Tiffanie Özellikleri ve Bakımı

Tiffanie Resimleri
Tiffanie veya Tiffany kedisi olarak telaffuz edilen Asyalı yarı uzun tüylü bu şirin kedicik yaygın olarak en çekici evcil kedilerden biri olarak kabul edilir. 1980’li yıllarda geliştirilmiş oldukça yeni bir kedi olan Tiffanie Burma ve Chinchilla kedileri arasında bir melezlemedir. Orta boy bir kedi cinsi olan Tiffanie sağlam kaslı vücudu ve parlak tüyleriyle sağlıklı, oyuncu ve sevecen bir türdür. Tiffanie kedisi hakkında detaylı bilgilere gelin hep birlikte bir göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

1980’li yıllarda Burma ve Chinhilla kedileri arasında geliştirilen oldukça yeni bir cins kedi olan Tiffanie, Asyalı yarı uzun tüylü kedi ırklarından biridir. Asya ve Avrupa’da pek çok kedi sever tarafından ilgiyle takip edilen, evlerde beslemek için sahiplenilmek istenen bir cins olarak ön plana çıkmaktadır. Son derece parlak ve ipeksi yumuşaklığındaki yarı uzun tüyleriyle muhteşem bir kedi görüntüsü verir. O sadece görünüşü itibariyle güzel değil aynı zamanda iyi bir oyuncu, meraklı ve arkadaş canlısıdır.

Tıpkı diğer Asyalı kediler gibi Tiffanie de vokal bir kedidir. Yüksek sesle miyavlamayı ve hane halkına kendini hatırlatmayı, davranışlarını göstermeye eğilimlidir. Fazlasıyla sevgi dolu bir kedi olan Tiffanie ailesine bağlıdır ve sevgisini asla onlardan eksik etmez. Onlarla birlikte vakit geçirmek gününün en keyifli anlarını oluşturur. Küçük bir bebekten evin yaşlısına varıncaya kadar her yaş grubuyla sarmaş dolaş olabilir. Ondaki öyle bir sevgi ki, evin diğer evcil hayvanlarına karşı kıskançlık bile gösterebiliyor.

Asyalı yarı uzun tüylü Tiffanie kedisi oyuncu ve oldukça meraklı bir kedidir. Bulunduğu ortam içerisinde dikkatini çeken bir şeyi takip eder, patisiyle kontrol eder ve neler olup bittiğini anlamak ister. Bu nedenle, ev halkı çorap vb. kişisel eşyalarını ortalıkta bırakmaması iyi olur. Zira nereden çıkacağı hiç belli olmaz. Bir bakmışsınız Tiffanie onu almış ve en olmadık yerlere götürmüştür.

Tiffanie’nin bu sevecen, sosyal ve oyuncu kişiliği beraberinde uzun süre yalnızlıktan hoşlanmayan bir kişilik tipini doğurmaktadır. Özellikle bekâr yaşayan ve günün çoğu zamanını dışarıda geçiren biri için pek de ideal bir evcil kedi cinsi değildir. Çok fazla etkileşimin tadını çıkaran bir kedi olduğu için evin içerisinde her zaman bir ses ve kalabalık olmasını ister. Bu ona hem güvenlik hem de eğlence katacaktır. Kırılgan bir kedi olduğu için kalabalık aileler için oldukça uygundur. Hatta bir evcil hayvanın olduğu aileler için bile.

Her ne kadar kalabalık aileleri sevse de, kesinlikle aşırı talepkar değildir. Sürekli aile üyelerini, kendini sevdirmek veya oyunlar oynamak için rahatsız etmez. Ayaklarına bağ olup odadan odaya takip etmez ve oyun için kendini paralamaz.

Orta derecede aktif, ancak bulunduğu ortamı da canlandıracak kadar yaramaz olan Tiffanie, çok agresif bir tutum içerisine girmez. Aile üyelerinin akşam dinlenme anlarına saygı duyar ve onları rahatsız etmez. Bununla birlikte, diğer hayvanlara ve eve gelen yabancı kişilere karşı da naziktir.

Tiffanie’nin bu sevecen kişilik yapısı onu çocuklar için de uygun bir cins yapar. Bu harikulade kedi aynı zamanda yaşlı insanlar için de önerilen bir cinstir. Eğer sahibi bir oyun başlatırsa büyük bir hevesle oyuna katılır ve bitmek bilmeyen bir efor sarf ederek anın tadını çıkarır.

Zekâsı ve sahibine olan bağlılığı, şahane görünümü ve evcil bir kedide aranılan hemen her özelliğe sahip olmasıyla ideal bir evcil kedi türüdür. Kendine uzun yıllar sadık bir ev arkadaşı arayanlara önerebileceğimiz Tiffanie, sahibini yormayacak bir kedi cinsidir.

Tarih

1980’li yıllarda geliştirilen Asyalı yarı uzun tüylü Tiffanie kedisi, Burma ve Chinchilla kedileri arasında melezleme bir türdür. İlk Asyalı yarı uzun tüylü kedilerin Burma ve İran kedisi arasındaki çiftleşmenin sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir. Burma kedi ırkı aynı melezden gelse de, gümüş renk tonunda kısa tüylü bir kürk yapısına sahiptir.

1985 yılında yarı uzun tüylü kedi ve benzeri ırkları ilerletmek için Asya Kedi Topluluğu adında bir organizasyon başlatıldı. Söz konusu Tiffanie kedisi her ne kadar sahip olduğu kişilik özellikleriyle cazip bir evcil kedi türü olsa da, cinsin o dönemler üremesi yavaş olmuştu.

Cins, 1999 yılında Avustralya Ulusal Kedileri (ANCAT) ve 2003 yılında İngiltere Cat Fancy Kurumu tarafından resmi olarak tanımaya başladı. Bugüne kadar ise, cins Amerika’daki önemli kedi ırkları kayıt kuruluşları tarafından tanınmamıştır.

Henüz yeni bir cins olarak kabul edilen ve önemli kedi kayıt kuruluşları tarafından tanınmasa da, temsilcilikleri özellikle Avustralya, İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Diğer Asya kedileri gibi Tiffanie kedisinin de uzun, ince kaslı bir vücut yapısı vardır. Orta boy kedi sınıfında yer alan Tiffanie sağlam vücut tipinde, atletik ve oyuncu bir kedidir. Genellikle uzun tüylü bir kedi olarak adlandırılsa da, yarı uzun tüyleri vücudunu çok iyi bir şekilde kaplamaktadır.

Kafa

Tiffanie kedisinin kafası vücuduna oranla orta boy yuvarlak bir yapıya sahiptir. Yüzü, geniş elmacık kemikleri ile üçgen bir görünümü andırır. Yanakları belirgin derecede çıkıktır. Çenesi hassas fakat yeterince güçlüdür. Burnu düz, ne çok kısa ne de çok uzundur.

Kulaklar

Kulakları orta ile büyük boyutludur. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru hafif yuvarlak görünümle son bulur. Önden bakıldığında kulakların hafif öne eğimli olduğu görülür. Ayrıca kafatasında geniş bir şekilde sağa doğru ayrıktırlar. Kulak içleri ise yeterince tüylüdür.

Gözler

Tiffanie’nin gözleri burnuna doğru hafifçe eğilimli, yuvarlak, büyük bir yapıdadır. Göz çevresi genellikle ince, koyu çizgilerle çevrilidir. Gözleri altından kehribar rengine kadar değişebilir. Göz rengi, kürk rengine bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Tiffanie’nin vücuduna orana yarı uzunlukta ince, kaslı bacakları vardır. Ön ayakları arka ayaklarından biraz daha kısadır. Patileri oval bir şekle sahiptir ve aşırı geniş değildir.

Kuyruk

Orta ila uzun boyda düz ve kabarık bir kuyruğu vardır. Vücuduna oranla kuyruğunda tüyler daha uzundur. Tabanda kalın başlayan kuyruk yapısı uçlara doğru sivrilerek son bulur. Vücudundaki renk koyuluğu kuyrukta da devam eder.

Tüy

Oldukça yoğun bir kürk yapısına sahip olan Tiffanie kedisinin tüyleri parlak görünümlü, yarı uzunluktadır. Genellikle beyaz renk olan tüyler karın altında ve kuyrukta daha uzundur. Nispeten az tüy dökmektedir.

Renk

Tiffanie kedisinin renk ve desenleri genellikle değişkenlik gösterir. Ancak çoğunlukla mavi, kahverengi, çikolata ve leylak renklerinde görülür. Burun derisi ve patilerin ped rengi kürk rengini tamamlar.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Tiffanie kedisi, herkesten ilgi bekleyen, girişken bir kedidir. Çoğu eve gelen yabancı misafirlere karşı yakındır ve evde diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinir. Bununla beraber, sahibine bağlıdır ve onunla oyunlar oynamaktan keyif alır. Zaten oyuncu bir karakter yapısına sahip olan Tiffanie kedisini bu bakımdan eğitmek pek de zor değildir. Tut-getir tarzı oyunları yorulmak bilmeden oynayabilir. Biraz hareketli olması nedeniyle bir tırmalama direği ve kedi ağacı almanız da gerekebilir.

Kapalı bir alanda tuvalet kabını birkaç gün içerisinde kolayca kendisine öğretebilirsiniz. Ayrıca rutin bakımları içeren tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği, ağız bakımı esnasında da pek huysuzluk etmez. Oldu ki huysuzlanmaya başladı ikram mamalarıyla onu bu bakımlara alıştırmak da zor değildir.

Asyalı yarı uzun tüylü Tiffanie kedisi ortalama 12 ila 16 yıl arası bir ömre sahiptir. Hareketli ve oyuncu bir kedi cinsi olan Tiffanie, harcadığı bu enerjiyi yerine koyabilmesi için yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Bununla birlikte sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır. İyi koşullarda bakılan Tiffanie kedilerinin 16 yıldan birkaç yıl daha fazla yaşadığı görülmektedir.

Tiffanie kedisi genellikle sağlıklı bir cinstir. Kayıtlarında herhangi bir sağlık sorununa rastlanmamaktadır. Fakat diğer tüm Asyalı kediler gibi aşılarının düzenli yaptırılması ve veteriner kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Diğer tüm kedi ırklarında olduğu gibi Tiffanie cinsi kedilerde de kızgınlık dönemi 1 yaşına doğru değişen davranışlarla birlikte kendini gösterir. Diğer ırkın dişileri gibi Tiffanie dişisi için de en uygun çiftleşme dönemi bu dönemde yani ilk 1 yaşını doldurduktan sonraki kızgınlık dönemidir. 12 gün kadar süren kızgınlık döneminin herhangi bir gününde çiftleşebilmektedir.

Kızgınlık dönemi ile birlikte çiftleşen Tiffanie dişisi 58-62 gün arası bir gebelik sürecine girer. Gebelik süresi boyunca anne kedi bu dönemde hiç olmadığı kadar daha dikkatle bakılmalı, beslenmesine dikkat edilmelidir. Gebelik süresinin sonuna gelip doğum yaptığında da genellikle 1-5 arası yavru doğurmaktadır.

Orta büyüklükte bir kedi türü olan Tiffanie genellikle sağlıklı bir cinstir. İyi koşullarda bakılmış sağlıklı bir yetişkin Tiffanie kedisi 3,5 ila 6,5 kg ağırlığında veya biraz daha fazla ağırlığa sahip olurken, 25 ila 35 santim de bir uzunluğa erişmektedir.

Tiffanie kedisi görece obur bir kedidir. Hareketli yapısı nedeniyle aşırı enerji kaybı yaşar ve bunu tekrar yerine koyabilmesi için de yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas gibi ticari markaların protein değeri yüksek kaliteli birinci sınıf yaş ve kuru paket mamaları bulunmaktadır. Bu mamaların besin değeri ve omega-3 değeri yüksek mamalarından tercih edebilirsiniz.

Diyetini dengelemek için ıslak ve kuru mama karıştırıp verebilirsiniz. Ayrıca mama kabının yanına bir kap da temiz su koymayı unutmayınız.

Tiffanie kedisi de diğer tüm kedi ırkları gibi etçildir ve diyetini hayvansal gıdalar oluşturur. Dolayısıyla, hazır paket mamaların yanı sıra haşlanmış kırmızı et, ciğer, tavuk eti, balık ve hindi eti Tiffanie kedisinin severek tüketeceği besinler arasındadır. Ayrıca protein bakımından zengin haşlanmış yumurta da kedilerin çok sevdiği besin arasındadır.

Tiffanie kedisinin kalın tüyleri olmadığı için, diğer orta ila uzun tüylü kedi ırklarına kıyasla daha az keçelenme eğilimi gösterir. Fakat yine de düzenli fırçalanmaya ihtiyaç duyar. Tiffanie kedisini haftada birkaç kez tımar etmeniz yeterli olacaktır.

Bununla birlikte, ağız bakımı, göz ve kulak temizliği, tırnak kesimi gibi rutin bakımları içeren süreçleri de aksatmadan düzenli olarak Tiffanie kedisine uygulamak gerekir.

Tiffanie kedisi kalın tüylü bir kürk yapısına sahip olmadığı için aşırı tüy karışımı ve keçelenme yaşamaz. Ancak haftalık olarak düzenli bir iki defa tımarlamak tüylerinin sağlıklı yapısı için önemlidir. Bununla birlikte, bazı uzun tüylü ırkların aksine, Tiffanie kedisi çok az tüy döker ve bu da onu hipoalerjenik bir kedi cinsi yapar.

Parlak ve yumuşacık tüyleri, muhteşem kişilik özellikleri, oyuncu ve sevecen yapısıyla ideal bir evcil kedi türü olan Tiffanie pek çok kedi meraklısının ilgi duyduğu kedilerden biridir. Bu cins, özellikle yaşlı kişilere önerilen bir kedidir. Avrupa’da oldukça fazla talep edilen bir kedi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de safkan Tiffanie kedisi bulmak biraz güç olabilir. Avrupa veya Asya’dan edinilecek bir Tiffanie cinsi kedi için ise döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemek gerekebilir. Asyalı yarı uzun tüylü Tiffanie kedilerin ortalama maliyeti 700 ila 1200 dolar arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.