Balinese cinsi kediler Siyam kedilerinden kolayca ayırt edilemeyen kediler arasında yer alıyor. Sadece dış görünüş değil ayrıca karakter özellikleri bakımından da çok büyük bir benzerliğe sahip olan bu iki kedinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi mükemmel iletişim kuran hayvanlar olmalarıdır. Gerek Siyam gerekse Balinese cinsi kediler sahipleri ile mükemmel derecede iletişim kurabilirler.
Bazı kediler ile iletişim kurmak neredeyse imkânsız olabilmektedir. Bunun sebebi ise kedilerin genel olarak insanlar ile anlaşmaktan pek hoşlanmamasıdır. Balinese cinsi kediler ise içine kapanık hayvanlar olmadığı için fırsat buldukları her anda sahipleri ile iletişime geçmeye çalışırlar.
Balinese cinsi kediler oldukça meraklı kedilerdir. Daha eve adımını ilk attığı zaman meraklı gözlerle çevreyi incelemeye ve ortama ayak uydurmaya çalışır. Eve ilk girişinde sizin kokunuzu anlamaya çalışacak olan sevimli Balinese cinsi kediler, size bir kez alıştığı zaman bir daha vazgeçemeyecek. Meraklı olmalarının yanı sıra oldukça dışa dönük bir duygu durumuna da sahip olan Balinese cinsleri belki de kediler arasındaki en konuşkan olanı olabilir. Sizin de fark edeceğiniz üzere sürekli miyavlayarak sizinle iletişim kurmaya çalışacaktır. Bunu bazen uzun uzun miyavlayarak bazense sadece tek bir mırlama ile ifade edebilecektir.
Bu özelliklerin yanı sıra Balinese’ler çok zeki kedilerdir. Söyleneni çok rahatlıkla anlar ve onu uygularlar. Aynı zamanda verdiğiniz komutlara da uymaya çalışmasıyla eğitime oldukça açık bir kedi olduğu da söylenebilir. Hem konuşkan hem de zeki olmaları sizi daha kolay anlamasını sağlar ve bu yüzden de sahipleri ile daha verimli vakit geçirir. Balinese cinsleri sahiplerini çok sever ve sayarlar. Bu yüzden onların evdeki en iyi arkadaşı siz olacaksınız. Ona hazırladığınız yemek, gösterdiğiniz sevgi onun çok hoşuna gidecek ve size bunu misli ile yansıtacaktır.
Sevgisini yansıtırken de asla çekinmez. Sevgisini daha çok konuşarak yansıtmaya çalışan Balinese cinsi kediler uzun bir tirad gibi de konuşabilirler. Fakat bu durum huysuzlandığı ve şu an bulunduğu ortamdan mutsuz olduğu anlamına gelmez. Aksine sizinle sadece iletişim kurarak bir bağlantı yaratmaya çalıştığını gösterir.
Karakter bakımından genel olarak değindiğimiz tek şey konuşkan olmaları olsa da bu belki de en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Eğer çok geç vakitlere kadar çalışan ve evde aşırı gürültüden rahatsız olan biriyseniz belki de Balinese kedileri sizler uygun bir cins olmayabilir. Sizinle sürekli olarak iletişime geçmeye çalışacak ve dahası, sizden de aynısını bekleyecek olan bu sevimli kedi ile uzun süreler evde olamayacaksanız belki de daha sakin ve daha sessiz bir kedi tercih etmek doğru seçim olacaktır.
Balinese cinsi kediler duygu durumu sizinki ile oldukça paralel olan kedilerdir. Siz üzgün olduğunuz zaman bunu anlar ve modunuzu düzeltmek için elinden gelen her şeyi yapar. Genel olarak ruh halinizle büyük bir uyum içerisinde olan Balinese cinsi kediler siz üzgünken mutlu olmaz ve eğlenmezler. Özellikle de mutlu olduğunuz zamanlarda onun da daha fazla konuştuğunu ve daha enerjik olduğunu gözlemlemeniz mümkündür.
Bu zamana kadarki karakteristik özelliklerden eminiz ki aslında ne kadar duygusal olduğunu da fark etmişsinizdir. Bu yüzden sizin de ona davranışlarınızın oldukça hafif ve narin olması gerekmektedir. Eğer bir anlık da olsa ses tonunuzu agresif bir şekilde artırırsanız, kedinizin de oldukça üzüleceğini ve hatta seviyesine göre de tepki göstereceğini gözlemlemeniz mümkün. Balinese cinsi kedilerin eğer hoşlandığınız bir davranışı olursa bunu sesli olarak dile getirmeniz ve hoşlanmadığınız bir hareketi olursa da sakin bir ses tonuyla nazik bir şekilde uyarmanız gerekmektedir.
Balinese cinsileri oldukça çevik ve atik kedilerdir. Çok oyunculu karakterleri ile de yapmaktan asla vazgeçemeyecekleri bir hareket bulunur: omzunuzdan asla ayrılmamak. Bütün gün evin içerisinde omzunuzun üstünde yolculuk yapabilecek olan Balinese cinsi kediler oyun oynamayı çok severler. Bu yüzden eğitim konusunda da size hiç zorluk çıkarmazlar. En sevdikleri oyun ise genel olarak sizin onlara attığınız topu size geri getirmek olmaktadır. Bu onlara öğretebileceğiniz en kolay oyun ve eğitim araçlarından bir tanesi olacaktır.
Balinese cinsleri bazen tuhaf davranabilse de bu tuhaflık sizi sinirlendirmek yerine sadece eğlendirecektir. Genel olarak sizinle iyi geçinmeyi hedefleyen Balinese’ler çok sevecen ve sevgi doludurlar. Mizaç olarak da hiç sert olmayan Balinese’lerin aksine çok yumuşak bir mizaçları vardır. Çocuklarla da arası çok iyi olan Balinese cinsleri ev sakinleri ve evdeki başka evcil hayvanlar ile oldukça iyi anlaşırlar. Onlarla iletişime geçmeye çalışarak arkadaşlık kurar. Evcil hayvan olarak eğer sevecen ve sizin ilginize karşılık verecek bir hayvan arıyorsanız tercihinizi Balinese cinsi kedilerden yana gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Balinese cinslerinin tarihi 1900’lü yılların başına kadar uzanmaktadır. 1900’lü yılların başlarında uzun tüylü kedi yavruları ve kısa tüylü Siyam kedisi yavruları kendiliğinden gözükmeye başladı. Bu oluşan türlerden bazıları 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Siyam kedisi sınıfına bile dahil edildi. Fakat Siyam kedisinin bu savaş döneminde neredeyse nesli tamamen tükendiği için türü canlandırmak ve onlara tekrar hayat vermek için bazı çalışmalara başlandı. Canlandırmak içinse bazı melez kediler ve farklı ırklar kullanıldı. Özellikle de Balinese cinsine en yakın türlerden birisi olduğu düşünülen Türk Ankara kedisi de kullanılmaktaydı.
1940’lı yıllara gelindiğinde ise bazı kişiler sonunda bu oluşturulan kedilerin yeni bir kedi ırkı oluşması bakımından fayda sağlayabileceğini düşündüler. İnsanlar, yeni oluşan türleri Balinese cinsi olarak tanımlamaya başladılar. Siyam cinsine çok benzeyen Balinese kedileri ismini ise Bali’den almaktadır. Çok renkli bir kişiliğe ve akıcı hatlara sahip olan Balinese cinsi kedilerin isminin verilme sebebi ise Bali dansçılarına çok benzemesiydi. Siyam kedilerinden farklı olarak bu tür daha uzun bir vücut yapısına, daha ağır kemiklere ve en önemlisi daha uzun tüylere sahipti.
1970’lere geldiğimiz zaman ise Balinese cinsi kediler neredeyse Amerika’nın tamamı tarafından tanınmıştı. Bütün kedi dernekleri Balinese cinsi kedileri kabul etmişti. Balinese tanındıkça onu da yeni bir nesil yaratmak için kullanabileceklerini düşündüler ve Colorpoint Shorthair isimli bir kedi ile neslin devamını sağlamaya çalıştılar.
Balinese kedilerinin vücutları orta boyuttadır. Zarif bir vücuda sahip olan Balinese’ler yapı olarak da çok ince ve uzun bir iskelete sahiptirler. Kemikleri oldukça incedir. Hareketli bir yaşama sahip olduğu için de kaslı bir iskelet sistemine sahiptir. Bacaklarına ve gövdesine dokunduğunuz zaman kaslı yapısını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Omuz ve kalçaları vücudu ile oldukça orantılı bir şekilde yerleştirilmiştir. Gövdesi boru şeklindedir. Sıkı bir karın bölgesi vardır. Kalçası ile omuzlarına oranla daha dardır. Geniş bir omuz yapısı bulunur.
Balinese kedilerinin kafası gövdesine kıyasla oldukça uzundur. Sivrilen bir kafa yapısına sahip olan bu kedilerin vücuda orantılı boyda kafaları vardır. Kafası burundan kulaklara doğru uzamakta ve genişlemektedir. Özellikle de genişleme büyük oranda kulak uçlarına doğrudur. Bıyıklarda herhangi bir yamukluk ya da kırılma bulunmamaktadır. Uzun bir burnu vardır. Fakat bu burun profilden bakıldığında da yandan bakıldığında da oldukça düzdür. Burun düzlüğü alın kısmına kadar da devam eder. İki göz arasındaki genişlik ise ortalama bir uzunluktadır.
Balinese cinsi kedilerin kulakları aslına bakıldığında oldukça geniştir. Yukarı doğru sivrilen tatlı kulaklar, alt tarafta geniş olup yukarı doğru daha daralarak sivrilmektedir.
Balinese cinsi kedilerin gözleri tam olarak yuvarlak değildir. Direkt olarak bakıldığında bu iki çift tatlı göz bir badem şeklini anımsatmaktadır. Badem gibi gözlere sahip olan bu kedinin göz büyüklüğü de çok fazla değildir. Çıkıntı ya da girinti bulunmayan bu iki gözün arasında mesafe de çok uzak değildir. Göz çevresindeki hatlar kulak hatları ile uyumludur ve birbirini tamamlamaktadır. Gözler aynı zamanda burun ile de bir uyum içerisindedir. Göz rengi ise çoğu zaman mavi renktir. Bu mavi renk ise daha önce belki de hiçbir yerde görmediğiniz çok derin ve tok bir mavidir.
Balinese cinsi kediler vücut olarak oldukça sağlam bir türdür. Bu sağlamlık ise onlara kas olarak geri dönmektedir. Vücudunun çoğu bölgesi diğer kedilere oranla kaslıdır. Bacaklarının kemik yapısı uzun ve incedir. Arka bacaklar önden bir miktar daha yüksek görünmektedir. Patileri ve pençeleri tehlikeli değildir. Hatta oldukça küçük ve zarif pençelere sahip olduğu da söylenebilir. Atletik vücuduna oranla orta büyüklükte ve güzel bir bacak-pati ikilisi bulunur.
Balinese cinsi kedilerin en dikkat çeken vücut bölgelerinden bir tanesi kuyruklarıdır. Kuyruklarının kemik yapısı uzundur. Ayrıca kuyrukları çok ince ve uzun yapıya sahiptir. Aşağıda geniş başlayan kuyruk yukarıya doğru sivrilmektedir. Kuyruğunda yer alan tüyler ihtişamlı bir şekilde dağınık ve sık tüylüdür.
Balinese cinsi bu tatlı kedilerin tüyleri de orta uzunluktadır. Çok sık tüylü olmasına rağmen fazla uzun olmayan tüyler ona mevsimsel olarak da problem yaratmamaktadır. En uzun tüy ise kedinin kuyruğunda yer almaktadır. Vücuda ise tüyler genel olarak orantılı olarak paylaştırılmıştır. Tüyleri çok kalın değildir ve ipeksi bir yapıya sahiptir. Ayrıca tüyleri astarsızdır. Bu incelikten dolayı da tüyler bazı bölgelerde normalden daha kısa görünebilmektedir.
Balinese kedilerinin renkleri de çok değişken ve yer yer ışıltılıdır. Bu ışıltı ise tüyler arasındaki renk ve gölge farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Yavru Balinese cinsi kedilerin tüylerinin daha açık renkte olduğu görülürken yaşlı Balinese cinslerinin tüyleri ise daha koyu renkte olmaktadır. Kulaklar, bacaklar, kuyruklar ise daha yoğun bir koyu renge sahiptir. Şimdiye dek beyaz, krem, kızıl, tekir, siyah gibi tüy renkleri görülmüştür.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Balinese cinsi kediler genel olarak eğitime çok açıktır dersek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Fakat her kedi gibi bazen Balinese’ler de munzurluk yapabilmektedirler. Bu gibi durumlarda eğitim sürecinde ufak aksaklıklar çıkabilse de sizin sözünüzden asla çıkmayacaktır. Küçük yaşlarda -özellikle de yavruyken- başladığınız eğitim sizin faydanıza olacaktır. Tuvalet ve refleks gibi temel eğitimler için uygun araçlar da kullanabilirsiniz. Toplar, oyuncaklar özellikle de onu eğlendirebilecek ve zekâsını geliştirebilecek bazı renkli oyunlar eğitim amacıyla kullanılabilmektedir.
Balinese cinsleri iyi bakıldığı zaman 15 ila 18 sene arasında yaşayabilmektedirler. Bu süre ortalama yaşam süresi olup daha az ve daha yüksek yaşlarda yaşayabilenler de olmuştur. Burada ise iş tamamen size düşmektedir. İyi bir bakım görmüş, ilgilenilmiş ve kaliteli mamalarla beslenilmiş kedilerin az yaşama olasılığı çok düşüktür. Çünkü iyi bir sahip onun bakımlarını özenle yapar ve beslenmesine çok dikkat eder. Bu durumda yaşama süresinin 18’i aşması ise oldukça doğal bir sonuçtur. Ne kadar güzel bir bakım sunduğunuz yaşam süresi bakımından en belirleyici etkenlerden birisidir.
Tüm kediler gibi Balinese kedileri de bazı enfeksiyonlara karşı hassastır. Balinese kedileri virüs kaynaklı hastalık olan panleukopenia, caliciviridae ve herpes virüs enfeksiyonuna kapılabilirler. Bu nedenle söz konusu enfeksiyonlara karşı ilgili tüm aşılarının yapılmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte pire ve keneler cildini ve kulaklarını da enfekte edebilir.
Balinese cinsleri de her kedi gibi bir kızgınlık dönemine girmektedir. Kızgınlık dönemi 2-3 hafta sürebileceği gibi bu süre 2-3 ay ve hatta belki daha da fazla olabilir. Bu kızgınlık döneminde çiftleşebilen Balinese cinsi kedileri eğer isterseniz operasyon ile kısırlaştırabilirsiniz de. Kısırlaştırma işlemi hakkında detaylı bilgiyi bu yazımızdan okuyabilirsiniz.
Balinese kedileri diğer kedilere göre daha uzun süren bir gebelik süresine sahiptir. 60 ila 70 gün arası süren hamilelik döneminden sonra sağlıklı dişi Balinese kedisi en fazla üç yavru kedi doğurabilmektedir.
İlgiyle bakılmış, kaliteli mamalarla beslenmiş ve sağlık kontrolleri aksatılmamış dişi veya erkek Balinese kedisi 15 ila 18 yıl arası yaşamakta olup, bu süre boyunca en az 3,5, en fazla 5 kg ağırlığına erişmekte ve 28 santime varan bir boy uzunluğuna da ulaşabilmektedirler.
Balinese kedisi diğer kedilerin yediği her sağlıklı besini tüketebilmektedir. Özellikle bilinçli bir sahip olarak onu işlenmiş gıdalardan uzak tutmak sizin başlıca görevlerinizden birisi olmalıdır. Kaliteli bir et, balık gibi öğünlerle destekleyebileceğiniz beslenmesi için asıl olan kaliteli marka bir mamadır. Pro Plan markasına ait zengin içerikli kuru ve yaş mamalar, kedinizin en çok verim alabileceği besinlerden birisi olacaktır.
Balinese kedileri, diğer tüm kediler gibi, kiloya bağlı herhangi bir sağlık probleminden kaçınmak için düzenli ve yüksek kaliteli bir diyetle beslenmesi gerekir. Balililer seçici birer kedi olduklarından çoğunlukla kur mama yerine ıslak diyet içeren mamaları tercih ederler. Onlar için özellikle henüz yavru dönemlerinde en iyi taze yiyecekler jambon ve dindi dilimleridir.
Balinese kedisi bakımı aslında hiç de zor değildir. Tüyleri çok uzun olmasa da yer yer çok sıklaşabilen ve dolaşabilen bir tüy yapısı bulunmaktadır. Bu tüyleri haftada 2-3 kez taramak ise onun rahatı açısından çok önemlidir. Ayrıca kedilerin göz ve ağız sağlığı da çok önemlidir. Bu bazı zamanlarda sahipler tarafından es geçilebilmektedir. Gözünü veterinerden alabileceğiniz bir solüsyon ile düzenli olarak temizleyerek iltihaplardan koruyabilir ve dişlerini her gün olmasa da gün aşırı olarak ince bir diş fırçası ile fırçalayarak ağız sağlığını da sağlayabilirsiniz.
Balinese kedileri ipeksi bir tüy yapısına sahiptirler. Uzun tüylü kediler arasında en az tüy döken kedilerden biri olarak bilinirler. Tüyleri haftalık fırçalama ile kolayca bakılabilir.
Balinese kedi cinsinin fiyatları çok değişkenlik gösterebilmektedir. Fiyatları genel olarak petshoplar ve internet üzerinde satış yapan web siteleri belirlemektedir. Eğer bir Balinese kedisi satın almak istiyorsanız 1.000 ila 4.000 TL gibi geniş bir fiyat aralığı tutmanız gerekebilir. Fakat bir kedi edinmek istiyorsanız bunun en güzel ve en yararlı yolu onu sahiplenmek olacaktır.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar