Savannah Özellikleri ve Bakımı

Savannah Resimleri
Muhteşem orantılı vücut yapısı ve harikulade kişilik özelliğiyle Savannah kedisi kendine has güzelliği ile kedi familyasının en popüler ve ilgi çekici kedisidir. Onu inanılmaz güzellikte kılan en önemli fiziksel özelliği, egzotik görünümlü çarpıcı derecede güzel benekleridir. Bu benekli muhteşem kürk yapısını uzun bacakları ve büyük kulakları tamamlar. Karşınızda kaslı, güçlü ve atletik Savannah kedisi!
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Savannah kedisi, muhteşem kürk yapısı ve bir evcil kedide aranılan hemen her kişilik özelliği üzerinde taşıyan güzel ve popüler bir kedi cinsidir. Kusursuz güzellikteki benekli kürkü onu vahşi görünümlü bir canlı yapsa da, evde beslenebilecek kediler arasında yer alan dünyanın en değerli canlılarından biridir. Üstelik nadir de! Ortaya çıkışı, vahşi bir kedi türü olan Afrika Servali ile yerel bir Afrika kedisinin çiftleşmesi sonucu olmuştur. Çok değil, 1980’li yıllarda keşfedilmiş bir kedidir.

Bu inanılmaz güzellikteki Savannah kedisi benekli bir kürke, uzun bacaklara ve büyük kulaklara sahiptir. Afrika yaban kedisi Serval’in tüm dış görünümünü üzerinde taşıyan Savannah uysal mizacını ise vahşi olmayan yerel bir Afrika kedisinden alıyor. Nadir bir cins diyebiliriz onun için. Üstelik onu bu kadar arzu edilir kılan da bahsettiğimiz dış güzelliği ve kişilik özelliğidir.

Savannah kedisi hakkında bilinmesi gereken ilk şey; genellikle çok yüksek bir enerjiye sahip olmasıdır. Bu enerjisini, bulunduğu ortamda kendine oyunlar oynayarak üzerinden atmaya çalışır. Üstelik harika da bir zekâya sahiptir. Onunla oynanan oyunlarda kendine has taktikleri ile hiç beklemediğiniz anda beklemediğiniz hareketler yapabilme kabiliyetine sahiptir. Zekâsını kullanabilme becerisi çok yüksektir. Ev içerisinde çekmeceler, dolaplar ondan sorulur. Evin bu kısımlarını keşfetmek tam onluk bir iştir. Bundan büyük bir memnuniyet duyar.

Savannah kedisi sosyal ve girişken bir canlıdır. Sahip olduğu yüksek enerjisini hem sahibiyle hem evdeki diğer kedilerle hatta eve gelen yabancı misafir veya evde yaşayan bir köpekle bile oyunlar oynayarak üzerinden atmak ister. Bu da onun aslında yalnız kalamayacağı anlamına gelir. Evet, Savannah kedisi, yalnız bırakıldığında strese girebilir, huysuzlanır ve yıkıcı davranışlar geliştirebilir. Çünkü o sosyal ve oyuncu bir kedidir. Bu nedenle onunla ilgilenmek, onunla bağ kurmak, çeşitli oyuncaklarla bol miktarda oyunlar oynamak gerekir. Eğer bekâr biriyseniz veya onunla ilgilenemeyecek kadar yaşlı bir çiftseniz Savannah kedisi size pek de uygun olmayacaktır. Mümkün olduğu kadar onunla vakit geçirmeniz gerekir. Hatta mümkünse onu tasmaya alıştırın ve fırsat buldukça yürüyüşe çıkarın. Düzenli yürüyüşler Savannah kedisinin kendisini iyi hissetmesini sağlayacak ve fiziksel uyaranı sayesinde günlük aktivitesini de yapmış olacaktır.

Savannah kedisini diğer pek çok kedi türünden ayıran bir diğer ve öne çıkan özelliği sudan nefret etmiyor oluşudur. Savannah kedisi sudan kaçmak yerine, suda vakit geçirmeyi sever. Ev içerisinde suyun sesine kulak kabartır ve ilgisini o yöne verir. Tezgâh üstüne çıkıp patisiyle çeşmeyi bile açabilir. Yeter ki öğrensin. Kapısı açık bırakılan tuvalet ve banyo gibi yerler ise onun için birer oyun alanından farksızdır.

Azdan biraz çok vokal bir kedidir. Zaman zaman oldukça sesli olabilir. Ancak endişe etmeye gerek yok. Bu miyavlama seansları çoğunlukla karnı aç olduğunda yiyecek talep ettiği zamanlarda veya biraz ilgiye ihtiyacı olduğu dönemlerdir. İlgi istediği sırada kucağa alındığında ise sahibiyle konuşmaya çok isteklidir ve sevimli cıvıltılar çıkararak kendini sevdirmesini bilir. Eğer bir Savannah kedisi sahiplenecek kadar şanslıysanız, onun bu yüksek enerjisine ayak uydurmaya, ona eğitimler verirken bolca sevgi ve sabır göstermeye hazır olun.

Dış güzelliği ve mizaç yapısı ile tüm aileler için harika bir kedi türü olan Savannah kedisi için iyi bir ev arkadaşı diyebiliriz. Henüz sayıları oldukça azdır. Dolayısıyla ona sahip olan şüphesiz çok şanslı!

Tarih

Savannah kedisinin tarihi 1980’li yıllara uzanır. İlk Savannah kedisinin Judee Franks adlı bir kedi yetiştiricisinin Siyam dişisi ile erkek Serval kedisi arasındaki tesadüfi bir çiftleşmenin sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir. 1986 yılında gerçekleşen bu çiftleşmeden doğan yavru kediye “Miracle” adı verilmiş, ancak kısa bir süre sonra “Savannah” olarak değiştirilmişti.

1989 yılına gelindiğinde Savannah, Türk Ankara kedisi ile çiftleştirilmişti. Bu çiftleşmede üç kedi yavrusundan biri ölü doğmuş, ikisi canlı olarak dünyaya gelmişti. Savannah dişisi daha sonra el değiştirmiş ve Lori Buchko adında bir yetiştirici tarafından sahiplenilmişti. Daha sonraki üremelerden iki Savannah yavru kedisi, 1986 yılında “Long Island Ocelot Club” haber bülteninde Savannah’ın resimlerini gören Partick Kelley’i etkilemiş ve ona satılmıştı.

Patrick, Joyce Scroufe adlı egzotik bir kedi yetiştiricisiyle güçlerini birleştirmiş ve çok süre geçmeden doğan yeni melezin haberi yayılarak pek çok kedi yetiştiricisinin kulağına gitmişti. 1996 yılında Savannah, Uluslararası Kedi Derneği’ne sunuldu (TICA). Aradan geçen 5 yılın sonunda 2001 yılında TICA, Savannah’ı sadece kayıt için kabul etmişti. 2001 yılının Ekim ayına kadar sadece sergi statüsünde kabul gören Savannah, kısa süre sonra ABD’de düzenlenen TICA kedi gösterilerinde hakem heyetlerini etkilemeyi başarmıştı.

Kanada Kedi Derneği 2006 yılında Savannah’ı kabul etti ve kısa süre sonra da dünya çapında tanınarak popülerlik kazanmaya başladı. Ve nihayet 2012 yılına gelindiğinde TICA, Mayıs ayında Savannah’a şampiyona statüsü vererek popülaritesinin daha da genişletilmesine izin verdi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Savannah kedisi muhteşem bir vücut yapısına sahiptir. Simetrik vücudu son derece orantılıdır. Erkek Savannah kedisi tipik olarak dişilerden daha büyük olacak şekilde biraz daha uzun bir gövde yapısına sahiptir. Genel olarak Savannah dişileri, ikinci doğumundan sonra daha fazla evcil özellik gösteren Servallere biraz daha fazla benzerlik gösterir.

Kafa

Savannah kedisinin kafa yapısı vücuduna göre küçük kalır. Yüzü eşkenar bir üçgeni andırır. Burnu hafifçe dışarı çıkıktır ve ağız ve çene ile birlikte sivri bir görünümdedir. Boyun kısmı ince ve görece uzundur.

Kulaklar

Savannah kedisinin kulakları tabanda geniş ve üst kısımları ovaldir. Açık ve dik olan kulaklar Savannah’a uyanık bir görünüm verir. Kulak içleri tüylüdür. Benekler kulakta da görülebilir.

Gözler

Savannah kedisinin gözleri orta büyüklükte olup badem şeklinde bir görünüme sahiptir. Gözün üst köşesinde buruna doğru hafif bir eğilim görülür. İki göz arası en az bir göz genişliği kadardır. Savannah kedisinin gözleri tüm renklerde olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Uzun ve ince bir bacak yapısına sahip olan Savannah atletik bir kedi cinsidir. Arka bacakları ön bacaklarından biraz daha uzundur, patileri orta boyda ve ovaldir.

Kuyruk

Savannah kedisinin kuyruğu orta ila hafif kalın bir yapıya sahiptir. Orta uzunlukta olan kuyruk yapısı tabanda kalın olup uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur.

Tüy

Savannah kedisi kısa ila orta uzunlukta bir tüy yapısında sahiptir. Tüyleri ipeksi bir yumuşaklıktadır. Onu diğer pek çok kedi türünden ayıran ise benzersiz kürk yapısıdır. Savannah kedisinin kürkü benekli siyah noktacıklarla son derece zarif bir görünüme sahiptir.

Renk

Savannah kedisi, siyah, benekli kahverengi, benekli gümüş ve siyah-duman dâhil olmak üzere çeşitli renklerde görülebilir. Benekleri belirgindir ve safkan Savannah kedisinin göz kenarları bir gözyaşını andırırcasına siyah çizgilere sahiptir. Siyah Savannah kedisinin burun derisi siyah, benekli Savannah kedisinin ise kiremit rengidir. Patileri, tüm renk kombinasyonlarında koyu kömür rengi veya kahverengi-siyah karışımı bir renkte olabilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Savannah kedisi aileler için harika bir canlıdır. Yüksek enerjilidir ve gördükleri ilgi karşısında hem kendileri mutlu olur hem de aile üyelerini muziplikleriyle mutlu eder. Onlarla kurduğu bağ da uzun yıllar sürer gider. Savannah kedisi yüksek zekâlı bir canlıdır. Sahibine olan düşkünlüğüyle birlikte eğitilmemesi için hiçbir neden yoktur. Her eğitim sonrası ikramlar ve oyuncaklar sunarak onun kolay bir şekilde eğitilmesi sağlanabilir. Onun için bir tırmalama tahtası ve kedi ağacı satın almayı düşünebilirsiniz.

İyi koşullarda bakılmış sağlıklı bir Savannah kedisinin yaşam süresi 18 ila 20 yıl arasıdır. Bu süreler onun beslenme düzeni, sağlık kontrolleri, egzersiz ve gördüğü ilgi ile değişiklik gösterebilir.

Savannah kedisi melez bir cinstir. Uzun süre yaşayabilir ve yaygın birçok kedi hastalıklarına duyarlı olmasına rağmen, eğilimli olduğu bir hastalık hakkında pek de fazla bir bilgi yoktur. Ancak sahiplerinin, veteriner ziyaretlerini alışkanlık haline getirmesi ve Savannah kedisinin kontrollerini aksatmadan yapması gerekir.

Diğer pek çok ırktan dişi kedi gibi Savannah dişisi de 8. aydan sonra davranışlarında yaşanan değişimlerle birlikte kızgınlık dönemine girdiğini gösterir. Bu süreden sonra Savannah dişisi çiftleşmek için uygundur ancak sağlıklı bir gebelik için bu sürenin 12. aydan sonra olması önerilmektedir. Yeterince büyümüş sağlıklı Savannah dişisi hem bir sorun yaşamadan gebeliği atlatacak hem de yavrularının sağlıklı doğumu gerçekleşecektir.

Sağlıklı bir Savannah dişisi 2 ila 6 arası yavru kedi doğurabilmektedir. Bu sayı, anne kedinin genel sağlığı ile ilgilidir.

Savannah genel olarak orta ile büyük boyda iri bir kedidir. Tamamen büyümüş yetişkin bir Savannah kedisi 6-10 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 30-60 santim boya kadar erişebilmektedir.

Savannah kedisi yüksek aktiviteye sahip bir canlıdır. Bu nedenle çok fazla enerji kaybı yaşar. Kaybettiği bu enerjiyi geri yerine koyabilmesi için yüksek proteinli besinlere ihtiyaç duyar. Savannah kedisi için kaliteli ve yüksek protein içeren ıslak ve kuru mama satışı olan Proplan, Royal Canin, Purina, Hills, Acana, Advance gibi ticari markaların kedi mamaları önerilir.

Aktivite seviyesi yüksek olan Savannah kedisi, gün içerisinde yaktığı enerjiyi geri kazanabilmesi için protein içeren kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Konserve ve paket mamaların yanı sıra evde hazırlanacak bir karışım da onun ihtiyacı olan vitaminleri kazanmasına yardımcı olacaktır. Kediler yalnızca hazır mamalardan değil diğer bazı besinlerden de vitamin ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Protein kaynağı haşlanmış yumurta, süt ürünleri, tahıllar, sebze ve meyveler Savannah kedisinin yiyebileceği yiyecekler arasındadır.

Diğer tüm kediler gibi Savannah kedisinin de mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Onun için en önemli şey bol miktarda zihinsel uyarımdır. Bununla beraber, tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi ve iyi bir diş bakımına da ihtiyaç duyar. Ayrıca kısa ve seyrek olan tüyleri düzenli olarak tımarlanması gerekir.

Her kedi gibi Savannah kedisi de mevsimsel geçişlerde, stres ve hastalıkta ve düzenli tımarlanmadığında tüy dökmektedir. Ancak neyse ki, daha az tüy döken bir cinstir ve bu nedenle de uzun tüylü kedilere göre daha az tımara ihtiyaç duyar.

Savannah kedisi kısa uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Fırçalanması uzun tüylü kedilere göre nispeten daha kolaydır. Haftada bir defa düzenli olarak tımarlanan Savannah kedisinde tüy dökülmelerinin de erken önüne geçilebilir.

Savannah, henüz yeni sayılabilecek melez bir kedi cinsidir. Nadir olan Savannah kedilerine ülkemizde rastlamak ne yazık ki pek mümkün değildir. Savannah görünümlü kediler mevcuttur ancak safkan bir Savannah kedi bulmak oldukça güçtür. Bu nedenle, Savannah kedisine sahip olmak için döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemek gerekebilir. Genel olarak Savannah kedisinin ortalama maliyeti 1000 ila 2000 Dolar arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.