeli parmakları onu diğer pek çok kediden farklı kılar.

Kafa

Donskoy kedisinin kafa yapısı, iyi gelişmiş elmacık kemikleri ve kaşlarıyla bir uyum içerisinde kama şeklindedir. Alın kısmı düz, kulakları arasında dikey küçük yarıklar vardır. Burnu orta uzunlukta ve alnına doğru belirgin bir düz hat yer alır. Yüz kısmı hafif yuvarlak ve orta uzunluktadır.

Kulaklar

Donskoy kedisi, kama şeklindeki orta uzunlukta kafasının üzerinde büyük ve dik kulaklara sahiptir. Kulaklar hafif öne eğilimli, tabanda geniş, uçlara doğru hafif ovaldir. Kulakları arası bir kulak genişliği kadar boşluk vardır.

Gözler

Donskoy kedisi, orta büyüklükte, hafif eğimli bir çift badem şeklinde göze sahiptir. Göz renkleri çoğunlukla mavi, yeşil, sarı ve tek renktir.

Bacaklar ve Ayaklar

Donskoy kedisinin bacakları orta uzunlukta ve kaslıdır. Patileri hafif yuvarlak ve parmakları uzundur.

Kuyruk

Uzun ve düz bir kuyruğa sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru sivrilir ve oval bir şekilde son bulur.

Tüy

Donskoy kedisi tamamen tüysüz veya hafif bit tüy tabakasıyla kaplı olabilir. Tüysüz olan bölgeleri; cilt, boyun, başın üst kısmı, bacaklar ve karın bölgesinde belirgin deri kırışmaları görülür. Bıyıkları tek tüktür. Kuyruk, patiler, yüz ve bacaklarda çok kısa tüyler olsa da bunlar da zamanla yok olur.

Renk

Donskoy kedisi tüm renk ve desenlerde görülebilir. Vücut rengi çoğunlukla siyah, kahverengi, beyaz, turuncu, krem ve duman rengidir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sosyal ve girişken bir mizaç yapısına sahip olan Donskoy kedisi oyunlar oynamaya bayılır, çocuklarla vakit geçirmekten keyif alır, sahibinin sözünden neredeyse hiç çıkmaz. Bu özellikleri ile eğitilmesi kolay bir kedi cinsidir diyebiliriz onun için. Eğitici oyunların içerisinde tutmak için ödül mamaları ile onu ödüllendirmeyi unutmayınız.

Sağlıklı bir Donskoy kedisi ortalama 12 ila 15 yıl kadar yaşamaktadır. Bu süre, onun yaşam koşulları, sağlık kontrolleri ve gördüğü ilgiyle orantılıdır.

Donskoy kedisi genel itibariyle sağlıklı bir kedi cinsidir. Özellikle herhangi bir hastalığa yatkınlığı yoktur. Ancak bazı kaynaklarda önemli bir akciğer hastalığı insidansından bahsedilir.

Donskoy dişi kedisi 8. aydan sonra kızgınlık dönemine girdiğine dair bazı emareler gösterir. Davranışlarında meydana gelen değişikliklerle birlikte kızgınlık dönemine giren Dosnkoy dişisi sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi için en az 12. aydan sonra çiftleştirilmesi önerilir.

Sağlıklı bir gebelik için 12. aydan sonra çiftleştirilen Donskoy dişisi ilk doğumda 2-3 yavru, ikinci doğumda 5 yavruya kadar doğurabilmektedir.

Donskoy kedisi orta boy sınıfta yer alan bir kedi cinsidir. Ne büyük ne de çok küçüktür. Tamamen büyümüş sağlıklı bir Donskoy kedisi 3,5-6 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olurken, yaklaşık 30-35 santim de boya erişmektedir.

Her kedi gibi yüksek kaliteli kuru ve yaş mama yemesi Donskoy kedisi için yeterli olacaktır. Oyuncu bir kedi cinsi olduğu için günlük harcadığı enerjiyi geri kazanması için Pro Plan, Royal Canin, Purina, Hills, Acana, Advance gibi markaların mamalarını tercih edebilirsiniz.

Donskoy kedisi için ev yapımı bir mama hazırlanabilir. Kuru ve yaş mama karışımına ek olarak haşlanmış yumurta, meyvelerden muz, armut, az olmak kaydıyla karbonhidrat içerikli tahıllar ile bir karışım yapılabilir.

Tüysüz kedi cinsi olmasına rağmen az bakım gerektiren bir kedi değildir. Tüysüz olmaları nedeniyle terlemeye meyillidir. Bu nedenle vücutları günlük olarak silinmeli, ıslak bir havluyla temizlendikten sonra durulanmalıdır. Ayda bir kez yıkamak yeterlidir. Tırnakları ayda bir-iki defa kesmek yeterli olacaktır. Dişlerini ise haftada en az bir defa mutlaka fırçalayın.

Tüysüz kedi sınıfında yer alan Donskoy kedisi tüy dökülmesi ile karşı karşıya kalmaz.

Tüysüz Rus kedisi Donskoy 30 yıllık bir tarihe sahiptir. Üstelik nadir bir cinstir. Ülkemizde kendisine pek rastlanılmaz. Rusya, Polonya ve Baltık ülkelerinde çoğunlukla bulunan Donskoy cinsi bir kediye sahip olmak için döviz cinsinden yüksek rakamları gözden çıkarmak gerekebilir. Ortalama bir Donskoy kedisinin maliyeti 500 ila 2500 Dolar arasında değişir. Bu rakamlar, Donskoy kedisinin yaşı, boyu, kilosu, göz rengi gibi fiziksel farklılıklara göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.