American Leopard Cur Özellikleri ve Bakımı

American Leopard Cur Resimleri
American Leopard Hound, orta ila büyük boyutta olan ve Solid, Leopard, Brindle olarak bilinen üç modele sahip bir köpektir. Irk kabul edilen, dokuz farklı resmi renkte, çeşitli işaretlerle tanınır. Amerikan Leopar köpeklerinin yüzde altmışı genellikle tek renkli köpeklerdir. Köpeklerin American Leopard, American Leopard Cur, Leopard Cur ve Amerikan Leopar Tazı isimleriyle de tanındığı bilinmektedir. American Leopard Hound'un en iyi ve öne çıkan özellikleri arasında zekası, sevecen ve şefkatli yapısı bulunmaktadır. Çalışkan, ılımlı, sadık yapısıyla insan ailesiyle birlikte mutlu bir yaşam süren av köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği, Tazı Köpeği
Ağırlık
15-34 kg
Yükseklik
53- 69 cm
Aile
Hound, Herding
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Leopard Hound ailesine karşı sevecen, şefkatli, sadık bir av köpeğidir. Güçlü izleme yeteneğiyle, avlarını kilometrelerce takip edebilirler. Çalışkan bir köpek ırkı olmasıyla öne çıkarlar. American Leopard Hound ailesiyle güçlü bir bağa sahiptir. Ailesini ve sevdiklerini memnun etmek için ellerinde geçen çabayı gösterirler. Çocuklarla iyi anlaşır ve arkadaşlık kurar. Ailesini ve çocukları koruma içgüdüsüne sahiptir. Yabancılara temkinli yaklaşır. Ailesini karşı koruma içgüdüsü olduğundan yabancılarla hemen arkadaşlık kurmaz. . Diğer köpeklerin arkadaşlıklarından hoşlanır ve erken aşamada sosyalleştiklerinde aynı evde bir köpekle yaşam sürebilir. Eğer uzun süre evde olamadığınız bir yaşamınız varsa köpeğinizin  bir arkadaşı olması için ikinci bir köpek alabilirsiniz.

American Leopard Hound zeki ve sahibini memnun etmeye istekli olduğu için eğitilmesi genel olarak kolaydır. Sadık bir av köpeği olarak başarıyla yanınızda görev alacaktır. Tipik bir av köpeği olduğu için ırkın güçlü ses çıkarabilme yeteneği bulunmaktadır. Canı sıkıldığında, tehlike sevdiğinde ve yeterli eğitim almadığında rahatsız edici sesler çıkartabilir. Hızlı öğrenecekleri için erken aşamada eğiterek, gerektiğinde havlaması ve sus komutuyla sessiz olmasını öğretebilirsiniz.

Leopard Cur, hareketli ve çalışkan bir av köpeği olarak apartman hayatına uyum sağlayamaz. İş için yetiştirildikleri ve çalışarak, bir görevde yer alarak daha mutlu olacakları için bahçeli bir evde yaşam sürmesi önerilir. Bahçeli evde, çevresi çitlerle çevrili alanlarda güvenle hareket edecek ve özgür olmak ona daha iyi gelecektir. Rakun, ayı, bobcat, puma, sincap ve diğer ağaç fikirli oyunlara ve daha farklı çeşitli oyun türlerine dahil olmak ırkın avlanmasını olumlu etkileyecek ve çok yönlü bir cins olarak gelişecektir.

American Leopard Hound erken başlayan eğitimler, sosyalleştirme çalışmaları ve iyi bir aile ortamında sevgiyle büyüme gibi unsurların bir araya gelmesiyle karakter ve kişilik gelişimini olumlu gelişmeler gösterecektir. American Leopard Hound insan ailesine karşı sevgi dolu, nazik ve sadık bir dost olarak yaşam sürmekten mutluluk duyacaktır.

Tarih

American Leopard Hounds, Amerika’daki en eski ağaç köpek cinslerinden biri olduğu ifade edilmektedir. American Leopard Hound ırkının soyu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden sonra İspanyol fetihçiler tarafından Meksika’ya götürülen av köpeklerinden geldiği düşünülmektedir.

Türün tarihini araştıran bazı kişiler, İspanyol fatihler tarafından Yeni Dünya’ya getirilen American Leopard Hound köpeklerinin evriminde rol oynadığını iddia ediyor. Bazı araştırmacılarda fatihlerin köpeklerinin Meksika’ya özgü köpekler ile karıştırıldığını ve daha sonra yerleşimciler tarafından da Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildiğini ve burada günümüzdeki bilinen türe dönüşmeye devam ettiklerini öne sürmektedir. Diğer iddialar ise türün tüm gelişiminin Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde İspanyol, İngiliz, İrlanda, Fransız ve İskoç tazı ve gütme ırklarının çaprazlanmasından gerçekleştiği şeklindedir. İddialar birbirinden farklı olarak asıl kökeni ve gelişimi net olarak bilinmiyor ve herhangi bir yazılı belgede bulunmuyor.

İlk yerleşimciler yaban domuzu ve ayı avlamak için American Leopard Hound ( Leopar Köpek) adını verdikleri bu köpekleri Meksika’dan ABD’ye götürdüler. ABD’de “treeing” için kullanılan en eski köpek cinslerinden biri olduğu düşünülmektedir. Amerikan Leopard Hounds 18. yüzyılın başlarında,  Kuzey Carolina’nın doğusunda görülmeye başlanmıştır. Oradan batıTennessee ve Kentucky’ye daha sonra da güneye Teksas ve Oklahoma’ya bölgelerinde görülmüştür.

20. yüzyılın başlarında ise cins azalmaya başlamıştır ve diğer ırklarla melezlenmesine izin verilmiştir. Öyle ki 1950’li yıllarda oldukça az safkan American Leopard Hound örneği bulunabildi. Safkan ırkın az olduğunu fark eden üç kişi, J. Richard McDuffie, Leroy E. Smith ve AW Carter, bağımsız olan, başka köpeklerle çaprazlanmayan herhangi bir köpek örneğini aramaya başladı. 1960 yılında bir araya gelen bu üç adam, American Leopard Hound cinsini kurtarmak ve tanıtmak için “Amerikan Leopard Cur Breeders Association’ı” (ALCBA) kurdu.

2008 yılında “American Leopard Cur Club” toplanarak adının “American Leopard Hound” olarak değişmesi yönünde bir karara vardı. Bu kulüp, American Leopard Hound cinsi köpekleri kayıt altına almaya ve ırkın Amerikan tarihindeki yerini araştırdı. 1998 yılında American Leopard Hound UKC tarafından, 2012 yılında da AKC tarafından resmi köpek ırkı olarak tanındı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

American Leopard Hound, orta ila büyük boyutta güçlü, çevik bir ağaç köpeğidir. Vücut yüksekliği boyundan biraz daha uzundur. Boyun hafif kemerli, güçlü, kaslı yapıda ve orta uzunluktadır. Boyun enseden yavaş yavaş genişler ve yumuşak şekilde omuzla birleşir. Sırt geniş, güçlü, kaslı ve orta uzunluktadır. Sırt, hafif kemerli bele karışır. American Leopard Hound bir av köpeğidir ve abartı, hatalar köpeğin avlanma yeteneğine engel olacaksa müdahale edilmelidir.

Kafa

American Leopard Hound düz, geniş, büyük bir kafaya sahiptir. Baş büyüktür, ancak büyüklüğü vücut ile orantılıdır. Kafanın genişliği ağza doğru incelmektedir. Kafada orta derecede durak ve ağır bir ağızlık görülmektedir. Yandan bakıldığı zaman ağızlık, kafatasından biraz daha kısadır ve ağızlık belirgin bir durakla birleşirler. Burun rengi koyudur ve genellikle siyahtır. Kırmızı merle köpeklerin, kahverengi veya karaciğer renginde burunları vardır. Kafatasının ve ağzın üst çizgi düzlemleri paralel düzlemlerde uzanmaktadır. Kaslı, belirgin yanakları vardır. Dudakları sıkı ve koyu renklidir. Dişleri makas ısırığıyla birleşir.

Kulaklar

American Leopard Hound kulakları kısa veya orta uzunluktadır. Tabandan geniş başlayan, düşük kulakları yüksekte konumlanmıştır.

Gözler

Yuvarlak, birbirinden ayrı gözlere sahiptir. Göz kenarları sıkı ve koyu renk geçişleri vardır. Göz rengi sarı ya da kahverenginin herhangi bir tonudur. Leopar benekli köpeklerin bir ya da iki gözü mavi olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

American Leopard Hound köpeğinin bacakları, engebeli arazide hızlı ve çevik bir şekilde hareket etmesine izin verecek kadar uzun, güçlü yapıdadır. Ön ayaklar büyük, yuvarlak kemikli, güçlü ve düzdür. Dirsekler vücuda yakın konumlanmıştır, ancak hareket ederken serbesttir. Bilekler kısa, düz, güçlü ve esnektir. Arka kısımlar da güçlü ve kaslıdır. Arka ayakların kemik yapısı, açısı ve kasları ön ayaklarla dengededir. Köpeğe hangi açıdan bakarsan bak bacakları içeri dışarı dönmez, ayaklar kesişmez ve birbirini yürürken engellemez. Köpek ayaktayken kısa, güçlü arka bilekleri yere dik inmektedir ve arkadan bakıldığında birbirine paraleldir. Orta büyüklükteki ayaklar yuvarlak ve kompakt olup, ayak parmakları kemerlidir.

Kuyruk

American Leopard Hound ırkı düz, alçakta konumlanan ve herhangi bir uzunlukta olabilen kuyruk yapısına sahiptir.

Tüy

American Leopard Hound çift katmanlı kürke sahiptir. Ceket yoğun, sıkı yapıda ve pürüzsüzdür. Dış kaplama ise pürüzlü, kabadır ve astarı ise ince, yünlüdür. Aşırı uzun saç, ipeksi veya dalgalı saçlar diskalifiye nededir. Çoğu American Leopard Hound kürk yapısının etkisiyle kalın çalılıklarda uzun süre çalışabilir.

Renk

American Leopard Hound ırkının Leopar benekli: sarı; siyah (benekli ya da ten rengi süslemeli) benekli; kırmızı ve mavi rengi kürke sahiptir. Bu renklerden herhangi birinde beyaz noktalar ve beyaz yakası görülebilir. Ancak üçte birden fazla beyaz renk olmasına izin verilmez.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir American Leopard Hound ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi American Leopard Hound ideal ağırlığı 15-34 kg, yükseklikleri ise 53- 69 cm aralığında değişmektedir. Dişi köpeklerin ağırlığı 15-30 kg iken, erkeklerin 20- 34 kg olduğu ifade edilir.  Yükseklik ise dişi köpeklerin omuza kadar 53 – 64 cm, erkek köpeğin 55 – 69 cm’dir. Dişi ve erkek American Leopard Hound boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

American Leopard Hound yıl genelinde çok fazla tüy dökmezler ancak mevsimsel tüy dökülmeleri görülebilir.  Kısa tüylü olmasına rağmen düzenli taranma ve fırçalanma olmadığında zeminde ya da giysilerinizde tüy görme ihtimaliniz yükselir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri American Leopard Hound için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra American Leopard Hound cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

American Leopard Hound hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek American Leopard Hound için uygun değildir. Köpek sahibinin American Leopard Hound için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Mide, sindirim gibi rahatsızlıkların yaşamaması için beslenmesine dikkat edilmelidir. American Leopard Hound kimi zaman ev yemeği de yiyecektir ancak hiçbir zaman beslenmesi sadece insan gıdalarını, ev yemeklerini yemesi üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek American Leopard Hound için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler American Leopard Hound günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için American Leopard Hound yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan American Leopard Hound cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek American Leopard Hound ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı American Leopard Hound köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

American Leopard Hound bakımı genel olarak kolaydır. Çok fazla tüy dökmezler ve düzenli tarama ile dökülmeler kontrol edilir seviyededir. Banyo ihtiyacı çok fazla değildir ve gerektiğinde ya da belirli aralıklarla yıkamanız yeterlidir.

American Leopard Hound yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. American Leopard Hound yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkmasına ya da nadir bulunan köpek ırklarından olması veya ırkın az ilgi görmesi gibi farklılıklardan dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi American Leopard Hound tek doğumda 5- 8 arasında yavru dünyaya getirebilir. American Leopard Hound ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler American Leopard Hound ırkının doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir. Irk gelişimini tamamladıktan ve sağlıklı olduktan sonra çiftleştirildiğinde ölü köpek doğurma oranı düşecektir.

American Leopard Hound ırkının Leopar benekli: sarı; siyah (benekli ya da ten rengi süslemeli) benekli; kırmızı ve mavi rengi kürke sahiptir. Bu renklerden herhangi birinde beyaz noktalar ve beyaz yakası görülebilir. Ancak üçte birden fazla beyaz renk olmasına izin verilmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.