Köpeklerde Hidrosefali Nedenleri ve Tedavisi

13 Nisan 2023
425
Köpeklerde Hidrosefali Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde Hidrosefali Nedir?

Hidrosefali, beynin içindeki boşluklarda beyin omurilik sıvısının (BOS) anormal genişlemesi ve birikmesidir. CSF, bu hassas dokuları desteklemek ve yastıklamak için beyni ve omuriliği çevreleyen ve aynı zamanda onları sağlıklı tutmak için besin sağlayan sıvıdır. CSF normalde beyindeki boşluklarda üretilir ve sonunda temel işlevlerini yerine getirirken vücut tarafından emilir.

Hidrosefalide, anormal BOS birikimi aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

  • Artan BOS üretimi
  • BOS emiliminde azalma
  • Beyindeki BOS tıkanması

Bu sıvı birikimi beyin üzerinde baskı oluşturur. Çünkü kafatası beynin genişlemesini engeller ve basınç sonucunda beyinde önemli hasarlar meydana gelebilir, bu da davranışsal ve nörolojik sorunlara yol açar. Olası komplikasyonlar arasında beyin herniasyonu ve hatta ölüm yer alır.

Hidrosefali, veteriner hekimlerin ve araştırmacıların altta yatan mekanizmaları henüz tam olarak belirleyemediği son derece karmaşık bir hastalıktır. Bununla birlikte, genel olarak, hidrosefali iki ana türe ayrılır: doğuştan ve edinilmiş. Doğuştan hidrosefali olan köpekler bu durumla doğarlar, edinilmiş hidrosefali olan köpekler ise normal beyinlerle doğarlar ancak zamanla anormal sıvı birikimi gelişir.

Köpeklerde Hidrosefali Belirtileri

Hidrosefali, spesifik nedene ve beynin etkilenen bölgesine bağlı olarak köpeklerde çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Bazı köpekler asemptomatiktir.

Semptomlar akut olabilir veya kademeli olarak ilerleyebilir ve şunları içerebilir:

  • Zorluk eğitimi ve azalmış farkındalık veya uyaranlara yanıt vermeme
  • Görme kusurları, genellikle körlük
  • Anormal bakış (gözler aşağı ve uzağa sabitlenir)
  • Nöbetler 
  • Kafa yaslama
  • Büyük, kubbe şeklinde kafa, genellikle konjenital hidrosefali ve açık fontanellerle (kafatasının tepesindeki yumuşak nokta)
  • Beyin disfonksiyonu
  • Anormal davranış—uygunsuz seslendirme, aşırı heyecanlanma, uyuşukluk, daireler çizme
  • Yürüyüş anormallikleri
  • Artan kafa içi basınç, genellikle uyuşukluk veya komaya yol açar

Köpeklerde Hidrosefali Nedenleri

Konjenital hidrosefali, hastalığın en yaygın türlerinden biridir. Konjenital “ile doğmak” anlamına gelir, ancak mutlaka genetik bir nedeni yoktur. Beyinde BOS’un tıkanmasına neden olabilecek çok sayıda malformasyon vardır.

Hidrosefali, kafatası içinde anormal miktarda beyin omurilik sıvısı olduğunda ortaya çıkar. Kafatasının içindeki bu sıvı birikmesi beyne baskı uygulayacak ve köpeğiniz için ciddi sorunlara neden olacaktır. Hidrosefali doğuştan veya sonradan kazanılmış olabilir. Köpeklerde hidrosefali, kendi nedenleri olan iki ana tipe sahiptir.

Doğuştan Hidrosefali

Konjenital hidrosefali bir doğum kusurudur. Kafatası kubbeli veya elma şeklinde görünecek ve kafatasının tepesinde büyük bir açık fontanel bulunacaktır. Köpekler çok gençken konjenital hidrosefali teşhis etmek zor olabilir. Köpek yavrusu yürüyüp kendi başına yemek yiyene kadar birkaç bariz semptom vardır. Büyük açık fontanelleri olan tüm köpek yavrularında hidrosefali gelişmez.

Edinilmiş Hidrosefali

Edinilmiş hidrosefali, beyin omurilik sıvısı bloke edildiğinde veya değiştirildiğinde gelişir; muhtemelen şişlik, enfeksiyon veya tümör. Beyin tümörü, hidrosefalinin en yaygın nedenidir, ancak tüm  hidrosefali vakalarına tümörler neden olmaz.

Konjenital hidrosefalinin yaygın nedenleri şunlardır:

  • Genetik malformasyon
  • Doğum öncesi enfeksiyon (genellikle parainfluenza virüsüne bağlı)
  • Gelişmekte olan bir fetüs için toksik olan maddelere maruz kalma
  • Zor doğuma ikincil beyin kanaması
  • Doğum öncesi vitamin eksikliği

Ne yazık ki, veteriner hekimler her zaman konjenital hidrosefali nedenini belirleyemezler. Bununla birlikte, veteriner hekimler genellikle konjenital hidrosefaliyi aşağıdaki gibi diğer malformasyonlarla teşhis eder:

  • Kafatasının ve kafatasının tabanındaki omurun, beynin çalışması için yetersiz alan yaratmasıyla ilgili bir anormallik
  • Beynin, kist oluşumu ve müteakip sıvı birikimi ile ilişkili serebellum adı verilen az gelişmiş bir kısmı
  • Omurilikte anormal boşluklar
  • Spina bifida
  • Sinir sistemi içindeki bazı kistler

Edinilmiş hidrosefali, daha önce normal olan bir beyinde bir tıkanıklık ve bunu takiben BOS ile dilatasyon geliştiğinde ortaya çıkar. Edinilmiş hidrosefali nedenleri şunlardır:

  • Tümörler 
  • Enfeksiyon
  • Travma
  • Beyin kanaması
  • İltihaplı beyin hastalığı

 Köpeklerde Hidrosefali Teşhisi

Veteriner hekiminiz, yalnızca fizik muayeneye dayanarak hidrosefaliden şüphelenebilir. Sonrasında köpeğin görünümünü ve uyaranlarla etkileşimini ve tepkisini inceleyecektir. Büyütülmüş kubbe benzeri kafası, açık fontaneli (kafatası üzerinde yumuşak nokta) ve aşağı ve dışa doğru konumlanmış gözleri olan bir köpek genellikle hidrosefali için değerlendirilir.

Röntgen 

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kafatasını görüntülemek ve hidrosefali düşündüren açık plakalar ve diğer işaretler olup olmadığını belirlemek için röntgen çekebilir.

Ultrason 

Köpeğinizin açık frontali varsa, veteriner beyindeki genişlemiş odaları görselleştirmek için bir ultrason yapabilir.  Pek tercih edilmeyen bir yöntemdir.

BT ve MRI 

Bu görüntüleme testleri, beynin iç yapısı ve işlevi hakkında başka yollarla belirlenemeyecek çok önemli bilgiler sağladıkları için kesin bir hidrosefali tanısı sağlayabilir.

Bazı durumlarda veteriner, köpeğin beynindeki elektriksel aktiviteyi tespit eden elektroensefalografi (EEG) ve köpeğin omurilik sıvısındaki kimyasalları ölçen beyin omurilik sıvısı analizi de yapabilir.

köpeklerde hidrosefali

Köpeklerde Hidrosefaliye Yatkın Irklar

Daha küçük köpekler, özellikle minyatür ve oyuncak ırklar hidrosefaliden daha fazla etkilenir. Boston TerrierEnglish Bulldog  ve  Pekingese gibi kalkık burunlu ırklar daha yüksek risk altındadır. Chihuahua,  Manchester Terrier,  Toy Poodle  ve  Yorkshire Terrier  de hidrosefaliye yatkındır.

Köpeklerde Hidrosefali Tedavisi

Hidrosefali tedavisi, altta yatan nedenin ele alınmasını içerir. Tüm hidrosefali türleri “normal” bir duruma dönmez, ancak amaç hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Semptomların yaşı, şiddeti ve ciddiyeti, hidrosefali olan bir köpek için bir tedavi planı geliştirmede rol oynar.

Serebral omurilik sıvısının üretimini azaltan ilaçlar, özellikle hafif ila orta şiddette hastalığı olan köpeklerde genellikle ilk tedavi seçeneğidir. Bunu başarmak için kullanılan en yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Prednizolon ve deksametazon gibi steroidler
  • Furosemid, mannitol gibi diüretikler
  • Omeprazol gibi proton pompası inhibitörleri

Şiddetli vakalarda veya ilaçlara yanıt vermeyen vakalarda, veteriner bir tedavi seçeneği olarak beyin cerrahisini önerebilir. Ameliyat tipik olarak sıvıyı beyinden çıkarmak ve vücuttaki başka bir yere, genellikle karın boşluğuna yerleştirmek için bir şant yerleştirmeyi içerir. Hidrosefalisi olan hayvanlarda cerrahinin başarı oranı %50 ila %90’dır.

Bir köpek nöbet geçiriyorsa, veteriner hekiminiz antiepileptik ilaçlar uygulayabilir ve ardından köpek stabil hale geldiğinde antibiyotikler, cerrahi veya steroidler gibi diğer tedavileri reçete edebilir.

Köpeklerde Hidrosefalinin İyileşmesi

Hidrosefalinin steroidler ve diüretiklerle uzun süreli tıbbi tedavisi, Cushing hastalığına ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir . Köpeğinizin sağlığını yakından izlemek için veteriner hekim ile önerilen takip bakım muayenelerini sürdürmek önemlidir.

Şant yerleştirmek için ameliyat olan köpekler, şanttaki tıkanıklıkları gidermek için ek prosedürler gerektirebilir.

Hafif hidrosefali vakaları olan köpekler, minimum tıbbi müdahale ile normal yaşamlarına devam edebilir. Bununla birlikte, hastalık ilerledikçe daha şiddetli vakaların prognozu kötü olabilir ve sonunda beyin herniasyonuna, nöbetlere ve hatta ölüme yol açabilir. Genel olarak, hayvanların yaklaşık %50’si hem tıbbi hem de cerrahi tedaviye olumlu yanıt verir.

Köpeklerde Hidrosefali Prognozu

İyileşme süresi hidrosefalinin ciddiyetine bağlı olacaktır. Aşırı durumlarda, köpeğinizi rahat ettirecek tek yol destekleyici bakım olabilir.

Doğuştan hidrosefali olan köpek yavruları, tedavi başladıktan sonra ve ciddi beyin hasarı yoksa genellikle iyileşir. Edinilmiş hidrosefali teşhisi konan köpeklerin, altta yatan nedene ve durumu tedavi etme yeteneğine bağlı olarak değişen iyileşme süreleri ve prognozları vardır.

Köpeğinizin prognozunu ve iyileşme süresini veterinerinizle tartışın. Ayrıca köpeğinizin yaşamı boyunca sağlanması gerekebilecek devam eden destekleyici bakımı tartışabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Hidrosefali olan köpeklerin prognozu, yaşa, yere ve semptomların şiddetine bağlı olarak iyiden kötüye değişir. Köpeklerin yaklaşık %50’si tedaviye iyi yanıt verir.

Küçük, minyatür ve oyuncak ırklar daha çok etkilenmiş gibi görünüyor. Bu türler ve ayrıca brakisefal köpekler (daha kısa yüzlü olanlar), Boston Terrier, Chihuahua, English Bulldog, Manchester Terrier, Pekingese, Toy French Poodle ve Yorkshire Terrier’i içerir.

Bazı hidrosefali türleri genetiktir. Özellikle doğuştan gelişen hidrosefali genetik olarak aktarılabilir. Bu sebeple bu köpeklerin kesinlikle üretilmemesi gerekmektedir.

Hayır, ancak hidrosefali ameliyat ve ilaçla tedavi edilebilir. Köpeğinizde hidrosefalinin gelişme sebebine göre veteriner hekiminiz en iyi tedavi seçeneğini size sunacaktır.

Tüm yavru köpeklerin hidrosefali ile ilişkili klinik belirtileri yoktur, ancak belirtileri olduğunda, tedavi olmaksızın büyümeleri veya şiddetinin azalması olası değildir. Bu durum müdahale edilmez ise köpekler için ölümcül olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.