Tüm kediler aynı insanlar gibi gaz çıkarabilir ancak aşırı gaz bir problemin işaretidir. Çoğunlukla bu durum kedinin maması ile ilgili problemlerden kaynaklanır. Kedi mamasının yanı sıra gaz problemi altta yatan bir tıbbi durumdan da kaynaklı olabilir. Kedilerdeki aşırı şişkinliği tedavi etmek için kedinizin mamasını daha kaliteli bir mama ile değiştirebilir, beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir, daha fazla egzersiz yaptırabilir ve altta yatan sorunları kontrol etmesi için veterinere götürebilirsiniz. Peki bunların dışında kedilerde aşırı gaz nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…
İçindekiler
-Öncelikle kedinizin bir iki gün ne yediğini iyice gözlemleyin. Sorunun mama ile ilgili olup olmadığını anlamak için bir iki gün boyunca yeme alışkanlıklarını kontrol etmelisiniz. Bu şekilde kedinizin ne yiyip içtiğini net bir şekilde görebilir ve gaza neyin sebep olduğunu öğrenebilirsiniz. Hatta bu düzeni bir veya iki gün boyunca değiştirmemeniz daha doğru olur. Çünkü sebepler hakkında doğru bir fikir edinmeniz gerekmektedir.
-Kedinizin dışkısını kontrol etmekte bu anlamda iyi bir fikirdir. Kakadaki yumuşak dışkı, ishal, kan ya da akıntı gibi semptomlar, kedinizin aşırı şişkinliğine sebep olabilecek zayıf bağırsak sağlığının belirtileridir. Eğer kedinizde bu belirtileri fark ederseniz, doğru teşhis konulması için onu veterinere götürmelisiniz. En kısa süre içerisinde kedinizi veterinere götürmek, tedaviye erken başlamanızı sağlar ve kedinizin iyileşme şansı daha çok olur.
-Lif oranı düşük bir mama, kediniz için daha sindirilebilir olurken, lif oranı yüksek ve sindirilemeyen besinler sindirim sisteminde oyalanabilir ve gaza neden olabilir. Aynı zamanda yüksek miktarda buğday, mısır ve soya fasulyesi içeren yiyecekler de gaza yol açabilir. Bu nedenle kedinizin mamasını değiştirmeyi deneyin. Kedinize konserve yaş mama veriyorsanız, bunun yerine kuru mama verebilir ya da tam tersini uygulayabilirsiniz. Ancak kedinizin mamasını aniden değiştirmemelisiniz. Bu sindirim sorunlarına neden olabileceği gibi şişkinliği daha da kötüleştirebilir. Bunu yapmak yerine yeni mama ile eski mamayı karıştırın ve bir zaman sonra yeni mamayı daha çok verirken eski mamayı yavaş yavaş kedinizin hayatından çıkarın. Ayrıca kedinize yardımcı olabilecek düşük lifli ve yüksek proteinli iyi bir mama konusunda mutlaka veteriner hekiminiz ile konuşun.
-Son olarak öğünlerin boyutunu ve sıklığını değiştirin. Çok fazla yemek yemekte kedilerde gaza yol açabilir. Bu nedenle kedinize küçük porsiyonlarda mama verin. Porsiyonları azalttığınız zaman, aynı miktarda mamayı alması için kedinizi gün boyunca daha sık besleyin.
-Evinizde birden fazla kedi varsa onları ayrı ayrı besleyin. Bir kedi çok hızlı yemek yediği takdirde, bu durum sindirim sisteminde aşırı gaza yol açabilir. Çoğu kediler başkalarının yanında yemek yemeyi yeterince yiyecek alamamaktan korktukları için rekabete dönüştürürler. Bundan dolayı da çok hızlı yemek yerler. Bu durumu önlemek adına kedilerinizi daha yavaş yemeleri için ayrı bir odada besleyin.
-Kedinizin daha aktif bir yaşam tarzına sahip olması için, şişkinliğini azaltmak konusunda ona yardımcı olabilirsiniz. Egzersiz yapmak, vücudun herhangi bir yiyeceği sindirmesini kolaylaştırır. Ancak kedinizin egzersizden önce ya da sonra herhangi bir şey yemesine izin vermemelisiniz. Bu durum fazla havanın yutulmasına neden olur ve gaza yol açar.
-Kedinizin yalnızca kedi maması yediğinden emin olmanız gerekmektedir. Bozulmuş yiyecek gaz ve diğer bağırsak sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kedinizin kum kaplarına ya da komşu bahçelerindeki çöplere erişimi olup olmadığından emin olun. Genel olarak çöp kutularını kapatın ya da kedinizin dolaştığı yerleri sınırlayın. Artık insan yiyecekleri, baharatlar ve ağır yağlar sindirim sorunlarına neden olabilir. Bazı kediler diğer hayvan dışkılarını da yiyebilir. Bu yüzden evin içinde yaşayan birden fazla evcil hayvanınız varsa, mutlaka kum kaplarını ve çöp kutularını temizleyin. Bu işlem kedinizi sınırlar.
-Bazı tıbbi durumlar şişkinliğe ve diğer belirtilere yol açabilir. Diğer belirtiler ile birlikte gaz oluşursa, kedinizi veterinere götürmelisiniz. Daha ciddi bir sorunun belirtileri ise aşağıda şu şekildedir;
-Kedinizde aşırı gaz olduğunu düşünüyorsanız, çok vakit kaybetmeden onu veterinere götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz sorunun nedenini öğrenmek için bir muayene yapacaktır. Aynı zamanda kedinizin diyeti ve yeme alışkanlıkları ile ilgili bir takım sorular soracaktır. Şişkinliğe enfeksiyonlar, parazitler, inflamatuar bağırsak hastalığı, emilim ve sindirim bozuklukları ya da kabızlık yol açabilir. Nadir durumlarda veteriner hekiminiz şişkinliğin nedenini belirleyemezse, daha fazla test yapması gerekebilir.
-Veteriner hekiminiz kedinize yardımcı olması için bir gaz giderici ilaç reçete edebilir. Bazı otlar ise doğal olarak şişkinliğe yardımcı olabilir. Ancak kedinize herhangi bir ilaç ya da bitkisel bir ilaç vermeden önce veteriner hekiminizden onay almayı unutmayın.
-Parazitler ve solucanlar da şişkinliğe neden olan sindirim sorunlarına yol açabilir. Hatta giardia ishale neden olabilir. Kedinizdeki şişkinliğin nedeninin bu gibi durumlardan kaynaklı olmadığından emin olmak için, ona düzenli olarak bir solucan maması verebilirsiniz. Öte yandan kedinizin solucanlar için test edilmesi ile ilgili veteriner hekiminiz ile mutlaka konuşun. Veteriner hekiminizden iyi bir solucan ya da parazit tedavisi için öneriler alabilirsiniz.
Çoğu insan gazın kokusunu aldığı için bu soruyu anlamsız görebilir ancak bağırsak gazının %99’u kokusuzdur. Ayrıca karından gelen sesler, osuruk, karın ağrısı, şişkinlik, kusma ve ishal gibi belirtiler sayesinde de kedinizin gazı olduğunu anlayabilirsiniz.
Aşırı gaz, kedinizin aşağıdakilerden birinden muzdarip olduğunun bir işaretidir. Ve aşağıda belirtiğimiz işaretleri kedinizde fark ederseniz, bir an önce kedinizi veterinere götürmelisiniz.
Kedinizin karnına dokunduğunuzda ağrı hissediyorsa, şişmiş bir karnı varsa, iştah azalması, kusma, ishal, aşırı salya, yerde gezinme ve kanlı bağırsak hareketleri gibi belirtileri varsa kedinizi en kısa süre içerisinde veterinere götürmelisiniz.
Biraz gaz endişelenecek bir şey değildir ancak kediniz osurmaya devam ederse, başka hastalık semptomları gösterirse ya da gazı gerçekten kötü kokuyorsa veterinere gitmelisiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar