Lykoi Özellikleri ve Bakımı

Lykoi Resimleri
“Kurtadam Kedisi” veya “Kurt Kedi” olarak da bilinen Lykoi, doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış kedi türüdür. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan, tamamıyla tesadüf eseri bir çiftleşme sonucu ortaya çıkan bu kurt görünümlü kedicik zeki, enerjik, sevgi dolu ve sadık birer kucak kedisidir. Lykoi kedi ırkı hakkında daha fazla bilgi edinin…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

“Bu da ne? Şu görünüme bak, bu nasıl bir kedi?” dediğinizi duyar gibiyiz. Lykoi kedisini ilk defa gören hemen herkes bu soruları kendine mutlaka sormuştur. Haksız da sayılmazlar. Lykoi, diğer pek çok kediden farklı bir görünüme sahiptir. Hatta kedi yetiştiricileri arasında “kurt kedi” olarak da anılır. Neyse ki, dolunayda uluması veya bütün gece ortalıkta koşturması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Lykoi kesinlikle benzersiz bir kedidir ve adından da anlaşılacağı gibi nadirdir. Peki, Lykoi kedisi tam olarak nedir, kişilik özellikleri nelerdir ve en önemlisi de, iyi bir evcil hayvan mıdır? Gelin, Lykoi kedisinin özelliklerine daha yakından bakalım…

Doğal bir çiftleşme sonucu ortaya çıkmış olan Lykoi, sıra dışı görünümlü, eğlenceli ve şaşırtıcı bir kedidir. Kurt görünümü çoğunlukla gözleri, burnu ve ağzı çevreleyen hafif cilt lekelerine atfedilir. Ayrıca tüyleri de bu görünüme katkıda bulunur.

Bu görünümleri çoğu kişiyi yanıltsa da o vahşi bir kedi türü değil, aksine son derece arkadaş canlısı ve sevecendir. Benzersiz özelliklere sahiptir ve ayrıca ilginç bir kişiliği vardır. Lykoi, çocuklu bir aile için harika dost olabilir. Her zaman oynamaya isteklidir ve oldukça da zekidir. Problem çözme becerilerini kullanmalarına izin veren oyuncaklarla harika vakit geçirebilir. Yalnız başına oynayabileceği gibi, evin diğer bireyleriyle de oynamaktan oldukça memnun olur.

Yabancılara gelince, Lykoi kedisi genellikle biraz çekingendir. Ancak, bu çekingenlik bir süre sonra yerini samimi bir birlikteliğe bırakabilir. Lykoi, eve gelen yeni arkadaşlara ve yeni aile üyelerine hızlıca alışmaktadır. Ondan yalnızca oyuncaklarını hemen paylaşmasını beklemeyin, çünkü en sevdiği şeylere karşı biraz korumacı bir eğilimi olduğu söylenebilir.

Lykoi’nin bu bakımdan davranışı diğer kedilerden biraz farklıdır. Ancak ortak özellikleri de yok değil. Her kedi gibi, sevilmeyi ve insanlarla oyunlar oynamayı severler. Öyle her zaman kucak kedisi değildir. Bir süre sizinle vakit geçirir ancak daha sonra bir şeyleri merak edip yerinden kalkar ve gider.

Lykoi’nin çocuklara ve diğer kedilere karşı korumacı olduğu bilinmektedir. Tıpkı kendini evin kralı gibi hissettiği zamanlar evde her şeye göz kulak olmak ister. Tut-getir oyunu ve tuvalet eğitimini hiç zorlanmadan öğrenebilmektedir. Hatta oyun sırasında kendine has taktikler geliştirdiği de görülmektedir. Bu da onun zeki bir kedi olduğunu gösterir ki, bunu davranışlarında görebilmek mümkündür.

Nispeten yüksek enerjili bir kedi olan Lykoi, aktif bir evcil hayvandır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, genellikle bir kucakta oturmaktansa kendi yapılacaklar listesindeki işleri yapmayı tercih eder. Dolayısıyla ona bir tırmalama direği ve yükseğe çıkabilmesi için kedi ağacı almanız son derece iyi olacaktır.

Kendinizi bir Lykoi cinsi kedi ile yaşarken bulduğunuzda, onun ne kadar zeki bir kedi olduğunu hemen fark edeceksiniz. Meraklı ve harika bir problem çözücü kedi olan Lykoi, aktif kalmayı seven, her yönüyle enerjik bir kedidir.

Tarih

Lykoi kedisinin kişilik özellikleri hakkında yeterince bilgi sahibi olduk. Peki, bu yeni kedi türü nereden gelmiş olmalı?

Lykoi kedisinin yeni bir tür olma yolculuğu 2011 yılında başladı. Patti Thomas ve Johnny Gobble, ilk Lykoi yavrularını üreterek cinsin oluşmasındaki adımı atmışlardı. Eşsiz görünümlü bu yavrular beraberinde yeni kedilerin üremesinde de önemli rol oynamıştı.

Lykoi, Uluslararası Kedi Birliği (TIKA) tarafından resmi olarak kabul edilmiş ve 2016 yılında tam şampiyonluk statüsü verilmişti.

Bugün Gobble ailesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer ülkelerdeki yetiştiricilerin yardımıyla Lykoi üreme programını sürdürmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Lykoi, küçük ila orta boy bir kedidir. Kısmen tüysüz bir kedi olarak kabul edilen Lykoi kedisinin tam anlamıyla bir kürkü olduğu söylenemez. Gözler, çene, burun, ağız ve kulak arkası gibi kısımlar genellikle tüysüzdür. Erkek Lykoi kedisi dişiden biraz daha büyüktür. Kuyruğu vücudundan daha kısadır ve bacakları vücut ölçülerine göre orantılıdır.

Kafa

Lykoi, kama biçimli bir kafa yapısına sahiptir. Badem şeklinde iri gözleri ve dik kulakları ona uyanık bir izlenim katar. Göz çevresi, burun, ağız ve kulaklarının arkası tüysüzdür. Alın kısmında ise hafif tüylenmeler görülebilir.

Kulaklar

Lykoi kedisinin uzun, sivri kulakları vardır. Kulaklar dik ve açık konumdadır. Kulak içlerinde tüylenme görülür, kulaklarının arkası ise tamamıyla tüysüzdür.

Gözler

Lykoi’nin gözleri iri, yuvarlak şeklinde bir yapıya sahiptir. Göz çevresi tüysüzdür. Kısmen tüysüz yüzünde sarı, yeşil veya kehribar renkte parlayan gözleri hemen dikkat çeker.

Bacaklar ve Ayaklar

Lykoi’nin uzun, ince bacakları vardır. Vücudunun uzunluğuna orantılı bacakları onu yeterince enerjik ve oyuncu kılar. Lykoi’nin bacakları da vücudunun diğer bazı kısımları gibi tüysüzdür. Patileri oval ve belirgin genişliktedir.

Kuyruk

Lykoi’nin kuyruğu, vücuduna oranla daha kısadır. Tabanda kalın başlayan kuyruk, uçlara doğru sivrilerek son bulur. Sırt kısmındaki hafif tüylenme kuyrukta da aynı şekilde devam eder. Tüylü bir kuyruğa sahip olduğu söyleyemez.

Tüy

Lykoi kedisi kısmen veya tamamen tüysüz bir kedidir. Tüylü Lykoi kedisi beyaz-gümüş tonlarında bir tüy rengine sahiptir. Yavrularda iki hafta sonra tüy kaybı başlar. Ardından tüylerde tekrardan bir büyüme görülür. Lykoi kedisinin kürkü görünüm olarak sert bir tüy yapısını andırır, ancak çok yumuşak ve ipek gibidir.

Renk

Yavru Lykoi kedisi siyah ve abanoz renkte olabilmektedir. Yetişkin Lykoi kedisi ise beyaz-gümüş renk tonuna sahip kürküyle farklı bir görünüm sergiler. Kürkünde desenlere rastlanılmaz, tek renklidir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Lykoi için zeki bir kedi cinsi olduğundan bahsetmiştik. Görünümünün aksine zekâ pırıltısı gösteren davranışlarıyla pek çok kedi yetiştiricisinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. O, zeki, oyuncu ve son derece atletik bir kedi türüdür. Evde kimse olmasa dahi kendi başına oyunlar oynayabilir. Sahibiyle veya evin diğer üyeleriyle de oyunlar oynamaktan geri kalmaz. Onu eğitmek çok da zor değildir. Zaten hemen her şeye dikkatini veren bir kedi olduğu için, yeni olan her şeye karşı aşırı bir ilgisi vardır. Dolayısıyla eğitimler onun için sıkıcı değil aksine eğlenceli olmaktadır. Eğitim esnasında Lykoi için ödül mamalarının unutulmaması gerekir. Yerine getirilen her komut için Lykoi, ödül maması ile ödüllendirilerek eğitime katılımı teşvik edilebilir.

Tuvalet eğitimi ve tut-getir oyunları ona kolayca öğretilebilir. Tırnak kesimi, diş fırçalama, göz ve kulak temizliği gibi dikkat gerektiren bakımlar için ise henüz yavru iken Lykoi’yi alıştırmak bu bakım sürecini stresli olmaktan çıkaracaktır.

Lykoi kedisi, kısa tarihine rağmen nispeten sağlıklı bir ırktır ve geninde önemli sayılabilecek herhangi bir sağlık riski taşımamaktadır. Ancak melez doğan yavru Lykoi kedileri kalıtsal yolla hastalık taşıyabilmektedir. Tipik safkan bir Lykoi kedisi yaklaşık 12 ila 15 yıl arası bir yaşam sürebilmektedir. Söz konusu yaşam süresi, Lykoi kedisinin yaşam koşullarına bağlı olarak birkaç sene az veya fazla olabilmektedir.

Lykoi, henüz 10 yılı yakın tarihte devirmiş yeni bir kedi ırkıdır. Gen havuzunun düşük olması ve popülasyonunun da az olması nedeniyle sık karşılaştığı hastalık bakımından net bir bilgi verisi bulunmamaktadır. Farklı bir cinsle çiftleştirilmesi sonucu doğan melez Lykoi yavruları ise kalıtsal yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı oldukça yatkın olduğu bilinmektedir.

Lykoi dişisi 8 ila 10. ay arası yetişkinliğe ilk adım olarak kızgınlık dönemine girmektedir. Bu dönemde davranışlarında değişmeler görünen Lykoi dişisi 2 hafta kadar süren kızgınlık süreci sonunda çiftleşmeye hazır hale gelebilir. Ancak, sağlıklı bir gebelik için en az 12. aydan sonra çiftleştirilmesi önerilmektedir. Erkek Lykoi kedisi ise ilk kızgınlık döneminin yaşandığı süreden sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır.

Yeterince büyümüş sağlıklı bir Lykoi dişisi ilk doğumda 2, ikinci doğumda ise 4 ila 5 yavruya kadar doğum yapabilmektedir. Tüm kedi ırklarında olduğu gibi Lykoi kedisi için de çiftleşmede en az 1 yaşın doldurulması gerektiğini unutmayınız.

Lykoi, küçük ila orta boy bir kedi türüdür. Erkek Lykoi kedisi dişiden biraz daha büyük olma eğilimindedir. Yetişkin bir Lykoi kedisi 3 ila 5,5 kg ağırlığında ve 20 ila 33 cm uzunluğunda veya biraz daha fazla olabilmektedir.

Lykoi kedisi de diğer tüm kediler gibi etçildir ve hayvansal gıdalarla yaşamını sürdürmektedir. Besin değeri yüksek, protein açısından zengin yüksek kaliteli mamalar tercih edilerek Lykoi’nin beslenmesi yapılmalıdır. Pro Plan, Whiskas, N&D ve Royal Canin gibi ticari markaların besin değeri yüksek yaş ve kuru konserve mamaları bulunmaktadır. Bu markaların hem yavru hem de yetişkin kediler için mamaları satılmaktadır.

Kediler etobur canlıdırlar ve bu nedenle tüketmeleri gereken başlıca gıda hayvansal içerikli protein bakımından zengin besinler olmaktadır. Kediler, yaş ve kuru konserve mamaların dışında ev yapımı yiyeceklerle de beslenebilmektedir. Diğer tüm kediler için hazırlanan ev yapımı kedi maması Lykoi için de hazırlanıp verilebilir. Kediler için eksiksiz ve dengeli bir beslenme için et ürünleri, yumurta, sebze ve meyveler verilebilir. Yumurta, oldukça sağlıklı ve protein bakımından zengin bir besindir. Zaten etçil olan kediler için besleyici olan tavuk, hindi veya balık etini Lykoi için de düşünebilirsiniz. Sebze ve meyveler de son derece yararlıdır ve diyetlerinde yer almalıdır. Çekirdekleri alınmış karpuz ve kavun, vitamin deposu çilek ve muz Lykoi’nin afiyetle yiyebileceği besinler arasındadır.

Lykoi kedisi düzenli tımarlanmaya ihtiyaç duyar. Yılda birkaç kez düzenli olarak tüy döken Lykoi, haftada iki ila üç kez fırçalandığı takdirde normal tüy dökülmesinin önüne geçilecektir. Buna ek olarak, vücudunu yağ birikiminden uzak tutmak için ayda bir banyo yaptırmak iyi olacaktır.

Kedilerde iltihaplanmaların önüne geçmek için bir dizi rutin bakımlar da uygulanmaktadır. Gözlerde ve kulaklarda iltihaplanmaların önüne geçmek için düzenli temizlik, ağız bakımı ve diş fırçalama, tırnak kesimi yine diğer tüm kedilerde olduğu gibi Lykoi kedisi için de gerekli olan rutin bakımları içermektedir.

Son olarak, ince, nispeten kısa tüylerine rağmen, Lykoi hipoalerjenik bir cins olarak kabul edilmemektedir.

Lykoi, bazen tipik bir kediden bile daha fazla olan yoğun tüy dökücüdür. Yılda birkaç kez oldukça düzenli tüy dökmektedir. Bununla beraber, ilgisiz ve düzensiz beslenen Lykoi kedisi de tüy dökmeye eğilimlidir. Özellikle yaşlandıklarında çok fazla tüy dökerler. Normal tüy dökülmelerinin dışında örneğin düzensiz beslenmeye bağlı tüy dökülmeleri yaşandığında Lykoi kedisini mutlaka veteriner hekime götürmeniz önerilir.

Lykoi, şüphesiz sıra dışı görünümü itibariyle benzersiz bir kedi türüdür. İnsanlar onları ilk gördüklerinde biraz geri dursalar da, hakkında bilgiler okudukça “nasıl sahip olabilirim?” sorusunu sormaktadır. Lykoi sahibi olmak pek de zor değil fakat Türkiye’de kendisine rastlamak açıkçası biraz zor. Dünyada 150’den az safkan Lykoi olduğu biliniyor. Bu sayı hem evcil hem de üreyen hayvanları içermekte. Yeni bir cins olması nedeniyle az bir nüfusa sahip olan Lykoi kedisini ilerleyen yıllar Türkiye’de görebilmek olasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.