Ukraynalı Levkoy Özellikleri ve Bakımı

Ukraynalı Levkoy Resimleri
Karşınızda Ukraynalı Levkoy! Kendisi Donskoy ve Scottish Fold ırkları arasında melez olan karışık bir cins kedidir. Meraklı, oyuncu ve sevecen kişiliğiyle bilinir. Zekâ seviyesi yüksektir. Sahibine karşı yüksek sadakati vardır ve eğitimi de görece kolaydır. Tek tük tüyleri vardır fakat çoğunlukla neredeyse tüysüzdür. Yumuşak ve elastik derisi vardır; derisi buruşuk görünümde olabilir. Anlayacağınız tipik bir Donskoy benzeri kedi. Gelin, Ukraynalı Levkoy’u biraz daha detaylı tanıyalım.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Ukraynalı Levkoy için dost canlısı bir kedi tanımlaması yapabiliriz. Son derece girişken ve sosyal olan Levkoy, bu kişilik özelliğini başta sahibi olmak üzere evin diğer üyeleri ve hatta eve gelen yabancı misafire bile hiç çekinmeden gösterir. Yani öyle yatağın altına veya koltuğun arkasına gizlenen çekingen bir kedi değildir. Meraklıdır. Evin içerisinde ne olup bittiğini anlamak ister. Sahibinin peşinden ayrılmak istemez. Ayağına pek bağ olmaz fakat sahibini izlemek hoşuna gider. Hatta biraz daha ileri gidip, çekmeceleri dahi açtığı görülür. Huysuz değildir. Açtığı yerleri dağıtan bir kişiliği yoktur. Dedik ya, meraklı bir kedi diye. Bu ortalığı karıştırıyor olması da onun tamamen merakını gidermesiyle alakalıdır.

Dost canlısı olmasının yanı sıra oyuncu da bir kedidir. Sahibiyle birlikte yaratıcı oyuncaklarla yaratıcı oyunlar oynamaktan oldukça keyif alır. Sahibiyle geçirdiği her sürenin hakkını fazlasıyla verir. Yorulmak nedir bilmeden sahibine eşlik eder ve kaliteli vakit geçirir. Peluş türü oyuncaklar ile tut-getir tarzı oyunlar oymaya bayılır. Bu da onu aslında kolay eğitilebilir bir kedi yapar. Eğitimine değinmeden önce, sahibiyle olmasa bile kendi kendine de oyunlar oynayabilir. Pek sıkılgan değildir. Ancak bu durum, sahibi veya evin diğer üyeleri evde olduğu zamanlardır. Eğer, evde kimse yoksa Levkoy’un canı sıkılacak, hiçbir şey yapmak istemeyecektir. Dolayısıyla, bekâr biriyseniz veya günün çoğu zamanını dışarıda geçiriyorsanız, Levkoy pek de size göre bir kedi türü değildir.

Neyse ki, Levkoy kedisi, farklı cins bir kedi veya köpek gibi diğer evcil hayvanlarla iyi geçinebilme eğilimine sahiptir. Eğer evde başka türde bir evcil hayvana sahipseniz, gözünüz arkada kalmadan dışarıda dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz. Levkoy kediniz diğer evcil hayvanla vakit geçirecek, sosyalleşebilecektir.

Ukraynalı Levkoy kedisi, orta dereceden biraz daha fazla vokal bir kedidir. Eğer ona sahip olacak kadar şanslı biriyseniz, evinizde miyavlama sesleri eksik olmayacaktır. Fakat endişelenmeyin! Bu miyav sesi, aralıksız ve yüksek tonda değildir. Ne zaman ki, sahibi tarafından kucağa alınır, ilgi ve sevgi gösterilir, o zaman Levkoy kedisi, bu ilgi ve sevgiye karşılık kulağa hoş gelen miyavlama davranışında bulunur.

Levkoy kedisinin diğer evcil hayvanlarla geçinebildiğini ve eve gelen yabancı misafirlerden de saklanmadığından bahsetmiştik. Onun aynı zamanda çocuk dostu da bir kedi olduğunu söylemek isteriz. Henüz emekleyen bir bebekle dahi, ona zarar vermeden vakit geçirebilir, kendini sevdirebilir. Anlayacağınız, her aile üyesiyle kolayca ve uzun yıllar sürecek bir bağ kurabilir.

Tarih

Ukraynalı Levkoy kedisinin ilk ortaya çıkışı 2000’li yıllara uzanıyor. Rus kedi yetiştiricisi Elena Vsevolodovna Birjukova, Scottish Fold kedisini bir Donskoy kedisi ile çiftleştirerek farklı bir cins elde etmeye karar verir. Bu düşüncesini gerçekleştiren Birjukova, kedi dünyası için yepyeni ve farklı bir cins olarak kayda geçecek sıra dışı görünümlü bir kedinin dünyaya gelmesini sağlar. Doğan bu yavru kedinin katlanmış kulakları ve neredeyse hiç tüyü yoktu.

Ukraynalı Levkoy, yeni ve nispeten nadir bir cinstir. Bu nedenle onu bulmak pek de kolay değildir. Dünya üzerinde sayılı bir topluluğa sahip olan Levkoylar Uluslararası Kedi Hayranları Derneği’ne kayıtlıdır ve Ukrayna ile Rusya’daki Uluslararası Kedi Meraklıları Derneği etkinliklerinde zaman zaman gösterilir. Ancak bu zamana kadar, dünyanın en büyük kedi cinsleri kayıtlarını tutan kuruluşlar tarafından da tanınmamıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Ukraynalı Levkoy, orta boy bir kedidir. Uzun, ince, orantılı bir vücuda sahiptir. Görünümüne de yansıyan son derece kaslı bir vücut yapısı vardır. Erkek Levkoy kedisi belirgin bir şekilde dişi Levkoy kedisinden daha büyüktür.

Kafa

Levkoy kedisinin kafası, kulaklarının arasında katlanmış deri tabakasının göründüğü, üçgenimsi bir kama görünümündedir. Ön cepheden bakıldığında bir köpeğin yüzünü anımsattığı düşünülebilir. Yüz hatları, belirgin bir çıkıntıya sahiptir. Kafa yapısı genel itibariyle ince, uzun vücuduna kıyasla hafif küçük kalır.

Kulaklar

Levkoy kedisinin kulakları büyük ve içe doğru katlıdır. Bu katlı kulaklar başa değecek kadar eğik değildir. Kulaklarının içinde hafif ince tüylenme görülür.

Gözler

Levkoy kedisinin gözleri pek çok kedinin göz yapısı gibi büyük ve badem şeklindedir. Tüm göz renklerinde görülebilir.

Bacaklar ve Ayaklar

İnce ama kaslı bir bacak yapısına sahiptir. Bacakları uzundur ve bu da onun atletik/oyuncu bir kedi olmasında önemli rol oynar. Patileri oval, parmakları belirgin derecede görünürdür.

Kuyruk

Levkoy kedisinin, vücudunun geri kalanıyla orantılı bir kuyruğu vardır. Tabanda kalın başlayan kuyruk bir kırbaç gibi uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur.

Tüy

Ukraynalı Levkoy, tek tük tüylere, çoğunlukla hiç tüye sahip olmayan bir kedi cinsidir.

Renk

Ukraynalı Levkoy kedisi, herhangi bir renk ve desende görülebilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sahibine karşı sadık ve sevecen bir kedi cinsi olan Ukraynalı Levkoy, hem kendi kendine hem de sahibiyle oyunlar oynamaktan son derece keyif alır. Tut-getir tarzı oyunlara bayılır. Onu eğitmek pek de zor değildir. Verilen komutları, sahip olduğu yüksek zekâ seviyesiyle çok zorlanmadan kavrar ve yerine getirir. Oyun içerikli eğitimlere teşvikini sağlamak için onu ödül mamaları ile ödüllendirmeyi unutmayınız. Komutları, net fakat yumuşak bir ses tonunda vermeli, sevginizi eksik etmemelisiniz. Bu sayede, eğitim beklenenden de kısa sürecek ve verimli geçecektir.

Ukraynalı Levkoy kedisi 15 ila 20 yıl arası bir ömre sahiptir. Bu süreler onun yaşam koşulları, beslenme, sağlık kontrolleri ile değişiklik gösterir.

Levkoy kedisi henüz yeni sayılabilecek bir cinstir. Kalıtsal olarak bilinen bir hastalık taşıdığı söylenemez. Bu bakımdan genellikle sağlıklı bir cins olduğu söylenebilir. Fakat tüysüz bir kedi olması nedeniyle güneş ışınlarına ve rüzgâra karşı aşırı hassastırlar. Önlemi alınmayıp dışarı çıkarılan bir Levkoy kedisi güneşe veya rüzgâra bağlı olarak cilt hastalıklarına maruz kalabilir.

İyi koşullarda bakılmış, beslenmesi düzenli olarak yüksek kaliteli mamalar ile karşılanmış dişi bir Levkoy kedisi 8. aydan sonra yetişkinliğe ilk adım olarak davranışlarında da yaşanan değişimlerle birlikte kızgınlık dönemine girer ve çiftleşmek için uygun koşulların sağlanması durumunda çiftleşebilir. Ancak sağlıklı bir gebelik için bu sürenin 12. aydan sonra olması önerilmektedir. Erkek Levkoy kedileri ise 8. aydan sonra çiftleşmeye her zaman hazırdır.

12. ayından sonra çiftleşen bir Levkoy dişisi ilk doğumunda 2-3, ikinci doğumunda 5-6 yavruya kadar kedi doğurabilmektedir.

Ukraynalı Levkoy orta büyüklükte bir kedi cinsidir. Tamamen büyümüş yetişkin bir Ukraynalı Levkoy kedisi, 5-8 kg ağırlığına ve 20-25 santim uzunluğunda boya kadar erişebilir.

Levkoy kedisi de tıpkı Peterbald ve Donskoy kedisi gibi yüksek bir metabolizmaya sahiptir. Gün içerisinde çok fazla enerji harcayabilmektedir. Harcadığı bu enerjiyi geri yerine koyabilmesi için kaliteli bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Onu, protein bakımından zengin yüksek kaliteli mamalarla beslemek gerekir. Piyasada Proplan, Royal Canin, Purina, Hills, Acana, Advance gibi kedi mamaları satan ticari markalar bulunur. Bu markaların kuru ve yaş mamalarından balık ve et içerikli olanları tercih edilebilir.

Kediler hazır mamaların yanı sıra ev yapımı besinler de tüketebilen hayvanlardır. İhtiyaçları olan vitaminleri yalnızca hayvansal gıdalardan değil diğer bazı besinlerden de karşılayabilmektedirler. Dolayısıyla bir Levkoy kedisi diğer tüm kedilerin de tüketebildiği haşlanmış yumurta, süt ürünleri, tahıllar, sebze ve meyvelerle beslenebilir.

Ukraynalı Levkoy kedisi, tek tük tüylere, neredeyse hiç tüye sahip değildir. Bu bakımdan diğer pek çok tüylü kediler gibi tımarlanmaya ihtiyaç duymaz. Ancak tüysüz oluşu onun bakıma ihtiyacı olmadığı anlamına da gelmez. Deri tabakası biriktirdiği yağları emecek tüylere sahip olmadığı için bu yağları temizlemek kaçınılmazdır. Ara sıra banyo yapması gerekir veya ıslak bir bezle vücudu silinip sonra yağdan arındırılması gerekir. Aksi takdirde, cilt iltihaplanmalarına yönelik sağlık problemleri yaşanabilir.

Tırnak kesimi, diş bakımı, diş fırçalama, göz temizliği ve kulak kiri temizliği gibi rutin bakımları haftalık olarak düzenli yapılmalıdır. Bu rutin bakımları henüz yavruyken Levkoy kedisine alıştırmak, bakım saatlerini stresli olmaktan keyifli anlara dönüştürecektir.

Ukraynalı Levkoy kedisi tüysüz kedi sınıfında yer alır. Tek tük tüylenme görülse de, neredeyse hiç tüyü yoktur. Bu nedenle mevsimsel veya bir rahatsızlığa bağlı tüy dökülmesi yaşamaz.

Ukraynalı Levkoy kedisi, henüz yeni sayılabilecek bir kedidir. Sayıları çok azdır ve dolayısıyla dünyanın en nadir kedi ırkları arasında gösterilir. Ülkemizde ona rastlamak henüz pek mümkün değildir. Bir Levkoy kedisi sahiplenmek için döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemek gerekebilir. Genel olarak bir Ukraynalı Levkoy kedisinin ortalama maliyeti 750-1000 Dolar civarında değişmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.