Kedim Neden Dışkısıyla Oynuyor?

29 Temmuz 2023
393
Kedim Neden Dışkısıyla Oynuyor?

Kediler eğlenmeyi seven canlılardır ve oyun için kendilerine hep bir nesneyi, hatta bazen de kedi dostlarını bile tercih edebilirler. Eğer bir kediniz varsa onun kum kutusunda oynadığına epeyce şahit olmuşsunuzdur. Çoğu zaman kedi sahipleri, bu durum için endişelenir ve kedilerinin pislikleri ile oynamasının olası nedenlerini araştırırlar. Arada bir olduğu düşünülürse, kum kabında oynamak aslında tamamen normal bir kedi davranışıdır. Ancak, bu durum kedinizin sıklıkla yaptığı, rutinlerinin arasına yerleştirdiği bir davranış haline gelirse, bunun arkasında aramanız gereken bazı nedenler olabilir.

Kediler Neden Dışkısı ile Oynar?

Kediniz, kakasını oyuncaklarından biri olarak gördüğü için onunla oynamayı tercih ediyor. Yetişkin kediler de bunu yapmaya eğilimli olsa da, yavru kedilerin dışkılarıyla oynaması çok daha yaygındır. Kakalarını, özellikle sert ve yuvarlak bir kıvamda olduklarında merak ederler ve ezdiklerinde hareket etmesi ilgilerini çeker. Böylece merak dolu ezme ve kovalamaca oyunlarını başlatmış olurlar başlar. Fırsatçı oyuncular oldukları için, kediler kakayı bir top olarak görme eğilimindedir. Çünkü dışkıları katı, hafif ve bir oyuncağın tüm özelliklerini temsil eden bir şekilde yuvarlanmaya müsaittir. Ancak bu, kedinizin kakasıyla oynamasına izin verildiği anlamına gelmez!

Kediler, oynayacak oyuncağı olmadığı için ya da oyuncakları dışkısı kadar cezbedici olmadığı için genellikle kakasıyla oynarlar. Çünkü kediler, kendilerine kısa sürede en büyük zevki veren oyuncaklara öncelik verirler ve bu durumlarda diğerler oyuncaklarını hiçe saymayı tercih ederler. Kediler, olan oyuncaklarının büyük bir bölümünü görmezden gelme alışkanlığına sahiplerdir, bu da çok sayıda kedi sahiplerini zorlar ve üzer. Dışkıyla oynama durumu baştan kazanılabilecek bir alışkanlıktır. En sevdiği oyuncakların hepsine sahip yetişkin bir kedinin, kakasıyla oynamaya başlaması pek olası değildir. Bunun aksine daha çok yavru kedilerin dışkılarıyla oynaması gözlemlenir. Kediler gençken meraklı ve kaşiftirler. Genellikle çoğu kedi, başka oyuncaklar için bu pis oyuncağını bir kenara atarlar, ancak bu durum kediler arasında değişkenlik göstermektedir. Kimi diğer kediler, yetişkinliğe kadar bunu yapmaya devam ederler.

Söylemeye gerek yok, oyun elbette kedilerdeki can sıkıntısını giderir, kedilerin yırtıcı doğalarını ifade etmelerini sağlar ve yoğun bir şekilde içlerinde barındırdıkları bu avlanma içgüdüsü için keyifli bir çıkış yoludur. Aynı zamanda davranış problemlerini engeller ve özellikle ev kedileri arasında kilo alımını ve diğer sağlık problemlerini azaltan iyi bir egzersiz olarak hayatlarında yer alır. Ancak bu, kedinizin kakasıyla oynamasının uygun olduğu anlamına gelmez! Kedinizin garip alışkanlığını nasıl durduracağınıza dair ipuçları için okumaya devam edin.

Kedilerde Kum Kutusunda Oynama

Kum kutusu yönetmek, bir kedi sahibi olmanın en sinir bozucu yanlarından birisi olduğu gerçeğini kimse inkar edemez. Yoğun, kendine has kokusu ve dağınıklığı ile kedi sahiplerini zorlayıcı bir günlük rutine sokarken bir de sevimli kedi dostunuzun zamanının yarısını çöp kutusunda geçirmesi ve etrafındaki dışkıları, çöpleri ek bir sıkıntı haline gelir.

Nitekim kedilerde kum kutuları ile oynamak sık görülen bir davranıştır. Bunun temelinde; içgüdüleri yer alır. Kum kutularında oynarken, vahşi içgüdülerini kullanırlar. Kediler kumluklarında oynarken, kumluğun üzerine atlamak, tırmalamak ve içeriği aşırı derecede kazmak gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirirler. Aynı zamanda bu davranışın tekrarlayıcı hale geldiğini görmeniz tıbbi bir sorunun göstergesi olabilir. Bu, evcil hayvanınızın yaşıyor olabileceği bazı duygusal sorunları da gösterebilir. Eğer ki bu davranışının sıklıkla tekrarlıyorsa, altta yatan sorunu çözmek için kedinizi veteriner hekiminize götürmeniz gerekir.

kedi dışkı oyun

Kedinizin Dışkısıyla Oynaması Nasıl Önlenir?

Kediler, oyuncak olarak gördükleri kakalarıyla oynamak da dahil olmak üzere, sıkıldıklarında en beklenmedik şeyleri yapabilirler. Kedinize daha fazla ilgi göstererek, onunla oynamak için zaman ayırarak ve oynaması için hoşuna gidecek çeşitli oyuncaklar (Toplar, tüyler vb.) vererek, kedinizin bu alışkanlığı sürdürmesine engel olabilirsiniz. Bu problem için en basit seçenek, dışkıyı daha yüksek duvarlara sahip kum kutularında tutmaktır. Ancak kedinizin kum kabı şekline, kum tipini ve kum kutusunun konumuna karşı verdiği reaksiyonlar da bu noktada size ipucu olacaktır. Kedinizin bu konudaki tercihlerinin ne olduğu konusunda tetikte olmak, size büyük oranda yardımcı olacaktır. Bu noktada kedinizi azarlamak da iyi bir fikir değildir çünkü azarlamayı, varlığınızla ilişkilendirir ve kediler, istediklerini yapmaya hazır olmadığınızı fark edip cezadan kaçınmakta ustadırlar. Bu ikisinin ilişkisi ancak bunun bir sonucu olarak kötüleşecektir. İşte kedinizin kakasıyla oynamasını önlemenin yolları:

Kum Kutusunu Başka Bir Yere Taşıyın.

Kediniz, kum kabının konumundan rahatsız olduğu için kakasıyla oynuyor olabilir. Bunu bilerek veya dikkatini dağıtmak için yapıyor olabilir. Bu durumu düzeltmek için kum kutusunu, kedinizin hoşuna gidebilecek farklı bir alana taşıyın. Alan seçiminde merdiven altı veya boş bir oda gibi tenha bir yer seçin. Kedinizi, kum kutusunun yeni yerine alıştırın, tanıtın. Sevdiği bir konuma ulaştığı takdirde kediniz, büyük olasılıkla kutuyu düzgün bir şekilde kullanmaya başlayacaktır ve kaka ile oynama alışkanlığını unutacaktır.

Daha Fazla Kum Ekleyin veya Kum Türünü Değiştirin.

Kedinizi dışkısı ile oynamaktan caydırmak için başka bir ipucu da, kum kutusuna daha fazla altlık eklemektir. Kediler, yeterli kum olduğunda kakalarını daha kolay gömebilir ve onunla oynamayı unutmaya eğilimlidirler. İşe yaramadığı takdirde farklı, çeşitli kum türlerini denemeye çalışın. Kediler, kumun kokusu ve dokusu söz konusu olduğunda kararsız olma eğilimindedir, bu nedenle kedinizin neyi tercih ettiğini gözlemleme konusunda oldukça dikkatli olun.

Kum Kutusunu İyice Temizleyin.

Kediniz kakasıyla oynuyor ve kum kutusu kötü koktuğu için her yere yayıyor olabilir. Kediler kokular konusunda oldukça titizdir ve kokulu bir kum kabı, kakalarıyla oynamak gibi tuhaf şeyler yapmalarına neden olabilir. Ayrıca, eğer kedi kum kutusu kirli ve kokuluysa, başka yerlere kaka yapma veya işeme eğiliminde oluyorlar. Böyle bir durumda kötü koku izini gidermek için iyice kedinizin kabını temizleyin. Bu işlemin ardından kediniz muhtemelen tekrar kum kabını kullanacaktır ve kakasıyla oynamayı bırakacaktır.

Başka Bir Kum Kutusu Tipine Geçin.

Kediniz, kum kutusunu sevmediği için bir tür sessiz protesto olarak da kakasıyla oynuyor olabilir. Nasıl ki kediler kum kabı konusunda titiz olabiliyorsa, aynı titizliği ve seçiciliği kum kutuları için de yaparlar. Bazıları üstü açık türü tercih ederken, diğer kediler kanadı olan kapalı türü tercih ederler. Bu noktada kedinizin en çok neyi tercih ettiğini belirlemek için çeşitli türleri denemeye çalışmalısınız.

Kedinize Oynaması İçin Kedi Nanesi Dolu Küçük Toplar Verin.

Kediniz çöp kutusunu kullandıktan sonra kakasıyla oynuyor olabilir çünkü özellikle tek bir kediyse ve günün büyük bir bölümünde evde yalnız kalıyorsa yapacak pek bir şeyi yoktur. Yalnız kalan sıkılmış kedinize oynaması için kedi nanesi dolu küçük toplar verebilirsiniz. Hatta bu toplardan bazılarını çöp kutusunun dışına yerleştirebilirsiniz. Bu toplar, kakasının boyutunu taklit ederler ama güzel kokarlar. Bu şekilde kedinize doğal bir keyif verirken aynı zamanda kakası ile oynadığı günlerini unutturabilirsiniz.

 Kedinizle Zaman Geçirin ve Ona Daha Fazla İlgi Gösterin.

Genellikle kendi hallerine bırakılan kediler, kakalarıyla oynamak gibi çeşitli aptalca şeyleri yapabilirler. Her gün iki kez, en az 20 dakika sadece onunla oyun oynayarak ve kedinizle etkileşim kurarak kedinize daha fazla kaliteli zaman vermelisiniz. Etkileşimli oyuncaklar edinin ve siz evden uzakta olsanız bile kedinizi eğlendirmek için mutlaka kedinizin evdeki sevdiği bir köşesine bir kedi ağacı kurun.

Kedinize ihtiyaçlarına uygun aktiviteler sunmak çok önemlidir. Sevimli dostunuzu inceleyip, keyif aldığı bir hayat geçirdiğinden emin olun.

Sık Sorulan Sorular

Kum kutusu tasarım tercihleri ​​kediden kediye ve insandan insana farklılık göstermektedir.  Ancak çoğu kedi açık bir çöp kutusunu tercih eder. Kedinize uygun kum kutusu belirlemede kedinizin reaksiyonları size ipucu olacaktır.

Kediniz bu davranışı stres, çöp kutusundan hoşlanmama, bölgesel davranış veya tıbbi sorunlar gibi çeşitli nedenlerle sergiliyor olabilir. Eğer ki kediniz her gün veya sık sık kum kabının dışına kaka yapmaya ve onunla oynamaya devam ediyorsa, bu durumu davranışın altında yatan nedeni belirlemenize yardımcı olabilecek bir veteriner hekime danışın.

Ancak genellikle açık kumlar insanlar için olmasa da kediler için daha iyidir.

Eğer ki topaklanan bir kum kullanıyorsanız, kutuyu her gün boşaltmak ve en az haftada bir tamamen değiştirmek en iyisidir. Birden fazla kediniz varsa, kedi kumunu 2-3 günde bir daha sık değiştirmek iyi olacaktır.

Kum kutusunda oynamak, kedilerde sık görülen bir davranış türüdür. Temel olarak, kum kutularında oynayarak vahşi içgüdülerini pekiştirirler. Kediler kumluklarında oynarken, kumluğun üzerine atlamak, tırmalamak ve içeriği aşırı derecede kazmak gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.