Oriental Longhair Özellikleri ve Bakımı

Oriental Longhair Resimleri
Karşınızda aşırılıkların kedisi Oriental Longhair! Her şeyiyle sıra dışı bir kedi olan Oriental Longhair, uzun bir gövdeye, uzun bir boyna, bacaklara ve uzun kuyruğa sahip son derece zarif bir kedidir. Kuzeni Oriental Shorthair başta olmak üzere diğer Oriental kedileriyle pek çok benzer kişilik özelliğine sahip olan bu cins, görünüm olarak da akrabası Siyam’a oldukça benzemektedir. Meraklı, iyi huylu ve vokal bir kedi olan Oriental Longhair hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin ve bu harikulade kediyi daha yakından tanıyın.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Elf benzeri görünümüyle pek çok kedi severin adeta başını döndüren bu zarif Oriental Longhair kedisi, akrabası Siyam’a çok benzeyen ancak uzun tüyleriyle ondan ayrışan bir türdür. Akrabası Siyam ve Doğu tipi tüm kedi ırkları gibi, bu cins de son derece hareketli, sosyal ve arkadaş canlısıdır. Oriental Longhair meraklı da bir kedidir. Bulunduğu ortamda her zaman neler olup bittiğini bilmek ister. Bununla beraber çok konuşkan, çabuk sıkılabilen, eğlence ve oyunlar için de bolca ilgiye ihtiyacı olan bir kedidir. Onun için bolca ikram mamalarının kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Zarif görünümlü Oriental Longhair kedisi, akrabası Siyam’a çok benzerdir ancak kökleri bakımından ondan daha yakın bir tarihe sahiptir. Mizaç yapısı tamamıyla bir evcil kedide aranılan kişilik özelliklerini kapsar. Meraklı, iyi huylu ve çok sesli bir cins olan Oriental Longhair için her eve uygun bir kedi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Oriental Longhair’ın sahip olduğu tek şey güzel görünümü değildir. Aynı zamanda oldukça benzersiz bir kişiliğe de sahiptir. Son derece iyi huylu, konuşkan ve meraklı bir kedi olan Oriental Longhair kedisi bulunduğu ortama her zaman bir neşe katmıştır. Mutlu olduğu anları kapsayan yemek ve oyun esnasında evin içerisinde miyavlayarak hoş melodik sesler çıkarır ve ev halkını da fazlasıyla mutlu eder. Kalabalık evlerde bundan daha fazlasını yapar ve özgüveni sayesinde eve gelen yabancı birinin bile yakınına kadar giderek kendini sevdirebilir.

Oriental Longhair, sahip olduğu son derece uzun ve zayıf vücuduyla harika bir doğal sporcu olması ile bilinir. Çok ince ve esnek vücudu şaşırtıcı sayıda kas içerir ve bu da ona yeterince güç kuvvet verir. Hareketli olması nedeniyle her zaman formdadır ve olgunlaştığında bile çok fazla hantallaşmaz.

Vücudunun zarifliği kadar kişilik özellikleriyle de muhteşem bir kedidir. İyi huylu ve arkadaş canlısı olduğundan bahsetmişken onun zekâsı ve girişkenliğini atlamak olmazdı. Oriental Longhair, zeki ve girişken bir kedi olarak bilinir. Hareketli yapısı onu gün içerisinde her zaman aktif kılar ve oyuncu bir kedi yapar. Tut-getir oyunlarına bayılır. Bu tür aktivitelerde saatlerce bulunabilir ve oynamaktan hiç bıkmaz. Bununla birlikte, aynı ortamda diğer hayvanlarla ve etkileşimden çekinmeyen diğer girişken kedilerle de oynamayı sever.

Yalnızca diğer hayvanlar ve farklı cins kedilerle değil, aynı zamanda insanlarla da etkileşime girmeyi sever. Çok sosyal ve girişken bir kedi olduğu için, başta en çok kendisiyle ilgilenen sahibi olmak üzere evin diğer üyeleriyle de yakınlaşır, çocuklarla vakit geçirir hatta emekleyen bir bebekle bile zararsız bir şekilde bir arada olabilir. Öte yandan, sahip olduğu özgüveni sayesinde eve gelen yabancı kişilerden de uzaklaşıp öyle bir yerlere saklanmaz. Aksine, eve gelen yabancıyı tanımak ister ve ona yaklaşarak kendini sevdirebilir. Sahibiyle ise arasında özel bir bağ vardır her zaman. Evde olduğu sırada sürekli yanında olmak, onu odadan odaya takip etmek ister. Karnı acıktığında veya kendini sevdirmek istediğinde ise miyavlayarak, ilgi ve şefkat ister. Bu bakımdan, vokal bir kedidir ve fikirlerini söylemekten hiç mi hiç çekinmez. Dolayısıyla, en sevdiğiniz kedi türü çok ses çıkarmayan bir cins ise, Oriental Longhair eviniz için doğru bir kedi türü olmayacaktır.

Onun için çok meraklı bir kedi olduğunu söylemiştik. Bu özelliğini biraz daha açmak isteriz. Onun olduğu bir ortamda pek gizli saklı bir şey olmaz. Gözünden hiçbir şey kaçmayan Oriental Longhair, dikkatini çeken bir sese kulak kabartır, bir nesneye dikkat kesilir. Bir cismi tanımlamak istediğinde patileriyle kontrol eder ve tanımaya çalışır. Yani, neler olup bittiğini anlamak ister.

Hep olumlu kişilik özelliklerinden bahsedip, zaaflarından bahsetmemek olmaz. Oriental Longhair kedisi ne yazık ki çok çabuk ve çok kolay sıkabiliyor. Bunun nedeni, aklının sürekli çalışıyor olması, sürekli hareket halinde olmak istemesi ve aktiviteye bağlı oyunların bir parçası olmayı arzulamasıdır. Etrafta onu harekete geçirecek bir oyuncak veya bir komut yoksa canı sıkılabilir ve kendi başına yaramazlıklar yapabilir.

Tahmin edeceğiniz üzere, Oriental Longhair kedisi kalabalık ailelerin bir parçası olmaktan hoşlanıyor. Sürekli kendisiyle ilgilenen, şefkat duyan ve oyunlara teşvik eden kişiler onun en iyi dostudur. Tabi, herkesle bir yakınlık kursa da, genellikle bir kişiyle derin bağları olur – sahibiyle.

Sadık bir arkadaş arıyorsanız, Oriental Longhair kedisi size yıllarca güzel bir arkadaşlık sağlayacak evcil hayvandır.

Tarih

British Angora, Foreign Longhair ve Mandarin kedileri olarak da bilinen Oriental Longhair, “Oriental” adı verilen daha büyük bir ırkın parçasıdır. Bu cins, Siyam ile benzer vücut yapısına sahip olup, çeşitli kürk renkleri ve desenlerinde yeni bir cins oluşturmak amacıyla Siyam kedileri kullanılarak geliştirilmiş bir kedidir.

Oriental Longhair’ın hikâyesi 19. yüzyıl Türkiye’sine uzanmaktadır. O, 19. yüzyılda Türkiye’de Ankara’dan Batı Avrupa’ya ithal edilmiş ilk uzun tüylü kedidir. 1950’lerde İkinci Dünya Savaşı bittiğinde gıda kıtlığı yaşanmakta ve insanlar etkilendiği gibi birçok kedi ırkı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyordu.  Bu sırada, Birleşik Krallık’taki bir gurup kedi yetiştiricisi bu cinsi birçok farklı kürk desenine uyarlayacak şekilde geliştirmeye başladı. Habeş kedileri (uzun tüylü gen için) ve Siyam kedileri (vücut tipi için) ile çaprazlama yoluyla genetik olarak yeni bir kedi ortaya çıkarmak istemişlerdi. Orijinal kedilerden birkaçı ise, yetiştirildikleri ve Türk Angoraları olarak sınıflandırıldıkları Amerika’ya götürülmüştü.

1970’lerde inanılmaz derecede popüler hale gelen Oriental Longhair cinsi devamlı Amerika’ya ithal ediliyordu. 1977 yılında Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) bu kediyi kendi başına bir cins olarak kabul etmişti. 1979’da ise Uluslararası Kedi Derneği (TICA) Oriental Longhair’ı yeni bir cins olarak tanımladı ve günümüze kadar popülerliği hızla artarak tüm dünyada kedi meraklılarının ilgisini çekmeyi başardı.

2002 yılına gelindiğinde, İngiliz kedi yetiştiricileri tarafından Oriental Longhair kedi ırkı, Türk Ankara kedi ırkı ile karıştırılmaması için ismini değiştirmeyi uygun gördüler. Cins, yeniden adlandırılmadan önce British Angora olarak da biliniyordu. Bununla birlikte, Avrupa’da düz renkli bir Oriental Longhair kedisi, Cava olarak da anılıyordu.

20. yüzyılın ortalarında ise yetiştiriciler, daha fazla renk ve desen çeşitliliğine sahip Siyam benzeri kediler geliştirmek istemeleri üzerine üreme programları arttırılarak popülasyonu hızla artış gösterdi. Oriental Longhair da bu şekilde Avrupa’da tanınmaya başladı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Doğu tipi bir kedinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız, tam yetişkin bir Oriental Longhair kedisine bakabilirsiniz. Uzun, ince tam olarak boru şeklinde bir vücuda sahip olan Oriental Longhair kedisi zarif vücuduyla herkesin beğenisini kazanır. Siyam benzeri vücudunu ayırt edici üçgen şekilli kafası, büyük, geniş kulakları ve badem şeklindeki gözleri tamamlar. Bununla beraber, İran kedisinden farklı olarak uzun, ince ve atletik bir vücuda ve ipeksi bir kürke sahiptir. Muhteşem tüylü bir kuyruğu vardır. 300’e yakın varyasyonda çok çeşitli renk ve desende görülebilmektedir.

Kafa

Oriental Longhair’ın kafa yapısı üçgenimsi bir görünüme sahiptir. Kama şeklindeki ağzı ve düz uzun burnu profilden bakıldığında görece uzun bir kafa yapısı olduğu izlenimi verir. Ağız ve çene yapısı yeterince güçlüdür.

Kulaklar

Kulakları, üçgenimsi kafa yapısıyla son derece uyumludur. Diğer birçok ırktan farklı olarak çok büyük kulaklara sahiptir. Kulak tabanları geniş olup, uçlara doğru sivrilerek son bulur. Kulak içlerinde tüylenme görülür.

Gözler

Göz yapısı orta büyüklükte olup, badem şeklindedir. Göz kenarları buruna doğru hafif eğilimlidir. Genellikle yeşil renkte gözlere sahiptir. Ancak mavi ve iki farklı renkli gözle de görülebilmektedir. Göz renkleri kürk renk ve deseniyle uyumludur.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar uzun, ince ve kaslıdır. Uzun ve ince vücut yapısına orantılı bacakları onu hareketli ve manevra kabiliyeti yüksek bir kedi yapar. Arka bacakları ön bacaklarından biraz daha uzundur. Patileri ise küçük, zarif ve ovaldir.

Kuyruk

Oriental Longhair’ın kuyruğu muhteşem tüylü bir yapıya sahiptir. Kuyruğu tabanda kalın başlasa da uçlara doğru incelerek son bulur. Kırbacı andıran bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğunu örten tüyler uzun ve yumuşacıktır.

Tüy

Bu cinsin tüyleri İran kedisi kadar çok uzun ve Siyam kedisi kadar çok kısa değildir. Orta uzunlukta bir tüy yapısına sahip olan Oriental Longhair kedisinde vücudunun sırt kısmında orta uzunlukta, göğüs kısmında biraz daha uzun ve kuyrukta çok uzun tüyleri vardır.

Renk

Oriental Longhair cinsi bir kedi turuncudan tutun da gri tonlarına ve daha fazlasına kadar hayal edebileceğiniz birçok renk çeşidi ve desende görülebilir. Orta uzunlukta bir kürk yapısına sahip olan Oriental Longhair her renkte mükemmel bir görünüme sahiptir. Göz, burun ve pati ped renkleri kürküyle uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Oriental Longhair kedisi şaşırtıcı bir şekilde kolayca eğitilebilir. Oldukça zeki bir kedi olan Oriental Longhair sosyal ve girişken yapısı sayesinde her ortama ayak uydurur, karşılaştığı her yeni şeye merakla yaklaşarak onu anlamaya çalışır. Bu da onu iyi eğitilebilir bir kedi yapar. İnanılmaz derecede akıllı olan Oriental Longhair cinsi, pekiştirme yoluyla verilen eğitimlere beklenmedik bir hızda yanıt vermektedir. Onunla güçlü bir bağ burarak en zor eğitimleri bile hiç zorlanmadan ve çok süre geçmeden kendisine öğretebilirsiniz.

Genel olarak sağlıklı bir cins olarak gösterilen Oriental Longhair kedisi, iyi koşullarda bakıldığında, yüksek kaliteli besinlerle beslenip, bakımı ve sağlık kontrolleri aksatılmadan yapıldığında ortalama 12 ila 15 yıl kadar yaşamaktadır.

Oriental Longhair kedisinin yaşadığı süre boyunca genetik miras yoluyla karşılaşabileceği herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak Siyam kedileriyle olan ilişkisi nedeniyle tüm kedilerde yaygın olan karaciğer sorunu ve sonunda körlüğe yol açabilecek göz problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bununla beraber, diş eti hastalıklarına yatkın olabilir. Söz konusu hastalıkların ortaya çıkmaması için göz temizliği, ağız bakımı ve bu bakımları kapsayıcı kontroller için veteriner ziyaretleri aksatılmamalıdır.

10-12 ayını dolduran kediler davranışlarında gözlemlenen değişimlerle birlikte kızgınlık dönemine girdiğini etrafına gösterir. Tıpkı diğer ırklarda olduğu gibi Oriental Longhair ırkı kedilerde de kızgınlık dönemi bu sürelerde gözlemlenir. Yaklaşık 2 hafta kadar süren kızgınlık döneminin herhangi bir gününde ise çiftleşme gerçekleşebilmektedir.

Kızgınlık dönemiyle birlikte çiftleşen bir Oriental Longhair cinsi dişi kedi ilk doğumunda 3 yavru kedi doğurabilirken, ikinci doğumunda bu sayı 6 yavruya kadar çıkabilmektedir.

Orta büyüklükte bir kedi cinsi olan Oriental Longhair, tamamen büyüdüğünde 3-5,5 kilo veya biraz daha fazla ağırlığa sahip olup, yaklaşık 20-25 santim arası bir vücut uzunluğuna erişmektedir.

Oriental Longhair kedisi için özel bir diyet kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak hareketli bir kedi olduğu için yüksek kalitede proteinli bir besine ihtiyaç duyar. Özellikle henüz yavru bir Oriental Longhair kedisini protein, amino asitler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin mamalarla beslemek gerekir. Piyasada Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas, LaVital gibi ticari markaların yavru ve yetişkin kediler için kuru ve yaş mamaları bulunmaktadır. Mama hazırlarken kuru ve yaş mamayı ayrı ayrı veya her ikisinin karışımından oluşan bir diyet de sunabilirsiniz.

Kediler etçil hayvanlardır ve hayvansal besinler tüketerek yaşamlarını sürdürürler. Diğer tüm kediler gibi Oriental Longhair kedisi de sığır etine, kuzu etine, ciğere, tavuk ve balık etine bayılır. Tam bir protein kaynağı olan bu besinler Oritental Longhair kedisinin afiyetle yiyebileceği besinler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, az olmak kaydıyla tahıllı ürünler, vitaminler içeren bezelye, kuşkonmaz ve göz-diş sağlığı için havuç, yeşil fasulye verilebilir.

Oriental Longhair kedisi orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Bir İran kedisi kadar uzun tüyleri yoktur. Bu nedenle daha az tımara ihtiyaç duyar. Yine de, ölü tüyleri temizlemek ve tüy parlaklığını korumak için düzenli fırçalamak her zaman iyidir.

Bununla birlikte, tüm kedilerde olduğu gibi, Oriental Longhair kedisinin de düzenli aşıları, parazit kontrolleri ve veteriner ziyaretleri aksatılmamalıdır. Ayrıca evde yapılabilen rutin bakımlardan tırnak kesimi, göz iltihaplanmalarına karşı göz temizliği, kulak kiri temizliği, ağız bakımı yine aksatılmadan yapılması gerekir. Söz konusu bakımları Oriental Longhair kedisine uygulamak zor değildir. İyi huylu bir kedi olduğu için sahibine zorluk çıkarmaz.

Oriental Longhair kedisi göğüs ve kuyrukta uzun, sırt kısmında ise orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Aşırı uzun tüyleri olmadığı için de çok fazla tımara ihtiyaç duymaz. Ancak her kedi gibi o da tüy döker. Tabii, çok fazla bir tüy dökülmesi değil. Haftada yalnızca bir kez tüylerini fırçalayarak ölü tüyleri vücudundan temizleyebilir ve tüylerinin parlaklığını ve cilt sağlığını korumasına yardımcı olabilirsiniz.

Son derece sevecen ve arkadaş canlısı bir cins olan Oriental Longhair, her ev için ideal bir kedidir. Çocuklar için mükemmel bir evcil hayvandır ve evdeki diğer evcil hayvanlarla da gayet iyi anlaşabilmektedir. Türkiye’de safkan bir Oriental Longhair kedisine sahip olmak için döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemek gerekebilir. Avrupa’da Oriental Longhair cinsi bir kedinin ortalama fiyatı ise 500 ila 2.000 dolar arasında değişmektedir. Söz konusu rakamlar, kedinin yaşı, kilosu, boyu, rengi ve sağlığı ile farklılık gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.