Kediler Tuvaletini Ne Kadar Süre Tutabilirler?

2 Ocak 2024
164
Kediler Tuvaletini Ne Kadar Süre Tutabilirler?

Kediler genellikle tuvaletlerini hemen giderme eğilimindedir, ancak bazı durumlarda bu süre değişebilir. Örneğin, stres altında olan bir kedi veya çevresinde önemli değişiklikler olan bir kedi tuvaletini tutma konusunda daha isteksiz olabilir. Ayrıca, yaşlı kediler veya sağlık sorunları olan kediler de tuvalet ihtiyaçlarını daha sık hissedebilirler.

Kedilerin Tuvalet Alışkanlıkları

Kediler, doğaları gereği temizlikleriyle bilinen hayvanlardır ve tuvalet ihtiyaçlarını düzenli olarak giderme eğilimindedirler. Kedilerin bu alışkanlıkları birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu faktörler arasında kedinin yaşı, sağlık durumu, çevresel etmenler ve kullanılan kum türü gibi çeşitli durumlar bulunmaktadır.

Bu faktörleri biraz daha detaylandırmak gerekirse; Kedilerin tuvalet alışkanlıkları, ilk olarak yaşlarına bağlı olarak değişebilir. Yavru kediler, genellikle daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar, çünkü sindirim sistemleri yetişkni bir kediye oranlar henüz tam olarak gelişmemiştir. Diğer yandan, yaşlı kedilerin tuvalet alışkanlıkları da yaşla birlikte değişebilir; böbrek sorunları gibi sağlık sorunları nedeniyle tuvalet kontrolünde zorluk yaşayabilirler.

Sağlık durumu da kedinin tuvalet alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyen durumlardan birisidir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek sorunları, şeker hastalığı veya bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları, kedinin tuvaletini tutma süresini etkileyebilir. Kedi sahipleri, kedinin tuvalet alışkanlıklarında beklenmeyen bir değişiklik fark ettiklerinde, derhal bir veteriner hekim ile iletişime geçmelidirler.

Kedilerin çevresi, tuvalet alışkanlıklarını etkileyen bir diğer önemli faktördür. Kediler, tuvaletleri için kullandıkları kum kutularının temiz ve sessiz bir ortamda bulunmasını tercih ederler. Kum kutularının düzenli olarak temizlenmemesi veya kum kutularının konumunun kedinin rahat hissetmediği bir yerde bulunması, tuvalet alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, kedinin yaşam alanındaki başka kedilerle olan ilişkileri de tuvalet alışkanlıklarını etkileyebilir.

Kum seçimi de kedinin tuvalet alışkanlıklarını belirleyen bir diğer önemli faktördür. Kediler, genellikle kum kutularında kazma ve gömme davranışları sergilerler. Kedinin kum kutusundaki kumu beğenmemesi veya hoşlanmaması durumunda, tuvalet alışkanlıkları bozulabilir. Kedi sahipleri, kedinin tercihlerini anlamak ve uygun kum seçimini yapmak için deneme yanılma yöntemlerini kullanabilirler ve bu şekilde sevimli dostları için en uygun olan kum türünü veya kabını seçebilirler.

Kedi sahipleri, bu değişimler için dikkatli olmalıdır. Kedilerin tuvalet alışkanlıkları karmaşık bir konudur ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Kedi sahipleri, kedinin normal tuvalet alışkanlıklarını anlamak için düzenli olarak gözlem yapmalı ve potansiyel sorunları erken tespit etmek için veteriner hekimiyle işbirliği yapmalıdır.

Kediler İdrarını Ne Kadar Süre Tutabilirler?

Kediler, genellikle gelen bu doğal çağrıya hemen cevap verirler. Ancak bazen, şu ya da bu nedenlerden kaynaklı olarak tuvaletlerini tutmayı tercih edebilirler. İdrar yapmayı ya da dışkılamayı kısa bir süreliğine geciktirmek bir kedi için mutlaka zararlı olmasa da, uzun süreli bir geciktirme durumu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İdrarlarını çok uzun süre tutmamaları gerekmesine vurgu yapmakla birlikte, kediler isterlerse 24-48 saat idrar yapmadan kalabilirler. Ortalama bir kedi idrarını yaklaşık 36 saat tutabilmektedir. 48 saati aşan herhangi bir durum endişe kaynağıdır ve böyle bir durumda mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kediniz genellikle günde yalnızca bir kez idrarını yaptıysa ve bunun dışında sağlıklıysa, bu endişelenecek bir neden değildir. Ancak 48 saatten uzun süre idrara çıkmadan duruyorsa, bu ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Çünkü kedilerin, 2 günden daha uzun bir süre idrarını yapmadan kalması oldukça kötü bir durumdur. Kedilerin tuvalet alışkanlıkları, bir kediden başka bir kediye değişebilir ve kedilerin günde iki ila altı kez tuvalete gitmesi mümkündür. Bu sayı temel olarak söz konusu kedinin yaşı, sağlığı ve beslenme şeklinin yanı sıra kronik sağlık sorunları, kullanılan ilaçlar, çevre ısısı ve nem gibi ek faktörlere de bağlıdır. Genel olarak sevimli kedi dostlarımız, günde bir veya iki kez tuvalete giderler, ancak bazıları yalnızca iki günde bir gidebilir. Tuvalete gitme aralığı veya düzeni, her kedi için aynı olmayabilir; bu nedenle, kedinizin bu alışkanlıklarına gözlem yapmak ve meydana gelebilecek değişiklikleri araştırmak en iyisidir. Yaptığınız gözlemlerde bir anormallik gözlemlendiği takdirde, derhal bu değişikliği veteriner hekiminiz ile paylaşmanız gereklidir.

Kediler Dışkılarını Ne Kadar Süre Tutabilirler?

Özellikle kedi dostunuzla seyahat etme veya misafirliğe gitme gibi durumlarda bu sorunun cevabını bilmek isteriz. Kediler dışkılarını genellikle 24 ila 48 saat aralığında tutabilirler. Bu süre yavru kediler için 12 ila 24 saat olarak değişiklik göstermektedir. Bu belirlenen süreler koşullara ve kedilere göre farklılık gösterebilir. Genellikle günde bir kez kaka yapan kediler, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan, dışkılarını 36 saate kadar tutabilirler. Kediler, koca bir gece boyunca dışkılarını tutabilirler. Ancak bu, evinizde kum kutusu olmaması için bir bahane olarak asla kullanılmamalıdır. Ev kedilerinin her zaman kum kutularına erişimi olmalıdır. Eğer ki kediniz günaşırı kum kutusuna gidiyorsa, kaka yapmadan 48 saatten fazla kalmamalıdır. Bu sürenin üzerinde olduğu takdirde oldukça ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Bu yüzden kedinizden şüphelendiğinizde, onun bu sürecini takip etmeniz gerekmektedir. Yolculuk yapmak, çoğu kedinin nefret ettiği bir durumdur. Eğer ki kediniz ile seyahate çıkarıyorsanız, tuvalet ihtiyacını gidermek için mutlaka her 6 saatte bir dışarı çıkabileceğinden emin olun. Kedinizin boşaltım sisteminin, yolculuğun stresinden olumsuz yönde etkilenebileceğini lütfen unutmayınız.

Kediler Neden İdrarını veya Dışkısını Yapmıyor?

Kedinizin idrarını veya dışkısını yapmamasının birçok sebebi olabilir ve genellikle çeşitli faktörlerin birleşiminden kaynaklanabilir. Kediler, alışkanlık sahibi olma eğilimindedirler ve düzenlerinin korunması onları daha rahat ettirir. Bu nedenle günlük rutinlerini bozan herhangi bir şey, onların tuvalet alışkanlıklarında değişikliğe neden olabilir.

İşte kedilerin tuvaletini yapmamasına neden olabilecek bazı durumlar:

Hastalık: Evcil hayvanınızın düzenli şekilde idrar veya kaka yapmasını, henüz teşhis edilmemiş olan bir idrar yolu hastalığı engelleyebilir. Bu hastalıklar arasında Sistit en sık görülen durumlardan biridir ve mesane iltihabı ile ilgilidir. Genellikle ağrılı, sık idrara çıkma ve bazı durumlarda idrarda kanla sonuçlanan bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Tedavi edilmezse böbrek hastalığına yol açabilir. Evcil hayvanınız, artan idrara çıkma durumunu dengelemek için daha fazla su içmeye başlayacaktır. Bu da onun daha fazla idrara çıkmasına ve durumunun kötüleşmesine neden olabilir. Ayrıca aşırı yorgunluk ve iştahsızlık da belirtiler arasındadır.

Hipertiroidizm hastalığı da kedinizin düzenli olarak tuvalet ziyaretlerini engelleyebilir. Bu durum, tiroid bezinin, metabolizmayı hızlandıran ve kilo kaybı, iştah artışı ve ağrılı idrara çıkma gibi çeşitli semptomlara neden olan tiroksin hormonunu çok fazla üretmesi sonucu ortaya çıkar.

Diyabet ve kan şekeri seviyelerindeki değişimler de kedinizin düzenli bir şekilde idrar yapmasını zorlaştırabilir. İdrardaki yüksek şeker seviyeleri bakteri üremesi için elverişli bir ortam yaratarak enfeksiyonlara ve doku iltihabına neden olabilir.

Stres ve Kaygı: Tıpkı insanlar gibi sevimli kedi dostlarınız da çevrelerindeki değişikliklerden kaynaklı olarak strese girebilirler. Bu, eve yeni bir evcil hayvan getirilmesinden, inşaat işlerine kadar her şeyi içerebilir. Kullanılan kumun türü veya markasındaki bir değişiklik bile bazı kedilerin tuvaletlerini tutmasına neden olabilir. Böyle durumlar için endişeli bir kediyi sakinleştirmenin en kolay yolu, yeni insanlarla veya hayvanlarla alıştıra alıştıra tanıştırmaktır. Ayrıca, kedinizin kum kutusunu sakin, sessiz ve gözlerden uzak bir yere konumlandırmalısınız. Stres ve kaygının evcil dostunuzun tuvalet alışkanlığını bozmasını önlemek için bu tarz geçişleri mümkün olduğunca yumuşak yapmalısınız.

Eğer kedinizde ayrılık kaygısı varsa, siz evdeyken ona bol bol ilgi gösterin ve oyun için ona zaman ayırın. Kedi arkadaşınızla kaliteli zaman geçirmek onun zihnini rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca evden çıkarken bunu oldukça normal bir durummuş gibi ona yansıtmanız lazım, böylelikle siz etrafta olmadığınızda da kendilerini yine rahat hissetmelerini sağlayacaktır.

Dehidrasyon ve Kabızlık: Kedinizin su tüketimi ve bu suyun çıkışı aynı olmalıdır. Eğer bu süreçte bir dengesizlik varsa, bu durum dehidrasyona neden olabilir ve bu da kedinizin idrar yapmasını zorlaştırabilir. Semptomlar arasında idrara çıkmada azalma, ağız kuruluğu, gözlerde çöküklük ve uyuşukluk yer alır. Benzer şekilde, eğer kediniz yeterince su içmiyorsa kabızlık da yaşayabilir. Bu, dışkılarının sert aynı zamanda kuru olacağı ve dışkılamada zorluk çekebilecekleri anlamına gelir. Kediniz ne kadar az su içerse kabızlığa yakalanma olasılığı o kadar artar.

Yaralanma: Yaralanma ne kadar küçük olursa olsun bu durum, kedinizin kum kutusunu kullanma şeklini etkileyebilir. Yaralanma süreçlerinde kediniz, idrar yapma veya dışkılama eylemini rahatsızlık yaşayabilir ve kum kutusundan tamamen uzak durmaya başlayabilir. Düşme veya çarpma gibi basit kazalar bile kedinize zarar verebilir ve normal şekilde idrara çıkmasını zorlaştırabilir, hatta imkansız hale getirebilir. Daha ciddi vakalarda mesane ve üretrada idrar tıkanmaları meydana gelebilir ve tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir.

Diyet Problemleri: Kedinizin idrarını veya kakasını yapmaması belirli beslenme eksikliklerinin doğrudan bir sonucu da olabilir. Örneğin, günlük öğünlerde çok fazla sodyum dehidrasyona neden olabilir. Islak mamaya veya yeni bir tür kuru mamaya geçmek gibi diyetteki bir değişiklik de bazı kedilerin mamayı içeride tutmasına neden olabilir. Bunun nedeni genellikle yeni mamanın tadını veya dokusunu beğenmemeleri ve buna alışmaları için biraz zamana ihtiyaç duymalarıdır. Kedinizin beslenmesini değiştirme sürecinde bir veteriner hekim desteği alarak süreci beraber yürütmeniz bu noktada kurtarıcı olacaktır.

kedi tuvalet tutma

Kediniz Tuvaletini Yapamadığında Ne Yapmalısınız?

Kediniz idrar yapmada veya dışkılamada zorluk yaşıyorsa, ona yardımcı olmak için evinizde birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Öncelikle, kum kutusunun temiz ve düzenli tutulması bu noktada oldukça önemlidir. Temizlik ve hijyen, enfeksiyonun önlenmesi ve kedinizin rahat etmesi açısından çok önemlidir. Kirli bir kum kutusu, en titiz olmayan kedileri bile olumsuz yönde etkileyebilir ve kum kutularından uzak durmalarına yol açabilir.

Daha sonra, kum kutusunu tanıdık ve kedinizin kolayca erişilebileceği bir noktaya yerleştirin. Kedinizin tuvaletini yapmak için çok fazla çaba harcaması gerekiyorsa, kum kabını kullanmak yerine tuvaletini içeride tutmayı tercih edecektir.

Eğer kediniz kabızsa, ona uygun bir diyetle beslemeyi veya bol bol su vermeyi mutlaka deneyin. Bu konuda veteriner hekiminizden yardım almanız gerekebilir. Çünkü her kedi farklıdır ve hepsinin sevdiği, sevmediği, alerjik reaksiyon gösterdiği besinler de birbirinden farklılık gösterir. Ayrıca dışkılarını yağlamak ve geçişini kolaylaştırmak için onlara az miktarda mineral yağ da vermeyi düşünebilirsiniz. Karınlarına saat yönünde masaj yapmak da aynı zamanda sindirim sistemlerini uyarmaya ve işlerin ilerlemesine yardımcı olabilir. Rahatlamalarına yardımcı olmak için kedinizin karnının alt kısmına sıcak, ıslak bir bezle hafif bir şekilde baskı uygulayabilirsiniz.

Bütün bunların yanında, eğer ev ilaçları/yöntemleri işe yaramıyorsa ve evcil hayvanınız çok acı çekiyormuş gibi görünüyorsa, onu hemen veteriner hekimine götürmeniz gerekmektedir. Veteriner hekiminiz, sorunu doğru bir şekilde teşhis edecek ve en iyi tedavi yöntemini önerecektir. Bu yüzden çok geç olmadan kendisinin desteğini almanız çok önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Öncelikle kum kabının yeri aydınlık bir konumda olmalıdır ve hijyenik, temiz, havadar olmasına dikkat edilmelidir.  Kedinizin mutlaka kolayca ulaşabileceği bir yere konulmalıdır.

Kedilerin tuvaletinin gelip gelmediğini anlamak için onu gözlemlemeniz gerekmektedir. Ayrıca eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu iyi alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman kendi çişinin kokusunu aldığı için yine aynı yere yapmayı tercih ederler.

Sağlığı iyi olan, yetişkin bir kedi 24 ila 48 saat arasında idrar yapmadan kalabilir. Ancak bu süre belirli koşullara bağlı olarak değişebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.