Köpeklerde Öksürük Ne Anlama Gelir? Ne Zaman Veteriner Hekime Gidilmelidir?

7 Ekim 2022
1410
Köpeklerde Öksürük Ne Anlama Gelir? Ne Zaman Veteriner Hekime Gidilmelidir?

Sağlıklı bir köpekte ara sıra öksürük genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ama tıpkı bizim gibi, bir köpeğin öksürüğü sürekli veya tekrarlayan bir sorun haline geldiğinde, ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Köpeklerde öksürüğün en yaygın nedenlerinden bazılarını bilmek, ne zaman endişelenmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Köpeklerde Öksürük Türleri

Köpeğinizin öksürüğünün olası nedenlerini araştırmanın yollarından biri, öksürüğün türünü belirlemektir. Bu, veteriner hekiminizin evcil hayvanınızın bakımı hakkında daha bilinçli bir karar vermesine yardımcı olabileceğinden, önemli bir bilgidir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin öksürüğünün türünü anlayabilmek için size şu soruları soracaktır.

  1. Derin ve kuru bir öksürük mü?
  2. Tiz ve öğürme benzeri bir öksürük mü?
  3. Islak, balgamlı nemli bir öksürük mü?
  4. Derin, çınlayan bir öksürük mü?
  5. Köpeğiniz uykusunda öksürüyor mu?

Köpeklerde öksürük türlerinin her biri belirli bir sorunu gösterir. Veterineri hekiminizi aradığınızda köpeğinizin öksürüğünün sesini tarif ettiğinizden emin olun, çünkü bu, acil bir durum olup olmadığını veya kennel cough (Barınak Öksürüğü) veya köpek gribi virüsü gibi bulaşıcı bir hastalık olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Kuru, keskin bir öksürük, bir köpek boğazından veya ağzından bir şey çıkarmaya çalışıyormuş gibi gelebilir. Böyle bir öksürük, köpeklerin genellikle barınaklar gibi birçok köpeğin toplandığı yerlerden aldığı bulaşıcı bir üst solunum yolu hastalığı olan kennel cough (Barınak Öksürüğü) hastalığının bir belirtisi olabilir .

Kaz sesine benzeyen derin, kuru, çınlayan bir öksürük, bir dizi bakteri veya virüsün neden olabileceği kennel cough (Barınak Öksürüğü)  hastalığının bir belirtisi olabilir. Kaz sesine benzer bir öksürük aynı zamanda trakeal kollapsın ayırt edici bir göstergesi olabilir.

Kulağa nemli gelen ıslak, balgamlı bir öksürük, köpek gribi veya zatürreye işaret edebilir. Köpeğiniz, balgam tükürüyor gibi geliyorsa, bu, köpeğin alt solunum yolunda (veya akciğerlerinde) bir sorun olduğunu gösterir. Bu öksürüğü duyarsanız, köpeğiniz için hemen tıbbi yardım almanız en iyisidir.

Öğürüyormuş gibi ses çıkaran tiz bir öksürük boğaz ağrısı veya diğer üst solunum yolu tahrişi veya tıkanıklığının bir belirtisi olabilir.

Yalnızca geceleri veya köpeğiniz uyurken oluşan bir öksürük, altta yatan potansiyel olarak ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Köpeğinizin öksürüğü sadece geceleri oluyorsa veya uyurken kötüleşiyorsa, veteriner hekiminize söylemeyi unutmayın.

köpeklerde öksürük

Köpeklerde Öksürük Nedenleri

Enfeksiyonlar

Virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitlerin tümü bir köpeğin üst solunum yolunu, akciğer dokusunu (pnömoni), hava yollarını (bronşit) veya bunların bir kombinasyonunu (bronkopnömoni) enfekte edebilir ve köpeklerin öksürmesine neden olabilir. Barınak öksürüğü, öksürüğün en yaygın bulaşıcı nedenidir. Tek başına veya kombinasyon halinde birkaç farklı virüs ve bakteri neden olabilir. Köpek gribi virüsü, öksürük, ateş ve burun akıntısı gibi semptomlara yol açmaktadır.

Destekleyici bakım, enfeksiyonların neden olduğu öksürüklerin tedavisinin önemli bir parçasıdır. Köpekler dinlenmeye, içmeye ve yemeye teşvik edilmelidir. Öksürük baskılayıcılar özellikle şiddetli semptomlarda yardımcı olabilir. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir. Viral enfeksiyonlar genellikle kendi seyrini sürdürmek zorundadır. Bazı mantar ve parazit türlerine karşı çalışan başka ilaçlar da mevcuttur.

Kalp Hastalığı

Mitral kapak yetmezliği, dilate kardiyomiyopati gibi birden fazla nedene bağlı konjestif kalp yetmezliği olmak üzere birçok farklı kalp hastalığı türü köpekleri öksürtebilir. Köpek öksürüğünün en yaygın nedenlerinden biri kalp kapakçıklarının veya kalp kasının hastalığıdır; bu, bir köpeğin kalbinin kanı verimli bir şekilde pompalamasını engeller. Öksürük, kalbin bazı bölümleri büyüdüğünde ve akciğerlerdeki ana hava yollarını sıkıştırdığında veya sıvı akciğerlere geri döndüğünde ortaya çıkar.

Öksürüğü yumuşak ve sürekli ise , genellikle bir köpek öksürüğünün kalp hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz . Köpeğiniz kalp hastalığı nedeniyle öksürüyorsa, öksürükleri muhtemelen geceleri veya yan yatarken daha kötü olacaktır ve buna enerji ve dayanıklılıkta bir azalma eşlik edebilir.

Köpeğinizin veteriner hekimi öksürüğün kalp hastalığının sonucu olduğunu teşhis ederse, kalp ilaçları yazabilir.

Kalp Kurdu Hastalığı

Kalp kurtları, parazitin larva formlarını bir köpekten alıp diğerine geçiren sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır. Larva, yeni enfekte olmuş köpeğin kalbine ve akciğerlerine göç eder ve burada spagetti benzeri yetişkinlere olgunlaşır. Bunların varlığı ve ortaya çıkan iltihaplanma, potansiyel olarak ölümcül kalp ve akciğer hasarına yol açabilir.

Kalp kurdu hastalığı olan köpeklerde öksürük olabilir veya hiç belirti göstermeyebilirler – bu köpeğin boyutuna, kaç tane kalp kurdu barındırdıklarına ve köpeğin genel sağlığına bağlıdır. Köpeğiniz hastalık belirtileri gösteriyorsa, hafif, kalıcı bir öksürüğü olabilir. Bunun dışında; halsizlik, kilo kaybı ve iştah azalması gibi semptomlar görülebilir. Şiddetli bir kalp kurdu istilası, sıvı birikmesinden dolayı şişmiş bir karın da dahil olmak üzere kalp yetmezliği belirtilerine neden olabilir.

Kalp kurdu önleyici ilaçlar son derece güvenli ve etkilidir. Öte yandan, hastalık bir kez geliştiğinde tedavi maliyetlidir ve oldukça tehlikeli olabilir.

Trakea Çökmesi

Küçük köpekler, trakeayı kısmen çevreleyen kıkırdak halkalarının zayıflaması açısından yüksek risk altındadır. Bu, trakeanın kendi içine çökmesine neden olur, bu da trakea tahrişine ve genellikle kaz sesi olarak tanımlanan kronik bir öksürüğe yol açar. Hava yollarını genişleten, iltihabı azaltan, öksürüğü baskılayan ve ikincil enfeksiyonları tedavi eden ilaçlar yardımcı olabilir, ancak ciddi vakalarda bu köpeklere kabul edilebilir bir yaşam kalitesi sağlamak için ameliyat gerekebilir.

Trakea çökmesi, soluk borusunun veya nefes borusunun yumuşak ve sarkık olmasına neden olan bir durumdur; pomerian, Chihuahua, pug ve shih tzus dahil olmak üzere en sık küçük ve oyuncak ırkları etkiler . Durumun tıbbi adı trakeal kondromalazidir.

Trakea çökmesi olan köpeklerde kuru, hırıltılı ve spazmlı bir öksürük vardır. Tekrar tekrar öksürürler ve sakinleşmekte zorlanırlar. Boyun tasmasından çekilirlerse öksürükleri kötüleşir.

Köpeğinizin trakeası tamamen çökmüşse, öksürükleri astımlı gelebilir. Öksürük ayrıca obez köpeklerde, ateşli veya heyecanlı köpeklerde ve havadaki tahriş edici veya alerjenlere maruz kalan köpeklerde daha kötüdür. Trakea çökmesi olan köpeklerde genellikle bronşit ve/veya kalp hastalığı da görülebileceğinden birkaç farklı öksürük türü olabilir.

Gırtlak Felci

Laringeal felci olan köpekler, çevresindeki kasları kontrol eden sinirlerin zayıflığı nedeniyle nefes borularına (gırtlak adı verilen) geçiş yolunu tam olarak açamazlar. Bu, öksürüğün yanı sıra gürültülü solunum ve nefes darlığına yol açar. Gırtlağın bir tarafını kalıcı olarak açık tutmak için yapılan ameliyat, gırtlak felci olan köpeklerin nefes almasını kolaylaştırabilir, ancak aynı zamanda onları aspirasyon pnömonisi geliştirme riskine sokar.

Ters Hapşırma

Teknik olarak bir öksürük olmasa da, birçok köpek sahibi ters hapşırma sesini öksürük ile karıştırır. Ters hapşırma bir şey (postnazal drenaj, yabancı madde, parazitler, vb.) burun pasajlarının arkasını tahriş ettiğinde ortaya çıkar.

Tıpkı “normal” hapşırmalar gibi, ters hapşırma da seyrek olarak meydana geldiğinde endişelenecek bir şey değildir, ancak şiddetli veya sık hale gelirse, teşhis ve uygun tedavi için köpeğin bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Kronik Bronşit

Bir köpek, solunum yollarının kronik iltihabı nedeniyle öksürüyorsa ve başka bir neden tanımlanamıyorsa, en olası tanı kronik bronşittir. Kronik bronşiti olan köpekler, egzersiz veya heyecanla kötüleşen ve zamanla kötüleşen kuru, keskin bir öksürüğe sahiptir.

Tedavi, yangıyı azaltan ve hava yollarını genişleten ilaçları içerir. İdeal olarak, potansiyel yan etkileri azaltmak için inhalasyon yoluyla verilirler, ancak gerekirse sistemik olarak da verilebilirler.

Zatürre

Zatürre yani pnömoni, evcil hayvan ebeveynlerinin, köpeklerinin öksürdüğünü fark ettiklerinde sıklıkla endişe ettikleri yaygın durumdur. Köpek pnömonisi bakterilerin, önceden var olan bir viral enfeksiyonun ( köpek gribi veya distemper gibi), yutma güçlüklerinin, regürgutasyon veya belirli metabolik bozuklukların sonucu olabilir.

Zatürre ile köpek öksürüğü kulağa ıslak ve yumuşak gelir. Köpeğinizde zatürre varsa, muhtemelen yüksek ateşi, iştahsızlığı ve halsizliği olacaktır.

 Kennel Cough (Barınak Öksürüğü)

Köpeklerde öksürüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Barınak öksürüğü genç köpekler arasında daha yaygın olsa da, her yaştaki köpekler etkilenebilir. Grup ortamlarındaki köpekler; itaat eğitimi, köpek gündüz bakımı veya yatılı olsun – enfeksiyona yakalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle, köpek oteli vb. yerlere gittikten sonra köpeğinizin öksürdüğünü fark ederseniz, barınak öksürüğü olma ihtimalleri vardır.

Köpek kulübesi öksürüğü olan köpekler, tasmaları üzerinde yürürken çekerlerse kulağa daha kötü gelen, kuru ve hırıltılı bir öksürüğe sahiptir. Barınak öksürüğü, öğürmeye ve ardından kusmaya bile yol açabilir.

Barınak öksürüğü kendi kendine düzelebilir, ancak öksürüğü ve zatürre gibi ikincil sorunların olasılığını azaltmak için antibiyotikler ve öksürük baskılayıcılar sıklıkla reçete edilir. Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Ancak bütün dünyada ve ülkemizde köpeğinizi bu hastalıktan koruyacak bir aşı bulunmaktadır. Aşı, Bordetella bronchiseptica etkeninden köpeğinizin korunmasına yardımcı olur. Barınak öksürüğü alma şansını azaltmak için köpeğinizi aşılama konusunda veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

 Köpek Gribi

Köpekler, insanlar gibi,  köpek gribi olarak bilinen gribe yakalanırlar . Grip köpeklerde öksürük, on ila otuz gün arasında sürebilen solunum yolu enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Köpeğinize muhtemelen bir tedavi yöntemi olarak ilaç verilecektir. Evde başka evcil hayvanlarınız varsa, köpek gribi hayvanlar arasında bulaşıcı olduğundan, hasta köpeğinizi evin kendi alanına karantinaya almak en iyisidir – ama şanslısınız ki, insanlara veya insanlardan köpek gribi bulaşamaz.

Yabancı Cisimler

Bazen köpekler, hava yollarına sıkışmış yabancı madde veya nesneleri soluyabilir. Vücudun doğal tepkisi onu öksürmeye çalışmaktır. Bu başarısız olursa, materyal ya bir endoskop kullanılarak ya da ameliyatla çıkarılmalıdır. Ülkemizde en sık havayollarından bronkoskopi yoluyla çıkartılan yabancı cisim pisi pisi otlarıdır.

Kanser

Öksürük, bir köpeğin akciğerlerinde, solunum yollarının diğer bölümlerinde, kalpte veya çevresindeki dokularda kanser olduğunda sahiplerinin fark ettiği ilk belirtilerden biri olabilir. Tedavi cerrahi, kemoterapi, radyasyon veya palyatif tedaviyi içerebilir.

köpeklerde öksürük

Bir Köpeğin Öksürüğünün Nedenini Teşhis Etmek

Bir köpeğin öksürüğünü tedavi etmenin ilk adımı, altta yatan nedenini bulmaktır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin sağlık geçmişi, seyahati, önleyici bakımı, semptomların başlangıcı ve ilerlemesi vb. hakkında sorular sorarak sürece başlayacaktır. Ardından tam bir fizik muayene yapacaktır. Bazen bu noktada geçici bir tanıya ulaşılabilir, ancak çoğu zaman kesin bir tanıya ulaşmak bazı tanı testleri gerektirir. Köpeğinizin benzersiz durumuna bağlı olarak, aşağıdaki testlerin bazı kombinasyonları gerekli olabilir:

  • Kan biyokimyası paneli
  • Tam kan hücresi sayımı
  • Çeşitli bulaşıcı hastalıkları ekarte etmek veya dışlamak için seroloji
  • Kalp hastalığı için bir B tipi natriüretik peptit (BNP) kan testi
  • İdrar tahlili
  • Dışkı muayenesi
  • Göğüs röntgeni
  • Ekokardiyografi (kalbin ultrasonu)
  • Kan basıncının ölçülmesi
  • Bir elektrokardiyogram (EKG)
  • Bronkoskopi
  • Hava yollarından alınan sıvı örneklerinin incelenmesi

Köpeklerde Öksürük Ne Zaman Ciddileşir?

Köpeğiniz kısa süre önce hafif bir öksürük geliştirdiyse ve iyi hissediyorsa, durumun kendi kendine düzelip düzelmediğini görmek için birkaç gün beklemek mantıklıdır. Bununla birlikte, öksürük özellikle şiddetliyse, kötüleşiyorsa veya bir hafta içinde düzelmiyorsa, veteriner hekiminizden randevu alın. Ayrıca, köpeğiniz halsizse, nefes almakta zorlanıyorsa, yemekle ilgilenmiyorsa veya potansiyel olarak ciddi başka semptomları varsa derhal veteriner hekiminizi aramalısınız.

Öksüren Köpek Veteriner Hekime  Ne Zaman Götürülür?

Köpeğiniz öksürüyorsa, veteriner hekiminizi aramanız gerekir. Köpek öksürüğünün nedenlerinin çoğu tedavi edilebilir, ancak hepsi tıbbi müdahale gerektirir. Köpeğinizi veterinerinize ne kadar erken götürürseniz, köpeğiniz o kadar çabuk kendini daha iyi hissetme yolunda olabilir. Öksürüğü erken yakalamak, özellikle kalp kurdu hastalığı , distemper ve kalp hastalığı gibi hayatı tehdit eden hastalıklarda köpeğinizin prognozunu iyileştirebilir .

Aşağıdaki durumlarda köpeğinizin doktorundan mutlaka en yakın zamana randevu almalısınız:

  1. Öksürükleri bir haftadan uzun sürer veya kötüleşirse
  2. Ekstra yorgun görünüyorlarsa
  3. İştahsızsa
  4. Başka sağlık sorunları varsa

Veteriner hekiminiz size aşağıdaki gibi bazı sorular sorabilir:

  • Köpeğiniz öksürük nöbetleri arasında nefes almakta zorlanıyor mu?
  • Ne zaman öksürüyor? (Gece ​​mi? Yemek yedikten sonra mı? Su içtikten sonra mı? Egzersizden sonra mı? Heyecanlandıklarında mı?)
  • Nasıl bir ses gibi geliyor? (Kaz mı? Mühür mü?)
  • Öksürük kuru mu nemli mi?
  • Kusmak üzereler gibi mi geliyor?
  • Köpeğiniz son zamanlarda neredeydi? (Diğer köpeklerin olduğu bir yerde mi? Ailece tatildeyken mi? Sigara içen birinin yanında mı?)
  • Günlük rutinlerinde herhangi bir değişiklik oldu mu?
  • Aşıları ve kalp kurdu önleme konusunda günceller mi?
  • İlaçlarını en son ne zaman aldılar?

Veteriner hekiminiz köpeğinizi muayene edecek ve sorunun bir virüs, enfeksiyon, alerji veya farklı bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için testler yapacaktır. Tedavi nedene bağlı olacaktır.

Köpeklerde Öksürüğün Tedavisi

Köpeklerde öksürük genellikle tedavi edilebilir. Ancak veteriner hekiminiz, köpeğinizin öksürüğünü tedavi etmeden önce öksürüğün altında yatan nedeni teşhis etmelidir. Veteriner hekimler, testler ve klinik belirtilerin bir kombinasyonuna dayanarak teşhis koyarlar. Veteriner hekiminiz köpeğinizin kalbini ve ciğerlerini dinleyerek, köpeğinizin ateşini ölçerek fiziksel muayenesini yapacak ve köpeğinizi neyin rahatsız ettiğini belirlemek için gerektiğinde teşhis testleri uygulayacaktır.

Altta yatan nedeni bulduğunda, veteriner hekiminiz köpeğinizin öksürüğünü ve altta yatan neden veya hastalığı tedavi eden, köpeğinizin benzersiz ihtiyaçlarına yönelik bir tedavi planı oluşturacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğiniz öksürüyorsa, veteriner hekiminizi aramanız gerekir. Köpek öksürüğünün nedenlerinin çoğu tedavi edilebilir, ancak hepsi tıbbi müdahale gerektirir. Köpeğinizi veterinerinize ne kadar erken götürürseniz, köpeğiniz o kadar çabuk kendini daha iyi hissetme yolunda olabilir. Öksürüğü erken yakalamak, özellikle kalp kurdu hastalığı , distemper ve kalp hastalığı gibi hayatı tehdit eden hastalıklarda köpeğinizin prognozunu iyileştirebilir .

 

Öksürük, vücudun solunum sistemini korumanın doğal yoludur. Refleksin amacı, istenmeyen maddeleri hava yollarından dışarı atmaktır. İnsanlar gibi, köpekler de iyi nefes alabilmeleri için solunum yollarındaki yabancı cisimleri, mukus veya kalıntıları çıkarmak için öksürürler.  Köpeğinizin öksürmesinin birkaç nedeni vardır. Tüm köpekler periyodik olarak öksürür. Sadece boğazlarını temizlemek için öksürebilirler. Köpekler burunları ve ağızları ile dünyayı dolaşırlar. Bu nedenle kir, çimen veya istenmeyen maddelerin köpeğinizin burnuna veya boğazına girmesi ve tahrişe neden olması ve ardından öksürmesi kolaydır.

Bununla birlikte, köpeğinizin sallayamadığı bir öksürüğü varsa, daha fazla bir şey olabilir. Yavrunuzda bir virüs, bakteriyel enfeksiyon veya altta yatan başka bir sağlık durumu olabilir.  Çoğu sağlık sorunu tedavi edilebilir veya yönetilebilir olsa da, tekrarlayan bir öksürük göz ardı edilmemelidir.

Öksüren bir köpek için yapabileceğiniz en iyi şey onu veterinere götürmek. Köpeklerde öksürüğün birçok nedeni tamamen tedavi edilebilir, ancak tedavi edilebilmesi için uygun şekilde teşhis edilmesi gerekir. Yavru köpeğinizi veterinerini görmek için getirdiğinizde, öksürüğünü ayrıntılı olarak tanımladığınızdan ve veterinere köpeğinizin sahip olduğu diğer belirtileri (öksürük kanı, mukus, beyaz köpük vb.) Veterinerinizin doğru bakımı ile köpeğiniz kısa sürede ulumaya ve havlamaya geri dönecektir.

Köpekler dünyayı burunlarıyla ve bazen de ağızlarıyla keşfederler. Köpeğiniz toz, mikrop ve ara sıra çim sapı dahil her türlü şeyle temas eder. Bütün bunlar öksürüğe neden olabilir, bu da köpeğinizin öksürüğünün ciddi olup olmadığını veya sadece köpeğinizin boğazını temizlemesinin sesi olup olmadığını belirlemeyi zorlaştırır.

Arada bir öksürük normal köpek davranışı olabilir ve endişe nedeni değildir. Öte yandan, tekrarlayan öksürük, özellikle solunum seslerinde veya düzenlerinde değişiklikler varsa, daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Arada bir öksürük normal köpek davranışı olabilir ve endişe nedeni değildir. Öte yandan tekrarlayan öksürük, özellikle solunum seslerinde veya düzenlerinde değişiklikler varsa, daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Köpekler dinlenmeye, içmeye ve yemeye teşvik edilmelidir. Öksürük baskılayıcılar özellikle şiddetli semptomlarda yardımcı olabilir. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir. Viral enfeksiyonlar genellikle kendi seyrini sürdürmek zorundadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.