Australian Terrier Özellikleri ve Bakımı

Australian Terrier Resimleri
Avustralya Teriyeri küçük, sağlam, orta kemikli, gövde ve yüksekliği orantılı uzunluktadır. Zemini kaplayan yürüyüşü ve zor durumlara gösterdiği uyumu ile çalışkan bir teriyerdir. Zorlu hava koşullarına dayanıklı kürke sahiptir. Kısa, yumuşak bir astarı ve sert, düz, yaklaşık 6 cm uzunluğundadır. Kuyruk ve alt bacaklarda daha kısa bir dış kaplaması vardır. Boynunda bir fırfır ve baş üzerinde uzun saç ya da bir topuz, keskin ve zeki ifadelerine katkıda bulunur.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
4- 7 Kg
Yükseklik
25- 28 Cm
Aile
Terrier
Menşei
Avustralya
Menşei Tarihi
1900'ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sessiz ve uyumlu teriyerlerden biri olan Aussie, kendisine şans verildiğinde bir kemirgenin peşine düşmeye hazır, cesur ve sert bir karaktere dönüşebilir. İyimser ve canlı bir karaktere sahip bu ırkın kendine güvenen ve cesur yanı gerekli durumlarda ortaya çıkmak için tetikte beklemektedir. İlham veren karakteri ve cesaretiyle küçük bedeniyle boyundan büyük işlere imza atan bu sevimli köpeklerin mutlu bir doğası vardır. Uyumlu bir karaktere sahip olmasına ek zaman zaman bağımsızlığına düşkündür ve inatçı yapısı ortaya çıkmakta ve kimi zaman sahiplerini zor duruma sokabilmektedir.

Avustralya Teriyer ailesine sadık ve bağlıdır. Yüksek enerjisi, sevimli halleriyle evin en büyük neşe kaynağına dönüşür. Erken dönemde eğitilmeye ve sosyalleştirilmeye başlanılmalıdır. Bu adımlarla yabancılara, diğer hayvanlara ve hatta çocuklara karşı çok daha toleranslı davranması mümkündür. Ancak yeterli eğitim almadığında Avustralya Teriyerlerin yabancı kişilere, çocuklara ve hayvanlara karşı toleranslı düşük olabilir. Bunun için eğitim alması ve sosyalleştirilmesi çok önemlidir. Çok köpekli evlerde yaşam sürmek Avustralya Teriyer için zorlayıcıdır ve bu ortamda yaşaması önerilmemektedir. Sevdiklerini, ailesini kıskanır ve evin gözdesi kendisi olmak ister.

Avustralya Teriyerleri çok yönlü, zeki ve çeşitli görevleri başarıyla üstlenen bir ırktır. Keskin bir işitme gücü, görme yeteneği bulunur. Parlak zekası, oyuncu halleri ile sahiplerinin vazgeçilmez arkadaşı ve tutkusu haline gelir. Atalarından gelen toprak kazma yeteneği ile toprak köpeği miraslarını korur ve kazmayı severler. Uyanık bir bekçi köpeği olarak da farklı alanlarda görev alabilirler. Avustralya Terrier farklı iklimlere uyum sağlar hatta sıcak havalara karşı soğuk iklimlerden daha dirençli oldukları bilinmektedir. Eğlenmeyi, macerayı severler ve gün içerisinde egzersizlerinin karşılaması onun daha uyumlu ve mutlu bir köpek olmasını destekler.

Avustralya Terrier ırkının kazmayı sevdiği kadar havlamayı da sevdiği bilinmektedir. Havlama konusunda onu iyi eğitmeniz ve sus, dur gibi komutlarla onu kontrol altında tutmanız önemlidir. Bu ırkın en büyük sorunu havlamak olarak görülür. Bekçilik yeteneğini destekleyen havlaması doğru yerde kullanıldığı sürece olumlu olacaktır.  Köpeğinizin küçük köpek sendromu geliştirmesine izin vermeden, iyi bir lider olarak gelişimini şekillendirmelisiniz.

Gün içerisinde yeterli egzersiz yaptığı sürece, apartman hayatına mükemmel derecede uyum sağlayabilirler. Çalışkan bir köpek olmasına rağmen sahibine ve ailesine olan bağlılığı için iç mekanlara da uyum gösterirler. Yalnız kalmaktan çok hoşlanmazlar ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalmak onların terk edilme kaygısı duymasına neden olabilir. Düzenli yaşam süren, aile hayatına sahip kişilerin sahiplenmesi gereken bir ırktır. En mutlu olduğu zamanlar, ailesiyle birlikte olduğu ve oyunlar oynadığı zamanlardır.

Tarih

Avustralya’nın ulusal ve çalışan teriyerleri arasında yer alan en küçüğünden cinslerindendir. Bu cinsin çeşitli Avrupa ırklarından Tazmanya’da doğduğu ve geçmişinin Silky Terrier ile paylaştığı ifade edilmektedir. Tazmanya’da Rough Coated Terrier olarak bilinen cinsin soyundan geldiğine inanılır.
Evi, çiftliği kemirgenlerden korumak, çiftlik hayvanlarını kontrol etmek ve davetsiz misafirlere karşı alarm vermek gibi birçok amaçla kullanabileceğiniz bir cinstir. Yapılan ırk araştırmalarının yanında Skye Terrier, Dandie Dinmont, Scotch, Yorkshire Terrier, Norwich  ve Manchester Teriyer başta olmak üzere Avustralya’ya getirilen diğer İngiliz teriyerleriyle cins melezlendi. Sonuç, hem kullanışlı hem de görünüşte çarpıcı bir köpek türü ortaya çıktı. Melezlendiği ırkların bazı özelliklerinin Aussie cinsinde görülebilir. Avustralya Terrier küçük memeliler, yılanlar üzerinde çalışan cesur, korkusuz ve çok amaçlı yok ediciler olarak yetiştirildi.

Avusturalya’daki Avrupalı ​​yerleşimciler sert hava koşullarına maruz kaldıkları için her türlü hava koşulunda çalışabilen cesur ve korkusuz bir köpeğe ihtiyaç duyuyorlardı. Avustralya Teriyerleri da sıçanların, yılanların sayılarını kontrol altına almak ve istenmeyen hayvanları yok etmek için yetiştirildi. Kente çok uzak yerleşim yerlerinde, çiftliklerde iyi bir arkadaş, çoban köpeği ve bekçi köpeği olarak da görev aldı. Çalışan teriyerlerin en küçükleri arasında yer alan bu sert, küçük ırkın günlük yaptığı işlerin bitiminde sevimli ve sadık bir evcil hayvan olarak evine döndüğü görülür..

Cinsin ilk örnekleri1800’li yılların sonlarında “siyahımsı mavi parlaklığa sahip kırık tüylü bir teriyer” olarak gösterilmekteydi. İsmi kısa süre sonra “Blue and Tan, the Toy” ardından  “Blue Terrier” ve 1900’de “Rough-Coated Terrier, Blue and Tan” olarak değiştirimişti. Esas olarak mavi ve ten rengi kürküyle bilinmesine rağmen, türün ilk temsilcileri arasında kırmızı veya kum rengi kürke sahip köpeklerde bulunmuştur. Irkın, İngiliz gösteri halkalarında yer alması ve sonrasında insanların evlerine ulaşmasıyla kısa süre içinde bölgesinde ilgi görmeye başladı.

Avustralya Teriyeri, Anavatanında resmen tanınan ilk yerli ırk olarak “Avustralya’nın Köpeği”  olarak anılabilecek ve diğer ülkelerde tanınan ilk Avustralya ırkıdır. İlk olarak 1868 yılında Melbourne’da köpeklerin Australian Rough-Coated Terrier adıyla gösterildiği bilinmektedir. 1887’de cinse adanmış ilk kulüp Melbourne’da kurulmuş ardından bir cins standardı tasarlanmıştır. 1897 yılında ise ırkın adı resmi olarak Avustralya Teriyeri olarak duyrulmuştur. Zaman içerisinde Amerika ve İngiltere’ye ithalat başlamıştır. 1925 yılında da ilk Aussie Amerika’ya gelmiştir. Kennel Club (İngiltere), 1933 yılında Aussie cinsi statüsünü vermiştir. AKC tarafından da Avustralya Teriyeri cinsi 1960 yılında tanınmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Avustralya Teriyerleri, Aussie adıyla da bilinen küçük, güçlü, cesur ve canlı bir ırktır. Düz bir üst çizgi ile boyundan biraz daha uzun bir vücudu vardır. Uzun gövdesi, derin göğüs yapısına sahiptir. Derin göğüs vücudun alt kısmına iyice yerleştirilmiştir. Gövdesi uzun, yüksekliği alçak olan boyun ve ön kısım çevresindeki belirgin kürk döşemeleri bulunan ve sert bir kürk ile doku bakımından zıtlık oluşturan yumuşak, ipeksi topuzuyla tanınan "Aussie", Terrier Grubundaki en küçük ama sağlam, kendine güvenen köpeklerden birisidir.

Kafa

Başı gövde uzunluğu ve vücudu ile orantılı uzunluktadır. Başını daima dik şekilde tutar. Baş güçlü, uzun, gözler arasında dolgun, hafif ama kesin bir duruşa sahiptir. Kafatasının düz ve uzun olması istenir. Çok geniş olmaması, yumuşak ve ipeksi bir topuzla örtülmesi gerekir. Namlu sıkı ve temiz yapıdadır. Burun siyah renkte, orta büyüklükte ve üzerinde ters V şeklinde bir alan görülür. Dişler iyi boyutta ve güçlüdür. Dişler makas ısırığında kapanır. Siyah dudaklar ve dişler güçlü ve kuvvetlidir.

Kulaklar

Kulaklar küçük, dik, sivri, iyi taşınmış, orta genişlikte, uzun ve belirgin bir eğime sahip şekilde yerleştirilmiştir. Kulakların uzun tüylerden arındırılmış olduğu görülür ve oldukça hassastırlar.

Gözler

Avustralya Teriyeri koyu kahverengi ya da siyah renkli küçük, oval ve keskin bir ifadesi bulunan gözlere sahiptir. Gözlerin birbirlerinden iyice ayrık olması gerekir. Koyu renkteki gözlerinin keskin bir zeka ile parladığı ifade edilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Avustralya Teriyeri sağlam, kısa bacaklı ve küçük yapılı bir köpektir. Omuzları iyi açıya sahiptir. Önden bakıldığında ön ayaklar iyi, kemikli ve tamamen düzdür. Bilekler güçlü ve eğimsizdir. Arkadan bakıldığı zaman ise bacaklar paralel olmalıdır ve ne çok geniş ne de çok yakın konumlanmalıdır. Arka bileklerin diz ekleminden yere paralel gelmesi önemlidir. Bu şekilde köpek serbest hareket özgürlüğüne ve sürüşe ulaşır. Ayakları ne içeri ne de dışarı döner, oldukça güzel şekilde dolgundur. Küçük, yuvarlak, kompakt, iyi dolgulu, orta derecede kemerli ayak parmakları vardır. Ayaklarının küçük yapısı kedi ayağına benzetilmektedir. Tırnakları siyah renklidir. Aussie köpek yavrusunun birkaç günlükken çiy pençeleri genellikle çıkarılmaktadır..

Kuyruk

Avustralya Teriyeri kuyruğunun geleneksel olarak yarısından daha kısa şekilde kırpıldığı, kenetlendiği görülür. Kesilme işleminin sonucunda kuyruğunu dik şekilde taşır. Kuyruk dik olacak şekilde yüksekte konumlandırılır ve kesinlikle arkada olmamasına dikkat edilir. Kuyruk kesme/ kırpma işleminin yasak olduğu Avrupa ülkelerinde, bu işlem uygulanmaz ve kuyruk doğal haline bırakılır.

Tüy

Avustralya Teriyeri köpek cinsinin, orta uzunlukta çift katmanlı kürk yapısı vardır. Kısa, yumuşak dokulu astar (alt katman) ile yaklaşık 5,6 cm uzunluğunda sert, düz, yoğun bir üst katmandan kürkü oluşur. Ön ayaklarda dizine kadar hafifçe tüylenme görülür. Ağız, alt bacaklar ve ayaklar bu uzun tüylerden arındırılmalıdır. Baş üzerinde ve boyun çevresinde daha uzun ve yumuşak yapılı tüyler bulunur. Tüy yapısı ırkın farklı hava koşullarına dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Kafatasının sadece üst kısmını kaplayan, kürkün geri kalanından daha ince ve daha yumuşak bir dokuya sahip olan topuz vardır.

Renk

Avustralya Teriyer ırkının kürk çeşitleri arasında mavi ve ten rengi, katı kumlu ve katı kırmızı renk kombinasyonları ve tonları yer alır. Başının üzerinde ve boyun bölgesindeki kürk rengi mavi - ten, kum rengi veya düz kızıl şeklinde olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Avustralya Teriyeri ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Avustralya Teriyeri küçük ve kolay taşınabilir boyutlarda bir köpektir. Yetişkin erkek ve dişi Avustralya Teriyeri köpeğinin ideal ağırlığı 4-7 kg, yükseklikleri ise 25- 28 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Avustralya Teriyeri köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Avustralya Teriyeri ırkının çift katmanlı kürkü yıl genelinde az tüy dökmektedir. Haftada 1-2 kez tüylerini yumuşak fırça ile taranması ve fırçalanması Avustralya Teriyeri için yeterli olacaktır. Düzenli tarama ve fırçalamanın yanında köpeğinizin ve yılda iki kez profesyonel bakıma da ihtiyaç duyacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Australian Terrier Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini tüketmeleri için önerirler. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Australian Terrierin günlük ihtiyacını karşılayacak şekilde  öğünleri belirlenir.

Australian Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Australian Terrier için uygun değildir. Sahibinin Australian Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmelisiniz. Australian Terrier sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı yiyecekleri ölçülü tüketmelidir. Beslenme düzeni de sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Australian Terrier köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Australian Terrier, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Australian Terrier cinsi 18. ila 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Australian Terrier ırkının  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik göstermektedir. Sağlıklı Australian Terrier ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Avustralya Teriyerinin sert, hava koşullarına dayanmasını sağlayan çift katmanlı kürkünün bakımını birçok köpek ırkına göre kolaydır. Tüyleri kiri ve çamuru itme özelliğine sahiptir ve yıl genelinde oldukça az dökülmektedir. Bu özellikleriyle kürk bakımı kolay ancak özen istemektedir. Haftada 1-2 kez tüylerini yumuşak fırça ile taranması ve fırçalanması yeterlidir.

Avustralya Teriyeri yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, şeceresine, yetiştiricisine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Avustralya Teriyeri yavrusunun fiyat aralığı insanların ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Avustralya Teriyeri tek bir doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirebilir. Avustralya Teriyeri ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için çok sık doğum yapmaması ve gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalması gerekir. Çok sık doğum yaparsa doğan yavru sayısı ortalamanın altında kalabilir. Avustralya Teriyeri ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olmaktadır. Ayrıca küçük bir bedene sahip oldukları için sezaryen ile doğum yapması gerekebilir ve bundan dolayı hamilelik ile doğum süreci veteriner gözetiminde olmalıdır.

Avustralya Teriyer ırkının kürk çeşitleri arasında mavi ve ten rengi, katı kumlu ve katı kırmızı renk kombinasyonları ve tonları yer alır. Başının üzerinde ve boyun bölgesindeki kürk rengi mavi – ten, kum rengi veya düz kızıl şeklinde olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.