Kediler yoğurt yiyebilir mi? Kediler için yoğurdun faydaları!

8 Temmuz 2021
3953
Kediler yoğurt yiyebilir mi? Kediler için yoğurdun faydaları!

Günlük hayatımızda sofralarımızda yer alan yoğurt, kediler için de gerekli ve yararlı bir besindir. Yoğurt tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilere de oldukça fayda sağlar. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken bir durum söz konusudur. O da kedilere verilen yoğurdun miktarıdır. Önerilen ve tavsiye edilen ölçülerden daha fazla yoğurt verilmesi, kedilerde kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle pek çok kedi sahibi, kediler yoğurt yiyebilir mi veya kediler için yoğurdun faydaları nelerdir gibi soruların yanıtını araştırmaktan geri kalmıyor. Eğer sizde bu soruların yanıtını merak ediyor ve daha detaylı öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin!

Kediler Yoğurt Yiyebilir mi?

Yoğurt, sadece insanlar için değil aynı zamanda her canlı için oldukça faydalı bir besindir. Ancak bazıları kedilerin yoğurt yemesini zararlı bulurken, bazıları da faydalı bulur. Bu yüzden kediler yoğurt yiyebilir mi sorusu çok fazla araştırılıp en merak edilen sorulardan biridir. Öncelikli olarak kediler yoğurt yiyebilir diyerek başlayalım söze. Ancak burada önemli olan detay yoğurdun miktarı ve verilme sıklığıdır. Kediler için yarım yemek kaşığı ya da bir çay kaşığı kadar yoğurt yeterli bir ölçüdür. Daha fazlası mide sorunlarına yol açabilir ve hatta kediniz ilk kez yoğurt yiyecekse bu miktardan daha az verilmesi gerekir. Çünkü bu durum kedinizde ishal, kusma ya da sindirim sorunu gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Aynı zamanda kedinize yoğurt verirken aromasız olmasına özen göstermelisiniz. Hassas hayvan olan kedilere, meyveli yoğurtların içinde yer alan şeker ya da yapay tatlandırıcılar zarar verebilir. 

Kediler İçin Yoğurdun Faydaları

Kaşıktan yoğurt yiyen kedi

Yoğurdun içerisindeki bazı vitamin ve mineraller kedinizin sindirim sistemini olumlu şekilde etkileyebilir. Ancak yoğurdun fazla verilmesi üzerine yine sindirim sisteminde sıkıntı oluşur. Kısacası az miktarda verilen yoğurt sindirim sorunlarını düzeltmeye yararken, çok miktarda verilen yoğurt tam tersine sindirim sorunlarına yol açar. Eğer kediniz iştahsızsa, yoğurt vermek iştahını açabilir. Özellikle yavru kedilerin gelişimi için yoğurt büyük ölçüde önemlidir. 12 haftalıktan küçük kediler için yoğurt fazlasıyla yararlı olurken, kedinin yaşı ilerledikçe yoğurdun sindirilmesi daha zor olabilir. Bu yüzden yaşlı kedilerin yoğurt yemesinin sakıncalı olabileceğini belirtelim. 

Ayrıca kediler sadece sade yoğurt yiyebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aromalı yoğurtların içerisinde yer alan şeker ve tatlandırıcılar kedinize zarar verebilir. Özellikle kedinizin bu yoğurtları daha çok beğeneceği çok aşikar! Ancak kedinizin sağlığını etkileyecek katkı maddeleri içeren bu yoğurtlardan uzak durmalısınız. Örnek verecek olursak; içerisinde vanilya olan bir yoğurt, kediler için toksik bir madde olan etanol içerdiği için kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemesine neden olabilir. Öte yandan yoğurdun içerisinde kedilerin dişlerini daha sağlıklı hale getirecek ve diş eti rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olacak bakteriler vardır. 

Yine yoğurdun içerisine yer alan bakteriler, kedilerin bağırsakları için de yararlıdır ve düzenli tüketim sayesinde kedilerin tüy kusma sorunun da azalmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağladığı gibi içerisinde kalsiyum bulunduğu için kemik ve kas gelişiminin de daha sağlıklı olmasını sağlar. İçerisinde aktif kültürler bulunduğu için kedinizin ağzındaki sıvı akışının da korunmasına yardımcı olur. Eğer kediniz aktif bir tedavi halindeyse ve tedavi esnasında antibiyotik kullanmak durumundaysa, kötü bakterilerin dışında iyi bakterilerin de ölmesi durumu ile karşılaşma ihtimali vardır. Böyle anlarda kedinize yoğurt vermek, iyi bakterilerin tekrar kazanılması için gerekli bir eylemdir. 

Kediler Ne Tür Yoğurt Yiyebilir?

Kedinize yoğurt verirken, haftada bir yemek kaşığı kadar yoğurt vermeli ve sade yoğurt olması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Çoğu insana tatlandırılmış yoğurdun daha çekici geldiğini ancak sade yoğurdun içerisinde yüksek miktarda sağlıklı bakterilerin bulunduğunu eklemeliyiz. Aromalı yoğurtların içerisinde ise kedilerin uzak durması gereken şeker ve yapay tatlandırıcıların olduğundan bahsetmiştik. Bunların yanı sıra kedilerin sağlığını etkileyebilecek katkı maddeleri de bünyesinde barındırır. Eğer kedinizin daha yararlı ve daha lezzetli bir yoğurt yemesini istiyorsanız, dostunuz için kendiniz hazırlayabilirsiniz. Sade yoğurdun içerisine yaban mersini ya da muz dilimleyebilirsiniz. Ancak çoğu kedinin yoğurdu sade tüketmeyi sevdiğini belirtmeliyiz.

Kediler İçin Yoğurt Zararlı mı?

Meyveli yoğurt yiyen kedi

Eğer kedinizin süt ürünlerine alerjisi yoksa ve yoğurt ölçülü bir şekilde verildiği sürece yoğurdun kedilere herhangi bir zararı yoktur. Hatta yoğurt kedilerin beslenme diyeti için mükemmel bir ek gıdadır. Sadece bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta kedilere ne ölçüde ve ne sıklıkta yoğurt verdiğinizdir. Ayrıca kediler büyüdükçe laktoz intoleransı geliştirirler ve yetişkin bir kedi fazla oranda süt ürünü tüketirse, bu süt ürünlerinin içerisindeki laktozu sindiremez ve sindiremediği için de ishal gibi sorunlarla karşılaşır. 

Bu nedenle kedinize ya da dışarı beslediğiniz kedilere yoğurt vermeyi düşünüyorsanız, mutlaka doğru ölçüler de verdiğinizden emin olun! Aynı zamanda kedinizin özel bir beslenme programı varsa, başından ciddi bir hastalık ya da operasyon geçtiyse ve veteriner gözetiminde beslenme planları oluşturuluyorsa, kedinize yoğurt vermeden önce veteriner hekiminiz ile mutlaka iletişime geçmelisiniz. 

Kediler Neden Yoğurt Sever?

Birçok kedi yoğurdu severken, birçoğu da sevmez. Kedilerin yoğurdu sevip sevmediğini anlamak ise oldukça basit. Çünkü sevmediyse ve tadından hoşlanmadıysa yoğurdu yemekten kaçınacaktır. Eğer kediniz daha önce hiç yoğurt yemediyse, ona küçük bir çay kaşığı sade yoğurt verin ve beğenip beğenmediğini gözlemleyin. 

Yavru Kediler Yoğurt Yer mi?

Anne sütünden kesilmiş ve katı mama ile beslenmeye başlamış yavru kedilerin yoğurt yediğini bilmelisiniz. Yavru kedilerde henüz laktoz intoleransı gelişmediği için, yetişkin kedilere oranla daha şanslıdırlar. Bu nedenle yavru kedilere iki ya da üç günde bir yarım çorba kaşığını açmayacak şekilde yoğurt verilebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler yaban mersinli yoğurt yiyebilir mi? 

Eklenen şeker miktarı sebebi ile yaban mersinli yoğurt kedilerin yemesi için iyi bir fikir olmayabilir. Buna ek olarak kediler taze yaban mersini yiyebildikleri için, sade yoğurdun içerisine biraz ekleyip bu şekilde tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Kediler çilekli yoğurt yiyebilir mi?

Çilekler kediler için zehirli değillerdir ancak kedilerin beslenmesine herhangi bir besin değeri de katmazlar. Aynı zamanda çilekli yoğurt, bazı kedilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Çünkü doğal şekerlerle dolu bir içeriğe sahiptir. 

Kediler Yunan yoğurdu yiyebilir mi?

Yunan yoğurdu aromasız olduğu sürece, az miktarda da olsa kedinize verebileceğiniz bir besin türüdür. 

Kediler vanilyalı yoğurt yiyebilir mi?

Kedinize vanilyalı yoğurt vermenizi tavsiye etmeyiz. Vanilya kediler için toksik olmasa da, yoğurtta kullanılan vanilya aroması çeşitli diğer bileşenlerden meydana gelir. Bu bileşenlerden biri de toksik olabilen etanoldür.

Kediler donmuş yoğurt yiyebilir mi?

Dondurulmuş yoğurt, sağlıklı bir atıştırmalıktan ziyade tatlı kategorisinde yer alır. Bu nedenle kedinize donmuş yoğurt vermeniz tavsiye edilmez.

Kediler böğürtlenli yoğurt yiyebilir mi?

Birçok böğürtlenli yoğurt, ilave şekerler ve tatlandırıcılar ile doludur. Eğer kedinize böğürtlenli yoğurt yedirmek istiyorsanız, Yunan yoğurduna taze böğürtlen eklemek en iyi çözümlerden biridir. 

Kediler ahududulu yoğurt yiyebilir mi?

Ahududu, ksilitol adı verilen doğal bir tatlandırıcı içerdiği için kediler aşırıya kaçmayacak şekilde ahududu yiyebilir. Ancak ahududulu yoğurdun içerisinde çok fazla şeker miktarı olmasından dolayı, sade yoğurda birkaç taze ahududu eklemek daha iyidir.

Kediler vişneli yoğurt yiyebilir mi?

Kirazlar, artrit gibi rahatsızlıklardan muzdarip bir kedi için harika olabilecek iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ancak vişneli yoğurt ilave şeker ile dolu olabilir. Bu nedenle sade bir Yunan yoğurduna taze kiraz ekleyip, kedinizin bu şekilde tüketmesine izin verebilirsiniz. 

Kediler ballı yoğurt yiyebilir mi? 

Kedilerin genel olarak bal yememesi gerektiği için, ballı yoğurtta tüketmemeleri gerekir. Bal şeker açısından oldukça zengin ve kediler için uygun olmayacak kadar yüksek kalorilidir. 

Kediler probiyotik yoğurt yiyebilir mi?

Probiyotik yoğurtlar, kedinizin sindirim sistemini mutlu ve sağlıklı tutmak için tasarlanan bir besin türüdür. Çoğu kedi sahibi, kedileri ishal ya da kabızlık gibi sorunlardan muzdarip ise bu yoğurdu vermeyi düşünür. Eğer bu yoğurtların içerisindeki bileşenler kediniz için tehlike arz ediyorsa, kesinlikle tüketmemelisiniz. 

Yoğurt, kedimin midesini rahatsız edebilir mi?

Çoğu kedi için az miktarda bir yoğurt yemek yeterli olacaktır. Bunun dışında çoğu kedi için alerji belirtileri gösterebilir ve alerjisi olan kediler mide rahatsızlığı yaşayabilir. Ayrıca çoğu kedi de yoğurdun tadını hiç sevmeyebilir. Öte yandan yoğurda alerjisi olmayan kedilere bile yoğurdu çok fazla verirseniz, midelerini bozma ihtimaliniz çok yüksektir. 

Kedime ishal için yoğurt verebilir miyim?

Yoğurtta bulunan probiyotikler ve aktif kültürler, kedilerin sindirim ve bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu yüzden ishal ve diğer sindirim sorunlarını tedavi etmek için az miktarda yoğurt tüketilebilir. Ancak çok fazla miktarda yoğurt vermek, ishal gibi sindirim problemlerini daha da kötüleştirir. 

Kedime kabızlık için yoğurt verebilir miyim?

Tıpkı ishal de olduğu gibi, çoğu insan yoğurdun kedilerde kabızlık için iyi bir tedavi olduğuna inanır. Yoğurttaki probiyotikler yine kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye ve çözmeye yardımcı olabilir. Ancak yardımcı olabileceği gibi daha da kötüye sokma durumu da vardır. Bu nedenle önce veteriner hekiminiz ile konuşmalı ve onun tavsiyesine göre yoğurdu kullanmalısınız. 

Kediler böbrek hastalığı için yoğurt yiyebilir mi?

Kedilerde böbrek hastalığı ilerleyicidir ve veterinerler genellikle diyet değişiklikleri uygularlar. Yoğurdun, böbrek sorunları olan kedilere yardımcı olabilecek probiyotikler ve diğer sağlıklı bakterileri içerdiğini söylemeden geçmeyelim. Ancak kedinizin diyetinde herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsanız, bunu veteriner hekiminiz ile konuşmadan yapmamalısınız. 

**Kediler yoğurt dışında başka hangi besinleri tüketebilir ya da tüketemez diye merak ediyorsanız, aşağıda belirttiğimiz yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nisangelini
Kas 5, 2021 / 19:48

Kedim çok hareketli aslında ama iki gündür sürekli yoğurt veriyorum ve iştahla yiyor ondan mıdır nedir bugün çok uyudu. Bize geleli 10 gün fln olduğu için de endişeleniyorum zarar mı verdim diye. Önceki evinde yoğurt yediği ama haftada bir verdiklerini söylemişlerdi. İnşallah bişey olmaz 😔


irfan Akmehmet
Kas 5, 2021 / 20:07

Merhabalar, Kediler zaten uyumayı çok sever kediler ve uygu ile alakalı https://blog.petibom.com/kediler-neden-cok-uyur/ yazımızı inceleyebilirsiniz.