Kedim Neden Penisini Yalıyor?

22 Temmuz 2023
548
Kedim Neden Penisini Yalıyor?

Çoğunlukla, her yaştan kedi, kendilerini (cinsel organları, anüsleri de dahil olmak üzere) temizleme konusunda titizdirler. Kedilerin, genital bölgelerini tımar etmek için oldukça vakitli bir süre harcamaları alışılmadık bir durum değildir. Eğer ki erkek bir kediniz varsa, bazen penisinin tüylerinin arasından açığa çıktığı ve onu yaladığı gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda kendinize kedinizin neden penisini dışarı çıkarıp yaladığını sorabilirsiniz. Bunun anormal bir davranış mı yoksa bir şeylerin ters gittiğine dair bir işaret mi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Kediler için bu durum, oldukça normal ve sağlıklı bir aktivitedir.

Yetişkin Kediler ve Cinsel Organlar

Bazen tıbbi bir durum, yetişkin kedilerin dış cinsel organlarına ekstra dikkat göstermesine neden olabilir. Erkek kedilerde penis, testisler ve sünnet derisi (penisin üzerini örten deri kıvrımı) gibi kısımlar bulunurken, dişi bir kedinin dış cinsel organları bedenlerindeki vulvar kıvrımlardır.

Kedilerin cinsel organlarını yalamasının bir sürü sebebi vardır. Sünnet derisi, penis ve testis bozuklukları nadir görülen olasılıklar arasındadır ve kedilerin dış cinsel organları ilgilendiren çok fazla spesifik hastalık yoktur. Bunun yanı sıra erkek kedilerde, penisi tımarlamakla meşgul olmak bazen idrarla ilgili bir sorunu da işaret edebilir. Örneğin; penisin ucunda bir üretral tıkaç oluşarak üretral tıkanmaya yol açabilir. Bu durumda kedinin idrarını kolaylıkla yapabilmesi için tıkanıklığın giderilmesi gerekmektedir. Üretral tıkanma kediler için yaşamı tehdit eden bir durumdur. Belirtileri dikkate almak bu süreçte büyük önem taşır.

Kedilerde Üriner Sistem Hastalıkları

Genel olarak, kediniz penisini cinsel olmayan nedenlerle dışarı itiyorsa , bu idrar yollarında bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir. Bu durumlarda genital bölgenin aşırı yalanması , karın ağrısı, idrar yaparken ağrı gibi diğer semptomları ve üretilen idrarın sıklığı, miktarı üzerinde bir etki gözlemlemek mümkündür. İdrar yolu enfeksiyonu olan kediler gün boyunca daha sık idrara çıkar, ancak her seferinde daha az idrar üretir.

Bazı durumlarda, idrar yolu enfeksiyonu olan bir kedi hiç idrara çıkamaz. İdrar yapamayan bir kediyi kutusuna gittiklerini ve başarısız bir şekilde idrar yapmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Böyle durumlarda ağrıdan bazen ses bile çıkarabilirler. Diğer zamanlarda idrarını tutamayabilir ve kum kutularının dışına idrar yapabilirler. Bazen daha tehlikeli sonuçlar ile karşılaşmak da mümkün olabiliyor, eğer ki kedinizin idrarında hematüri olarak bilinen kan bulunursa, kedinizi mutlaka veteriner hekiminize götürmeniz gerekecektir.

Kedi idrar yolu enfeksiyonunun diğer semptomları şunları içerebilir:

  • Anoreksiya
  • İlgisizlik
  • Kusma
  • Dehidrasyon

İdrar yollarının rahatsızlığı ve ajitasyonu gibi durumlar nedeniyle kedinizi, cinsel organlarına daha iyi erişebilmek için dışarı iterek yaladığını görebilirsiniz. Yalamanın nedeni, mutsuzluklarından dolayı rahatlama sağlamanın bir yolu olabilir.

Bu belirtilere tanık olursanız kedinizi veteriner hekiminize mutlaka götürmelisiniz. Bunu yapmayı geciktirme durumunda evcil dostunuzun sağlığı daha da kötüleştirebilir ve daha fazla rahatsızlığa maruz kalabilir. 24 saat boyunca idrarını yapmayan bir kedi şoka girebilir ve onarılması zor hatta bazen mümkün olmayan bir şekilde zarar görebilir. Bu durumun tedavisi nedene bağlı olacaktır, ancak eğer ki söz konusu bakteriyel enfeksiyon olduğunda antibiyotik gerektirecektir. Kedinin olası bir dehidrasyon durumunda sıvı tedavisi gibi destekleyici tedaviye ihtiyacı olabilir.

FLUTD, kedi alt idrar yolu hastalığının kısaltmasıdır ve alt üriner sistemi etkileyen çok çeşitli durumları, hastalıkları kapsayan geniş bir terimdir.  Bu hastalıklar, kedinizin penisini dışarı itmesine ve sıklıkla iltihap gözlemlemenize neden olabilir.

Alt üriner sistem enfeksiyonları kedilerde nispeten nadir olsa da, altta yatan hastalığın veya tedavinin bir komplikasyonu olarak fırsatçı enfeksiyonlara yatkınlaştırabilecekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu, ilk defa enfeksiyon ile karşılaşmış olan birçok kedinin tekrar bir enfeksiyon kapma veya ilgili bir sorundan muzdarip olma olasılığının daha yüksek olabileceği anlamına gelir.

Kedinizde, bu hastalık ile ilgili herhangi bir belirti gördüğünüz takdirde, FLUTD teşhisini doğrulaması için veteriner hekiminize mutlaka göstermelisiniz . Bu noktada veteriner hekiminiz teşhisi netleştirmek adına; idrar tahlili , ultrason ve genel bir muayene yaparak sonuca ulaşacaktır. FLUTD aralığında, kedinin idiyopatik ( İdiyopatik, sebebin bilinmediği anlamına gelir, ancak etkili tedavinin uygulanamayacağı anlamına gelmez. ) sistit vakası olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Sistit, idrar yolunun bir parçası olarak kabul edilen mesanenin iltihaplanması durumudur. Mesane taşları, enfeksiyon ya da kanallardaki tıkanıklıklardan kaynaklanabilir.

Bir idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi, antibiyotiklerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerdiği bir süreçtir. Söz konusu bakteriyel sistit olduğunda, lokal olarak belirlenmiş bakteri spektrumuna ve antibiyotik duyarlılığına dayalı olması gerekir.  Bu yüzdendir ki, uygun tedaviyi sağlamadan önce enflamasyona neden olan bakterileri tam olarak belirlemenin en iyisi olduğu anlamına gelir.

kedilerde penis yalama

FLUTD’lu Kediler İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Veteriner hekiminiz kedinize FLUTD teşhisi koyduktan sonra, mutlaka kediye göre uyarlanması gereken bir tedavi planı oluşturacaktır. Kedinize, oluşturulan plana uygun bir yaşam tarzı sunmalısınız. Kendi istediğiniz gibi hareket ettiğiniz ya da plana sadık kalmadan bir süreç geçirmek, bazı ayrıntıları gözden kaçırmanıza ve hatta bir sorunu daha da kötüleştirmenize yol açabilir. Eğer sorun tıkanıklıklardan veya taşlardan kaynaklanıyorsa, veteriner hekiminiz ameliyat önermesi bile mümkündür.

Bir kedinin FLUTD’lerden kurtulmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır . Alt idrar yolu enfeksiyonlarının bazı nedenleri, özellikle idiyopatik sistit için olanlar bazen stresten kaynaklanır. Bu durumda, direnç oluşturmaya yardımcı olabileceğinden tedavi antibiyotik içermeyebilir. Yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin değiştirilmesi gerekebilir. Bu değişiklikler yapıldığı takdirde, kediniz penisini daha az yalar veya tamamen yalama olayını bitirir.

Kedilerde İdrar Problemlerini Önlemek İçin Bazı İpuçları

Öncelikle kedinizin tuvalet alışkanlıklarına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Gündelik hayatında eğer ki idrar sorunlarının belirtilerini gözlemlerseniz, onları mutlaka veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Bu durum,  kedinizin penisinin neden açıkta olduğunun ve neden onu yaladığının bir açıklamasıdır. Bu sorunların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için mutlaka bu ipuçlarını takip etmelisiniz:

  • Bir kedinin hidrasyon seviyesi, genel sağlıkları ve özellikle idrar yolları için çok büyük önem taşır. Genel olarak kedinizin yeterince su içtiğinden emin olmalısınız. Bunu yapmak için evin içerisine farklı konumlara su kaseleri, (Su içebileceği kaplar vb.) bırakabilirsiniz. Kediler, özellikle akıyorsa tatlı suyu severler ve genellikle tercih ederler.
  • Bu süreçte dengeli beslenme de zorunlu uygulanmalıdır. İdrarda kalsiyum birikintilerine dönüşebilen ve hatta böbrek, mesane taşlarına yol açabilen kristal oluşumunu önlemeye yüksek oranda yardımcı olur .
  • Kedinizin stres seviyesini azaltmak da net bir sonucu olan, genel bir faydadır. Bunun için çeşitli oyuncaklar ve zeka oyunları ile kedinin ortamını zenginleştirmenizi öneririz. Ortamlarındaki öğeleri değiştirirken dikkatli olun, kedinizin bu nesneler ile uyumunu gözlemleyin ve en uygun seçenekleri tercih edin.
  • Eğer ki evinizde birden fazla kediniz varsa, her kedi için en az bir tane kedi kumu bulundurmanız çok önemlidir. İdeal olanı evdeki her kedi sayısı için bir tane kedi kumudur, ayrıca ev içerisinde fazladan bir kum kutusu bulundurmalısınız. Hem kedi kumunun hem de kum kutusunun sık sık temizlediğinizden emin olmanız gerekir.

Eğer ki, problemlerin ve semptomların devam ettiğini gözlemlerseniz, kedinizi mutlaka veteriner hekimine götürmeniz çok önemlidir.

Kısırlaştırılmış Erkek Kediler Ereksiyon Olur Mu?

Erkek bir kedinin neden penisini dışarı çıkarıp yaladığını tartışmadan önce, penisinin neden açığa çıktığını bilmemiz gerekir. Kısırlaştırılmamış bir erkek kedide nedenler oldukça açık olabilir.

Kısırlaştırılmamış Erkek Kediler

Eğer kediniz kısırlaştırılmamışsa ve sağlıklıysa, cinsel dürtüleri bozulmadan kalacaktır. Ancak yaşlandıkça bu dürtüler azalabilirler. Genç kedilerin cinsel dürtülerinin yüksek olması doğal bir durumdur. Özellikle bu kediler, kızışmış bir dişi kedi gördüklerinde dürtüleri yükseliş gösterecektir.

Bir kedi ereksiyon olduğu zamanlarda, penisi tüylerinin arasından açığa çıkacaktır. Penis organları tüy ile kaplı değildir ve kırmızı renklidir. Bu nedendir ki bir kedinin penisini yalaması pek olası bir durum değildir.

Kedi penislerinin dokusunda penis dikenleri vardır. Bu dikenlerin dişi kedinin vajinasını yumurtlama için uyardığı düşünülmektedir. Bu, kedilerin çiftleşmesinin doğal bir parçasıdır, ancak bazen bu durum uyarmadan ziyade dişi için rahatsız edici olabiliyordur. Normal penis dikenleri ile anormal diken büyümeleri arasındaki fark bu noktada etkilidir. Diken miktarının hormon seviyeleri ile ilişkilidir.

Kısırlaştırılmış Erkek Kediler

Kısırlaştırılmış erkek kedilerin ereksiyon sağlayamayacağı  düşüncesi büyük bir yanılgıdır. Bir erkek kedi hadım edilmişse, testisleri çıkarılmıştır. Ancak penisleri hala normal şekilde işlev görmektedir. Bu bölgeye hala kan pompalanabilir, bu da bir kedinin hala fiziksel olarak ereksiyon olabileceği anlamına gelir. Kastrasyon, bir kedinin cinsel dürtüsünü etkiler. Bu, istenmeyen gebelikleri önlemesi ve davranışlarını stabilize etmesi nedeniyle prosedürün ana nedenlerinden biridir.

Kediler Mastürbasyon Yapar Mı?

Kediler, kısırlaştırılsa bile ereksiyonu durmaz, Cinsel olarak bozulmamış bir erkek olgunlaştığı zamanlarda, çiftleşmek için güçlü arzuları olacaktır. Özellikle kızgınlık döneminde bu azgın kedilerimiz, dişi bir kediye ulaşamıyorlarsa, cinsel gerilimi azaltmak için mastürbasyon yapmaları olağandır. Bu durumda, kedilerinizi kendi penisini yalarken görmek mümkündür. Ancak kedileri genellikle nesneleri, özellikle battaniye gibi yumuşak malzemeler ile iş üzerinde yakalamanız daha yaygın bir olasılıktır.

Kısırlaştırılmış erkek kediler hala mastürbasyon yapabilir ve hatta diğer kedilerin üzerine binerek, cinsel temaslarda bulunabilir. Bu, mastürbasyon durumu kökleşmiş bir alışkanlık haline geldiğinden, yeni kısırlaştırılan kedilerde daha fazla görülmektedir.  Böyle durumlarda kediler penislerini dışarı doğru itilebilirler, ancak bu durumun sebebi cinsel dürtüleriyle ilgiliyse genellikle yalamazlar.

 

Sık Sorulan Sorular

Maalesef ki, bu durum genellikle kedinizde bir sorun olduğunun ve en kısa zamanda veteriner hekimine tespit amaçlı gitmesi gerektiğinin bir işaretidir.  çoğu zaman bir kedinin çişini yapmaması , tıkanıklık veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bir sorunu olduğunun işaretidir .

 

Kediler bir sürü nedenden dolayı genital bölgelerini yalarlar. Bu sebeplerin en başında ağrı, iltihaplanma, idrar veya üreme yollarıyla ilgili sorunlar ve anormal akıntı yer alır.

Kedi kutuları, düzenli olarak haftada en az iki kez temizlenmelidir. Ancak bazen belirli durumlarda günlük değişiklikler gerekebilir. Kirli kum kutuları, kedileri gelişen idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu yüzden kedi kutularının temiz olduğundan emin olunmalıdır.

 

Kedilerde idrar yolu hastalığı belirtileri; idrar yapamama, mesane kontrolünün kaybı, küçük miktarlarda idrar yapmak, normalden daha fazla veya uygunsuz ortamlarda idrara çıkma, kum kabından kaçınma veya korkma, idrarda güçlü amonyak kokusu gibi belirtileri içinde barındırır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.