Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

1 Temmuz 2023
454
Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hem insanlar, hem de köpekler hıçkırıklardan şikayetçi olup, maruz kalabilirler. Köpek ya da köpek yavrusu hıçkırıkları bize sevimli gelebilirken, bu durum köpeğiniz için can sıkıcı olabilir.

Bir köpek hıçkırdığında tam olarak ne olduğundan, köpeklerin neden hıçkırdığına ve onlar için ne zaman endişelenmeniz gerektiğine kadar köpek hıçkırıkları hakkında bazı bilgileri sizin için toparladık.

Köpek Hıçkırıkları Nedir?

Köpeklerde ve yavru köpeklerde hıçkırık, diyaframın hızlı kasılmasının bir sonucu olarak oluşur. Diyafram, bir köpeğin göğüs boşluğunu karnından ayıran ince, güçlü bir kastır ve solunumla ilgili birincil kastır.

Köpeğiniz nefes aldığında, diyaframı kasılır ve aşağı doğru hareket ederek, akciğerlerinin genişlemesi için göğüs boşluğunda yer açar. Köpeğiniz nefes verdiğinde ise, diyaframı gevşer ve ciğerleri kasılırken göğüs boşluğuna doğru hareket eder. Diyafram hareketleri genellikle pürüzsüz ve düzenlidir, ancak diyafram aniden kasıldığında sonuç hıçkırıktır.

Hıçkırık, hafif harekete ve hızlı bir “hık” sesine neden olabilen küçük bir spazmdır. Hıçkırık istemsiz bir şekilde gerçekleşir ve bir kez tetiklendiğinde, bu refleks diyaframın kasılmasına ve ardından ses tellerinin (özellikle glotisin) hızla kapanmasına neden olur ve bu da “hık” sesiyle sonuçlanır. Diyaframın bu kasılması (veya miyoklonik sarsıntı) dakikada birkaç kez tekrarlayabilir.

Köpekler Neden Hıçkırır?

Hıçkırık, nefes almada kullanılan kasların, özellikle kaburgalar arasında oturan diyafram ve interkostal kasların kasılmasından kaynaklanır. Bu kaslar aniden kasıldığında ciğerlere hava çekilir ve ses telleri kapanır ve hıçkırık dediğimiz ses çıkar

Köpeklerde hıçkırık birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. En yaygın nedenler spontanedir ve genellikle kendi kendine hızlı bir şekilde düzelir. Diğer olası nedenler, yemek borusu reflü gibi bazı hastalıklarda görüldüğü gibi yemek borusu veya midenin tahriş olmasının yanı sıra, büyük bir yemek veya büyük bir su yudumu gibi mideyi genişleten şeyleri içerir.

Daha sıra dışı nedenler, hamilelik, tümör, genişlemiş bir organ ve hatta aşırı gaz dahil olmak üzere göbeği şişiren herhangi bir şey olabilir. Beynin veya diyafram ve diğer ilgili kasların kasılmasından sorumlu sinir bölgelerini tahriş eden veya hasara uğratan durumlar da hıçkırıklara neden olabilir. Beyin sapındaki bir yaralanma veya tümör, boyun bölgesindeki omurilikte yaralanmalar veya diyaframı ve interkostal kasları uyaran sinirlerde hasar buna örnek olabilir.

Son bir olağandışı neden , miyoklonusa veya bu tür spontan kas kasılmalarına neden olabilen virüs distemper ensefaliti olabilir. Köpeklerde distemper yani gençlik hastalığı, temel aşı serilerinde köpeklerin yaygın olarak aşılandığı virüslerden biridir .

Köpek hıçkırıklarının, bir köpeğin çok fazla hava yutmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, köpekler hızlı bir şekilde yemek yiyip içtiklerinde, stres yaşadıklarında, ağır oyunlar oynadıklarında, heyecanlandıklarında veya tahriş edici veya yakıcı bir şey soluduklarında meydana gelebilir. Şiddetli kaygı veya hızlı nefes alma da bir köpeğin diyaframında kasılmalara neden olabilir.

Yavru Köpekler Neden Hıçkırır?

Yavru köpekler, yetişkin köpeklere oranla hıçkırmaya çok daha yatkınlardır. Bunun nedeni, yavru köpeklerin daha yüksek efor ve heyecan seviyelerine sahip olmaları ve daha fazla hava alma eğiliminde olmalarıdır. Yavru köpekler ayrıca yorgun, üşüdüklerinde veya heyecanlı olduklarında da hıçkırmaya başlayabilirler .

Başka bir olasılık da, yavru köpeklerin kaslarının daha zayıf olması ve vücutlarının tam olarak olgunlaşmamış olması, onları kas kasılmalarına daha yatkın hale getirmesidir. Hıçkırık sadece birkaç dakika sürdüğü, salya akması, uyuşukluk, öksürme/hırıltı veya yutma güçlüğü gibi belirtilerle birleştiği sürece, bir köpek yavrusu için her gün bile hıçkırık tutması normal kabul edilir.

Köpek Hıçkırıkları Hakkında Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Köpek hıçkırıkları genellikle kendiliğinden belirli bir süre sonrasında geçer. Ancak nadir durumlarda, aşağıdakiler gibi daha ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilirler:

Aşağıdaki durumlarda köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime götürmelisiniz:

  • Hıçkırıklar birkaç saatten fazla sürdüğü durumlarda
  • Köpeğiniz acı çekiyor gibi göründüğü durumlarda
  • Köpeğiniz yemek yemediği veya içmediği durumlarda
  • Köpeğinizin aşırı derecede salyası aktığı durumlarda
  • Köpeğiniz kusmaya başladığı durumlarda
  • Hıçkırıkların hırıltı sesine dönüştüğü durumlarda
  • Köpeğiniz nefes almakta zorlandığı durumlarda

Yavru köpeğinizin hıçkırmasını ilk kez duymak, belki de en sevimli seslerden biri olabilir. O küçük tiz gıcırtı, tıpkı bizim hıçkırıklarımıza benziyor ve bize evcil hayvanlarımıza ne kadar benzeyebileceğimizi hatırlatıyor. Bununla birlikte, bu hıçkırıkların yeri geldiğinde sizi endişelendirdiği zamanlar da olabilir.

köpeklerde hıçkırık

Köpek Hıçkırıklarından Nasıl Kurtulur?

Hıçkırık nöbetlerinin çoğu sadece birkaç dakika sürer. Bazen yutma refleksi hıçkırıkları kesebilir. Böyle bir durumda yutmayı teşvik etmek için köpeğinizin göğsüne ve boğazına masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

Köpeğinizi, nefes alma düzenini değiştirmeye ve düzenlemeye yardımcı olması için yürümeye veya hafif egzersiz yapmaya teşvik edin. Köpeğiniz karnına masaj yapmaktan hoşlanıyorsa, onu sırt üstü koyabilir ve hıçkırıkları durdurmak için karnını sevgiyle ovabilirsiniz.

Köpeğinize sırt üstü yatarken asla yiyecek veya su vermeyin. Çünkü bu, istenmeyen maddelerin akciğerlere aspirasyonuna neden olabilir.

Şiddetli hıçkırıklar sırasında köpeğinize büyük öğünler veya katı yemekler vermeyin, çünkü bu boğulma ve aspirasyon pnömonisine yol açabilir. Bu durum oldukça tehlikeli sonuçlanabilir.

Çok hızlı yiyip içtikleri için hıçkırmaya eğilimli bir köpek yavrusu varsa, onu yavaşlatmaya çalışmalısınız. Daha sık aralıklarla daha az miktarda su verin. Ayrıca, az miktarda yiyecek verin ve daha fazla yiyecek vermeden önce birkaç dakika bekleyin, böylece yemek yerken daha az hava yutarlar. Hızlı yiyenleri yavaşlatmak için tasarlanmış birçok yavaş besleyici (mama kapları vs.) seçeneğinden birini de deneyebilirsiniz.

Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer & Tedavisi

Köpeklerde hıçkırık için çoğu durumda hiçbir tedaviye gerek yoktur çünkü hıçkırıklar kendi başlarına hızla düzelir ve endişe edilecek bir durum değildir.

Köpeğinizin hıçkırıkları hakkında veteriner hekiminiz görmenizin bazı nedenleri şunlardır:

  1. Köpeğinizin 24 saatten fazla süren hıçkırıkları var
  2. Köpeğiniz tekrarlayan hıçkırık nöbetleri geçiriyor
  3. Köpeğiniz sıkıntılı görünüyor veya
  4. Köpeğiniz, kusma, ishal, yemek yememe, uyuşuk davranma, nöbet benzeri aktivite ve diğer görünür kas seğirmeleri gibi hasta görünüyor.

Bunlar, yukarıda belirtilen bazı durumların belirtileri olabilir ve bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

Tedavi, veteriner hekiminizin bulgularına ve teşhisine bağlı olarak değişecektir. Hıçkırık altta yatan başka bir sorunun belirtisi olabileceğinden, tedavi birincil sorunu çözmeyi amaçlayacaktır. Göğüs röntgeni, karın ultrasonu ve kan tahlili gibi ek teşhis testleri, veteriner hekiminizin önerdiği testleri mutlaka yaptırmalısınız.

Hıçkırığın yemek borusu ve midenin tahriş olmasından kaynaklandığı şüphesi varsa, bunu çözmek için genellikle ilaç reçete edilebilir. İlaç tedavisi başarısız olursa, yemek borusu ve mide duvarlarına daha yakından bakmak için endoskopi önerilebilir. Bir veteriner hekim nörolog tarafından değerlendirme de düşünülebilir. Diğer durumlar da ilaçlarla tedavi edilebilir ve daha sıra dışı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Önlenir?

Çoğu durumda hıçkırık normal bir olay olabileceğinden, onları önlemek için genellikle yapılması gereken hiçbir şey yoktur. Özellikle yemek yedikten veya içtikten sonra sık sık hıçkırık gibi görünen köpekler için, onları yavaşlatmak için bazı teknikler kullanmak iyi bir fikir olabilir. Köpeğinizin yiyecekleri için biraz daha fazla çiğnemesini sağlayan ve tüm yiyeceklerini çok hızlı bir şekilde tüketmelerini önleyen özel kaseler ve mama kapları vardır. Köpeğinizin çok hızlı bir şekilde çok fazla su içmesini önlemek için su daha küçük miktarlarda veya otomatik bir dağıtıcı ile verilebilir.

Hıçkırığın daha sıra dışı nedenlerinden bazılarını önlemek de çok zordur, çünkü bunlar spontan hastalıklardan kaynaklanır. Her zaman olduğu gibi, distemper ensefalit gibi ciddi hastalıkları önlemek için köpeğinizin aşılarının güncel olduğundan emin olmanız önemlidir.

Beagle, Dachshund, Shih tzu, Pekingese, Yorkshire Terrier ve Chihuahua gibi boyun ve sırt fıtıkları açısından risk altında olabilecek ırklarda yaralanmayı önlemek için önlem aldığınızdan emin olunmalıdır. Bu, boyunlarının çekilmesini önlemek için boyun tasması yerine gövde tasması kullanmayı ve bu yüksek etkili inişleri önlemek için mobilyaların üzerine çıkıp inmemeleri için eğitmeyi içerir.

Neyse ki, çoğu yavru için hıçkırıklar geçici bir durumdur ve çabucak geçme eğilimindedir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeğin tepkilerinden hıçkırığın acıtmadığını anlayabiliriz. Uzun süre devam ettiklerinde can sıkıcı olabilirler, ancak köpekler bu kasılmalar sırasında stres, endişe veya ağrı belirtisi göstermeden sakin kalmaya eğilimlidirler. Hıçkırıklar nadiren birkaç saniye ila birkaç saat sürebilir, ancak normalde herhangi bir tedavi gerektirmezler.

Çoğu zaman, köpek hıçkırıkları son derece normaldir ve birkaç dakika içinde kendiliğinden düzelir. Ancak hıçkırıklar saatlerce sürmeye ve köpeğinizin yaşam kalitesini etkilemeye başladığında tüylü bebeğinizi veterinere götürmeyi düşünmelisiniz
Sırt üstü yatmasını sağlamak ve karnını güzelce ovmak genellikle hıçkırıkların geçmesine yardımcı olur. Su İçmek: İnsanlar gibi su içmek de hıçkırıklara yardımcı olabilir. Sakin ve yavaş içmelerini sağlamalısınız.
Hıçkırık, köpekler dahil tüm memelilerde normaldir ve genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bronşit veya zatürree gibi solunum yolu hastalıkları ve ayrıca gastrointestinal sorunlar da köpeklerde hıçkırıklara neden olabilir.
Köpeğinizin hıçkırıkları muhtemelen kendi kendine geçecektir , bu nedenle köpeğinizi korkutmaya ve onu travmatize etmeye çalışmanıza gerek yok. Genellikle hıçkırık birkaç dakika sonra geçer.
Ara sıra hıçkırık köpeklerde tamamen normal bir olaydır ve endişe nedeni olmamalıdır. Ancak, yavrunuzun hıçkırıkları çok sık oluyorsa, birkaç saatten fazla sürüyorsa veya günlük aktivitelerini etkilemeye başlıyorsa, veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.