Ragdoll kedileri hem kişilik hem de görünüş olarak diğer tüm kedilerden ayrışan türden canlılardır. Fakat çoğu kedi gibi fazla bir karakter özelliği ne yazık ki bulunmuyor. Duygu durum olarak oldukça dengeli bir evcil hayvan olan Ragdoll kedileri, yüksek bir zekâ seviyesine sahiptirler. Çok zarif bir şekilde hareket edebilen bu kediler, genellikle 3 yaşına ulaştığı zaman tam olgunluğuna da erişmiş olurlar. Ragdoll türü kediler çok cana yakındırlar. Bu cana yakınlıkları sayesinde de sahipleri ile oldukça iyi anlaşırlar. Açıkçası en ideal evcil kedi kategorisine sokabileceğimiz Ragdoll kedileri, yer yer çok munzur ama tatlılıklarından ödün vermeyen kediler olmaktadırlar.
Sahiplerine fazlaca sadık olan Ragdoll kedileri, onlara çok çabuk alışır ve kopması gerektiği zaman da bir hayli zorlanırlar. Yanınıza size arkadaş olması için bir evcil hayvan arıyorsanız tercihinizi Ragdoll cinsi kedilerden yana yapabilirsiniz. Çünkü size olan bağlılığını her daim hissedecek ve yalnız kaldığınız anlarda bile bunu hissederek dizinizin dibinden asla ayrılmayacaktır.
Ragdoll’lar ayrıca sahiplerine çok kolay uyum sağlayan birer kedidirler. Günlük rutininize dışarıdan hemen dâhil olacak olan Ragdoll’lar siz ne yaparsanız yapın gün içerisinde onu takip edeceklerdir. Ayrıca sahiplerinin duygu durumunu çok kısa sürede algılayabilen Ragdoll cinsi kediler eğer sahiplerini üzgün görürse ne yapıp ne edip onları güldürmeyi başaracak muziplikler yapacaktırlar. İşten yorgun argın geldiğiniz günlerde yanınıza kıvrılarak size masaj bile yapacak olan Ragdoll’lar, eğer sarılarak uyumayı seviyorsanız ideal bir uyku arkadaşı da olacaktır. Eve geldiğinizde sizi büyük ve sevgi dolu bir miyavlama ile karşılamasını istiyorsanız mutlaka bir Ragdoll cinsi kedi sahiplenmeniz gerekiyor. Mutsuz ya da enerjisiz geldiğiniz her gün, bütün huzursuzluklarınızı kapının girişinde bırakacaksınızdır. Çünkü Ragdoll’unuz bu bu negatif enerjiyi içeriye almanıza izin vermeyecektir.
Aslında bu kediler için tam bir “dostluk abidesi” tanımlamasını yapsak abartmış olmayız. O kadar cana yakın ve sevgi dolu kedilerdir ki, evdeki tüm fertler ile inanılmaz derecede iyi anlaşır. Herkesle ve her canlı ile kolayca arkadaşlık kurabilen Ragdoll’lar çocuklarla da çok iyi anlaşır. Bazı köpekli aileler eve kedi almaktan çekinebilirler. Fakat Ragdoll’lar ile bu mümkün. Köpekler ile oldukça iyi anlaşabilen bu kediler yabancılara karşı da çok dengesiz değillerdir.
Sosyal ve sevecen bir yapıya sahip olmasına rağmen enerjileri fazla olmayan Ragdoll kedileri, sizinle oyun oynamak için fazla can atmazlar. Genellikle uzanmayı, sarılmayı ve yanınızda oturmayı seven bu kedileri daha aktif hale getirmek tamamen sahiplerinin elindedir. Oyuncu olmaları bir yana, daha aktif bir hayat için size ihtiyaç duyan Ragdoll kedileri oldukça narindir. Diğer kediler gibi acı eşiği fazlasıyla yüksektir. Bu yüzden eğer yanlışlıkla kuyruğuna basarsanız, sinirlenmenin yanı sıra canı da çok yanacaktır.
Ragdoll cinsi kediler aslında oldukça gizemli bir tarihe sahiplerdir. Yıllardır süre gelen farklı hikâyelerin uzun uzadıya aktarılması sonucunda ortaya kesin bir tarihçesi ne yazık ki çıkmamıştır. Ancak, Ragdoll cinsinin ilk olarak 1960’lı yıllarda California’da vefat etmiş olan Ann Baker isimli biri tarafından geliştirildiği bilinmektedir.
Ragdoll’ların genlerini taşıdığı bilinen kedi Josephine ise soyunun nereye dayandığı bilinmeyen açık gri renkte vahşi bir dişi kediydi. Josephine isimli safkan olmayan bu kedi türü açık gri renkli ve uzun tüylüydü. Ragdoll cinsinin de bu kediden ürediğine inanılmaktadır. 1971 senesinde Ann Baker Ragdoll ismini adeta bir ticari marka haline getirmişti. Uzun yıllar geçmesi ve bu süre zarfında kedilerin çiftleşmesi ile Ragdoll türü tam olarak oturmuştu.
Ragdoll cinsinin geçmişten bu güne taşınan ilginç ve farklı hikâyeleri olsa da 2000 senesinde CFA (Kedi Meraklıları Derneği) tarafından resmi olarak tanınmıştır. İlk olarak popülerliğini Kuzey Amerika’da ilan eden Ragdoll’lar bu tarihten sonra neredeyse tüm dünyanın vazgeçemeyeceği kadar sevimli ve popüler bir tür haline geldi.
Ragdoll cinsi kedilerin vücutları oldukça uzun, geniş ve sağlamdır. Dokunduğunuz zaman hissedebileceğiniz kalın kemikleri ile sağlam bir iskelet yapısına sahiptir. Göğüs kısmı ve vücudu dikdörtgen şeklini andırabilmektedir. Fakat omuzları ve arka vücudu birbiri ile eşit büyüklüktedir. Vücudu kendisini salmış değil tam aksine sıkıdır. Ellediğinizde kasları bile hissedebileceğiniz bu güçlü vücuda sahip Ragdoll cinsinin midesinde küçük bir ovallik bulunmaktadır fakat bu da oldukça normal kabul edilebilir bir şeydir. Dişi Ragdoll kedileri erkeklere oranla çok daha küçük vücutlu olabilirler. Fakat yaşı ilerledikçe Ragdoll’lar gelişmek için en uygun fırsatı bulurlar.
Ragdoll cinsi kedilerin kafaları oldukça eşit ve simetriktir. Hatta eşkenar bir üçgeni andıran Ragdoll kafası, sanki en alttan dışa doğru hafif bir kavisle yuvarlanmış gibi bir izlenim verir. Kafasının her bir kenarı, diğer kenarına eşit uzunluktadır. Vücuduna göre de büyük bir kafaya sahiptir diyebileceğimiz Ragdoll cinsi kedilerin yüzü vücudundan daha kara bir renkte olabilmektedir. Çenesi de kaslı ve kemikli olan Ragdoll cinsinin kulakları da birbirine eşit uzunluktadır. Eğer bıyığını ve tüylerini güzelce tararsanız, alt taraftaki kemiklerin çıktığını gözlemleyebileceksiniz. Kafası hafifçe kıvrımlıdır. Burnu da aynı şekilde orta büyüklükte ve düzdür.
Ragdoll cinsi kedilerin kulakları kafasına göre büyük gibi dursa da aslında diğer kedilerin kulaklarına oranla orta büyüklüğe sahiptir. Yukarı doğru genişleyen kulaklar, kafanın en üstüne yerleşmiştir. Birbirine eşit uzaklıkta yer alan bu kulakların tüy rengi de vücut renginden farklı olmaktadır. Kulakları ilk bakışta anlaşılamayacak kadar hafif yamuk ve yuvarlak bir şekildedir. Kafasına göre öne doğru eğik bakan kulaklar, oldukça güzel duyabilmektedir.
Ragdoll cinsi bir kedi aldığınız zaman etkileneceğiniz ilk husus tamamıyla gözleri olacaktır. Gözlerine direkt olarak odaklanacağınız bu kedinin göz rengi de belki dışarıda hiçbir zaman rastlamadığınız bir renktedir. Cam gibi gözler ve mercan mavisi bir renge sahip dikkat çekici bakışlar, bir Ragdoll’u havalı gösteren ufak detaylardan sadece bir tanesidir. Eve ilk geldiğinde merakla her yeri tarayacak olan o minik mavi meraklı gözler, birbirine eşit uzaklıkta olup çok keskin görebilmektedirler.
Ragdoll cinsinin ayakları ve bacakları orta büyüklük ve uzunluktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ragdoll’lar çok güçlü hayvanlardır. Bu yüzden de vücudu kadar bacakları da kaslıdır. Arka bacaklar ön bacaklara oranla biraz daha ağır olmaktadır. Patileri ve pençeleri yuvarlaktır. Ayakları ve patileri püsküllüdür ve orta büyüklüktedir.
Ragdoll cinsi kedilerin kuyrukları da vücuduna oranla orta büyüklüktedir. Rengi vücudundan farklı olan kuyruk rengi, açık bir gri tonudur diyebiliriz. Uzunluğu ve tüy yoğunluğu en yüksek olan uzuvlardan birisi olan kuyruk, dokunulduğunda peluş bir his bırakacaktır. Vücuda orantılı olarak yer alan kuyruk, fazla tüy yoğunluğu sebebiyle kedinizi rahatsız etmemelidir. Bu yüzden düzenli olarak kuyruğunu fırçalamanız gerekebilir.
Karşıdan bakınca tam bir tüy yumağı gibi duran Ragdoll kedileri, dokunulduğunda eliniz adeta içine girecek kadar yumuşaktır. Vücudun tüy rengi genel olarak krem/beyaz arası değişirken; kafa, kuyruk, ayak ve pati gibi diğer uzuvlar çok daha koyu renkli bir gridir. Geçmişten gelen Ragdoll hikâyelerinde sebebi açıklanmayan bu renk farklılığı, onları diğer tüm kedilerden farklı bir yere koymaktadır.
Ragdoll cinsi kedilerin renkleri belki de aklınızın alamayacağı kadar fazladır. Bunun sebebi ise farklı türlerle çiftleştirilip sonucunda yeni türleri ortaya çıkarma çalışmasıdır. Özellikle de belli bölgeleri yalnızca farklı renkte olan Ragdoll’ların en çok rastlanılan renk kombinasyonu; vücudu krem, ayakları ve kafası gri olan türdür. Bunun dışında daha önce çikolata kahvesi, kırmızı, leylak, mavi gibi renklerin de olduğu görülen Ragdoll kedilerine en yakışan renkse, bizce krem ve gridir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Ragdoll kedilerini eğitmek her ne kadar zor gibi görünse de aslında oldukça uyumlu kedilerdir. Bu yüzden siz ne yaparsanız yapın sizin sözünüzden asla çıkmayacaktır. Eğitimine ilk olarak sürekli onun yanında durarak başlayabilirsiniz. Ragdoll kedileri de yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. Üstelik bazı kedilere nazaran Ragdoll’lar küçük çocuklarla çok iyi anlaşır. Onlara vakit ayırıp oyunlar oynayarak hem düzenli egzersiz yapmalarına yardımcı olacak hem de eğitimine katkıda bulunmuş olacaksınız.
Kedi oyuncakları bir kedi eğitilirken en çok kullanılan nesneler arasında yer alır. Refleks gelişimine oldukça fazla etkisi olan bu topları Ragdoll cinsi kedinizin tutmasını ve daha sonra size geri getirmesini de sağlayabilirsiniz. Ragdoll kedinizi eğitirken, ona ödüller vermeyi de ihmal etmemeniz gerekir. Çünkü Ragdoll’lar yaptıkları eylemler sonucunda ödüllendirilmeye bayılan kedilerdir.
Ragdoll cinsi kedilerin ortalama yaşam süresi 12 ila 17 yıl arasında değişebiliyor. Fakat ortalama yaşam süresi, mutlak bir yaşam süresi olmamaktadır. Kedinize nasıl baktığınız, sağlığına nasıl dikkat ettiğiniz bu süreleri artı ya da eksi olarak etkileyen olgular arasında yer alır. Eğer düzenli ve dengeli bir beslenme eşliğinde aktif hareket de varsa, 17 seneyi aşkın yıllar da yaşayabilecek olan kedinizin yaşam süresi tamamen sizin eylemleriniz ile paralel olarak artar ya da azalır. Ne kadar kötü bir bakım o kadar kısa bir yaşam süresine eş değer olmaktadır. Bu yüzden bir kedinin bakımı her şeyden daha önemlidir.
Tüm safkan kediler gibi Ragdoll kedisinin de yatkın olduğu bazı genetik hastalıklar vardır. Genetik hastalıkların yanı sıra tüm kedileri etkileyen hastalıklara da yakalanabilen Ragdoll kedisi birçok hastalıktan mustarip olabilir. En sık rastlanılan hastalık ise kalp hastalıklarıdır. Hem gençlik hem de yaşlılık döneminde kedileri etkileyen bu hastalık ani ölümlere yol açabilir. Nadir olarak kalça displazisi görülür ama bu durum kedilerde büyük bir probleme yol açmaz. Aynı zamanda bu kedilerde böbrek ve mesane taşlarına da çok rastlanır.
Ragdoll kedileri de diğer her kedi gibi kızgınlık döneminde çiftleşebilmektedir. Kediden kediye göre değişen kızgınlık süresi haftalar hatta aylar boyunca da devam edebilmektedir. Kızgınlıkta hamile kalınabilmektedir. Hamilelik süreci boyunca Ragdoll kedisi fazla yorulmamalı, hareket etmemeli ve sakin bir hayat sürmelidir. Bunu sağlamak da siz sahiplere düşmektedir. Zaten Ragdoll kedisi normal şartlar altında da çok sakin bir hayat sürmektedir. Bu yüzden içiniz diğer kedilerle kıyaslandığında çok daha rahat olmalıdır.
Ragdoll kedisi ortalama 6 – 8 aylıkken kızgınlık dönemine girer. Ancak çiftleştirilmesi için tam olgunluğa eriştiği 1 yaş sonrası beklenmelidir. 1 yaşını doldurmuş sağlıklı bir dişi, kızgınlık dönemine girdiğinde çiftleştirilebilir. Ortalama 65 gün süren gebelik süresinden sonra doğum gerçekleşir. Bu süre birkaç gün önce veya sonra olabilir. Eğer 70 günün sonunda doğum gerçekleşmezse mutlaka bir veterinerden yardım alınmalıdır. Dişi Ragdoll kedisi bir doğumda ortalama 5 yavru dünyaya getirir. Bu sayı kedinin yaşı, sağlık durumu, doğum sayısı gibi durumlara göre daha az veya daha çok olabilir.
Görünüş itibariyle hantal bir kedi gibi görünse de Ragdoll kedisi yağlı ve şişman değil; tam tersine güçlü, sıkı ve iri kemikli bir yapıya sahiptir. İri cüssesi ve uzun tüyleri onu olduğundan daha ağır gösterir. Büyük kediler sınıfında yerini alan Ragdoll kedisi en az 3,5 en fazla 9 kg olabilir. Daha yüksek kilolarda Ragdoll kedilere de rastlanmıştır. Dişi kediler erkek kedilerden daha küçük ve hafiftir. Uzunlukları ise 30 ila 55 cm arasında değişir.
Ragdoll kedileri genel olarak her mamayı yemektedirler. Fakat kedi oldukları için diyetlerinde protein ağırlıklı beslenmeleri tavsiye edilir. En kaliteli markalardan birisi olan Pro Plan markasına ait zengin protein içerikli mamalar gönül rahatlığı ile kedinize verilebilir. Ödül mamasını da oldukça seven Ragdoll kedileri genelde 4,5-7 kilogram aralığında değişen bir kiloya sahiptir. Zengin içerikli bir mama yerine hazır gıdalardan tüketirse, 7 kilo üzerine çıkarak obezite tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmesi kaçınılmazdır.
Ragdoll kedisinin beslenme programı gelişim düzeyine uygun olmalıdır. Büyüdükçe besin ihtiyacı değişeceği için beslenme programı da veteriner kontrolünde ayarlanmalıdır. İri cüsseli bu kediler obeziteye yatkındır. Bu nedenle mama miktarı değiştirilmeden düzenli ve sık aralıklarla beslenmelidir. Besin içerikleri yüksek lif ve protein olmalı, karbonhidrattan uzak durulmalıdır. Onlar için en sağlıklı besin kuru mama ve sudur. Bu ikisi dışında herhangi bir gıda verilmemeli, ev yemekleri vermekten kesinlikle kaçınılmalıdır.
Ragdoll kedisinin bakımı zor değildir. Fakat bu kediler sahiplerinden özel bir ilgi beklerler. Narin bir yapıya sahip oldukları için de mutlaka yakından ilgilenilmelidirler. Sahiplerinin davranışları ile mutluluğu paralel olarak artan ya da azalan bu kediler bir kez alıştıktan sonra evinize neşe getirecek ve sizi mutlu edecek minik bir arkadaş olacaktır. Aşı kontrollerine düzenli olarak götürdüğünüzde, sağlık sorunları ile yakından ilgilendiğinizde ve bütün bakımlarını zamanında yaptığınızda Ragdoll kedinize bakmanın hiçbir zorluğu kalmayacaktır. Çünkü sizden aldığı ilgi ve şefkat sayesinde kediniz de size olumlu olarak geri dönüş sağlayacaktır.
Ragdoll kedisi her ne kadar uzun tüylere sahip olsa da tüy dökme eğilimleri azdır. Ancak tüy dökme mevsiminde tüm kediler gibi o da daha fazla tüy döker. Normal zamanda tüylerini haftada iki kez taramak yeterliyken, tüy dökme mevsiminde bu sayı daha fazla olmalıdır. Böylece hem özel tüyleri canlılığını ve parlaklığını korur hem de ölü derilerden arınan derisi rahatlamış olur.
Ragdoll kedi cinsi oldukça özel bir türdür. Bu yüzden de fiyatları yüksek olabilmektedir. Her pet shop ya da kedi satıcısı fiyatını kendi belirlese de rakamlar ortalama 2500 ila 3000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kedileri pet shoplarda görebileceğiniz gibi internet ortamında da görebilirsiniz. Fakat satın almak değil sahiplenmenin kutsallığına inanarak barınaklara ya da gönüllü sahiplendirme sitelerine yönelerek siz de sıcacık yuvanızı zor durumdaki kedilere açabilirsiniz.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Kediler sütü rahat sindiremezler. Özellikle yavru kedilere kesinlikle inek sütü verilmemelidir.
Ragdoll kedisinin ne tür süt verilir