Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün

14 Mart 2023
422
Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün

Eve yeni bir köpek yavrusu getirmek hayat değiştiren bir deneyimdir. Ancak özellikle yavru köpeğinizle ilk 30 gün zorlayıcı olabilir. Neyse ki, bu dönemin sorunsuz geçmesine ve mutlu, sağlıklı bir ilişkinin temellerini atmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Sağlam bir sağlık rutini oluşturmanın, kötü alışkanlıklardan vazgeçmenin, siz ve köpeğiniz arasında güçlü bir bağ kurmanın tam zamanı. Bu dönemde atmosferi sakin tutun, çok fazla heyecanı sınırlayın ve patili dostunuzla doya sıya eğlenmeye bakın.

Köpeğimle İlk 30 Gün!

Eve yeni bir köpek yavrusu getirmeyi planlıyorsanız, yavru gelmeden hazırlıklı olmanız ve harekete geçmeniz önemlidir. Gerekli adımları önceden atarak, yeni bir evcil hayvanla hayatınızı kolaylaştıracaksınız. Ayrıca yavru köpeğinizin mutlu ve sağlıklı bir başlangıç ​​yapmasına yardımcı olacaksınız! Yeni hayatınızda birlikte yaşayacağınız en heyecan verici şeylerden biri, yavru köpeğinizi alıp eve dönüş yolculuğunu yapmaktır. Bu, yavru köpeğinizi araba yolculuğu için eğitmenin yanı sıra onu yeni evi ve ailesiyle tanıştırmak için bir fırsattır.

Eve geldiğinizde, patili dostu yakından denetleyin ve yalnızca sizin görebileceğiniz alanlarda olmalarına izin verin. Bu, stres seviyelerini en aza indirecek ve sizinle daha fazla bire bir zaman geçirmesini sağlayacaktır. İlk olarak  yeni çevresini güvenli bir şekilde keşfetmesine ve etrafı koklamasına izin vererek başlayın. Bunu yavaş ve dikkatli bir şekilde yapmak önemlidir, böylece bunalmazlar veya yaralanmazlar. Keşfetmeyi bitirdiklerinde, evinize girmelerine izin verin ve eşyalarınızın yanı sıra zemini ve mobilyaları koklama şansı verin. Onlara nerede yiyecek, su ve tuvalete gitmek için güvenli bir alan bulabileceklerini gösterin.

Veteriner Kontrolü Listede ilk Sırada

yavru köpek sahibine alışır mı

Köpeklerin dışarı çıkması için aşılarının tam olması gerekir. Köpeğinizin aşılarını zamanında yapılması ve sağlık kontrolleri için eve gitmeden veterinere gitmelisiniz. Eve yakın ve tecrübeli bir veteriner bulmaya çalışmalısınız. Yavru köpekler, özellikle ilk birkaç ayda hastalığa ve yaralanmaya karşı çok hassastır. Tespit edilen herhangi bir hastalık için önleyici bakım ve tedaviye başlayabilmeleri için en kısa sürede kontrol için veterinere götürülmeleri gerekir.

Veteriner hekim, yavru köpeğiniz üzerinde baştan sona bir fizik muayene yapacak, kulaklarını, gözlerini ve mikroçipi kontrol ederek düzgün çalıştığından emin olacak, sağlık ve kilolarını değerlendirecektir. Bu aynı zamanda ölümcül olabilen bağırsak parazitlerini tespit etmek için önemli bir araç olan dışkı muayenesini de içerir.

Bu temel kontrollere ek olarak, veterineriniz, fiziksel muayene sırasında gördükleri herhangi bir soruna bağlı olarak veya evcil hayvanınızın sağlığıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, ek sağlık testleri önerebilir.

Beslenme Programı Oluşturma

Beslenme programı, yavru köpeğinizin sağlıklı bir yetişkin köpeğe dönüşmesine yardımcı olmanın en iyi yoludur. Yaşlarına, cinslerine, ağırlıklarına ve aktivite seviyelerine göre onlara her gün ne kadar yiyecek vermeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Yavru köpeğiniz hızla büyüyecek ve yaşlandıkça beslenme ihtiyaçları değişecek. Bu nedenle programı sık sık güncellemeniz gerekecek. Neyse ki, piyasada bulunan yavru köpek mamaları, bir köpeğin bir gün boyunca ne kadar yemesi gerektiğine dair beslenme yönergeleri veya çizelgeleri sağlar. Bir rutin oluşturmak, yeni evcil hayvanınızın ve kendinizin başarısının anahtarıdır. Yavrunuzu her gün aynı yerde beslediğinizde, o bölgeyi öğünlerle ilişkilendirmeye başlayacaktır. Yeni evcil hayvanınızın her seferinde aynı yerde yemek yemesini sağlamak, yemek saatlerini takip etmenizi de kolaylaştıracaktır. Ayrıca, su kabını her beslenmeden sonra temizlediğinizden ve çiğneme oyuncaklarını yemeyi bitirdikten sonra kaybolmamaları veya yenmemeleri için kaldırdığınızdan emin olabilirsiniz.

Ev Eğitimi Ve Kazaları Önleme

Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün

Yavru köpeklerde kazalar nadir değildir. Köpeğinizin yeni ortamı ve rutini ile ilgili olabilecek bir stres veya endişe belirtisi olabilirler. Ayrıca idrar kaçırma gibi yaşa bağlı sağlık sorunlarıyla mücadele eden yaşlanan köpekler için de yaygındır. Kazaları önlemenin en iyi yolu, yavru köpeğinizi sık ve öngörülebilir aralıklarla dışarı çıkarmaktır. Bu özellikle 12 haftalıktan küçük yavru köpekler için önemlidir.

Yavru köpeğiniz dışarıda nereye gideceğini öğrenmekte zorlanıyorsa, onu en az 15 dakikada bir aynı lazımlık noktasına götürmeyi deneyin. Bu, nereye gideceklerini öğrenmelerine ve evi kazalardan uzak tutmalarına yardımcı olacaktır. Bir kafeste olmadıkça ve onları yakından denetlemediyseniz, köpeğinizi içerideki kazalar için cezalandırmaktan kaçının. Cezalandırma, gelecekteki eleme alışkanlıklarını caydırabilir. Ayrıca bir köpeğin, sizin varlığınızda ortadan kaldırılmasına izin verdiğiniz için size kızma olasılığını artırabilir.

Mama Seçimi

Yavru köpeklerin özel bir beslenme gereksinimleri vardır ve onları ihtiyaçlarını karşılayan bir mamayla beslemek önemlidir. Bu besinler, sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç duydukları besinleri almalarını sağlamak için özel olarak formüle edilmiştir. Yüksek kaliteli protein, yağ ve karbonhidratlara sahip olmaları gerekir. Ayrıca yeterli miktarda suya sahip olmaları gerekir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı yavru köpek maması markası vardır. Daha yüksek besin yoğunluğuna sahip birinci sınıf gıda markalarına bağlı kalmak en iyisidir.

Yavru köpeğiniz, tamamen yetişkinliğe geçene kadar kendisi için özel olarak tasarlanmış bir diyet yemeye devam etmelidir. Bu aşamaya geldiklerinde, normal bir köpek mamasına geçebilirsiniz. Yavru köpeğinizin sindirimini bozabileceğinden, değişikliği kademeli olarak yapmak çok önemlidir. Günde bir öğün yeni yiyeceğe geçerek başlayın.  Ardından günde iki öğün ve son olarak üç öğüne geçin. Bunu bir hafta kadar yapın.

Yuva Eğitimi

Yuva eğitimi, siz yokken yavru köpeğinizin kendini güvende ve emniyette hissetmesine yardımcı olmanın harika bir yolu olabilir. Ayrıca, yalnız bırakıldıklarında nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmelerine yardımcı olur. Birkaç saniye gibi kısa süreler için evden çıktığınızda yavru köpeğinizi yuvasında bırakarak kafes ve kulübe eğitimine başlayın. İyi davranışlarından dolayı onları ödüllendirin ve daha uzun süreli kalışlara da katıldığınızdan emin olun.

Adım 1: Yuva ya da kafesi hem sakin hem de yeni köpeğinizin aşina olduğu bir alana yerleştirin. Bu, daha önce gördükleri çok sayıda yumuşak battaniye veya mobilya bulunan bir oda anlamına gelebilir. Yuvayı kullandıktan birkaç gün sonra, yavaş yavaş daha fazla yiyecek ekleyin ve rahat etmeye başladıklarında ona ikram edin. Onları kafesin içinde beslemek, kafese girdikleri için cezalandırılacaklarını düşünmemeleri için kademeli olarak kafesleri ile pozitif bir ilişki kurar. Köpeğinizin kafesle olumlu bir ilişkisi olduğunda, endişelenmeden veya strese girmeden orada daha uzun süre kalabilecektir. Bununla birlikte, yavru köpeğiniz kafeste çok uzun süre kalırsa ve yeterince egzersiz veya insan etkileşimi almazsa, kaygı veya depresyon geliştirebilir.

Tasma İle Yürüyüş İçin Başlangıç

köpeğimle ilk günler

Tasmalı yürüyüş, yavru köpeğinize öğretebileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Onları tehlikeden korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dünyayı birlikte keşfetmenize de olanak tanır. İdeal olarak, köpeğinizi her gün 30 dakika yürüyüşe çıkarmak isteyeceksiniz ve mümkünse bunu birden çok kez yapın. Bununla birlikte, nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, haftada üç kez 10 dakikalık yürüyüşler yaparak küçük adımlarla başlayın.

Yavru köpeğinizin çekmeden güzelce yürümeyi öğrendiği noktaya geldiğinizde, gevşek bir tasmaya geçmek isteyeceksiniz. Bunu yapmak için, gevşek bir tasma üzerinde ilerlediklerinde birkaç adımda bir onları ödüllendirin. Bu, tasmalarını gevşek tutmalarını ve sizi güvende tutmalarını teşvik etmenin yanı sıra, grubun bir parçası olduklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Gevşek tasma ile yürüyüş, diğer eğitim tekniklerinden daha hızlı bir köpek / bakıcı ilişkisi kurmanın harika bir yoludur. Ayrıca, siz ve yavru köpeğiniz arasında gelecekte daha uyumlu bir ilişkiye yol açabilecek olumlu bir bağ oluşmasını teşvik eder.

Sosyalleştirme

Yavru köpeğinizle ilk birkaç gün boyunca onu insanlarla ve diğer köpeklerle sosyalleştirmeniz önemlidir. Bu, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde daha güvenli ve iyi huylu olmalarına yardımcı olacaktır. Yavru köpeğin sosyalleşmesi, yavru köpeğinizi çevrelerindeki çeşitli görüntülere, seslere, dokulara ve ani değişikliklere maruz bırakma sürecidir. Bu, çevrelerindeki dünyayla olumlu ilişkiler kurmalarına ve alışılmadık durumlarda kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Böylece insanların üzerine atlamak veya garaj yolundaki arabalara havlamak gibi korkuya dayalı davranışlar geliştirmeyecekler. Bunu evde, veterinerin muayenehanesinde ve onları mahallenizde yürüyüşe çıkararak ya da mağazaya bir geziye çıkararak yapabilirsiniz. Ancak çok hızlı hareket etmemeye veya yavru köpeğinizin aşırı uyarılmasına veya korkmasına neden olacak şeyler yapmamaya dikkat edin. Çünkü bu, yaşamının ilerleyen dönemlerinde bu durumlara olumsuz tepki vermesine neden olabilir.

İnsanları evinizi ziyaret etmeye davet ederek ve köpeğinizi sevmelerine izin vererek, her etkileşim için ona ödül vererek başlayabilirsiniz. Bu, köpeğinizin insanların iyi olduğunu ve güvenilebileceğini görmesine yardımcı olacaktır.

Isırıklardan Korunma

yavru köpek ile ilk günler

Köpek yavrusu bir enerji yığınıdır. Bu nedenle yavru köpeğiniz oyun sırasında ısırdığında şaşırabilirsiniz. Bu, diş çıkarma ve yaşlanma sürecinin normal bir parçasıdır ve genellikle sıkıldıklarının veya birikmiş enerjilerini serbest bırakma ihtiyacı duyduklarının bir işaretidir. Isırma normal bir davranış olsa da, köpeğinizin başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğini etkilemeye başlarsa veya ailedeki insanların yaralanmasına neden olursa sorun olabilir. Yavru köpeğiniz ısırıyorsa, bu davranışı derhal durdurmanız ve ona bunu yapmamasını öğretmeye başlamanız önemlidir.

Yavru köpekler genellikle diğer yavru köpeklerle oynarken ısırmayı engellemeyi öğrenirler. Bu nedenle bizler de yavru köpekle nasıl oynanır sorusunun yanıtını bilmeliyiz. Bazen oyun arkadaşlarından biri kardeşini çok sert ısırır ve kurbanın ciyaklamasına ve bir an için oynamayı bırakmasına neden olur. Bir süre sonra ısırılan kişi ısırığın gücünü yumuşatmaya başlar ve oyun kesintisiz devam eder. Bu, köpeklerin oyun arkadaşlarına zarar vermemek ve diğer oyun arkadaşlarının iyi bir antrenman yapmasını engellememek için ısırma ve ağızlarını kontrol etmeyi öğrenmelerinin temel bir yoludur. Yavru köpeğiniz ısırmaya devam ederse, onu görmezden gelin veya acı verici ısırıklar geçene kadar ona bir mola verin. Bu sırayı bir sonraki en sert ısırıklarla ve sonunda orta derecede sert ısırıklarla, ardından yavru köpeğinizin ağzına nazikçe güvenene kadar nazik olanlarla tekrarlayın.

Atıştırmalıklar İle Tanışma Zamanı

İkramlar, yeni köpek yavrusu deneyiminin ortak bir parçasıdır ve aynı zamanda yavru köpeğinizin kendini iyi hissetmesine yardımcı olmanın bir yoludur. Ayrıca, eğitim için ve köpeğiniz belirli davranışları doğru bir şekilde gerçekleştirdiğinde ödüllendirmenin bir yolu olarak da kullanılabilirler. Seçim yaparken köpeğinizin özel beslenme ihtiyaçlarını karşıladığından emin olun. Obeziteye ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, evcil hayvanınızı ödüllerle aşırı beslememeniz önemlidir. Örneğin, küçük bir elma parçası, çok fazla vitamin ve besin verilmesi gereken genç köpekler için harika bir ödüldür. Diğer bazı harika ikramlar, meyve ve sebzelerdir. Kaliteli ve güvenilir ödül atıştırmalıkları da tercih etmek mümkün.

Evi Güvenli Hale Getirme

Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün

Yavru köpeğiniz için tehlikeleri ortadan kaldırmak,  yeni köpeğinizin geldiğinde güvende olmasını sağlamanın harika bir yoludur. Her odayı bir köpek yavrusu bakış açısıyla incelemek ve neleri çiğneyebileceklerini veya neye ulaşabileceklerini görmek istediğiniz için süreç, bebek korumasına benzer. Örneğin, çiğnenebilecek lambalarınız ve kitap raflarınız varsa, bunları kilitlerle sabitleyin veya daha yüksek bir rafa taşıyın.

Alçak perdeler gibi süslemeleriniz varsa, köpeğinizin onları aşağı çekip kendine zarar vermemesi için bunları kancalara takın. Benzer şekilde, mutfak dolapları için çocukların açamayacağı mandalları göz önünde bulundurun. Bu, meraklı köpek yavrularının çöp tenekelerinize girmesini veya bu kutuların zehirli veya boğulmaya neden olabilecek içeriğini yemesini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca tüm temizlik malzemelerinin ve kimyasalların yüksek dolaplarda saklandığından emin olun. Sarmaşık, zambak ve aloevera gibi birçok yaygın ev bitkisi, yutulduğunda köpekler için zehirlidir. Elektrik kabloları köpekler için başka bir potansiyel tehlikedir. Bu yüzden onları bağladığınızdan veya çıkardığınızdan emin olun. Ağız yanıklarına, elektrik çarpmasına ve hatta elektrik çarpması sonucu ölüme neden olabilirler.

Eğitime Erken Başlayın

Yavru köpekler, erken kritik sosyalleşme dönemlerinde nasıl davranacaklarını ve çevrelerindeki dünyayla nasıl etkileşim kuracaklarını öğrenirler. Bu deneyimler gelecekteki köpek davranışları için çok önemlidir. Bu nedenle etkileşimlerini dikkatli bir şekilde planlamak ve yönetmek önemlidir. Bu, farklı manzaralara, seslere ve dokulara nasıl tepki vereceklerini öğrendikleri zamandır. Aynı zamanda oyunun temel kurallarını ve diğer köpeklere, kedilere ve insanlara nasıl tepki vereceklerini öğrendikleri zamandır. Bu süre zarfında yapabileceğiniz en önemli şey, yavrunuzu sistematik olarak yeni şeyler ve insanlarla tanıştırmaktır. Bu, onların bu deneyimlerle olumlu bir ilişki geliştirmelerine yardımcı olacak ve daha sonraki yaşamlarında istenmeyen davranışları öğrenme şanslarını en aza indirecektir.

Yavru köpekler ayrıca çevrelerini keşfetmeye ve ağızlarına bir şeyler koymayı öğrenmeye başlarlar. Bu zor olabilir, ancak genel gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Yeni yavru köpeğinize öğretebileceğiniz en önemli becerilerden biri iyi bir hatırlamadır. Eğitilmesi en zor komutlardan biridir, ancak gelecekte köpeğinizin hayatını kurtarabilir. İlk eğitim aşamalarında, sakin ve dikkat dağıtıcı olmayan bir ortam kullanarak başlamak isteyeceksiniz. Bu, yavru köpeğinizin rahatlaması ve sizinle yalnız kalmaya alışması için güvenli ve mutlu bir yere dönüştürülmüş bir kulübe veya kafes olabilir. Buna alıştıktan sonra, oyunu dışarıya taşıyabilir veya evinizin diğer alanlarında pratik yapabilirsiniz. Güvenilir bir şekilde hatırlayabildiklerinde, yavru köpeğinizin adını ipucu olarak kullanın ve onu iyimser bir ses tonuyla geri arayın, ardından size geldiklerinde onu bir ödülle ödüllendirin.

Sıkça sorulan sorular

Kulübe ya da kafes, yavru köpeğinizin özellikle evdeki ilk gecelerinde uyuması için harika bir yerdir. Bu, kendilerini iyi hissetmedikleri zamanlarda olmaları için güvenli bir yerdir ve aynı zamanda temizlik konusunda etkili bir araç olabilir. Yavru köpeğinizin en sevdiği yatağı varsa, orada nasıl uyuyacağını öğrenmesine yardımcı olmak için her zaman onu sandığa taşıyabilirsiniz. Bu onların kafes zamanının rahatlatıcı ve güvenli bir yer olduğunu öğrenmelerine yardımcı olacak ve bu da onları gündüzleri kulübelerinde kalmaları için eğitmeyi kolaylaştıracaktır.

Pek çok köpek için rahat bir köpek yatağı onların vazgeçilmez yeridir. Rahatlamak ve dinlenmek için en sevdikleri yere sahip olacağından, hareket ederseniz veya köpeğinizi tatile götürmeniz gerekiyorsa bu yardımcı olabilir.

İlk olarak, köpeğinizin yanında sakin ve sessiz kalın (ilk birkaç gün içinde köpek parkı veya mahalle çocukları gibi çok fazla heyecanı sınırlayın). Kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olacak ve onlarla bire bir zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Ardından, tutarlı beslenme ve yürüme süreleriyle günlük bir rutin oluşturun. Yeni köpeğinizi birkaç hafta aynı programda tutmak, onun yeni evine ve yeni sahibine alışmasına yardımcı olacaktır.

Yavru köpeğin eve alışması aslında saattir. Ancak ev rutinine ayak uydurmak ve gerekli eğitimleri almak gibi önemli süreçler için birkaç hafta gereklidir. Temel eğitimler sonrasında aile üyelerine yeni katılan patili dost kendini evin bireylerinden biri olarak görebilir.

Yavru köpeklerin ağlamasının temel nedenleri aç, susuz veya tuvalete gitme ihtiyacı olabilir. Durum buysa, köpeğinize evde eğitim vermeye ve ona alıştırma pedi kullanmayı öğretmeye başlayabilirsiniz. Güvenli bir kafes ile huzurlu bir şekilde uyumalarını sağlayabilirsiniz. Çünkü köpekler genellikle geceleri ağlar. Gece birkaç kez tuvalete gitmek ve oyun oynamak isteyebilirler.

Yeni yavru köpeğinizi eve getirmeye hazır olduğunuzda, önceden hazırlık çalışmaları yaptığınızdan emin olun. Bu, temizlik, güvenlik ve onu rahat ettirmek için ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri almayı içerir. Onu eve getirdikten sonraki bir hafta içinde sağlık kontrolü için veterinerinizi ziyaret edin. Bu, onun sağlıklı olup olmadığını görmenize ve aşılarının güncel olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Onu nerede eğiteceğinizi belirleyin ve bu işleme hemen başlayın. Lazımlık yapabileceği belirlenmiş bir alan oluşturun ve oraya başarılı bir şekilde giderse ona bir ödül verin. Beslenme saatleri ve yürüyüşler gibi onun için rutinler oluşturun. Bu, onun yeni çevresine ait olduğunu hissetmesine ve onunla güçlü bir iletişim kurmasına yardımcı olacaktır.

İdeal olarak, evinizde mutfak veya oturma odası gibi sessiz ve yaya trafiğinden uzak bir yere bir köpek yatağı yerleştirilmelidir. Bu, özellikle geceleri etrafta koşup yavrularınızı uyandırabilecek küçük çocuklarınız varsa geçerlidir.

Yavru köpeklerin uyuması için akşam yürüyüşü oldukça etkilidir. Enerjilerini atar ve mutlu bir şekilde uyurlar. Kendilerine ait bir minder ya da kafes daha huzurlu olmalarını sağlar. Köpeğinizin mızmız ve ağlayarak uyumaması için onun çok fazla yorulmamasına dikkat etmelisiniz. Kısa bir yürüyüş ya da ev içinde oyun uyku için hazırlık olacaktır.

Bir köpek yavrusu için yatağınızda uyumanın güvenli ve uygun olup olmadığını bilmek zor olabilir. Yavru köpekler bir enerji demetidir ve kaçınılmaz olarak gece boyunca bir şeyler içmek veya oyun oynamak için uyanırlar. Ama aynı zamanda kendi duygularına karşı inanılmaz derecede hassastırlar, bu yüzden onları her zaman sakin ve sakin tutmanız çok önemlidir.

Yavru köpeğinizin yatağınıza veya uyuduğunuz herhangi bir yere girmesine izin verilmeden önce tuvalet eğitimi ve kafes (kulübe) eğitimi alması gerekir ve bunu hayatı boyunca yapmaya devam etmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.