Tıpkı görünümü gibi dikkat çekici ve ilginç kişilik özelliklerine sahiptirler. Doğal ancak eğlenceli davranışlarıyla dikkat çeken Oriental Shorthair tam bir ilgi arsızıdır ve dünya etrafında dönüyormuş gibi davranır. Kibirli ve asil davranan kediniz bir de bakmışsınız ki yaramaz bir kediye dönüşmüş ve oradan oraya koşturarak meraklı hareketlerle etrafı karıştırıyor. Meraklı kişiliği zaman zaman canınızı sıkacak boyutlara bile ulaşabiliyor. Biriyle sohbet ederken sürekli lafa girip ilginizi çekmeye çalışır, bir iş yaptığınızda hemen dâhil olmak ister. Yalnız kalmaktan asla hoşlanmaz. Eğer yoğun çalışıyorsanız ve onunla yeteri kadar ilgilenemeyecekseniz size uygun bir kedi cinsi olmadığını unutmayın.
Onunla ilgilenme imkânınız olmadığı zamanlarda yanında mutlaka bir oyun arkadaşı olmalı. Bu kediler için özel olarak üretilen bir oyuncak ya da başka bir evcil hayvan olabilir. Oriental Shorthair sevecen kişiliğiyle sadece insanlarla değil başka evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşacaktır. Kalabalık bir evde yaşasa da herkesle yakınlık kurmaz. Tercih ettiği kişilerle kaliteli zaman geçirmekten hoşlanır. Siz onunla oynamadığınız zamanlarda ise kendine oyuncaklar yaratmakta ustadır. Değerli eşyalarınızı kendine oyuncak yapmasını istemiyorsanız ona bir sürü kedi oyuncağı almalısınız.
Sosyal, sevecen ve sadık kediler olan Oriental Shorthair, oldukça hassas duygulara sahiptirler. Onu görmezden gelirseniz ya da azarlar gibi konuşursanız kolayca incineceklerdir. İlgi istemesinin yanı sıra mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamak isterler. Eğer ona mutlu ve huzurlu bir hayat sağlarsanız sizi memnun etmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Size sevgi ve şefkatle karşılık verecek, sizinle sohbet etmeye çalışacaktır. Eğer istediği ilgiyi ona vermezseniz agresif ve depresif davranışlar sergileyecektir.
Benimsediği kişiyle sürekli birlikte olmak isteyen Oriental Shorthair iletişim kurma konusunda çok iyidir. Miyavlamayı sever ve miyavlayarak derdini anlatma konusunda ustadır. Yüksek sesli miyavlamasını oyun oynarken ve sizinle iletişim kurmaya çalışırken sık sık duyarsınız. Hatta konuşmaya çalışması sizi bunaltacak derecede bile olabilir.
Çoğu kedi cinsinin aksine yer değişikliği konusunda hassasiyet göstermezler ve rutinleri sevmezler, yeni yerler keşfetmekten çok hoşlanırlar. Eğer sık sık taşınıyorsanız ve sık sık seyahat etmeniz gerekiyorsa kedi sahiplenme konusunda ki ilk tercihiniz olabilir. Bulundukları yere kolay uyum sağladıkları için ekstra bir eğitim vermenize ve çaba göstermenize gerek kalmaz.
Yeni mekânlar konusunda rutinleri sevmese de her gün aynı saatte yemek yiyip, aynı saatte uyumak isterler. Uyumadıkları zamanlarda ise yapışık ikiz gibi sahibinin yanında dolaşırlar. Hatta tıpkı bir köpek gibi sürekli takip ederler. Aşırı hareketli bir cins olan Oriental Shorthair, uyumadığı zamanlarda sürekli hareket halindedir. Dışarıda dolaşmaktan çok hoşlanır. Eğer yeni sahiplendiyseniz ve size henüz alışmadıysa kaçma ihtimali çok yüksektir. Ancak bahçeli bir eviniz varsa bu kedi tam size göre!
Zeki bir ırk olan Oriental Shorthair eğitime çok açıktır. Ona verdiğiniz komutlara uyma konusunda zorluk yaşamazlar. Hareket gerektiren oyunlarda özellikle at – getir ve bulma tarzı oyunlarda çok iyidirler. Sürekli aktif bir şekilde oyun oynamaktan hoşlanan Oriental Shorthair, tıpkı kendisi gibi aktif olan çocuklarla da çok iyi anlaşır. Hipoalerjenik bir kedi olduğu için çocuklarla aynı ortamda bulunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Eğer küçük bir çocuğunuz varsa gönül rahatlığıyla bu kediyi ona arkadaş olarak sahiplenebilirsiniz.
Oriental Shorthair kedisinin atalarının Siyam kedisi olduğu düşünülmektedir. Birçok kedi cinsinin anavatanı olan Tayland’da ortaya çıkan bu kedi Tayland’ın en popüler kedisidir. Tayland Ayutthaya kentinde, Krallığın kurulduğu M.S. 1350 ile kentin işgalciler tarafından yok edildiği M.S. 1767 yılları arasında yazılmış kitaplar ve çizilen resimlerden oluşan bir el yazması kitapta bölgede yaşayan birçok kediden bahsediliyor ve tasvir ediliyordu. Siyam kedilerine ilk olarak bu kitapta rastlandı. Kitapta tasvir edilen kediler siyah, siyah – beyaz iki renkli, düz kahverengi, düz mavi, noktalı renk ve desenleri taşıyorlardı. Kitapta tasvir edilen noktalı kediler ince gövdeleri ve bacakları, büyük kulakları ve sivri çeneleriyle günümüzün Siyam ırkıyla benzer özellikler gösteriyordu.
Kedi yetiştiricileri tarafından Tayland’dan İngiltere’ye getirilen bu kediler koyu kahverengi, koyu mavi veya siyah – beyaz iki renkli ve alacalı renkliydi. 1890’lı yıllarda İngiltere’de popüler hale gelen bu mavi, kahverengi desenli kediler farklı fiziksel özellikleriyle dikkat çekiyordu. 1920’li yıllarda mavi gözlü desenli kediler İngiltere’de Siyam normu haline geldi ve diğer cinslere olan ilgi azaldı.
Kedi yetiştiricileri Siyam kedisine benzeyen, benzer kişilik özellikleri gösteren geniş renk ve desen yelpazesine sahip bir kedi yaratmak için çalışmalara başladılar. 1950’li yıllarda İngiliz yetiştiriciler istenilen ırkı elde etmek için birçok çalışma gerçekleştirdiler. Yetiştirilen kediler Amerikalı kedi yetiştiricilerinin oldukça ilgisini çekti ve yeni bir görünüm yaratmak için meşaleyi devraldılar. Sonunda günümüzün Oriental Shorthair kedisi ortaya çıktı. Yani Oriental Shorthair Tayland’dan gelen Siyam kedisi değil; 1950 ile 1960 yılları arasında yetiştirilen bir Siyam melezidir. Siyam türünden bağımsız olarak ortaya çıkan bu cinse Siyam kedisinin karakteristik özellikleri gen aktarımlarıyla geçmiştir. Böylece fiziksel özellikleri kadar karakter özellikleri de Siyam kedilerine benzemektedir.
Yepyeni bir tür olan Oriental Shorthair çok çabuk popüler oldu ve kısa sürede yoğun talep gördü. 1972 yılında CFA tarafından kabul edilen cins, 1977’de tam şampiyonluk statüsü kazandı. O günden beri de popülerliği hızla arttı ve en çok tercih edilen kısa tüylü ırklardan biri haline geldi.
Kısa tüylü kedilerden sonra uzun tüylü Oriental Shorthair’lar da üretilmeye başlandı. Karakter ve fiziksel özellikleri tamamen aynı olan sadece tüyleri farklı olan bu yeni cins, aynı genişlikte renk ve desen kombinasyonuna sahipti. Oriental Shorthair ve Balinese’nin çiftleştirilmesinden oluşan Oriental Longhair, şık gövdesi ve ipeksi kürküyle dikkat çekiyordu. Bu yeni cins de 1985 yılında TİKA tarafından şampiyonluk statüsü için kabul edildi. Sonrasında ise resmi olarak tanındı. 1988 yılında ise CFA tarafından tescil edildi.
1995 yılına gelindiğinde Oriental Shorthair ve Oriental Longhair, Oriental adı verilen tek bir cins haline getirildi. 1990’lı yıllardan sonra tüm dünya tarafından bu cinsi kedi otoriteri kabul etmekte zorlansa da günümüzde tüm kedi örgütleri tarafından tanınan bir cins haline geldi.
Büyük gövdesi ve yüksek kilosuna rağmen ince ve zayıf görünen Oriental Shorthair, kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Boyunları ince ve uzun kafası ise vücuduna göre küçüktür. İnce boynu ve atletik vücudu birleşince ortaya zarafetin sembolü bir kedi çıkıyor. Adından da anlaşılacağı üzere kısa olan tüyleri vücut hatlarının tam olarak ortaya çıkmasını sağlıyor.
Bu kedilerin yüzlerine ilk bakıldığında kocaman kulakları dikkat çeker. Vücutlarına göre zaten küçük olan kafaları kocaman kulakları nedeniyle daha da küçük görünür. Sivri ve çıkıntılı çeneleri kafasının üçgen şeklinde görülmesine neden olur. Badem gözlerinin rengi parlak mavi ve parlak yeşilin tonlarını taşıyan geniş bir renk skalasına sahiptir.
Kulakları o kadar büyük ki, sanki kafasına ait değilmiş ve sonradan eklenmiş gibi durur. İlk bakışta dikkat çeken kocaman kulaklar tabandan oldukça geniştir. Kafasının üzerinde değil daha çok yanlara doğru genişler. Uca doğru incelen kulaklar hafif sivri bir şekilde sonlanır. Bu kulak yapısı onlara hem dikkatli hem de otoriter bir görünüm kazandırır.
Kulaklarıyla kıyaslandığında gözleri küçücük kalır. Küçük yüzüne çok yakışan orta boy badem gözleri dış kısımlardan yukarıya doğru hafif bir açıyla uzanır. İç taraftan ise burnuna doğru hafif eğimlidir. Oriental Shorthair’ın etkileyici gözleri geniş bir renk skalasına sahiptir. Badem gözleri; yeşilin ve mavinin tüm tonlarına sahip olabilir.
Bacaklar vücutla orantılı büyüklüktedir. Narin bir kedi olan Oriental Shorthair’ın bacakları vücuduna yakışır biçimde incedir. Arka bacaklar ön bacaklardan daha yüksek; ön bacaklar ise kemikli ve düz bir görünüme sahiptir. Zarif bir kedi olan Oriental Shorthair’ın ayakları da tıpkı görünümü gibi zarif, küçük ve ovaldir. Parmakları beş önde, beş arkada olacak şekildedir.
Oriental Shorthair’ın tıpkı vücudu gibi uzun ve ince bir kuyruğu vardır. Tabandan çok geniş olmayan kuyruğu uca doğru daha da incelir ve tam sivrilerek biter. Tıpkı vücudu gibi kuyruğu da ince tüylü olduğu için kuyruk hatları tamamen belirgindir. Kuyruk rengi vücut rengiyle aynıdır. İnce ve uzun kuyruğu asil duruşuna ayrı bir hava katar.
Oriental Shorthair kısa ve sık bir tüy yapısına sahiptir. Vücuttaki en uzun tüyler kuyrukta bulunur. İpeksi yumuşaklıktaki tüyleri uzun tüylü kediler gibi çok fazla bakım istemez. Bu kedilerin tüyleri geniş bir renk skalasına sahiptir. Bir kedide görülebilen tüm renkleri Oriental Shorthair kedisinde görebilmek mümkündür.
Oriental Shorthair en çok renk ve desende görülebilen kedi ırklarından biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda 300’den fazla renk ve desen kombinasyonlarına sahip olabilecekleri görülmüştür. Kürk renkleri; kırmızı, abanoz rengi, krem, lavanta, tarçın, beyaz, mavi veya beyaz açık kahve, leylak olabilir. Bu renklerin sadece birine sahip olan Oriental Shorthair olduğu gibi, bu renklerde desenlere ve gölgelere sahip Oriental Shorthair’lar da karşımıza çıkabilir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Oriental Shorthair kedisi, eğitimi kolay olan kedi cinslerinden biridir. Zekâsıyla ona verdiğiniz komutları algılar, sevecen kişiliğiyle de sizi memnun etmek için elinden gelen her şeyi yapar. İki özellik bir araya geldiğinde sizi memnun etmek için istediğiniz her şeyi yapan uysal bir kedi ortaya çıkar. Özellikle de bebeklikten beri sizinle birlikteyse ona herhangi bir şey öğretmenize gerek bile yoktur. Meraklı kişiliği sayesinde sizi çok iyi gözlemleyecek ev kurallarına kolayca adapte olacaktır. Merakını gidermek için zaman zaman ortalığı karıştırsa da ona uygun ortam sağlandığında harika bir ev arkadaşıdır.
Siyam kedileriyle aynı genetik mirasa sahip olan Oriental Shorthair, Siyam cinsinin mustarip olduğu bazı genetik hastalıklara sahip olabilir. Buna rağmen iyi bir bakım ve beslenmeyle 12 yıl ila 15 yıl arası bir yaşam sürebilir. Kedinizin bakımına gösterdiğiniz özen, kedinizin yaşam süresini ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyecektir. Depresyona yatkınlığıyla bilinen bu canlılar mutsuz edilmemelidir. Mutsuz bir yaşam sürmeleri yaşam sürelerinin kısalmasındaki en büyük etkenlerden biridir.
Genel olarak sağlıklı bir ırk olsalar da Oriental Shorthair cinsi kedilerinde bazı genetik hastalıklara yatkınlıkları vardır. Pika, progresif retina atrofi bozukluğu, karaciğer amiloidozu, düz göğüs sendromu, kulak ve göz enfeksiyonları ve deri hastalıkları gibi hastalıklar Oriental Shorthair’ın genetik mirasında bulunan hastalıklardır. Bu hastalıkların erken teşhisi minik dostlarımızın yaşam kalitesini artırmak için önemlidir. Kedinizde görülebilecek genetik hastalıkları ve yaygın kedi hastalıklarını erken teşhis edebilmek için düzenli veteriner kontrolleri ve rutin aşıları aksatılmamalıdır.
Oriental Shorthair kedileri en erken olgunlaşan ve kızgınlık dönemine giren kedi cinsleri arasındadır. Dişiler ortalama 6 aylıkken, erkekler ise ortalama 8 aylıkken kızgınlık dönemine girer ve çiftleşmeye hazır hale gelir. Kedilerde farklı davranışlarla birlikte kendini gösteren kızgınlık dönemi senede ortalama 3 kez tekrarlanır ve bu süreç kediden kediye değişmekle birlikte yaklaşık 2 hafta sürer. Bu dönemde kedinizin sergileyeceği olumsuz davranışlara karşı hazırlıklı olmalı, eğer baş etmekte zorlanıyorsanız veterinerden yardım almalısınız.
Erken dönemde kızgınlık dönemine giren ve çiftleşmeye hazır hale gelen Oriental Shorthair kedileri, 6. aydan sonra eğer fiziksel şartları uygunsa hamile kalabilirler. Birçok kedi ırkıyla kıyaslandığında bir doğumda en çok yavru dünyaya getiren kedi ırklarından biridir. Her hamilelikte ortalama 6 veya 8 yavru dünyaya getirirler.
Kilosu yüksek olmakla birlikte zayıf bir görünüme sahip olan Oriental Shorthair, 3,5 ile 5 kg arasında değişen bir ağırlığa sahiptir. Dişi kediler erkek kedilerden daha hızlı büyüyüp daha erken olgunlaşsa da tam olgunluğa eriştiklerinde erkek kediler boyut ve kilo olarak dişilerden daha büyüktür. Ne kadar büyürlerse büyüsünler mükemmel vücut yapıları nedeniyle her zaman son derece zarif ve ince görünürler.
Oriental Shorthair kedisi, içerik bakımından zengin mamalarla beslenmelidir. Kedinizin kısırlık durumuna, yaşına, hamilelik durumuna göre ihtiyaç duyacağı besin değerleri farklılık gösterecektir. Kedinizin içinde bulunduğu dönemde onun için en uygun mama hangisiyse onunla beslenmeli. Doğru mamayı tercih etmek için de veterinere danışılmalıdır.
Oriental Shorthair kedisinde de tüm kedilerde olduğu gibi yanlış beslenme sonucunda sindirim problemleri görülecektir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için her zaman kaliteli kedi mamaları kullanılmalı; mamalar vitamin, protein ve mineral bakımından zengin olmalıdır. Ev yemekleri kesinlikle kedilere verilmemeli eğer verilecekse de veterinere danışılarak onun için özel bir menü hazırlanmalıdır.
Kısa tüylere sahip olan Oriental Shorthair bakımının ekstra bir zorluğu yoktur. Kediler için özel olarak üretilen taraklarla haftada 2 veya 3 kez taramak yeterli olacaktır. Tüy ve deri bakımını gerektiği şekilde yapmak kedilerin deri hastalıklarından korunması için önemlidir. Koca kulaklı bu cinsin kulak temizliği de oldukça önemlidir. Kulakları düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, eğer içleri kirliyse pamuk veya nemli bir bezle temizlenmelidir. Kediniz kendi kendini temizlediği halde zaman zaman onu yıkamalısınız. Yemeğini isteyerek yemesi ve suyunu içmesi için mama ve su kabını temiz tutmaya özen göstermelisiniz.
Kısa tüylü kedilerin uzun tüylü kedilere oranla tüy dökme eğilimleri daha azdır. Kısa tüylü bir kedi olan Oriental Shorthair da tüy dökme konusunda sizi hiç zorlamaz. Her kedide olduğu gibi onun da belirli tüy dökme mevsimleri vardır. Özellikle bu dönemde tüy bakımları gerektiği gibi yapıldığında ölü tüyler temizlenir ve tüylerin etrafa saçılmasının önüne geçilmiş olur. Kediniz eğer gerektiği şekilde beslenmiyorsa, mutsuzsa ve depresyondaysa yine normalden daha fazla tüy dökecektir. Bu gibi durumlarda mutlaka veterinerden yardım alınmalıdır.
Oriental Shorthair, fiyatı en yüksek olan kedi ırklarından biridir. En düşük fiyat 5.500 TL en yüksek fiyat ise 10.000 TL civarındadır. Bu fiyatlar kedinin safkan olup olmamasına, yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar