Vaşak benzeri vahşi bir kedi türü olan Karakulak, Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Arap Yarımadası, Hindistan ve Hazar Denizi kıyılarının çöl ve savanalarında yaşamını sürdürür. Daha çok bir Serval kedi kişiliğini gösteren Karakulak, doğal ortamında gece ortaya çıkar ve vahşi doğada diğer canlılar tarafından fark edilmesi son derece zordur. Oldukça bölgesel bir canlı olan Karakulak kendi hâkimiyet alanında yalnız veya çiftler halinde yaşayabilir. Diyetinin çoğunu kemirgenler, kuşlar ve memeliler oluşturur. Yüzlerinde belirgin siyah çizgileri vardır. Tipik bir Karakulak kedisinin kürk rengi kahverengi, tuğla kırmızısı ve kumludur. Nadir de olsa kara kediler görülebilir.
Çok bölgeci bir canlı olduğundan dolayı kendi bölgesinde bitkileri ve kayaları idrarıyla ve bazen de dışkısıyla işaretleyebilir. Ormanlar, düz ovalar ve yarı çöllerde yaşar. Daha çok yağmurun az olduğu ve bitki örtüsünün yoğun olduğu alanları tercih eder.
İran vaşağı ve ceylan kedisi olarak da bilinen Karakulak kedisinin en belirgin özelliği, kulak uçlarındaki uzun siyah renkteki tüy tutamlarıdır. Kuşlarla birlikte çeşitli küçük hayvanları, kemirgenleri, sürüngenleri yer. Hatta küçük antiloplar ve keçiler de dâhil olmak üzere, kendinden büyük avları da avladığı bilinmektedir. Çoğunlukla geceleri aktif olan ve yalnız takılan Karakulak, avlarını da gece avlamaktadır.
Onun vahşi ve saldırgan bir kedi olduğunu öğrendik. Peki, Karakulak kedisi evcilleştirilebilir mi? Uzman kedi yetiştiricilerinin gözetiminde doğan veya onlar tarafından sahiplenilen bir Karakulak kedisi saldırgan veya tehlikeli olmayacaktır. Bu da bir aile ortamında yaşayabilmesi için çok önemlidir. O halde, artık Karakulak kedisinin kişilik özelliklerine değinebiliriz…
Karakulak, meraklı ve çevik bir kedidir. Evcilleştirilen bir Karakulak kedisinin insanlarla vakit geçirmekten çok hoşlandığı bilinmektedir. Kendisi için satın alınan bir top veya peluş tarzı oyuncaklarla zaman geçirmekten hoşlanır. Ondan bir oyuncağı saklayıp bulmasını istediğinizde anında bulacak ve hemen size getirecektir.
Bu zarif kedi için söyleyebileceğimiz bir diğer şey ise onun usta bir iletişimci olduğudur. Ona zaman ayırıp, ilgi gösterdiğinizde fazlasıyla sevecen ve sosyal bir kedi olduğuna şahit olabilirsiniz. Karakulak, görkemine rağmen çocuklarla ve evcil hayvanlarla da çok iyi geçinir. Tek şart, yukarıda da belirttiğimiz üzere, onun henüz yavruyken sahiplenilip aile ortamına alıştırılmasıdır.
Karakulak kedisinin muhteşem bir hafızası ve çok gelişmiş zekâsı vardır. Doğal ortamında avına odaklanır ve kıvrak zekâsıyla sonuca çok zorlanmadan ulaşır. Avlanma içgüdüsü nedeniyle dışarıda vakit geçirmekten çok keyif alır. Bu nedenle, onun dışarıda vakit geçirip yürüyüş yapmadan rahat olamayacağının unutulmaması gerekir.
Aile ortamında olan bir Karakulak kedisi genellikle sıradan bir kedi tavrı takınır. Aile üyeleriyle zaman geçirmeyi sever ve onlara bağlılığını her fırsatta gösterir. İlgi ve sevgiyi memnuniyetle karşılar ve aile üyelerine de sevgisini göstermekte eksik kalmaz. Kemirgenler ve kuşlar hariç diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinir.
Bugün Karakulak kedisi bazı yabancı ülkelerde evcil hayvan olarak besleniyor, ancak hiçbir zaman evcilleştirilmediler ve bu nedenle bir Karakulak kedisi sahibi olmak çok fazla hazırlık, tecrübe ve özveri gerektiriyor.
Gerçek bir oryantal güzellik abidesi olan Karakulak kedisi, vahşi ve sevecen, gizemli ve olağanüstü derecede muhteşem bir canlıdır. Bugün, bu cins kedinin evcilleştirilmiş olandan daha büyük bir kısmı vahşi koşullarda yaşıyor.
Karakulak kedisi, Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Hazar’ın bozkırlarında ve savanalarında yaşamını sürdüren çok eski bir ırktır. Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın bazı bölgelerinde bulunur, Dağıstan’ın dağlık ve bozkır bölgelerinde kendisine rastlanılır. Tüm dünyada “Caracal” ismiyle bilinen cins bu ismini Türkçe dilinde “kara kulak” ifadesinden alır.
Karakulak kedisi, insanoğlu tarafından uzun yıllardan beri tanınmaktadır. Yalnızca doğadaki varlığı hakkında değil, aynı zamanda insanların çok eski tarihlerde bu hayvanla birlikte avlanmaları hakkında metinler ve resimler olarak birçok kanıtı söz konusudur.
Hindistan’ın bazı eyaletlerinde, çoğu Karakulak kedisi “yoksullar için çitalar” olarak adlandırılıp çağrılıyordu. Ancak daha sonra ayrı bir cins olarak tanımlanan Karakulak kedisi dünyanın en pahalı kedilerinden biri haline gelmişti.
Eski Çin kültüründe ve antik Mısır’da kendisine rastlanılan Karakulak kedisi değerli bir canlıydı. Bugün, evcilleştirilen Karakulak kedisi varlıklı ailelerin birer ev arkadaşı ve soylu ailelere verilen pahalı bir hediye olarak paha biçilemezdir.
Karakulak, Afrika kökenli küçük kedilerin en büyüğüdür. 11 ila 20 kg ağırlığında olan Karakulak orta boy kedi sınıfında yer alır. Erkek Karakulak kedisi dişiden yaklaşık %25 daha büyük olma eğilimindedir. Sağlam bir gövde yapısı vardır ve bu nedenle küçük kedilerin de en güçlüsüdür. Arka ayakları ön ayaklarından daha uzun olduğu için arka ayaklar ön omuzlardan biraz daha yüksektedir. Kuyruğu ise vücut uzunluğuna göre kısadır. Gözlerinden burnuna kadar uzanan dar bir siyah çizgisi vardır. Kürkünün rengi kırmızımsı kahverengi ve griden hafif kumlu bir renge sahiptir. Çenesi, boğazı ve karnı beyazdır. Alt kısımlarında kırmızımsı lekeler görülür.
Karakulak kedisinin yüzünde ve çene altında beyaz, göz ve ağız çevresinde ise belirgin siyah ve beyaz işaretler vardır. Kafa yapısı, vücut uzunluğuna göre küçüktür. Gözlerin kenarları kulaklara doğru keskin biçimde sivridir. Burun ucu kömür karasıdır, bıyık tüyleri seçilebilir belirginliktedir. Yüz hattı üçgenimsi bir kamayı andırır. Çenesi ise son derece güçlüdür.
Karakulak kedisinin uzun, sivri kulakları vardır. Kulaklarının ucunda siyah tüy tutamları görülür. Kulak arkaları siyahtır ve aralarında beyaz tüylere de rastlanır. Tipik bir kedi kulağından farklı olarak Karakulak kedisinin kulakları dışa doğru açıktır. Kulak uçlarında hafif katlanma/eğri görülür. İyi bir işitme kabiliyetine sahip kulakları 20 ayrı kas tarafından kontrol edilir ve avını bulmayı kolaylaştırır. Bu da onu vahşi doğada diğer canlılara karşı bir hayli üstün kılar.
Karakulak kedisi belirgin bir çift göze sahiptir. Badem şeklini andıran göz yapısı kulaklara doğru hafif incelir. Göz kenarları tıpkı kara kalemle çizilmişçesine siyahtır. Göz rengi kürk rengi ile uyumludur.
Yay gibi hareket eden uzun, sağlam bacakları vardır. Bu da onu yukarı sıçramasına ve kuşları havada kapmasına izin verir. Arka bacaklar ön bacaklardan daha uzundur ve bu nedenle vücudunun ön kısmına doğru hafifçe bir eğilim görülür.
Karakulak kedisinin kuyruğu, uzun vücuduna oranla kısadır. Tabanda kalın başlayan kuyruk çok fazla ince sayılmayan bir kalınlıkta son bulur. Kendi bölgesinde hâkimiyetini koruması adına av esnasında veya tehdit altındayken kuyruğu diktir.
Karakulak kedisinin kürkü kalın ancak kısa ve yumuşak bir tüy yoğunluğuna sahiptir. Rengi sarı-kahverengi, soluk kırmızı ile tuğla kırmızısı, gri veya kum rengi arasında değişmektedir. Göğüs kısmı kirli beyaz görümündedir. Karakulak, çizgisi olmayan az sayıdaki kedi türünden biridir. Bu nedenle vücudunda benek veya düz çizgilere rastlanılmaz.
Karakulak kedisinin kürk rengi kırmızımsı kahverengi ve griden hafif kumlu bir renge kadar değişen tonlara sahiptir. Siyah renk Karakulak kedilerin de olduğu bilinmektedir. Çenesi, boğaz ve karnı beyaz renktedir. Alt kısmında ise kırmızımsı lekeler görülür.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Karakulak kedi sahibi kişinin ilk başta çok sabırlı biri olması gerekir. Zira Karakulak kedisini eğitmek büyük bir özveri ve fedakârlık gerektirir. Eğitilemez bir kedi değildir ancak belli başlı komutları yerine getirmesi biraz zaman alabilir.
Karakulak kedisini eğitmek için onu henüz yavruyken sahiplenmek eğitimde daha çabuk sonuca gitmek için önemlidir. 1 yaşını geçmiş bir Karakulak kedisini eğitmek yavru Karakulak kedisini eğitmekten daha zordur.
Karakulak kedisinin ortalama ömrü yaklaşık 12 ila 16 yıl arasıdır. Doğal ortamında yaşayan Karakulakların yarısından biraz fazlası yaklaşık 13-14 yıl, çok azının da 16 yıl kadar yaşadığı bilinmektedir. Ev ortamında yetiştirilen dişi bir Karakulak kedisi ise 20 yıla yakın bir süre yaşadığı rapor edilmiştir.
Karakulak kedisi genel olarak sağlıklı bir cinstir. Kalıtsal olarak yaşamı boyunca karşılaşabileceği bir hastalık riski söz konusu değildir. Ancak doğada yalnız başına yaşayan Karakulak kedisi her zaman savunmasızdır ve olası yaralanmalara karşı cilt enfeksiyonuyla karşı karşıya kalır.
Hem erkek hem de dişi Karakulak kedisi 7 ila 10. ayda üreme olarak olgunluğa erişirler, ancak 14 ila 15 aylık olana kadar da başarılı bir şekilde çiftleşemezler. Çiftleşme için hazır olduklarında, yıl boyunca ürerler. Üreme mevsimi boyunca çiftleşirler ve dişi Karakulak kedisi hamile kaldıktan sonra erkeği yanından uzaklaştırmaktadır.
Evcilleştirilmek istenen Karakulak kedisi ergenliğe erişmeden önce, evinizi işaretlememesi ve size neşeden başka bir şey getirmemesi için 8-9 aylıkken kısırlaştırmanız önerilir.
Dişi bir Karakulak kedisi için gebelik 2-3 ay (10-12 hafta) kadar sürer ve 1 ila 6 arası yavru kedi dünyaya getirebilir. Karakulak kedileri gözleri kapalı ve kulakları kıvrılmış olarak dünyaya gelirler. Gözlerinin açılması 10, kulaklarının açılması ise tam olarak 21 gün kadar sürmektedir. Yavru kedilerin rengi doğumda oldukça mattır. Başarılı bir hayatta kalma mekanizmaları vardır. Doğan her yavru neredeyse hayatta kalmayı başarmaktadır.
Karakulak, baş ve vücut uzunluğu yaklaşık 60-92 santim arası ve 23-31 santim uzunluğunda kuyruğuyla orta boy bir kedidir. Erkek karakulak kedisi 13-19 kilo ağırlığındadır, dişiler ise biraz daha hafiftir.
Karakulak kedisi de diğer pek çok kedi ırkı gibi etoburdur. Doğada bir başına yaşayan Karakulak kedisi beslenme ihtiyacını kemirgenler, yabani tavşanlar ve küçük antilop olmak üzere çeşitli memelilerden karşılarlar. Çoğunlukla gece avlanan Karakulak kedisi zıplama kabiliyeti sayesinde alçak uçuş yapan kuşları da avlayabilmektedir.
Evcil bir Karakulak kedisi ise hem çiğ et hem de kaliteli kuru mama ile beslenebilmektedir.
Karakulak kedisi mama dışında yine protein içerikli olmak üzere bir takım yiyecekleri tüketebilmektedir. Bunların başında protein kaynağı haşlanmış yumurta, taze balık ve ek olarak tahıl ürünleri ve vitamin deposu sebzelerin olduğu karışımı içeren gıdalar sayılabilir.
Karakulak kedisi bakım açısından sahibine pek zorluk çıkarmaz. Ancak bir Karakulak kedisi sahiplenmek beraberinde bazı sorumlulukları da getirmektedir. Karakulak kedisi özellikle yaz aylarında düzenli bir tımara ihtiyaç duyar. Bununla beraber dışarıda yürüyüş yapma, zaman geçirme ihtiyacı da vardır. Bunun için en uygun yer, müstakil bahçeli bir ev veya geniş bir apartman dairesidir.
Pençelerini törpülediğinizden emin olun, aksi takdirde mobilyalar zarar görebilir. Haftada 3 kez dişlerini fırçalamayı, gözleri ve kulaklarını kirden temizlemeyi ve ortalama 2 haftada bir tırnaklarını kesmeyi unutmayın.
Karakulak kedisi özellikle yaz aylarında tüy dökmektedir. Bu nedenle bu sezonlarda kış aylarına kıyasla daha düzenli taranmaya ihtiyaç duyar.
Karakulak kedisi nadir bir cinstir ve ülkemizde kendisine rastlamak pek de mümkün değildir. Çoğunlukla Orta Asya coğrafyasında yaşamını sürdüren Karakulak kedisi, neredeyse birkaç yüz evcil kedi popülasyonuna sahiptir. Karakulak kedisi vahşi bir cins olduğu için her ülkenin bu tür canlıları beslemek için bazı kriterleri olduğunu unutmayınız. Çoğu orta boy Karakulak kedileri yaklaşık 1.700 ila 3.000 dolar arasında mal olmaktadır.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar