Kurilian Bobtail Özellikleri ve Bakımı

Kurilian Bobtail Resimleri
Karşınızda yarı uzun tüylü kedi ırkları arasında popüler olan Kurilian Bobtail! Vahşi görünümü ve kısa ponpon kuyruğu ile tanınan Kurilian Bobtail, Rusya’nın Kamçatka Yarımadası ve Sahalin Adası kökenli doğal bir cinstir. Rus kedi ırklarından biri olan Kurilian Bobtail benzersiz karakteri ve özel kısa kuyruğu ile pek çok kedi ırkından ayrışır. Tüm ortamlara uyum sağlayan, zeki ve kolay eğitilebilen Kurilian Bobtail kedisini gelin birlikte daha yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Kurilian Bobtail, Rusya’nın zengin vahşi yaşamı, yemyeşil dağları ve saklı plajlarıyla ünlü Kamçatka Yarımadası ve Sahalin Adası kökenli bir Rus kedi ırkıdır. Dengeli bir karaktere ve girişken kişiliğe sahip olan Kurilian Bobtail tamamıyla doğal bir kedi ırkıdır. Yani hiçbir şekilde herhangi bir insan müdahalesi olmadan ortaya çıkmış türde bir kedidir. Onu benzersiz kılan karakteristik özelliklerinden biri, özel kısa kuyruğudur. Kısa ponpon kuyruğu ile tanınan Kurilian Bobtail dünyadaki çoğu kedi yetiştiricisi arasında oldukça popülerdir.

Kurilian Bobtail, hemen her ortama çok iyi bir şekilde uyum sağlayabilen, son derece zeki ve en önemlisi de kolay eğitilebilen bir kedidir. Dışa dönük mizaç yapısı ve uyumlu davranış eğilimi, onu neredeyse her aile tipi için mükemmel bir evcil kedi yapar.

Vahşi doğaya aitmiş gibi görünse de aslında çok ılımlı bir kedi cinsidir. Bununla birlikte, genellikle yaban bir kedi ırkının kürk yapısını andıracak şekilde kalın ve uzun tüyleri, onu ilk defa görenlerin vahşi bir kedi türü olduğu yanılgısına düşürebiliyor. Aslında durum tam da tersidir. Zira Kurilian Bobtail kedisi, son derece nazik bir kişiliğe sahip olmasıyla bilinir. Üstelik akıllı ve meraklı da bir kedidir. Sosyal bir kişiliğe sahiptir. Dolayısıyla dışa dönüktür ve bu da onu her ortama uygun bir kedi yapmaktadır. Genellikle oyun oynamayı sever. İnsanlarla bir arada olmaktan hiç sıkılmaz. Çocuklarla, diğer cins kedilerle ve iyi huylu köpeklerle anlaşabilme eğilimine sahiptir. Kalabalık aileler için tercih edilebilecek bir cinstir.

Kurilian Bobtail, insan müdahalesi olmadan gelişmiş doğal bir kedi ırkıdır. Kısa kuyruğu dışında harika karakteristik özellikleri onu pek çok aile tipi için mükemmel bir evcil kedi yapar. Bu cins, insanlarla, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinebilme eğilimine sahiptir. Onlarla sıkılmadan bir arada uzun süreler vakit geçirebilir, oyunlar oynayabilir. Henüz emekleyen bir bebekle bile ona zarar vermeden vakit geçirebildiği bilinmektedir. 5-6 yaşlarındaki çocuklara ise ona zarar vermeyeceği konusunda eğitim verildiği takdirde Kurilian Bobtail çok iyi bir arkadaş olacaktır.

Oyuncu tarafı görmezden gelinemez. Her gününü aktif bir şekilde geçirir ve günün çoğunu oyuncaklarıyla oynayarak geçirir. Akşamüzeri eve gelen aile üyeleriyle de zaman geçirmekten geri durmaz. Her zaman insan dostlarının yanında durmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, günlük hayatınızın bir parçası olacak evcil kedi arıyorsanız Kurilian Bobtail tam da aradığınız kedi cinsidir diyebiliriz.

Kurilian Bobtail hakkında detaylı bir araştırma yaptığınızda, cinsin çoğu sahibinin, onun ne kadar sosyal olduğunu belirttiğini göreceksinizdir. Tam bir etkileşim kedisi diyebiliriz onun için. Sosyal ve meraklı kişiliği onu eve gelen yabancıları tanımaya, yeni bir oyuncağı keşfetmeye doğal olarak iter. Bu da aslında onun yüksek zekâsının bir yönünü de bizlere göstermiş olur. Cins son derece akıllı ve meraklıdır. Etkileşimli oyuncaklarla oynamak onun vazgeçilmez günlük rutinidir.

Kurilian Bobtail, atalarından kalan mükemmel bir avlanma becerisine sahip kedidir. Bu becerisine dair detayları bir alt kısımda bulacaksınız. Bizim burada değinmek istediğimiz, onun doğal bir avlanma içgüdüsü nedeniyle, bulunduğu ortamda akvaryum balıkları ve hamster gibi küçük evcil hayvanların olmamasıdır. Bu savunmasız hayvanlar, Kurilian Bobtail tarafından her an av olabilme potansiyeli taşırlar.

Her ne kadar mükemmel bir avlanma becerisi ve yüksek aktivite seviyesine sahip olsa da, Kurilian Bobtail kedisi en sevdiği kişiyle yakın temas halinde olmayı çok sever. Hatta çok sevdiği kişiyle birlikte yatmaktan bile keyif alır. Bu cins, kendini yakın hissettiği bir aile üyesiyle hiç sıkılmadan vakit geçirebilir, ona ev içerisinde eşlik edebilir, TV karşısında koltukta birlikte oturabilir ve gün sonunda yatağa birlikte girebilir. Yeter ki, kendisiyle sürekli biri ilgilensin. Bu ilgi karşısında Kurilian Bobtail tüm sevecenliğini insan dostuna cömertçe verecektir.

Ailenin her üyesine karşı iyi niyetli olsa da, sahibi olarak kendine seçtiği bir kişi ile daha çok vakit geçirmektedir. Dolayısıyla, onun bekâr insanlar için ideal bir evcil kedi olması sonucuna varabiliriz. Fakat Kurulian Bobtail kedisi yalnız kalmaya da tahammül edemez ve genellikle ilgi ve oyun bekler. Bekâr biri için, evde Kurilian Bobtail kedisine arkadaş olacak ikinci bir kedi düşünülebilir veya onu meşgul edecek interaktif oyuncaklar bulundurulabilir.

Kurilian Bobtail diğer cins evcil kediler ve eğitimli köpekler dâhil olmak üzere çoğu aile evcil hayvanları ile barış içerisinde bir arada yaşayabilecek, nazik, sevecen ve zeki bir kedidir. Şahane kişiliği ve benzersiz ponpon kuyruğu ile evinizin yıllarca vazgeçilemeyen üyesi olmaya aday bir kedidir.

Tarih

Kurilian Bobtail, herhangi bir insan müdahalesi olmadan doğal seçilim yoluyla gelişmiş bir kedi ırkıdır. Rusya’nın zengin vahşi yaşama sahip Kamçatka Yarımadası ve Sahalin Adası’na özgü olan bu cinsin en az 200 yıldır var olduğu bilinmektedir.

Kurilian Bobtail cinsinin kendine özgü kısa bir kuyruğu vardır. Akıllara, bu kuyruk yapısına benzer Japon Bobtail kedisi gelebilir. Kuril adaları bir Japon adası olan Hokkaido’ya kadar uzanmaktadır. Dolayısıyla, bu yakınlık akıllara Kurilian Bobtail cinsi kedilerin zamanında Japon Bobtail cinsi kedilerle bazı ilişkileri olduğunu getirebilir. Ancak iki ırkın günümüzdeki farklı görünümleri söz konusu ilişkinin olmayacağını açıkça göstermektedir.

1900’lerin ortalarında Kuril adalarını keşfe çıkan Rus askeri personellerin dikkatini çeken bu cins, adaların dışına çıkarılmaya başlanmıştı. 20. yüzyılın ortalarından beri de Rusya genelinde popülerliği artarak devam etti ve sayıları arttırılmak için üreme programları başlatıldı.

İyi avlanma becerileri sayesinde Rusların beğenisini kazanan kısa kuyruklu Kurilian Bobtail kedileri Avrupa’ya yayılmış ve burada da popülerlik kazanmıştı. Kurilian Bobtail cinsi, bugün başta Rusya olmak üzere Avrupa’da en yoğun nüfusa sahiptir. Kuzey Amerika’da ise nüfusu neredeyse sadece 200’dür. Bunun nedeni, diğer ırklar kadar çok yavru üretmemeleridir. Kurilian Bobtail dişi kedileri her yıl sadece bir tane yavru doğurmaktadır.

Cins, 2002 yılından beri uluslararası kedi gösterilerinde boy göstermeye başladı. 2012 yılında TICA tarafından şampiyonluk statüsü verildi. Bununla birlikte, Kedi Kayıtları Federasyonu (FIFe), Uluslararası Kedi Derneği (TICA), Kedi Meraklıları Federasyonu (CFA), Kanada Kedi Derneği (CCA-AFC) ve Dünya Kedi Vakfı (WCF) tarafından da tanınmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kurilian Bobtail, atletik ve dengeli bir vücut yapısına sahiptir. Vücudu iri, kaslı ve iyi orantılıdır. Göğüs kısmı geniş ve sırtı hafif kavislidir. Kaslı vücut yapısı onu 7 kiloya varan ağırlığa kadar erişmesini sağlıyor. Vücudu orta ila büyük boyutlu denilebilir. Vücuduna oranla büyük bir kafa, geniş göğüs, ceviz şeklinde gözler ve muhteşem parlaklıkta tüyler harika bir uyum içerisindedir. Vücudundaki en belirgin uzvu kısa kuyruğudur. Tıpkı kabarık bir ponponu andıran kısa kuyruğu Kurilian Bobtail’i yüzlerce uzun kuyruklu kedi ırkından ayırır. Erkekler dişilerden daha büyük, daha iri ve daha güçlüdür.

Kafa

Kurilian Bobtail yuvarlak hatlara sahip büyük bir kafa yapısına sahiptir. Elmacık kemikleri hafif dışa çıkıktır. Ön cepheden bakıldığında yüzündeki hafif sivrilik kafaya kama şekli verir. Çene sık ve güçlüdür. Bıyıklar tek tük sayılabilir bir belirginliğe ve uzunluğa sahiptir.

Kulaklar

Kulaklar ne küçük ne de çok büyüktür. Tabanda geniş başlayan kulaklar uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Kulak içlerinde tüylenmeler görülür. İki kulak arası mesafe yaklaşık 1,5 kulak genişliğindedir. Kulaklar dik ve dışa açıktır. Bu da Kurilian Bobtail cinsine uyanık bir görünüm verir.

Gözler

Gözler geniş, ceviz şeklindedir. İki göz arası mesafe yaklaşık bir göz genişliği kadardır. Göz renkleri çoğunlukla sarı ve yeşil görülse de, tüm göz renkleri kabul edilebilirdir. Bununla birlikte, gözleri kürküyle mükemmel bir uyum içerisindedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Son derece kaslı ve dolayısıyla güçlü bacaklara sahiptir. Orta uzunlukta bir bacak yapısına sahip olup, arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Patileri yuvarlaktır. Parmaklarının arasında tek tük tüyler görülebilmektedir.

Kuyruk

Kurilian Bobtail kedisinin en belirgin fiziksel özelliği, içeriğin genelinde de bahsedildiği üzere kısa kuyruğudur. Aşırı bir kısalıktan bahsedilemeyebilir. Kısa kuyruk bu cins için bir sorun teşkil etmemekle birlikte, doğal olarak oluşan genetik özelliğidir. 2 ila 10 omurdan oluşan kuyruk kabarık bir ponponu andırmaktadır. Ancak bu cinsteki her kedinin kendine özgü bir kuyruk yapısı olduğu da unutulmamalıdır.

Tüy

Bu cins, yarı uzunlukta bir kürk yapısına sahiptir. Boyunda tüy uzunluğu gövdeye kıyasla biraz daha uzundur. Hafif yelesi görülebilir. Tüyleri yumuşak, ipeksi bir his uyandırır. Bazı Kurilian Bobtail kedileri uzun tüylü olabilmektedir. Bakımı kolaydır. Yumuşak, ince uçlu bir fırça ile haftalık fırçalama tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır.

Renk

Bu cinste görülen en temel renk beyaz ile krem rengi karışımıdır. Ancak bunun da ötesinde, gri, gümüş tonlar, düz, tekir ve beyazın olduğu herhangi bir renk ve desenler bir Kurilian cinsi kedide görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Kurilian Bobtail, mükemmel bir zekâya sahiptir. Üstelik meraklı ve bir o kadar da sosyaldir. Neredeyse bir an olsun hiç bir şeyden kendini mahrum bırakmaz, her ortamda, her koşulda kendini göstermeye çalışır. Bununla birlikte, hareketli yapısı ve oyuncu kişiliği onu eğitmede de kolay bir kedi yapmaktadır. Kendisiyle sürekli ilgilenen kişiye hep bir yakınlık hisseder. O kişiden gelen komutları da büyük bir hevesle yerine getirmeye çalışır.

Onu eğitmek oldukça kolaydır. “Getir” gibi komutları çabuk öğrenir, tuvalet eğitimi, tasmalı yürüyüş eğitimi zorlanılmadan verilebilir, tırmalama direği kendisine kolayca öğretilebilir. Bu gibi eğitimleri vermek için ona yeterince geniş bir alan sağlamalı ve eğitime konu olan gereçlerin de onun görebileceği açıklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak, Kurilian Bobtail’ı eğitirken ödül mamalarıyla onu ödüllendirmeyi de unutmayınız.

Kurilian Bobtail kedisi, mükemmel sağlığı ile bilinen çok özel bir ırktır. Bilinen hiçbir genetik sağlık sorunu yoktur. Dolayısıyla, çok sağlıklı bir kedi ırkıdır. Ortalama ömrü 14 ila 20 yıl arasıdır. Ancak iyi koşullarda bakılmış, kaliteli mamalarla beslenmiş ve düzenli sağlık kontrolleri yapılmış bir Kurilian Bobtail kedisinin 20 yıldan biraz daha fazla yaşadığı da bilinmektedir.

Kurilian Bobtail, genel itibariyle sağlıklı bir ırktır. Kedi ırkları federasyonlarınca ve saygın kedi yetiştiricileri tarafından yayımlanmış genetik bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak, ileriki yaşlarda düzensiz beslenmeye dayalı obezite ile karşı karşıya kalabilmeleri kaçınılmazdır. Aşırı kilolarla birlikte diyabet ve kalp hastalıkları sorunu da görülebilmektedir.

Kurilian Bobtail kedisi, diğer tüm kediler gibi 10-12 ayları arasında kızgınlık dönemine girerek yetişkinliğe ilk adımını atar. Bu dönem içerisinde herhangi bir gün çiftleşebilmektedir.

Kurilian Bobtail ırkı diğer ırka mensup dişi kediler gibi çok yavru doğurmamaktadır. Kurilian Bobtail dişi kedisi her yıl yalnızca bir tane yavru kedi dünyaya getirmektedir. Bunun sonucu olarak, bugün dünya genelinde, Rusya ve Avrupa dışında yalnızca yüzlerle ifade edilebilen bir sayıya sahiptirler.

Kurilian Bobtail kedisi, orta büyüklükte bir ırktır. Tamamen büyümüş bir Kurilian Bobtail kedisi 4-5,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 25-35 santim vücut uzunluğuna erişebilmektedir.

Kurilian Bobtail, haftada iki defadan fazla olmamak kaydıyla az pişmiş balık ve az pişmiş yağsız kuzu, tavşan, tavuk, sığır ve hindi eti yiyebilir. Hayvansal gıdalardan beslenen kediler için protein ana bileşendir. Bu bileşeni içeren hazır ticari mamalar piyasa mevcuttur. Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas, LaVital gibi markaların kuru ve yaş mamaları tercih edilebilir.

Kediler hazır mama dışında ev yapımı besinlerden de tüketebilmektedirler. Ana bileşen proteini içeren haşlanmış yumurta, kedilerin severek tükettiği besinlerin başında gelmektedir. Bununla beraber, taze sebzeler (patates hariç) ve meyveler de kedilerin mama dışında yiyebildiği besinler arasında yer almaktadır.

Kurilian Bobtail kedisi yarı uzunlukta bir kürk yapısına sahiptir. Tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Tüylerinin yumuşak oluşu, matlaşma olasılığının da düşük olmasını sağlar. Bu nedenle, bu cinsin tüy bakımı haftalık birkaç basit fırçalama ile kolayca yapılabilir. Bu, tüylerin sağlıklı kalması için yeterli bir bakım periyodudur. Ancak, bu cinsin daha uzun tüylü olanları da vardır. Uzun tüylü Kurilian Bobtail kedisinin tüy bakımı için günlük fırçalama gerekmektedir.

Bununla beraber, her kedi için gerekli olan tırnak kesimi, göz ve kulak iltihaplanmalarına karşı göz ve kulak temizliği, ağız bakımı için diş etlerinin kontrolü ve diş fırçalama gibi bakımlar da mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır.

Kurilian Bobtail, yarı uzun tüylü olmasına rağmen aşırı tüy döken bir cins değildir. Yumuşacık tüyleri insanda ipeksi bir his uyandırır. Bakımı da kolaydır ve haftalık fırçalama ile tüylerinin sağlıklı olması gayet iyi bir şekilde sağlanabilir. Yalnızca mevsim geçişlerinde tüyleri biraz daha fazla bir dikkatle takip edilip bakımı yapılırsa tüy dökülmesi neredeyse hiç yaşanmayacaktır.

Kurilian Bobtail nadir bir ırktır ve Türkiye’de bulunması pek de olası değildir. Saygın bir kedi yetiştiricisi ile bağlantıya geçmeyi, Rusya veya Avrupa’da yerel bir kedi şovunu ziyaret ederek ona sahip olmayı düşünebilirsiniz. Dileyen, Uluslararası Kedi Derneği resmi web sitesini ziyaret ederek buradan aktif kedi yetiştiricilerinin listesine bir göz atabilir. Kurilian Bobtail cinsi bir kedinin ortalama maliyeti 700 ila 3000 dolar arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.