Köpekler terler mi?

20 Haziran 2023
219
Köpekler terler mi?

Bu yaz sıcaklıklar istikrarlı bir şekilde yükselirken, kendimizi ve köpeklerimizi serin tutmamız çok önemlidir. İnsanlar serinlemek için terler, peki köpekler terler mi?

Köpekler Terler mi?

Köpekler terler ama insanların terlediği gibi değil. Ter bezleri insanlarda soğumaya yardımcı olmak için tasarlanırken , köpeklerde ısı salınımı aynı şekilde gerçekleşmez. Köpeklerin bazı ter bezleri vardır, ancak insanlardan çok daha azdırlar ve derileri kürkle kaplıdır. Bu durum terin sağlayabileceği soğutma miktarını en aza indirir. Çoğu köpek teri, pati yastıklarındaki bezler aracılığıyla salınır ve insanlardan farklı olarak terlemek, köpeklerin kendilerini serinletmesi için etkili bir yol değildir.

Köpeklerin ter üretebildiği iki bez merokrin ve apokrin bezleridir.

  • Merokrin ter bezleri salgı hücrelerinden yapılır ve çoğunlukla köpeğinizin patilerinin iç kısımlarında bulunur. Bir köpek ateşlendiğinde, çok ısındığında veya gergin olduğunda ter salınır; köpeğinizin yürürken arkasında hafif, terli ayak izleri bıraktığını görebilirsiniz. Ter, tüysüz pati pedlerinden buharlaşır ve az miktarda vücut ısısının salınmasına yardımcı olur.
  • Apokrin ter bezleri sosyal etkileşim biçimi olarak kullanılır. Köpeğin vücudunun her yerinde bulunur ve bedenini soğutmak için kullanılmaz. Teknik olarak ter bezleri olmalarına rağmen ter üretmezler. Bunun yerine, bunlar köpekten köpeğe iletişim ve evcil hayvanlarımızın birbirlerini tanımlamak için kullandıkları feromonları üretir, yayarlar. Bu şekilde köpeğinizi soğutmak yerine, arkadaş edinmesini kolaylaştırırlar.

Bir köpeğin pati yastıklarındaki merokrin ter bezlerinden çıkan ter, insan teriyle ilişkili kokuya sahip değildir. Aslında insan vücudunun kokusu, cilt bakterilerinin ter ile karışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Apokrin bezlerinden çıkan ter de biz insanların koklayabileceği bir koku değildir. Ancak apokrin bezlerinden terde bulunan feromonlar diğer köpekler tarafından alınabilir ve iletişim kurmak için kullanılır.

Bu yüzey alanı çok küçük olduğu için, köpeklerin “terlerini” birincil kendi kendini soğutma araçlarına göre ikincil hale getiren başka yerleşik sıcaklık düzenleme yöntemleri vardır.

Köpekler Nasıl Soğur?

Her iki ter bezi de soğutmada etkili değildir. Ancak bu endişelenecek bir şey değildir, çünkü köpeklerin serinlemek için daha iyi yolları vardır. Terleme, bir köpeğin vücut ısısını düzenlemek ve serin tutmak için birincil kaynağı olmadığına göre serinleme ihtiyacı hisseden köpeklerimiz nasıl soğur?

Nefes nefese birincil yöntemken, vazodilatasyon köpeğinizin serin kalmasında ikinci en önemli yöntemdir.

Solunum

Nefes nefese kalma, genellikle büyük bir sarkan dil ile eşleştirilmiş, orta ila hızlı ağızdan nefes alma halidir. Bir köpek nefes nefese kaldığında, hızla havayı solur, nemlendirir ve dışarı verir. Nefes aldıklarında, ciğerlerinden gelen sıcak havayı hızla dışarıdaki soğuk havayla değiştirirler, bu da dillerinden, ağızlarının içinden ve üst solunum yollarından suyun buharlaşmasını hızlandırır. Bu hareket hava yollarındaki nemin buharlaşmasına neden olarak, vücut sıcaklıklarının düzenlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak soğutma etkisine yol açar ve köpeğinizin soğumasına yardımcı olur. Bu şekilde serinlemeleri ve soğumaları sağlanmış olur. Köpeğiniz oyundan sonra çok fazla nefes alıyorsa, hazırda su olduğundan emin olun çünkü muhtemelen sus arayışında olacaktır.

Vazodilatasyon

Köpeklerin serinlemesinin başka bir yolu da vazodilatasyon (kan damarlarının genişlemesi) yöntemidir. Köpeğiniz ısındığında, damar genişlemesi onu soğutmaya yardımcı olur. Çünkü damarlar genişlediğinde, sıcak kan soğutulabileceği vücut yüzeyine daha yakın bir yere taşınır. Vazodilatasyon için en etkili alanlar yüz ve kulaklardır. Bu bölgede bulunan kan damarları genişleyerek, sıcak kanı doğrudan deri yüzeyine taşıyacaktır ve kalbe geri dönmeden önce kanın soğumasını sağlayacaktır . Bu nedenle bir köpeğin kulakları ve çenesi sıcakken kırmızı görünüyor olabilir.

Köpeklerde Sıcak Çarpması

Köpeğinizin doğal soğuma süreçlerine rağmen, köpekler aşırı ısınmaya ve sıcak çarpmasından muzdarip olmaya hala eğilimlidir. Hipertermi olarak da adlandırılan sıcak çarpması, köpeklerimizin vücut ısısı sağlıksız bir aralığa yükseldiğinde, yüksek ortam sıcaklığının köpeğin ısıyı dağıtma yeteneğini aştığında ve sıcaklamış köpeğin kendi vücut ısısını düzenleyemediğinde ortaya çıkar. Bu durum, hafif ısı bitkinliğinden köpeğinizin bilincini kaybedebileceği, organ yetmezliği yaşayabileceği ve ölebileceği şiddetli dereceye kadar değişebilir. Bu noktada köpek bakıcıları,  yürüyüşe çıkmadan veya dışarıda vakit geçirmeden önce hava durumuna ve köpeklerine çok dikkat etmelidir. Sıcak çarpmasının en yaygın nedeni, bir köpeği yetersiz havalandırma olmayan bir arabada bırakmaktır, birkaç dakika içinde köpeğin sıcaklığı tehlikeli yüksekliklere yükselebilir. Diğer yaygın nedenler, gölgeye veya suya erişimle dışarıda bırakılmak, uzun süre saç kurutma makinesine maruz kalmak ve sıcak havalarda aşırı oyun veya egzersiz yapmaktır.

Sıcak çarpması, köpeklerin yaşamını tehdit eder ve ayrıca çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden sıcak çarpmasının erken belirtilerini tanımak, işler çok ciddileşmeden durumu düzeltmenize yardımcı olabilir.

Köpeğinizin aşırı ısınma belirtileri şunları içerir:

Yukarıdakilerden herhangi birini görürseniz, köpeğinizi serin bir yere götürün, köpeğinize su verin ve veterinerinizle iletişime geçin. Aşırı sıcağa maruz kalma devam ettikçe, köpeğin durumu kötüleşir ve şok belirtileri, kontrolsüz bir şekilde hareket etme, idrara çıkma veya dışkılama isteksizliği,  çok hızlı bir kalp atış hızı ve kan basıncında bir düşüş durumları gibi daha tehlikeli belirtilerin ortaya çıkmasını içerir.

Puglar, boxer ırkı ve buldoglar (sınırlı bir hava yolu olan düz yüzlü köpekler) gibi brakisefal ırklar daha yüksek bir sıcak çarpması riski altındadır ve orta derecede yüksek sıcaklıklarda bile sıcak çarpması yaşayabilir.

köpeklerde terleme

Köpeğinizi Sıcaktan Korumak

Köpekler insanlar gibi terlemediği için köpek bakıcılarının köpeklerini serin ve rahat tutma konusunda proaktif olmaları önemlidir. İşte sıcak çarpmasının nasıl önleneceğine dair bazı ipuçları.

  • Köpeğiniz için serin, iyi havalandırılan bir alan oluşturun. İyi havalandırma bu etapta çok önemlidir çünkü köpekler, nefes nefese ısı kaybederler.
  • Köpeğinizin her zaman, her koşulda taze temiz içme suyuna erişimi olmalıdır.
  • En yüksek sıcaklık saatlerinde köpeğinizle yürümekten ve diğer açık hava aktivitelerini yapmaktan kaçının. Günün en sıcak saatlerinden kaçınmak için köpeğinizi sabahın erken saatlerinde veya akşam karanlığından sonra gezdirin. Uzun yürüyüşlerde yanınızda su bulundurun ve gerekirse gölgelik alanlarda molalar verin.
  • Köpeğinizin tıbbi geçmişini ve aşırı ısınmanın belirtilerini öğrenin. Sıcak çarpması geliştirme riski yüksek olan köpekler arasında yaşlı köpekler, obezite veya kalp rahatsızlığı olan köpekler , brakisefal ırklar, büyük ırklar ve aşırı kalın tüylü ırklar bulunur.
  • Ağızlık kullanıyorsanız, köpeklerin nefes almasına izin veren sepet ağızlıklar kullanın. Naylon ağızlıklar, köpeklerin nefes nefese kalmasını önler ve aşırı ısınmaya neden olabilir. Köpekler soğumak için nefes alırlar ama aynı zamanda korku ve stres zamanlarında nefes nefese kalmalarına izin vermemek korku ve stresi artırabilir. Sepetli ağızlıklar, doğru şekilde takıldığında köpeğinizin solumasına ve içmesine izin verir. Ağızlık kullanıyorsanız, köpekleri ağızlık takmaktan keyif almaları için eğitmeniz önerilir.
  • Köpeğinizi asla bir park arabasında gözetimsiz bırakmayın. Nemli ve/veya sıcak bir günde camları kısmen açık bırakmak yardımcı olmaz. Dışarıda 72 derecede bile bir arabanın iç sıcaklığının bir saat içinde 116 dereceye fırlayabildiği araştırıldı.
  • Köpeğinize, köpek dondurması veya donmuş köpek popsicles dahil olmak üzere donmuş köpek ödülleri vererek lezzetli bir şekilde serinlemesini sağlayın.

Siz ve köpek arkadaşınız sıcak havanın tadını çıkarmaya başlarken, soğuk su içmenin ve klimayı açmanın önemini unutmayın. Evcil hayvanınız yaz sıcağına alıştıktan sonra bile günün en sıcak saatlerinde egzersiz yapmaktan kaçının, bol bol mola verin ve yorgunluk veya hastalık belirtileri için mutlaka uyanık olun.

Bir Köpeği Tıraş Etmeli Misiniz?

Bir köpeğin kürkünün soğuk havalarda nasıl bir yalıtkan görevi gördüğünü görmek kolay olsa da, birçok insan bunun aynı zamanda sıcak havalarda birçok köpeği serin tutmaya yardımcı olduğunun farkında değildir. Nedeni? Kürk, sıcak havanın ısısının vücuda transferini yavaşlatır.

Ağır çift tüylü köpekler ( Alman Çoban Köpekleri , Siberian Huskies ve Golden Retrieverler gibi ) sıcak havalarda tıraş edilmemelidir çünkü bu, vücudun rahat etme mekanizmalarından birini ortadan kaldırır. Tüyler ayrıca cildi parazitlerden ve UV ışınlarından korur.

Bunaltıcı sıcaklarda can dostlarımızı ve kendimizi serinletmeyi unutmayalım. Hava durumunu göz önünde bulundurmak ve köpeğinizin bol bol su tükettiğinden emin olmak bu noktada yüksek önem taşır. Yazın keyfini serin ve problemsiz bir şekilde geçirmeniz dileğiyle…

Sık Sorulan Sorular

Köpeğiniz, insanlar gibi deriden terlemese de , vücudunda ter bezleri vardır. Köpeklerde iki tür ter bezi vardır: Merokrin bezleri — Merokrin ter bezleri köpeğinizin pati yastıklarında bulunur, çünkü kürk sayesinde köpeğinizin vücudundaki ter buharlaşmaz.
Merokrin ter bezleri, insan ter bezlerine benzer şekilde çalışır . Köpeğinizin pati yastıklarında bulunan bu bezler, evcil hayvanınız sıcakken onları soğutmak için harekete geçer. Bu nedenle, özellikle sıcak günlerde yerde nemli pati izleri fark edebilirsiniz.

Köpekler bizim gibi gerçekten terlemezler ama patilerinden terlerler ve tüy köklerinden az miktarda ter yayarlar, bu da köpeğinizin kendine özgü kokusu olan eşsiz bir kokudur .

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.