Köpekler Nelerden Korkar? Köpeklerde Yaygın Görülen Korkular

12 Şubat 2023
2070
Köpekler Nelerden Korkar? Köpeklerde Yaygın Görülen Korkular

Eğer bir köpek sahibiyseniz, köpeklerin bazı şeylerden korktuğunu fark etmişsinizdir. Bu bir yabancı, bir çocuk, belirli bir nesne ya da bir araba olabilir. Bu nedenle köpekler nelerden korkar sorusunun yanıtının her köpek için farklı olabileceğini belirtebiliriz. Fobiler çok ciddi olabilir, bu nedenle tavsiye almak için profesyonel bir eğitmene danışmak en iyisidir. Tedavi yöntemleri davranış değişikliğinden ilaçlara kadar değişebilir.

Köpekler Neden Korkar?

Köpekler ilk yıllarında korku ve fobiler yaşayabilirler. Bu korkulara olumsuz deneyimler veya genetik neden olabilir. Daha önce bir köpeğe sahip olduysanız, muhtemelen bu korkuların veya fobilerin bazılarıyla uğraşmak zorunda kalmışsınızdır. Genç veya yaşlı bir köpeğe sahip olmanız fark etmez, bir noktada bu korkulardan bir veya daha fazlasıyla karşılaşmanız kaçınılmazdır. İyi haber şu ki, bu ipuçlarıyla köpeğinizin korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Köpeklerdeki bazı yaygın fobiler insanlardan, nesnelerden ve yerlerden korkmayı içerir. Cinsine bağlı olarak, bazı köpekler belirli şeylere diğerlerinden daha duyarlıdır. Örneğin, birçok köpek yüksek seslerden korkar. Titreyebilir, havlayabilir, kuyruğunu bacaklarının arasına saklayabilir ve başlarını geriye doğru eğebilirler. Bu davranış kolayca yanlış yorumlanabilir. Ayrıca birçok köpeğin çocuk fobisi vardır. Bunun nedeni sosyalleşme eksikliği ve olumsuz deneyimler olabilir. Köpeğiniz çocuklardan korkuyorsa, bir veteriner veya davranış eğitmenine danışmalısınız.

Köpeklerdeki korku ve fobiler terapi, ilaçlar ve davranış değişikliği yoluyla tedavi edilebilir. Bir fobiyi tedavi etmenin en iyi yolu, fobinin ne olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini anlamaktır. Pek çok köpek, sosyalleşme eksikliği nedeniyle fobiler geliştirir. Köpeğinizin hayata iyi bir başlangıç ​​yaptığından emin olmanız önemlidir. Ayrıca köpeğinizi düzenli olarak veterinere götürmelisiniz. Bu, köpeğinizin veteriner korkusunu azaltacaktır.

Köpeğiniz Korkuyor Mu?

Köpekler belirli uyaranlarla karşılaştıklarında korku tepkileri gösterebilirler. Tipik tetikleyiciler yüksek sesler, havai fişekler, fırtınalar ve arabalardır. Semptomlar sürekli havlama, titreme ve nefes nefese kalmayı içerir. Köpekler ayrıca tehditten kaçmaya çalışabilirler.

Bir köpeğin fobilerinin arkasında hiçbir kafiye veya sebep bulunmamakla birlikte, köpeğinizin bir fobi geliştirip geliştirmediğini anlamak önemlidir. Köpeğiniz yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini sergiliyorsa, en iyisi veterinerinize danışmanızdır.

Veteriner hekiminiz, bir fobinin semptomlarını belirlemenize ve nedenini belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, köpeğe kaygıya yardımcı olması için ilaçlar yazabilir. Bununla birlikte, bu terapilerin yalnızca köpek fobisinin altında yatan nedenler ele alındığında işe yarayacağını unutmamak önemlidir. Ayrıca, köpeğinizi yeni insanlar ve uygulamalarla sosyalleştirerek bir fobinin karşı karşıya gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Sabırlı ve nazik olun. Bu, nihai sonuç büyük bir fark yaratır.

Köpeklerin En Çok Korktuğu Şeyler

Köpeklerin yaşayabileceği birçok korku ve fobi vardır. Bazıları kolayca iyileşirken, diğerleri ciddi olabilir ve sağlıksız davranışlara yol açabilir. Köpeğinizdeki kaygı ve korku belirtilerini anlamak önemlidir. Bunun için vücut dilini okumalısınız. Köpeklerde en sık görülen on korku türü ve çözümleri hakkında bilgiler aşağıda belirtilmiştir. Bunların haricinde herhangi bir korku fark ederseniz veterinerinizle görüşmelisiniz.

Gök Gürültüsü (Fırtına)

Köpekler Nelerden Korkar

Bir köpeğiniz varsa, gök gürültülü fırtınalardan korkmaya başladığında bunun ne kadar sinir bozucu olabileceğini bilirsiniz. Gök gürültülü fırtınalar tahmin edilemez, gürültülüdür ve evcil hayvanınızda çok çeşitli endişelere neden olabilir. Sinir bozucu olan ise köpeğiniz için ne yapacağınızı şaşırmanızdır. Onun korkması oldukça üzücüdür.

Şans eseri, evcil hayvanınızın gök gürültüsü fobisini azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var. Köpeğinizin neden korktuğunu anlamak da yararlıdır. Husky ve Labrador Retriever gibi bazı ırkların fırtına fobisinden muzdarip olma olasılığı diğerlerine göre daha fazladır.

Genetiğin yanı sıra, gürültü fobisi başka faktörlerin bir sonucu olabilir. Örneğin, köpeğiniz gençken bazı seslere maruz kalmayabilir ve bu da fobisini şiddetlendirebilir. Köpeklerde gök gürültüsü fobisinin belirtileri arasında sızlanma, idrara çıkma, sinme, pençeleme ve havlama sayılabilir.

Köpeğiniz bir gök gürültüsü fobisi geliştirdiyse, bu çok tatsız bir deneyim olabilir. Neyse ki, evcil hayvanınızın fırtınalar sırasında kendini rahat hissetmesini sağlamanın yolları var.

  • Her şeyden önce, bir fırtına sırasında köpeğinizi dışarıda bırakmaktan kaçınmak en iyisidir. Bazı köpekler duvarlara veya diğer dayanıksız yapılara girmeye çalışacaktır.
  • Bir evcil hayvanın fırtına fobisiyle baş etmenin en pratik yolu, en erken belirtileri belirlemek ve tedavi sağlamaktır. Bu, sorunu her açıdan ele almak anlamına gelir.
  • Davranış değiştirme teknikleri genellikle bir köpeğin korkusunu azaltmada etkilidir. Bunu yapmanın en etkili yollarından biri olumlu pekiştirme kullanmaktır.
  • Bir fırtınanın köpeğiniz üzerindeki etkisini azaltmanın bir başka yolu da, yüksek seslerden başka bir şeyle dikkatini dağıtmaktır. Piyasada, evcil hayvanınızı fırtına sırasında meşgul etmeyi vaat eden çok sayıda ürün var. Ancak, doğru olanı bulmak bir deneme yanılma süreci olabilir.
  • İlaçlar da köpeğinizin stresini azaltmanın olası bir yoludur. Ancak, ilaçları yalnızca gerekliyse vermelisiniz. Köpeğinizin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olsalar da, bazı yan etkilere de sahiptirler.
  • Davranış değiştirme teknikleri, bir köpeğin bir fırtınaya tepkisini değiştirmek için de yararlıdır. Buna duyarsızlaştırma, karşı koşullandırma ve beyaz gürültü kullanımı dahildir.

Pet kuaför

Kötü bir pet kuaför deneyimi ne yazık ki pek çok köpekte fobi bırakıyor. Bu nedenle güvenilir bir yer bulmak oldukça önemli. Petibom Pet Kuaför gibi deneyimli bir firma, güler yüzlü ve en önemlisi hayvan sever çalışanların bir arada olduğu kaliteli bir ekip köpeğinizin daha bakımlı olmasını sağlayabilir. Bu şekilde çalışan firmalardan hizmet alanlar evcil hayvanlarının bakım günlerinde çok mutlu olduklarını belirtiyor. Mutluluk kötü deneyimlerin üzerine sünger çekmek için en büyük ilaçtır.

Yalnız Kalma (ayrılık kaygısı)

Köpekler doğal olarak sosyal olsalar da, evcil hayvanınıza diğer insanlarla etkileşim kurma fırsatı vermezseniz korkak hale gelebilirler. Bu, özellikle sokakta doğup büyüyen yavru köpekler için geçerli olabilir. Yavru köpeklerin tipik olarak yalnız bırakılmadan önce özgüven ve rahatlamayı öğrenmeleri gerekir. Köpeğiniz ayrılık kaygısı yaşadığında, bir şeyler yapmanız gerekebilir. Bu durumla başa çıkmanın en iyi yolu, ne olduğunu anlamak ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmektir.

Evcil hayvanınıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler egzersiz, itaat eğitimi ve günlük şekerlemelerdir. Ayrıca sınırlar koymanız ve örnek olarak liderlik etmeniz gerekir. Son olarak, evcil hayvanınızın büyümesi için olumlu bir ortam yaratmalısınız. Sevgi, sosyalleşme, ödüller ve eğitim ile kaygıyı azaltıp yok edebilirsiniz.

Merdiven İnip Çıkma Korkusu

Merdivenler birçok insan için hayatın önemli bir parçasıdır. Ancak, köpekler için öcü olabilirler. Görüntüden, seslerden veya takılma olasılığından korkabilirler. Köpeğinizin merdiven korkusunu yenmesine yardımcı olmanın birkaç yolu vardır. Genel olarak, anahtar, süreci olabildiğince stressiz hale getirmektir. En iyi yöntem, köpeğinizi eğitmek için olumlu pekiştirme kullanmaktır.

Merdivenlerden korkan köpekler genellikle bir olayın kurbanı olurlar veya kötü bir deneyim yaşamışlardır. Bir evcil hayvan sahibinin, ilk yıllarında onlara yeterince merdiven çıkmamış olması da mümkündür. Köpeğiniz hala merdiven korkusu sergiliyorsa, günlük rutininde bazı değişiklikler yapmalısınız. Örneğin, korkularını azaltmak için basamakların üzerine bir battaniye örtmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, kısa süreliğine merdivenlerden yukarı çıkmalarına izin vermeyi deneyin. Ayrıca köpeğinizi veterinere götürmek isteyebilirsiniz. Veteriner sadece köpeğinizin neden korktuğunu söylemekle kalmaz, aynı zamanda yardımcı olacak birkaç teknik de önerebilir.

Köpeğinizin merdiven korkusunu yenmesine yardım etmenin en iyi yollarından biri oyun oynamaktır. Merdiveni bir meydan okuma olarak kullanın ve üstesinden geldiği için onu ödüllendirin. Saklambaç gibi bir oyun veya merdivenlerin tepesine çıkmak için bir yarış kullanabilirsiniz. Köpeğiniz başarılı olduğunda, onu bir ödülle ödüllendirin.

Yabancılar

Köpekler Nelerden Korkar

Yabancı korkusu, en yaygın köpek korkularından ve fobilerinden biridir. Genellikle korkunun genç bir köpek yavrusu olmakla ve bazı travmalar yaşamakla ilgili olduğu düşünülür. Bununla birlikte, bir köpeğin bir yabancıya tepkisini etkileyebilecek birçok faktör vardır.

Helsinki Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, köpeklerde sosyal korkuların nedenlerini inceledi. Bulguları, çeşitli çevresel ve genetik faktörlerin dahil olduğunu gösterdi. Ayrıca, bazı ırkların diğerlerine göre korkulu davranış sergileme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Çalışma, 7.809 korkusuz köpek ve 2.932 korkak köpek dahil olmak üzere geniş bir örneklem büyüklüğüne sahipti. Araştırmacılar, yükseklik ve yüzeysel korku ile ilişkili faktörleri belirlemek için bir lojistik regresyon analizi yürüttüler. Sonuçların güvenilir olduğundan emin olmak için istatistiksel testler yapılmıştır. Yaş, cinsiyet, aile büyüklüğü ve evcil hayvan sayısı gibi çeşitli demografik faktörler olduğu belirtilmiştir. Kentsel bir ortamda yaşayan köpeklerin yükseklik korkusu sergileme olasılığı daha yüksek olduğu da ortaya çıkmıştır. Bu, büyük bir insan popülasyonundan kaynaklanıyor olabilir.

Havai Fişek

Havai fişek korkusu en yaygın köpek korkularından biridir. Hayvanın titreme, kaçmaya çalışma veya yıkıcı olma gibi bir dizi olumsuz etki yaşamasına neden olabilir. Ancak tedavi edilebilir bir durumdur. Havai fişek korkusunu yönetmenin en iyi yolu sorunun kaynağını anlamaktır. Bu, gerçekleşmeden önce bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bazı köpek ırkları doğal olarak gürültüye diğerlerinden daha duyarlıdır ve özellikle havai fişeklerden etkilenebilir.

Bir köpeğin havai fişek korkusunu azaltmanın en yaygın yollarından biri, gürültüyü müzikle bastırmaktır. Başka bir yaklaşım da köpeği bir sandığa kapatmaktır. Her iki yöntem de yüksek sesin stresini azaltmak için çalışacaktır. Havai fişek gösterileri sırasında evcil hayvanınızı yalnız bırakamıyorsanız, ilaç ve duyarsızlaştırma programları mevcuttur. Reçeteli bir ilacın veya beyaz gürültü üretecinin köpeğiniz için işe yarayıp yaramayacağını öğrenmek için veterinerinize danışın.

Veteriner

En yaygın köpek korkusu ve fobilerinden biri veteriner korkusudur. Bu basit bir tepki gibi görünebilir ama köpekler için çok stresli olabilir. Köpeklerin bu fobiyi geliştirmesinin birkaç nedeni vardır. Bazıları genetik olarak buna yatkındır. Zayıf sosyalleşme de katkıda bulunan bir faktör olabilir. Veteriner korkusu, ziyareti çevreleyen koşullardan da kaynaklanabilir. Örneğin, köpeğiniz evde veya tanımadığı bir ortamda travmatik bir deneyim yaşadıysa, veterineri kötü şeylerle ilişkilendirmeyi öğrenmiş olabilir. Bu semptomları tanımak ve fobik reaksiyonun olumsuz etkisini en aza indirmek için adımlar atmak önemlidir. Veterineriniz, köpeğinizin korkusunun nedenini belirlemeye yardımcı olabilir ve bir tedavi süreci önerebilir.

Veteriner hekiminiz davranış değişikliği önerebilir veya kaygı önleyici ilaçlar reçete edebilir. Her ilaç köpeğiniz için uygun değildir. En iyi yaklaşım, ilaçların ve davranış değişikliğinin bir kombinasyonudur.

Erkekler

Bir köpeğin fobisi olduğunda, yeni insanlara, özellikle de yabancılara yaklaşamayabilir. Başkaları tarafından dokunulmasından da rahatsız olabilirler. Bu davranışlar ilişkilere, sosyal faaliyetlere ve iş işlevlerine müdahale edebilir. Köpeğinizin erkeklerden korkması, Bazı ek sosyalleşme ve eğitim almanız gerektiğinin bir işareti olabilir. Fobilerden bazıları genetiktir ve bazıları sonradan oluşur. Kötü deneyimler ve anılar korkulara neden olur. Fobiler yoğun, mantıksız korkulardır. Genellikle zamanla öğrenilirler ve yapmak istediğiniz şeyleri yapmanıza engel olabilirler. Köpeğinizin erkek korkusunu yenmesi için onu sosyalleştirmeli, olumlu pekiştirme için ona eğitim vermeyi denemelisiniz.

Çocuklar

Birçok köpek çocuklardan korkar. Bunun birkaç nedeni olabilir. Köpekler çocuklarla olumsuz deneyimler yaşamış olabilir veya çocuklarla erken temasta bulunmamış olabilirler. Ancak, köpeğinizin bu fobiyi yenmesine yardımcı olmak yine de mümkündür. Köpeğinizi düzgün bir şekilde sosyalleştirmek için zaman ayırmak uzun bir yol kat edecektir. Sosyalleşmenin en önemli yönü tutarlı olmaktır. Köpeğiniz başkalarıyla etkileşime girdiğinde bolca övgü ve ödül verdiğinizden emin olun. Köpeğinizin yeni deneyimler keşfetmeyi ve bunlara katılmayı seçmesine izin vermek de önemlidir.

Köpeğinizin çocuk korkusundan kurtulmak biraz zaman ve sabır gerektirebilir. Köpeği mümkün olan en kısa sürede çocukların yanında olmaya alıştırmaya çalışın. Bu işe yaramazsa, bir köpek eğitmeni veya davranışçıdan yardım almayı düşünün. Davranış terapisi, ilaç ve terapi dahil olmak üzere çocuk korkusu için çok sayıda tedavi vardır. Bazı durumlarda, köpeği bir doktora götürmeniz gerekebilir.

Belirli Nesnelerden Korku

Köpekler Nelerden Korkar

Bazı köpekler, belirli nesneler veya durumlarla karşılaştıklarında fobiler geliştirir. Fobi geliştiren bir köpek, ses çıkaran, tehdit edici görünen veya tanıdık olmayan nesnelerden korkar. Fobisi olan köpekler, fobisi olmayan köpeklere göre daha kolay strese girerler.  Köpek gürültülü bir nesneye karşı bir fobi geliştirirse, sahibi duyarsızlaştırmayı kullanabilir. Örneğin, köpek telefonların çalmasından korkuyorsa, sahibi çalan telefonu yere bırakabilir ve her adımda ödül mamasını fırlatabilir.

Köpeklerin korkmasına neden olan nesneler arasında arabalar, çim biçme makineleri, ev aletleri ve merdivenler sayılabilir. Bu nesnelerden bazılarını göz ardı etmek kolaydır, bazılarından ise kaçınmak zordur. Bir köpek belirli bir nesneye karşı fobi sergiliyorsa, korkuya neyin sebep olduğunu bulmak önemlidir. Bu, davranış terapisi veya ilaç tedavisi yoluyla yapılabilir.

Araba İle Seyahat

Birçok köpeğin arabaya binme korkusu vardır. Bazı köpekler bu korkuyu arabadaki kötü bir deneyime tepki olarak geliştirmiş olabilirken, diğerleri sadece genç bir köpek olarak düzgün bir şekilde sosyalleştirilmedikleri için sahip olabilirler. Köpeğinizi arabada rahat etmesi için eğitmeniz mümkündür. Sadece bu hedefe ulaşmak için olumlu pekiştirme kullandığınızdan emin olun. İkram kullanmak, istenen davranışı pekiştirmeye yardımcı olacak ve muhtemelen köpeğinizin kaygısını azaltacaktır.

Bir köpek arabada seyahat etmekten korkabilir. Bu korku yaygındır ve çeşitli nedenlerle tetiklenir. Araba sesleri, taşıt tutması ve tatsız deneyim beklentisi hepsi bir rol oynayabilir. Bir köpeğin bir fobinin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için, sahibi olumlu pekiştirme kullanabilir. Örneğin, köpek belirli bir nesneden korkuyorsa, sahibi nesnenin yanına yiyecek bırakmayı deneyebilir. Her adımda ödülü nazikçe fırlatarak, köpek nesneyi eğlenceli olarak görmeye başlayacaktır.

Köpeğim Neden Her Şeyden Korkuyor?

Köpekler doğal olarak yeni şeylerden korkarlar. Arabalardan, süpürgelerden, çocuklardan ve hatta yüksek seslerden korkabilirler. Bazı köpekler bu davranışlara diğerlerinden daha yatkındır. Ancak, köpeğinizin bunların üstesinden gelmesine yardımcı olmanın birkaç yolu vardır. Bu, doğru tetikleyicileri bulmayı içerir. En yaygın tetikleyicilerden bazıları havai fişekler, gök gürültülü fırtınalar ve inşaat sesleridir.

Köpeğiniz herhangi bir şeyden korkuyorsa, ona doğru tepki verme yolunu öğreterek bu korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Evcil hayvanınızı yavaş yavaş farklı seslere ve görüntülere tanıtmayı deneyin. Evcil hayvanınızın dikkatini çekmenin en kolay yollarından biri vücut dilidir. Köpeğinizin korkmuş mu yoksa gergin mi olduğunu söylemek kolay değil, bu yüzden ipuçlarını nasıl okuyacağınızı öğrenmelisiniz.

Köpekler oldukça korkak olabilseler de kolayca çok uysal da olabilirler. Bunlar, bir koruyucunun arkasına saklanma veya bir şeye sırt çevirme olasılığı yüksek olan köpeklerdir. Korkulu olmanın yanı sıra, bazı köpekler yoğun fobiler geliştirebilir. Bu tür davranışlar, altta yatan sorunlar ele alınana kadar düzelmez. Bir veterinerin köpeğinizin tıbbi geçmişini kontrol etmesi, soruna herhangi bir tıbbi durumun neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Korkak bir köpeğin en bariz işareti, yeni bir yere tereddütle yaklaşmalarıdır. Bunun nedeni genetik, uygun sosyalleşme eksikliği veya çevresel faktörler olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Köpek korkuyorsa doğru şekilde yaklaşmalıyız. Köpeğinizi fobisinin üstesinden gelmesi için cesaretlendirmek için olumlu pekiştirmeyi kullanabilirsiniz. İkramlar, köpeğinize ona güvendiğinizi göstermenin harika bir yoludur. Köpeğinizle çalışırken sakin olduğunuzdan ve onun liderliğini takip ettiğinizden emin olun.

Fobinin nedenine bağlı olarak, fobinin belirleyicisi için köpeğinizi veterinere götürmeniz gerekebilir. Veterineriniz, köpeğinize yardımcı olmak için sakinleştirici bir ilaç gibi ilaçlar yazabilir. Bir veteriner hekim, köpeğinizin korkularının kökenini belirlemeye de yardımcı olabilir.

 

Köpekler en çok gürültüden korkarlar. Bu nedenle her köpeğin farklı bir fobisi olabilir. Çim makinesi, süpürge, gök gürültüsü ya da havai fişekler en sık köpek korkma nedenleridir. Gürültüye alışmaları için beyaz gürültüye alıştırma eğitimi verilebilir. Olumlu pekiştirme ile köpeğinizi korkularına karşı duyarsızlaştırabilirsiniz.

“Köpekler korktuklarında ne yaparlar?” sorusunun cevabı. her zaman sandığınız kadar kesin değildir. Bazı korkak köpekler bir insanla kötü bir deneyim yaşarken, diğerleri gürültülü her şeye karşı doğuştan bir korku geliştirmiştir. Her iki durumda da, bir şeyden korkan bir köpeğin semptomlarını anlamanız ve sorunu hafifletmek için elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekir. Sık görülen korku belirtileri arasında titreme, korkup kaçma yer alırken bazı köpekler saldırganlaşabiliyor.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.