Kabul edelim ki Bengal cinsi kediler tıpkı vahşi bir kedi gibi görünürler. Ancak dünya üzerinde milyonlarca kedi severin bu cinste bir kedinin herhangi bir evcil kedi kadar sevimli olduğunu söylediği de bir gerçektir. Sahiplerine karşı son derece sadık bir tür olan Bengaller, güçlü zekâlarıyla da fazlasıyla meraklı, tam bir oyun sever, enerjik ve girişken kedilerdir. Kedi forumlarında pek çok Bengal hayranlarının, Bengal cinsi kedilerinin kişilikleri ve eğlenceli tuhaflıkları hakkında övündüklerine rastlayabiliriz. Bengaller, bulunduğu ortamı benimseyen, sahipleriyle güçlü bir sevgi ve sadakat bağları kuran özel bir türdür. Bu özellikleri onları ilk defa kedi besleyecek olan kişilerin gözünde de değerli kılmaktadır. Bengaller, ihtiyaç duydukları ilgi ve sevgiyi sahiplerinden gördüğü takdirde son derece sadık, sevecen ve oyun oynamayı seven iyi bir arkadaş olurlar.
Esnek vücut yapıları sayesinde atletik ve çevik olan Bengaller, tırmanmayı çok severler. Zaman zaman evin içerisinde herhangi bir odada yüksek bir tepeye çıktığı görülebilir. Ancak bir şeyleri devirmek gibi bir niyetleri yoktur. Onlar yalnızca fiziksel aktiviteleri yüksek bir ırktır. Bu özellikleri onları genellikle evin içerisinde adeta bir eğlence kaynağı yapar. Onları bu kadar enerjik kılan temel özelliklerinden biri kuşkusuz zekâlarıdır. Ormanda hayatta kalmak müthiş bir zekâ ve yıldırım gibi bir refleks gerektirdiğinden dolayı Bengallerin bu kadar enerjik olmasına şaşırmamak gerekir.
Bengaller son derece dikkatli kedilerdir. Bu dikkatleri yüksek zekâ seviyeleri ile birleşerek öğrenmeyi kolay kılar. Yeni davranışlar öğrenmekten oldukça keyif alırlar. Bu da, Bengellari eğitmeyi son derece kolaylaştırır ve eğitim zamanlarını stresli değil keyifli anlara dönüştürür. Ev içerisinde diğer pek çok kedinin öğrenmesi güç şeyleri bile öğrenebilecek zekâya sahiptirler. Onları ev içerisinde iyi bir arkadaş yapan temel özelliklerinden biri de işte bu yüksek zekâ ve öğrenme kabiliyetleridir. Evdeki genel geçer değişiklikleri bile fark edebilme yetenekleriyle bilinirler.
Bengaller, soyağacındaki diğer vahşi akrabaları gibi özgürlüklerine düşkün kedidirler. Bu nedenle kısıtlanmayı hiç sevmezler. Bu davranış özellikleri Bengellare özgü değil, çoğu aktif ırkta görülebilen tipik bir özelliktir. Şaşırtıcı bir bilgi de; Bengallerin suyu seven kediler olmasıdır. Özellikle de akan bir su varsa. Bazıları yalnızca patisini musluğun altına sokarken, bazıları da küvette ya da duşun altında oyunlar oynamaya çalışabilir. Ancak, Bengallerin bu su sevdası uzun vadede pek de iyi bir şey değildir. Zira Bengal sahibi kişilerin kedilerine mutfak tezgâhına çıkmamaları yönünde zorlu bir eğitim vermesi kaçınılmazdır. Yoksa tezgâh üzerindeki tabaklar, bardaklar devrilebilir. Bununla birlikte klozet kapağı gibi yerleri de kapalı tutmak iyi olacaktır.
Bengal cinsi kediler, evcil kediler ile (Felis silvestris catus) leopar desenli Pars kedilerinin melezleri olarak ortaya çıkmıştır. Pars kedisi, daha büyük gövdeli, gözleri kıpır kıpır, belirgin bıyıkları, uzun bacakları ve parlak leopar desenli benekleri ile tıpkı minyatür bir leopar kedi gibi görünür.
Bengal cinsi kedilerin ortaya çıkması da henüz bir evcil hayvan mağazasından (pet shop) dişi bir Pars kedisinin satın alınmasıyla başlamıştı. Bugünün aksine, o zamanlar Pars kedileri yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki evcil hayvan satışı yapılan mağazalardan satın alınabiliyordu. Pars kedisinin satın alınmasındaki amaç yeni bir kedi türü yaratmak değildi. Ta ki o yıllar Amerikalı kedi yetiştiricisi Jean Mill’in benzersiz bir evcil hayvan istemesine kadar. Birkaç yıl aradan sonra, Mill, evcil kedi ile leopar desenli Pars kedisinin çiftleştiğini ve bunun sonucunda yaşanan doğuma tanıklık etmişti. Bu doğumdan yalnızca “Kin-Kin” adında dişi bir yavru kedi hayatta kalmayı başarmıştı.
Jean Mill bunun üzerine melez yeni bir cins ortaya çıkarmanın Pars kedilerinin kötü durumuna fayda sağlayacağına kanaat getirmişti. Ardından kolları sıvayıp işe koyulan Jean Mill ikinci bir çiftleştirme ile birkaç yavru melez kedi daha elde etti. İlk melez yavru kediler genellikle vahşi akrabalarına benzer şekilde gergin ve utanç kediler olarak büyüdüler. Aradan geçen birkaç yılın sonunda tekrar tekrar doğan yavru melez kediler, Pars kedilerinden birkaç nesil uzakta olduktan sonra ancak mizaç olarak tatlı ve uysal bir hale gelebilmişti.
Takvimler 1985 yılını gösterdiğinde ise bugün evcil bir kedi haline gelen Belgal cinsi kediler artık yeterli nesle sahiptiler. Mizaç olarak da tamamen evcil olduklarını ve evdeki hiçbir aile üyesi için tehlike oluşturmadığını kanıtlayarak kabul gördüler. Bugün ise Bengaller dünyanın her yerinden kendisine ilgi duyan pek çok takipçiye sahiptir. Bu ilginin altında elbette leopar desenli egzotik görünümleri, yüksek zekâ seviyeleri ve sahiplerine karşı olan sevgi ve bağları önemli rol oynamaktadır.
Uzun ve yeterince iri bir gövdeye sahip olan Bengaller, sağlam kemik yapılarıyla dirençli bir ırktır. Özellikle erkek Bengal kedilerin kas yapısı bu ırktaki kediler arasındaki en ayırt edici özelliklerinden biridir.
Bengaller, vücuduna oranla biraz küçük ama yuvarlak hatlarıyla kısmen geniş bir kafa yapısına sahiptirler. Kulak arkası boyun kısmı, sırt kısmına yumuşak bir eğri ile iner. Başın genel görünümünün vahşi bir kediden farkı yoktur. Güçlü çene, burun ile bir bütün izlenimi verir. Burun geniş ve hafif kabarıktır. Dolgun ve geniş ağzı, büyük, belirgin bıyık tüyleri ve belirgin elmacık kemikleri ile tamamlanır.
Nispeten kısa kulaklar tabanda geniş ve uçlara doğru hafif yuvarlak yapıya sahiptir. Ön cepheden bakıldığında onu tehdit eden bir sese odaklanmış izlenim verir. Dik kulakları en dip sesleri bile duyabilecek hassaslıktadır.
Oval, neredeyse yuvarlak olan gözler çok da büyük değildir. Göz renkleri tüy renklerinden bağımsızdır. Bengal kedilerinde rastlanan en yaygın göz renkleri kahverengi, sarı, turuncu ve yeşildir.
Bengallerin bacakları orta uzunlukta, arka ayakları öne göre nispeten biraz daha uzundur. Patileri büyük, yuvarlak ve belirgin parmaklara sahiptir.
Tabanda kalın kuyruk yapıları uçlara doğru hafif incelerek sivrilir. Vücut desenlerinden bağımsız olarak çoğunlukla çizgili desen yapısına sahiptir.
Tüy uzunluğu orta ila kısa arası bir boyutadır. Tüy dokusu ise yoğun ve ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Benekli veya mermer desenlidirler. Desenlerde yer alan noktalar rastgele veya yatay olarak dağılım gösterir. Genellikle iki farklı tonda renklere sahiptir. Vücut zemin rengi doygun tonda ve belirgin, desenler ise hafif silik tondadır. Göbek kısmı genellikle yoğun desen rengine sahiptir.
Bengal kediler genellikle kahverengi tekir, sepya tekir, vizon tekir ve siyah gümüş tekir renklerinde görülür. Benekli veya mermer desenlere sahiptir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Bengal kedileri aktivite seviyesi yüksek ve oynamayı seven türden kedilerdir. Bununla birlikte yüksek zekâ seviyeleri ve bir nesneye veya bir davranışa olan dikkatleri onları eğitilebilir ideal bir evcil kedi yapmaktadır. Yaklaşık iki haftalık bir süreçte Bengal kedilerini eğitebilmek mümkündür. Düzenli bir eğitim programı ile günde yalnızca 15 dakikalık periyotlarda tuvalet eğitimi gibi zorlu eğitimleri Bengal kedinize öğrenebilirsiniz. Eğitimi verirken Bengal kedinize sevginizi eksik etmemeli, verdiğiniz komutları yerine getirir getirmek ona ödül mamalarını vermeyi unutmamalısınız.
Sağlıklı bir Bengal kedisi ortalama 9 ila 15 yıl arası yaşamaktadır. Bu süreler, Bengal kedilerin sahipleri tarafından gördükleri ilgi, sevgi ve yedikleri mamalar ile değişiklik gösterir.
Bengal kedisi her ne kadar sağlıklı kedi ırkları arasına yer alsa da tüm safkan kediler gibi bazı genetik hastalıklara karşı yatkınlıkları vardır. Beslenmelerine dikkat edildiği ve düzenli olarak veteriner kontrolünden geçtiği sürece sağlıklı bir yaşam sürebilir. Beslenmelerine dikkat edilmezse aşırı zayıflama veya aşırı kilo alma gibi problemler ortaya çıkabilir. Yemek yemeyi çok seven Bengal kedisi, obeziteye oldukça yatkındır.
Yaşamları boyunca Bengal kedisinin yakalanabileceği hastalıklar:
Bunların dışında böbrek rahatsızlıkları, patellar lüks ve kalça displazisi gibi hastalıklar da görülebilir.
Kedilerin çiftleşmeye hazır hale gelmesinde önemli rol oynayan hormonal değişiklikler yaklaşık altı ila on aylıkken başlar. Bu sürenin sonunda erkek Bengal kediler 10 ila 16 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır ve çiftleşme dönemine girerler. Dişi Bengal kediler ise yaklaşık 5 aylık olur olmaz hamile kalabilir. Eğer dişi bir Bengal kedi sahibiyseniz ve üremesini istemiyorsanız, erken kısırlaştırmak çok önemlidir.
Bengal kedisi hamileliği ortalama olarak 63 gün sürer. Daha erken veya daha geç doğuran Bengal kedisi de vardır. Yetişkin ve sağlıklı bir Bengal kedisi bir doğumda 4 – 6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Bu sayı kedinin yaşına, sağlık durumuna göre değişir. İlk doğumlarda daha az sayıda yavru dünyaya gelirken, ilerleyen yaşlarda dünyaya gelen yavru sayısı artar.
Bengal kedisi klasik ev kedilerinden biraz daha büyük boyutlara sahiptir. Dişi kediler 12 ayda yetişkinlik boyutuna erişirken, erkek kediler için bu süre daha uzundur ve yaklaşık 2 yaşına kadar sürmektedir. Ortalama ağırlıkları 3 – 7,5 kg arasında değişir. Dişi Bengal kedisi 3 – 6 kg ağırlığında olurken, erkek Bengal kedisinin ağırlığı 4 – 6 kilogramdır. Uzunlukları ise yaklaşık 70 cm’dir. Kilo oranı fazla olsa da iri kemiklere ve güçlü kas yapısına sahip olması nedeniyle olduğundan daha zayıf görünür.
Bengal kediler tıpkı diğer ırktan kediler gibi etoburdurlar ve protein açısından zengin mamalara ihtiyaç duyarlar. Piyasadaki kaliteli ıslak ve kuru mamalardan içeriği eksiksiz ve protein açısından zengin olan mamaları tercih etmek gerekir. Öğünleri düzenli porsiyonlar halinde ne az ne de çok verilmelidir. Bir önceki öğün ile bir sonraki öğünde ölçüyü kaçırmamak Bengal kedilerin sağlıklı gelişimi adına önemlidir. Bununla birlikte Bengal sahipleri minik dostlarını yemekten sonra fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmelidir.
Ataları avcı kediler olan Bengal kedisi atalarından aldığı genetik miras gereği etoburdur. Hareketli olmaları, kaslı yapıları ve büyük vücutları yüksek kalitede proteinli beslenmeye ihtiyaç duyar. Kaliteli proteinler içeren kuru mamaların yanında ek kedi maması takviyeleri de kullanılarak beslenmesi desteklenmelidir. Her yaşta farklı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurularak mama tercihi yaşına uygun olmalıdır. Obeziteye yatkın olan Bengal kedisi beslenmesinde gerektiğinde veteriner kontrolünde diyet mama kullanılmalıdır. Veterinerin önerdiği mama dışında bir şey verilmemeli, özellikle de ev yemekleri vermekten kaçınılmalıdır.
Bengal kedilerin vücut bakımı oldukça kolaydır. Haftada yalnızca bir defa tüylerini fırçalayarak kedinizin kendini iyi hissetmesini sağlayabilir, tüy yumaklarının oluşmasına engel olabilirsiniz. Böylece sağlık problemlerinin önüne geçmekle kalmaz aynı zamanda minik dostunuzun tüy renginin de iyi durumda olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte günlük yeterli derecede egzersiz yapmaya ihtiyaç duyan Bengal kedilerin egzersiz ihtiyaçları da karşılanmalıdır. Bir tırmanma tahtası alarak patilerini ve bacaklarını formda tutmasına yardımcı olabilirsiniz. Tasmasını bağlayıp 10-20 dakika süren düzenli bir yürüyüşe çıkarabilirsiniz. Ayrıca haftada bir dişlerini fırçalamalı, vücudunu periyodik olarak kontrol etmelisiniz.
Kısa ve yumuşak tüylere sahip olan Bengal kedisi az tüy döken bir kedidir. Klasik kedi bakımından farklı olarak bakımı için ekstra çaba sarf etmeye gerek yoktur. Haftada bir veya iki kere tüylerini fırçalamak ve taramak yeterlidir. Tüylerinin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlamak için zaman zaman banyo yaptırabilirsiniz. Her ne kadar genel olarak az tüy dökseler de beslenmelerine, psikolojik durumlarına, hastalık durumlarına göre tüy dökme eğilimleri artabilir.
Türkiye’de çok nadir bulunabilen sağlıklı bir Bengal cinsi yavru kedinin ortalama fiyatı 2.000 ila 5.000 TL arası değişiklik göstermektedir. Bengal kedi almadan önce lütfen safkan olup olmadığına ve sağlık kontrollerinin tamamlanmış olmasına dikkat ediniz.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar