Ussuri Özellikleri ve Bakımı

Ussuri Resimleri
Ussuri, kedi familyası içerisinde kendisine pek az rastlanan nadir ırklardan biridir. Rusya’nın Amur Nehri bölgesinde herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal yollarla oluşan melez bir kedi ırkıdır. Oldukça nadir ırklardan biri olan Ussuri’yi neredeyse Rusya’da bile bulmak çok zordur. Bu cinsin kökeni hakkında da çok az bilgiye rastlanır. Gelin, Ussuri kedisi hakkında derlediğimiz bilgilere hep birlikte göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Karşınızda dünyanın en nadir kedi ırklarından biri olan Ussuri. Kendisi Rusya’nın Amur Nehri bölgesinde doğal seçilim yoluyla ortaya çıkmış melez bir kedi cinsidir. Kökeni hakkında çok az bilgilerin olduğu Ussuri, kedi familyası içerisindeki en nadir kedi ırklarından biri olarak kabul edilmekle birlikte anavatanı Rusya’da bile kendisine pek az rastlanmaktadır. Bu cins, yarı vahşi bir kedi türüdür. Zaten vahşi bir görünüme sahip olup son derece kaslı, atletik ve zarif bir vücuda sahiptir.

Tüm egzotik kedi ırkları arasında, Ussuri kedisi özellikle nadirdir. Zira bu cins, hiçbir insan müdahalesi olmadan, tamamen doğal seçilim yoluyla oluşmuştur. Kürkünde yer alan Serengeti kedisine benzer benek ve tekir benzeri çizgiler onu vahşi görünümlü bir kedi türü yapmaktadır.

Bu cinsin vahşi bir kişilik mirası vardır ancak günümüzde evcilleştirilmiş, akıllı ve zeki bir kedi türüdür. Ancak vahşi mirası onun usta bir avcı olduğunu saklayamaz. Fareler, sıçanlar, alçaktan uçan kuşların dahi kolay kolay Ussuri kedisinden kurtulma şansları yoktur.

Ussuri kedisi insan dostlarıyla güçlü bağlar kurma konusunda oldukça isteklidir. Özellikle devamlı kendisiyle ilgilenen insan dostlarına ayrı bir yakınlık hissetmektedir. Bununla beraber, tüm aile üyeleriyle de yakınlaşmaktan kendini alıkoymaz. Sevecen ve girişken yapısıyla ailenin her üyesiyle yakınlaşmayı sever, ancak çoğunlukla ailede yalnızca bir kişiyle güçlü bir bağ kurar; o da tahmin edeceğiniz üzere, kendisiyle en çok ilgilenen sahibiyledir. Ussuri, her ne kadar insan dostlarıyla yakın bağlar kurabilse de, bir kucak kedisi değildir. Daha çok sahibinin yanına kıvrılıp vakit geçirmeyi tercih eder. Ancak kendini de sevdirmekten geri durmaz.

Avcı içgüdüsü ve hareketli yapısı nedeniyle çok küçük çocuklu (0-5 yaş) aileler için pek önerilmemektedir. Ancak 7 yaşındaki bir çocukla ona zarar vermeden zaman geçirebilmektedir. Yarı vahşi bir kedi ve bağımsız bir karaktere sahip olsa da, oldukça sakin olduğu söylenebilir. Evet, insan dostlarından özellikle de sahibinden ilgi görmek hoşuna gider fakat diğer birçok kedi ırkı gibi de ilgi manyağı değildir ve ilgisiz kaldığı an strese ve üzüntüye kapılmaz. Yani, sahibini odadan odaya takip etmez, karnı acıktığında miyavlamaz, kucak için yalvarmaz. Sanırız, birçok kedi sahibinin aradığı kişilik özelliği de bu olsa gerek?

Ussuri, vahşi doğanın bir parçası olduğundan dolayı hayatta kalma mücadelesini ne şekilde vereceğini çok iyi bilir. Atalarından aldığı bu miras beraberinde bu cinste muazzam bir zekânın ve avcı kabiliyetinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Avcılık için doğal bir yeteneği vardır. Sürüngenler ve diğer küçük davetsiz misafirlerin ondan kurtulması neredeyse imkânsızdır. Dolayısıyla, Ussuri cinsi bir kedinin olduğu evde akvaryum canlıları ve hamster gibi küçük canlıların olması önerilmemektedir. Aslına bakarsanız, çok güçlü bir av dürtüsüne sahip kedi cinsi olduğu için, küçük, kapalı ev ortamında evcil bir kedi olarak yaşaması da pek önerilmemektedir. İçgüdüsel olarak avlanma ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için en azından müstakil bahçeli evlere daha uygun olacaktır.

Ussuri kedisinin bağımsız doğası ve ilgiye aç olmayan kişilik özelliği, aslında onu, evcil hayvanlarla pek ilgilenemeyen bekârlar için oldukça ideal bir kedi türü yapmaktadır. Bununla birlikte, az bakım gerektiren tımar ihtiyacı sayesinde sahiplerine her zaman rahat bir nefes almalarını sağlamaktadır.

Peki, Ussuri cinsi bir kedi aileler için iyi midir? Eğer çok fazla dışarıda olmanızı gerektiren bir yaşam tarzına sahipseniz veya çocuksuz bir aileyseniz yanıtımız evet. Ancak bu cinsin çok nadir olduğu unutulmamalıdır. Oldu ki, bu cins bir kediyi bir şekilde buldunuz, o halde henüz sahiplenmeden önce bir plan yapmanız iyi olacaktır. Unutmayın, o bir avcı kedidir. Evde kendisinden küçük bir canlının yaşamasına pek de müsaade etmeyebilir. Ayrıca stresten uzak rahat bir yaşam sürebilmesi için de geniş bir alana sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Tarih

Bu cins, herhangi bir insan müdahalesi olmadan, tamamen doğal seçilim yoluyla oluşmuş melez bir kedi cinsidir. Rusya’nın Amur Nehri bölgesinde Amur Ormanları’nda ortaya çıktığı bilinen Ussuri kedisi yarı vahşi bir kedi türüdür. Amur leoparı veya Amur Ormanı kedisinin evcil kedilerle çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Ancak ortaya çıkış tarihi belirsizdir ve dolayısıyla gelişimi hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır.

Bu cins için henüz resmi bir üreme programı başlatılmamıştır. Dolayısıyla, şu an için nadir ve nispeten bilinmeyen bir kedi ırkı olarak bilinmeye devam etmektedir. Hatta anavatanı Rusya’da bile kendisine rastlamak pek olası değildir. O dünyanın en nadir kedi ırklarından birdir ve TICA olsun, CFA olsun herhangi bir resmi kedi ırkları kayıt kuruluşu tarafından da tanınmamaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Son derece nadir bir ırk olan Ussuri, vahşi görünüme sahip, kaslı, atletik ve zarif vücuduyla orta boy bir kedi olarak tanımlanabilir. Orta büyüklükte yuvarlak kafasını, vaşak benzeri püsküllü kulakları ve badem şeklindeki gözleri tamamlar. Çene güçlü ve sağlamdır. Aynı şekilde orta uzunluktaki bacakları güçlü ve kaslıdır. Pençeler yuvarlaktır. Yüz çevresinde çizgiler ve benekler, bacaklarda çizgiler ve kuyrukta halka desenler görülür.

Kafa

Ussuri kedisi, orta büyüklükte yuvarlak bir kafa yapısına sahiptir. Güçlü bir çeneye ve iyi koku alabilen hassas bir burun yapısına sahiptir. Elmacık kemikleri belirgin bir şekilde dışa çıkıktır. Bıyıklar da yüzde belirgin bir şekilde kendini belli eder.

Kulaklar

Ussuri kedisini usta bir avcı yapan hiç şüphesiz hassas burnu ve kulaklarıdır. Müthiş bir duyma yetisine sahip kulakları vardır. Baş üstünde iki yana açık kulaklar tabanda geniş olup uçlara doğru oval bir şekilde son bulur. İki kulak arası mesafe yaklaşık 1,5 kulak genişliği kadardır. Kulaklar tıpkı bir vaşağın kulakları gibi tüylüdür.

Gözler

Ussuri kedisinin gözleri badem şeklindedir. İri taneli gözleri sarı ve yeşil renktedir. Göz kenarları sanki kara kalemle çizilmiş gibidir. Kulak ve burun ile birlikte çok uzakları görebilen gözleri onu usta bir avcı yapmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Ussuri, iyi kemikli, kaslı ve güçlü bir vücuda sahiptir. Bu zarif benekli vücudu aynı zariflikte kaslı ve güçlü bacakları tamamlamaktadır. Orta uzunluktaki bacakları hafif yuvarlak pençeleri tamamlar.

Kuyruk

Vücuduna orantılı orta uzunlukta bir kuyruk yapısına sahiptir. Kuyruk tabanda kalın başlayıp uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Vücudundaki benek ve çizgilere göre kuyrukta daha çok halka desenler görülür.

Tüy

Ussuri kedisi kısa parlak tüylere sahiptir. Çok az bakım gerektirir. Uzun tüylü kediler gibi günlük bakıma ihtiyaç duymaz. Haftada yalnızca bir defa fırçalamak tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır.

Renk

Ussuri, Tekir benzeri çizgili ve benekli desenleri olan bir renk dağılımına sahiptir. Omurgası boyunca nokta ve halkalardan oluşan koyu bir sırt şeridi vardır. Kürk rengi çoğunlukla koyu olmakla birlikte açık kahverengi de görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Ussuri kedisi doğal yaşam alanına benzer geniş alanlarda kendini daha rahat hisseder. Uzun süre apartman daireleri gibi kapalı alanlarda kalması onu strese bağlı zihinsel sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakabilmektedir. Dolayısıyla öncelikle onun geniş bir alanda beslenmesi ve ardından bu ortama uygun eğitimlerin verilecek olması planlanmalıdır. Atletik bir kedi olduğu için, koşmak, zıplamak ve tırmanmak doğası gereği tekraren yaptığı günlük aktivitelerini içermektedir. Bu nedenle, tırmalama direği, kedi ağacı, sert interaktif oyuncaklar ile onu meşgul tutabilirsiniz. Eğitilmesi zor bir kedi cinsi olsa da pekiştirme yoluyla tuvalet kabı ve tırmalama direği gibi gereçler kendisine tanıtılabilir. Bununla birlikte, tasmalı yürüyüşe alıştırmak için de eğitilebilmektedir.

Bu egzotik kedi ırkının bilinen hiçbir kalıtsal hastalığı yoktur. Bununla birlikte, gen havuzunda taşıdığı bir sağlık problemi de bulunmamaktadır. Bu sağlıklı yapının onun çeşitli gen havuzundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Doğada bir başına yaşayan Ussuri kedisi 13 yıla kadar bir yaşam sürebilmektedir. Çok iyi koşullarda bakılan, yüksek kaliteli besinlerle beslenen ve sağlık kontrollerinin aksatılmadan yapıldığı bir Ussuri kedisi ise 15-16 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Ussuri kedi ırkı oldukça güçlü ve sağlamdır. Bilinen hiçbir kalıtsal sağlık problemi bulunmamaktadır. Diğer kedi ırklarında görülen sık sağlık sorunlarına karşı bir eğilimi yoktur. Ancak yılda bir defa dahi olsa veteriner kontrolünden geçmesi her zaman iyidir.

Bununla beraber, Ussuri cinsi kediler doğal yaşam alanları gereği geniş alanlara gereksinim duyar. Küçük apartman dairelerinde uzun süre kalan bir Ussuri kedisi stres ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına maruz kalabilmektedir.

Ussuri kedisi de diğer pek çok kedi ırkları gibi yaklaşık 10. aydan sonra kızgınlık dönemine girer ve bu dönemin herhangi bir gününde çiftleşme yaşayabilir.

Doğal ortamında kendi başına çiftleşebilen Ussuri cinsi dişi bir kedi ilk doğumunda üç, ikinci doğumunda ise altı yavruya kadar kedi doğurabilmektedir. Günümüzde, Ussuri ırkı kediler için herhangi bir üreme programı bulunmamaktadır. Bu nedenle de, dünyanın en nadir kedi ırklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bugün, sayıları hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

Ussuri, iyi kemikli, kaslı ve atletik bir vücut yapısına sahiptir. Orta büyüklükte bir kedi türü olan Ussuri 5-7 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 23-28 cm arasında vücut uzunluğuna erişebilmektedir.

Ussuri kedisi, doğal yaşam alanındaki beslenme düzenini korumaya özen gösteren bir türdür. Dolayısıyla hazır ticari mamaların aksine taze ete ihtiyaç duyar. Hayvansal gıdalardan et, balık eti, hindi eti, domuz eti büyük bir iştahla tüketebileceği besinleri oluşturur. Gerekli besin takviyeleri için ise veteriner tarafından formüle edilmiş bir diyet programı uygulanabilir.

Ussuri cinsi bir kedinin diyetini öncelikle taze et oluşturur. Doğası gereği avcı bir kedi olan Ussuri hayvansal gıdalardan beslenir ve yaşamını sürdürür. Ticari mamalar ile sağlıklı bir şekilde beslenememektedir. Bununla birlikte, et dışında kalan diğer protein içerikli gıdalar, kedilerin yiyebildiği taze sebze ve meyveler ancak veteriner tarafından formüle edilerek kendisine verilmelidir.

Ussuri kedisi kısa uzunlukta parlak tüylere sahiptir. Aşırı bakıma ihtiyaç duymayan Ussuri kedisini haftada yalnızca bir defa fırçalayarak tüylerinin bakımı yapılabilir. Ussuri, yarı vahşi bir kedi türü olduğu için geniş alanlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, koşmak ve rahat hareket edebilmesi için geniş alanlara ve tırmanabilmesi için de gerekli bazı gereçlerin temin edilmesi gerekir. Bu cinsin bol miktarda egzersiz yapması sağlanmalıdır.

Tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ve ağız bakımı gibi periyodik bakımları ise henüz yavruyken alıştırarak kendisine uygulanabilir. Aksi takdirde, yetişkin bir Ussuri kedisine bu bakımları yapmak açıkçası biraz zor olabilir.

Ussuri kedisi kısa parlak tüylere sahiptir. Diğer normal evcil kediler gibi sık tımara ihtiyaç duymamaktadır. Tüy dökülmesini ise yalnızca mevsim geçişlerinde yaşamaktadır. Mevsimsel olarak dökülen tüyleri aşırı değildir. Tüylerinin bakımı ve deri sağlığı için haftada yalnızca bir defa fırçalamak yeterli olacaktır.

Ussuri çok yüksek bir zekâ seviyesine sahip olup, çevresine oldukça hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen kedi cinsidir. Ancak normal bir evcil kediden çok daha farklı ihtiyaçları olabileceği için bir Ussuri kedisi sahiplenmeden önce iki defa düşünülmesi gerekir. Bununla birlikte, bu cins bir kedinin ev ortamına kolayca uyum sağlayabilmesi güç olabilir. Dolayısıyla, böyle bir kediyi evcil hayvan olarak sahiplenmeden önce dikkatlice düşünülmesi gerekir. Ussuri kedisinin dünyanın en nadir ırklarından biri olduğundan bahsetmiştik. Hatta anavatanı olan Rusya’da bile kendisine rastlamak pek kolay değildir. Haliyle, Türkiye’de de kendisine rastlamanın ihtimali oldukça zayıftır. Şu anda, bu ırkın devam ettirilmesine yönelik bir üreme programı da bulunmamaktadır. Genel olarak Ussuri kedisinin maliyeti 800 ila 1.500 dolar arasında olduğu bilinmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.