Köpeğim Neden Kokuyor? Köpeklerde Kötü Koku İçin Çözümler

25 Temmuz 2022
2453
Köpeğim Neden Kokuyor? Köpeklerde Kötü Koku İçin Çözümler

Köpeklerde kötü koku problemi oldukça yaygın olarak görülür. Her köpeğin kendine has bir kokusu vardır ancak bazı hastalık durumlarında bu koku kötüleşebilir. Bazen köpek ebeveynleri bu kokuya alıştıklarından altta yatan sağlık sorununu fark edemeyebilirler. Bu yazımızda köpeklerde kötü kokuya sebep olabilecek sebepleri ve bu sorunla nasıl baş edeceğimizden bahsedeceğiz.

Köpeklerde Kötü Koku Nedenleri

Köpeklerde Ağız Kokusu

Köpeğinizin nefesindeki değişikliklere dikkat edin. Köpeklerde ağız kokusunun birçok sebebi olabilir. Bunlara; diş ve dişeti hastalıkları, enfeksiyonlar ve bazı sistemik hastalıklar örnek verilebilir. Ağız kokusu ayrıca böbrek hastalığını veya diyabeti gösterebilir. Böbrek yetmezliği olan bir köpeğin nefesi, idrar gibi kokabilir veya metalik bir kokuya sahip olabilir.  İleri seviye diyabeti olan ağız kokusu da oldukça kötü ve farklıdır. Bu köpeklerde nefeslerinde belirgin bir koku oluşturan ketonları üretir.  Bu koku aseton kokusuna benzetilebilir.

 Diş Problemleri

Köpeklerde de insanlar gibi ağız kokusunun bir numaralı nedeni dişlerinde plak ve tartar oluşumudur. Bazı küçük ırklar özellikle diş eti hastalığı gibi diş problemlerine yatkındır. Bazı ırklara özgü başka bir sorun da, küçük yiyecek parçalarını barındırabilen ve çürük bir koku üretebilen diş etlerinin aşırı büyümesi olan Gingival Hiperplazidir.

Köpeğinizin dişlerini evde temiz tutmak, bu sorunu çözmenin ilk adımıdır, ancak nihayetinde evcil hayvanınızın bir veteriner hekimden diş temizliğine ihtiyacı olabilir.

köpeklerde kötü koku

Gaz Çıkartma

Köpeklerde gaz birikmesi ve aşırı gaz çıkartma da yaygın bir sorundur. Bu sorunun altında birçok hastalık bulunabilse de bazen sadece beslenmesi ile ilgilidir. Veteriner hekiminiz altta yatan bir sorun bulamazsa köpeğinizin diyetini değiştirmek ve probiyotik vermek gibi müdahalelerde bulunabilir. En iyi diyet, köpeğinizin bireysel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde seçilmelidir. Tahılsız veya balık bazlı olsun, farklı bir diyete geçmek için veteriner hekiminizle birlikte çalışmak çoğu zaman sorunu çözebilir.

Eğer köpeğinizin gazı bir odayı kokutacak kadar güçlüyse, muhtemelen yememesi gereken bir şey yemiştir. Aynı zamanda ishal ve kusma da varsa köpeğinizi mutlaka veteriner hekime götürmelisiniz.

Deri Problemleri

Mevsimsel veya gıda alerjileri deride iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da belirli bezlerden aşırı yağ salgılanmasına neden olabilir, bu durum kötü bir koku üretebilir ve hatta tedavi edilmezse deri enfeksiyonlarına neden olabilir. Kötü beslenme, köpeğinizin alerjilerine de katkıda bulunabilir ve ayrıca kötü kokulara yol açabilen maya enfeksiyonları da dahil olmak üzere başka sorunların nedeni olabilir.

Bir Spaniel, Pekingese, Pug, Bulldog veya Shar-Pei‘niz varsa, evcil hayvanınızın deri kıvrımlarına dikkat etmeniz gerekir. Bu köpekler, kokmuş bir cilt bozukluğu olan deri kıvrımı dermatitine eğilimlidir. Enfeksiyonu ve kötü kokuyu önlemek için evcil hayvanınızın deri kıvrımlarını düzenli olarak temizlemelisiniz. Derinin normal bariyerleri uzun süreli nem, alerjiler, hormonal bozukluklar vb. nedeniyle bozulursa, herhangi bir köpek kötü kokan bir cilt enfeksiyonu alabilir.

Kulak Enfeksiyonları

Köpeklerde kulak enfeksiyonlarına neden olabilecek birçok bakteri ve maya türü vardır. Sağlıklı bir kulağın genellikle bakterilerle savaşmak için iyi bir savunma mekanizması vardır, ancak köpeğinizin alerjisi veya hormonal dengesizlikleri varsa, maya ve bakteriler önemli ölçüde artarak korkunç bir kokuya neden olabilir. Basset Hounds, Golden Retriever,  ve Springer Spaniels gibi ırklar kulak enfeksiyonlarına yatkındır.

Uzun, sarkık kulakları olan köpekler, genellikle alerjilerle birlikte giden kulak problemlerine yatkındır. Bunun dışında alerjisi olan köpekler de kulak enfeksiyonlarına yatkındır. Bu durumda kulakların tedavisinin yanında altta yatan alerji de tedavi edilmelidir.

 

Anal Keseler

Anal bezler olarak da bilinen anal keseler, hayvanın anüsünün her iki tarafında bulunur. Keselerin duvarları bezlerle kaplıdır ve keseler kötü kokulu bir maddeyle dolar. Normalde, köpek kaka yaptığında bunun bir kısmını salgılar.

Anal keseler köpeklerde kötü kokunun en yaygın nedenlerinden biridir. Tüm köpek arkadaşlarının diplerinde işaretleme bezleri görevi gören iki küçük koku kesesi vardır. Bu keseler iriktiğinde ya da aktığında çok kötü bir koku ortaya çıkar. Bu keselerin hastalıklarında , köpekler ağrı duyarlar ve sürekli olarak arkaları kokuludur. Köpeğinizin anal bezleriyle ilgili sorunlarının bir başka işareti de “kaymak” veya poposunu yerde sürüklemektir. Köpeğiniz bu tür davranışlar sergiliyorsa, veteriner hekiminizden randevu almalısınız.

Islak Köpek Kokusu

Köpeğinizin banyodan hemen sonra neden koktuğunu hiç merak ettiniz mi?  Maya ve bakteri gibi mikroorganizmalar köpeğinizin kürkünde sessizce yaşar ve kürk kuru kaldığı sürece çok az koku olur. Köpeğiniz banyo yaptığında veya yüzmeye gittiğinde su, kokmuş bileşiklerin salınmasına neden olur.

Köpeğinizin Güzel Kokmasını Sağlamak İçin İpuçları

Düzenli banyo ve tımar, sağlık sorunlarıyla ilgili olmayan normal kokuları en aza indirebilir. Köpekleri çok sık yıkamak da iyi olmasa da özellikle uzun tüylü köpeklerin traşa da ihtiyaç duyduğundan 2 ayda bir bakımlarının yapılması kötü kokuları önlemeye yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin tüy döktüğü zaman fırçaladığınızdan veya taradığınızdan emin olun, çünkü ölü tüyler ve deri hücreleri kokuya neden olabilir.

köpeklerde kötü koku

köpeklerde kötü koku

Tüm Köpek Kokusu Hakkında Ne Yapmalı?

  • Önlenebilir sorunları önlemek için erken bir köpeklerin diş bakımı  yapılmalıdır:  Bu, yıllık diş temizliğini, köpeğinizin dişlerini evde fırçalamayı ve hatta tartar oluşumunu azaltmaya yardımcı olmak için bazı köpek çiğnemelerini kullanmayı içerebilir. İleri durumlarda köpeğinizin veteriner kliniğinde ciddi bir diş temizliğine ihtiyacı olabilir.
  • Köpeğinizin derisindeki ve kulaklarındaki kıvrımları temiz ve kuru tutun:  Kulaklarını periyodik olarak kontrol edin ve yüzdükten veya banyo yaptıktan sonra kuruladığınızdan emin olun.
  • Köpeğinizi sağlıklı bir diyetle besleyin: Köpeğinizin  diyetinin suçlu olabileceğinden şüpheleniyorsanız, farklı malzemelerle bir diyet deneyin. Öneriler için veteriner hekiminize danışın.
  • Köpeğinizi düzenli olarak yıkayın: Bu, köpeklerden gelen günlük ve hatta o kadar da sıradan olmayan kokuların çoğundan kurtulan bariz (ancak genellikle ihmal edilen) bir çözümdür.
  • Köpek kokusu devam ederse, bazı tıbbi durumlar garip kokular üretebileceğinden veteriner hekiminize danışın. Meyveli veya tatlı kokan nefes diyabeti gösterebilirken, böbrek hastalığı veya mesane enfeksiyonu farklı bir kötü nefese neden olabilir.

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Banyo yapma sıklığı her köpek için farklı olsa da,  köpeğinizi ortalama 1-2 ayda bir yıkamak idealdir. Bu, ciltlerini ve tüylerini temiz tutmaya ve doğal yağlarını durumlarına yardımcı olmak için yayılmasını sağlar.
İstanbul / Ataşehir’de aktif olarak Petibom pet kuaför kedi ve köpek kuaförlük hizmeti alabilirsiniz.
Dış tahriş edici maddeler, alerjenler, yanıklar veya bakteriyel/viral/parazitik/mantar enfeksiyonlarının tümü mevcut olabilir. Köpeğiniz banyodan sonra hala kokuyorsa, aşırı kaşınıyor veya yalıyorsa, çok fazla pul pul dökülüyorsa veya kendini halıya sürtüyorsa, en kısa zamanda veteriner hekiminize götürün.
  1. Köpeğinizi düzenli olarak yıkayın. …
  2. Köpeğinizi haftada 2-5 kez fırçalayın. …
  3. Hızlı kuru bir banyo için köpeğinizin kürküne kabartma tozu veya mısır nişastası sürün. …
  4. Köpeğinize yüksek kaliteli en iyi köpek mamaları ile besleyin..
  5. Köpeğinizin yatağını düzenli olarak yıkayın.

Kötü beslenme, köpeğinizin alerjilerine de katkıda bulunabilir ve ayrıca kötü kokulara yol açabilen maya enfeksiyonları da dahil olmak üzere diğer sorunların nedeni olabilir. Karbonhidratlar ve yüksek oranda işlenmiş köpek mamaları açısından zengin bir diyet , köpeğinizin alerjik reaksiyonlarının temel nedeni olabilir.

Daha yaşlı köpeklerin zaman içinde genellikle hoş olmayan bir koku geliştirdikleri doğrudur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.