Oregon Rex Özellikleri ve Bakımı

Oregon Rex Resimleri
20. yüzyıl Amerika’sının en popüler kedi ırklarından biri Oregon Rex. 20. yüzyılın ortalarında rastgele bir mutasyon sonucu meydana gelen Oregon Rex, 1940-1970 yılları arasında Amerika’da yaşamış ancak ne yazık ki soyu tükenmiş bir kedi türüdür. Petibom olarak bizler, bugün yalnızca yaşamını sürdüren kedi ırkları değil aynı zamanda soyları tükenmiş kedi ırklarını da sizlere tanıtmak istiyoruz. Gelin, bir zamanların popüler kedi ırkı Oregon Rex’i daha yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Oregon Rex, 1940’lar ile 1970’li yılları arasında Amerika’da yaşamış ancak ne yazık ki soyu tükenmiş bir kedi türüdür. Oregon Rex o yılların Amerika’sında oldukça popüler kedi ırklarından biriydi. Kısa kıvırcık tüyleri, sevgi dolu mizaç yapısı, oyuncu ve yaramaz halleri onu dönemin en iyi kedilerinden biri yapmaya yetiyordu.

20. yüzyıl ortalarında spontane genetik bir mutasyon sonucu ortaya çıkan Oregon Rex, Devon Rex ve Cornish Rex gibi diğer tüm Rex ırklarının karakter özelliklerini üzerinde taşıyordu. Tam olarak sevecen ve oyuncu bir ırktı. Apayrı bir cins olarak kabul edilmesiyle birlikte dönemin Amerika’sında, kedi yetiştiricileri arasında oldukça popülerlik kazanmıştı. Bu popülerliğin tam anlamıyla hak edilmiş bir popülerlik olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zira kısa ve kıvırcık tüyleri ile dış görünüşü ve kabul edilebilir mizaç yapısı nedeniyle tüm ilgileri üzerine çekiyordu.

Kişilik olarak tüm Rex ırklarının özelliklerinin karma yapısını üzerinde taşıyordu. Bununla beraber, görünüş olarak da Devon ve Cornish Rex ırklarına benziyordu.  Sevgi dolu olan Oregon Rex, çok fazla ilgiye ihtiyacı olan bir ırktı. Bulunduğu ortamda insan dostları tarafından ilgi gördüğü takdirde karşılığını fazlasıyla verirdi. Onlarla birlikte aktivitelerin bir parçası olmaktan keyif alır, vakit geçirmeyi çok severdi. Aile üyeleriyle bağ kurmaktan geri kalmazdı. Arkadaş canlısı olduğu için onlarla vakit geçirir, eve gelen yabancılardan da çekinip saklanmazdı. Çünkü diğer Rex kedileriyle paylaştıkları karakter yapıları onu yalnız bırakmaya zaten izin vermiyordu.

Oregon Rex ırkı bugün artık var olmadığından dolayı, mizaç yapısı hakkında daha fazla detay verebilmek mümkün değildir. Ancak bu ırkın, Devon ve Cornish Rex ırkları ile aynı özellikleri ve mizacı paylaştıkları kesin olan bir bilgidir. Bu nedenle, Oregon Rex’in neslinin tükenmesi sizi hayal kırıklığına uğrattıysa, benzer özelliklere sahip Devon veya Cornish Rex kedisi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.

Tarih

Oregon Rex, rastgele bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış ve 20. yüzyıl Amerika’sında popüler olmuş bir kedi ırkıdır. Bu ırk, kıvırcık tüy yapısı nedeniyle diğer Rex ırklarıyla aynı fiziksel özelliğe sahipti. Bununla birlikte, benzer kişilik özellikleri de mevcuttu. 1940-1970 yılları arasında Amerika’da kedi yetiştiricileri arasında oldukça popüler bir ırktı.

Irkın tarihsel geçmişine baktığımızda, ilk Oregon Rex’in 1944 yılında doğduğu bilinmektedir. Anne kedi ve diğer kedi yavruları düz tüylere sahipken, içlerinden biri farklı olarak kıvırcık tüylü doğmuştu.

Amerika Kedi Meraklıları Derneği’nde (CFA) yayımlanan bir makalede, Oregon Rex’in ilk belgelenmiş kaydı 1955’li yıllara kadar uzanıyor. O yıllarda Oregon Rex kedisi başta Cornish Rex olmak üzere diğer Rex kedileriyle melezleniyordu. Cins uzun süre tek başına var olamadı ve son safkan Oregon Rex kedisi de 1972 yılında ölünce bu ırkın nesli tükenmiş oldu. Oregon Rex, nesli tükenen tek kedi ırklarından biridir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Oregon Rex kıvrak ve atletik bir vücut yapısına sahipti. Uzun bacakları, küçük yuvarlak bir kafası, büyük kulakları ve vücuduna orantılı uzunlukta bir kuyruğu vardı. Bununla birlikte, yüzünde elmacık kemikleri belirgin bir şekilde çıkık, belirgin bir çene ve küçük kafasında kendini hemen belli eden büyük gözleri vardı. İncecik vücudu, uzun bacaklarının üzerinde ona narin bir kedi görünümü veriyordu.

Kafa

Oregon Rex, küçük, uzun bir gövdeye ve kama şeklinde küçük bir kafaya sahipti.

Kulaklar

Oregon Rex’in küçük kama şeklindeki kafasında geniş kulakları hemen kendini belli ederdi. Tabanda oldukça geniş olan kulaklar uçlara doğru sivrilerek son buluyordu. Kulak içleri tüysüzdü. Kulak uçlarında ise tek tük tüyler görülürdü.

Gözler

Oregon Rex’in badem şeklinde büyük gözleri vardı. Göz renkleri tüm renklerde görülebiliyordu.

Bacaklar ve Ayaklar

Oregon Rex’in bacakları ince ve uzundu. Ön bacaklar, arka bacaklardan biraz daha uzundu. Patileri ise geniş ve ovaldi. Atletik ve kıvrak bir kedi olmasında şüphesiz bacakları çok önemli rol oynuyordu.

Kuyruk

Vücuduna orantılı ince bir kuyruğu vardı. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru sivrilerek son buluyordu. Kuyruk ucunda çoğunlukla koyu renk görülürdü.

Tüy

Oregon Rex kısa kıvırcık tüy yapısına sahipti. Kürk yapısı diğer Rex ırklarına çok benzerdi. Ancak tüyleri o kadar da yoğun değildi ve bu da Oregon Rex’in tüysüz görünmesine neden olurdu. Kürkü tüm renklerde görülebiliyordu.

Renk

Oregon Rex ırkı, Cornish ve Devon Rex ırklarında olan tüm renkleri taşımaktaydı.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Oregon Rex ırkının biraz inatçı bir tür olduğu bilinirdi. Ancak diğer kediler gibi oyuncaklarla oynamayı sever, tırmanmayı gerektiren aktivitelerin bir parçası olmaktan keyif alırdı. Bu ırkı eğitmek için çokça sabır ve özveri gerektiği bir gerçekti.

Oregon Rex, yaşadığı 1940 ve 1970’li yıllar arasında ortalama 12 ila 15 yıl arası yaşadığı belgelenmişti. Diğer tüm ırklar gibi, iyi koşullarda bakılmış, düzenli beslenmiş ve sağlık kontrolleri düzenli yapılmış Oregon Rex, 15 yıldan birkaç yıl daha fazla yaşayabiliyordu.

Oregon Rex ırkında genetik yolla taşınan veya kendilerine özgü bir sağlık sorunu belgelenmemiştir. Genel olarak sağlıklı bir ırk olarak biliniyordu.

Oregon Rex ırkı 10-12. aylar arasında girdiği kızgınlık dönemi ile birlikte çiftleşmeye hazır hale geliyordu. Cins, 1960-65’li yıllarda popülerliğini korusa da, bilinen son safkan Oregon Rex kedisi 1972’de ölerek nesli ne yazık ki tükenmiştir.

Oregon Rex, rastgele bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış kedi ırkıydı. Üreme sürecinde tüm Rex kedi ırklarıyla çaprazlanıyordu. Ne yazık ki, tek başına bir ırk olarak varlığını sürdüremeyince 1972’de nesli tükendi.

Oregon Rex kedileri orta büyüklükte bir türdü. Tamamen büyümüş bir Oregon Rex kedisi, 3-5 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olurken, 25-35 santim arası da uzunluğa erişebiliyordu.

Oregon Rex için herhangi bir özel diyet gereksinimine ihtiyaç yoktu. Yalnızca protein içeriği yüksek besinlerle beslenmesi gerekiyordu.

Oregon Rex, diğer tüm kediler gibi protein değeri yüksek tavuk, sığır eti, balık veya hindi gibi gerçek etin olduğu mamalarla beslenmeyi tercih ederdi.

Oregon Rex’in biraz inatçı ve kibirli davranışlara sahip olduğu biliniyordu. Bu da, onu idare etmeyi biraz zorlaştırıyordu. Ancak henüz yavruyken tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği, tımar gibi rutin bakımlara alıştırılması ilerleyen yaşlarda bakımını pek de zor kılmıyordu. Çok az bakım gerektiren kısa kıvırcık tüyleri kolayca fırçalanabiliyordu.

Oregon Rex ırkı kısa ve kıvırcık bir tüy yapısına sahiptir. Tüylerinin çok fazla olduğu söylenemez. Tüysüz bir kedi izlenimi verirler. Tüy dökülmesi tek tük yaşarlardı.

Oregon Rex, 20. yüzyıl Amerika’sında popülerlik kazandığı dönemler çok fazla talep edilen bir türdü. Son safkan Oregon Rex kedisinin 1972 yılında ölmesiyle birlikte nesli de tükenmiş oldu.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.