Kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler

13 Haziran 2021
22794
Kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler

Kedilerde çiftleşme sanıldığının aksine daha fazla anlam içerir. Bu fizyolojik olay, kedilerin belli dönemlerde çiftleştiği ve bu süreçte yüksek ses çıkarması ile sınırlı değildir. Ayrıca çiftleşme hakkında da söylenilen bilgiler yeterli olmayabilir ve her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Bu nedenle kedilerde çiftleşme ile ilgili her detaya yer verdiğimiz bu yazı, sizler için çok daha faydalı olabilir. Kediler nasıl çiftleşir? Kedi çiftleşmesi ne kadar sürer? Kediler hangi ay çiftleşir? gibi daha pek çok sorunun yanıtına burada ulaşabilirsiniz.

Kediler Çiftleşmeye Ne Zaman Hazır Olur?

Dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi yaşam koşullarına, ırklarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine, genel sağlık durumlarına ve nasıl beslendiklerine göre değişmektedir. Ancak dişi kediler genel olarak 6 – 12 aylık gibi bir süreç sonrasında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Öte yandan serbest yaşayan kedilerin, saf ırklara nazaran cinsel olgunluğa daha erken ulaştıkları bilinir.

Erkek kediler dişi kedilere göre daha geç olgunlaşsa da, genellikle erkek ve dişi kediler 1 yaşına gelmeden üreyebilecek cinsel olgunluğa erişirler. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olurken dişi kediler östrus dönemi olarak da bilinen kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleşmeye hazırdırlar.

Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama 7 gün sürdüğünü, yine bu zaman aralığının kediden kediye göre değişmekte olduğunu ve genellikle 1 – 21 gün arasında sürdüğünü söyleyebiliriz. Kızgınlığa girdiklerinde ise dişi kedilerin davranışları büyük ölçüde değişir ve kendine eş bulmaya çalışır. Kediler bir kızgınlık döneminde birçok farklı kediyle birçok kez çiftleşebilir. Ancak çiftleşmek istemedikleri sürece kızgınlık döneminde olsalar dahi erkek kedilere çiftleşmek için izin vermezler.

Erkek Kedilerde Çiftleşme

Kedilerde çiftleşme konusunu biraz daha detaylandıralım. Erkek kedilerin kızgınlık dönemleri, dişi kedilere nazaran daha hafif ve daha geç başlar. Aynı zamanda şunu da belirtmeliyiz ki erkek kediler, dişi kedilere göre çiftleşmeyi daha çok isteyen taraftır. Yapıları gereği pubertaya (ergenliğe) eriştikten sonra sürekli olarak çiftleşme davranışı gösterebilirler. Erkek bir kedi doğduktan yaklaşık 7-8 ay sonra ilk kızgınlık dönemine girebilir. 7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş bir erkek kedi ise, çiftleşmek için hazır demektir.

Bunun dışında ise evin her yerine fazlasıyla ağır kokan cinsel kokularını bırakırlar. Bu davranış işemeye benzer ve erkek kedilerin belirli noktalara işaretler bırakmasını sağlar. Bu koku ile dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmak amaçlanır. Koku bırakılan bölgelerden bu kokuyu çıkarmak zaman zaman zor olabilmektedir.

Dişi Kedilerde Çiftleşme

Sürtünen kedi

Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri, erkek kedilere göre daha erken başlar. Erkek kediler çiftleşme dönemine yaklaşık 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise yukarıda saydığımız parametrelere bağlı olarak yaklaşık 6. ayda girerler. Kızgınlığa girme dönemi 5. aya kadar gerileyebilir. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri değişir. Sahiplerine ve eşyalara sürtünme, sıkıntılı tavırlar, garip hareketler, miyavlamalarında değişiklik, yerde yuvarlanma, saldırganlık ve bel kısmının okşanması durumunda lordoz hareketinin yapılması gibi bazı belirtiler buna işarettir. Aynı zamanda dişi kedilerin bu dönemlerde acı çekiyormuş gibi miyavladığını unutmayın ve böyle zamanlarda sakin olmanız gerektiğini hatırlayın!

Sokak Kedilerinde Çiftleşme 

Sokakta yaşayan kedilerin çiftleşme dönemleri, evde yaşayan diğer kedilere göre daha farklı olabilir. Örneğin kızgınlık dönemlerinde olan dişi kediler, sokağın her köşesine salgı bırakır ve bu sayede bölgedeki diğer erkek kedilerin haberdar olmasını sağlar.

Kediler Hangi Ay Çiftleşir?

Kedilerde çiftleşme zamanı yaşadıkları bölgedeki iklime göre değişkenlik gösterir. Örneğin kuzey yarım kürede yaşayan kediler, Ocak – Mart ve Ağustos – Ekim aylarında üreme dönemine girerler. Havaların ısınması ve güneşin kendini belli etmesi gibi değişkenliklerin yaşanmasının ardından güney yarım kürede ise tam tersi bir durumun yaşandığını bilmelisiniz. Ancak küresel olarak iklim değişiklikleri, kedilerin yaşam şekillerinin değişmesi, ev kedilerinin yılın her günü aynı şekilde ışığa maruz kalıyor olmaları, beslenme imkanlarının fazlalığı gibi nedenlerle özellikle ev kedilerinin yılın her ayında çiftleşmesi ve hamile kalması mümkün hale gelmektedir.

Kediler Nasıl Çiftleşir?

Sokakta çiftleşen kediler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin isteğine bağlı olarak çiftleşme gerçekleşir. Dişi kediler, erkek kediler ile çiftleşmeyi istemezse ya da bu sürece hazır değilse, çiftleşmenin gerçekleşmesi ne yazık ki imkansızdır. Çiftleşme döneminde olmalarına rağmen dişi kediler, kendi eşlerini kendileri seçmek ister. Çiftleşmeye hazır olan dişi kediler ise, sinyallerini farklı şekillerde gösterir ve bu sinyalleri çevresinde bulunan erkek kedilerin fark etmesini sağlar. Bu sinyallerin ardından erkek kedilerin kendisine doğru çekilmesini bekleyen dişi kediler, içlerinden en baskın olanını seçerler. Tabii ki bu sürecin sokakta yaşayan kediler için geçerli olduğunu belirtmeliyiz.

Erkek kediler, dişi kedilerin kulağını ve başını yaladığı esnada, dişi kediler herhangi bir ters hamle yapmıyorsa çiftleşme istediğini kabul etmiş demektir. Ardından dişi kediler yere yatar ve erkek kedilerin onları koklamasına izin verir. Birbirlerine yaptıkları kur yaklaşık 2 saati bulabilir. Erkek kediler, dişi kedilerin üzerine çıkarak ensesini ısırır ve kontrolün kendisinde olmasını sağlar. Penetrasyonun da gerçekleşmesinin ardından, çok kısa bir zaman sonra birleşme sonra erer. Erkek kedilerin cinsel organı dikenli bir yapıya sahiptir ve bu yapıdan dolayı dişi kedilerin vajina kanalının tahriş olmasına neden olur. Aynı zamanda vajina kanalını uyararak yumurtaların inmesine sebep olur. Kedilerde diğer birçok hayvanın aksine, ovulasyon çiftleşmeden sonra meydana gelmektedir. Çiftleşmenin sona ermesinden sonra dişi kediler hamle yaparak erkek kediden kurtulur ve genellikle yuvarlanır.

Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer?

Çiftleşen kediler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde bitebilir. Aynı zamanda kedilerde çiftleşme gün boyu devam edebilir ve dişi kediler birçok kez birleşmeye izin verebilir. Bir defada gerçekleşen birleşme ile yumurtaları inmeyebilir ve gebelik meydana gelmeyebilir. Döllenme ise çiftleşmeden yaklaşık 24 saat sonra gerçekleşir.

Dişi kediler, yaşam şartlarına bağlı olarak birden fazla erkekle de çiftleşebilir ve bir kedi ortalama 4 yavru dünyaya getirebilir. Bu yavruların babaları da farklı bir kedi olabilir. Gebelik için yumurta salınımı meydana gelirken, erkek kedilerin spermleri farklı bir yumurtayı dölleyebilir.

Dişiler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır?

Dişi kediler, çiftleşme sona erdikten sonra yuvarlanmaya, pozisyon değiştirmeye ve hem genital bölgelerini hem de sırtlarını yalamaya başlarlar. Bu davranışların tam olarak nedeni bilinmese de, yumurtlamaya vücudun verdiği hormonal bir yanıttan ya da bir önceki çiftleşme sırasında erkek kedinin kokusunu atma çabasından kaynaklı olabileceği tahmin edilmektedir. Ayrıca dişi kediler birleşmenin bitmesinden yaklaşık yarım saat sonra farklı bir erkek kediyi kabul edebilir.

Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar?

Erkek kediler genel olarak olay yerinden uzaklaşır ve dişi kedilerin yanından ayrılırlar. Bu davranış ile dünyaya gelecek yavruların bakımında, dişi kedilerin yanında olmayacaklarını ifade etmeye çalışırlar. Öte yandan dişi kediler, yeniden çiftleşmeye hazır olduklarında erkek kediler yeniden yaklaşırlar.

 

Not: Yazımız british shorthair , scottish fold, iran kedisi , Chinchilla gibi benzer tüm kedi ırklarını ilgilendiren yazıdır.

Sıkca Sorulan Sorular

Kediler kaç yaşında hamile kalmaya başlar?

Kediler cinsel olgunluğa 5 – 12 ay arasında ulaşır ancak bu süreç bazı zamanlarda 4 aya da düşebilir. Eğer kediniz bu yaşta hamile kalırsa, hem anne hem de yavru için tehlikeli bir durum olabilir. Çoğu veteriner hekimi de bu sorunları önlemek için, kedileri erken yaşta kısırlaştırmayı tavsiye eder.

Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde huzursuzlanır, bağırarak cinsel çağrılarda bulunur ve sık sık idrarını yaparlar. Bunların dışında canlı veya cansız nesnelere -siz de dahil olmak üzere- sürtünmeye başlarlar.

Aynı zamanda dişi kedilerin kuyruk sokumuna dokunulduğunda poposunu kaldırması, kuyruğunu yana çevirmesi ve çiftleşme pozisyonunda çömelmesi çiftleşmek için hazır olduğu anlamına gelir. Hatta bu davranışlarından sonra dişi kediler mırlamaya, ön pari masajı yapmaya ve vücudunu germeye başlarlar.

Eğer kediniz çiftleşmek istemezse, henüz buna hazır değil demektir. Eğer kedinizi erkek kedi ile baş başa bırakıp çiftleşmeye zorlarsanız, bu kedinizin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, sabırlı davranarak kedinizin kendini hazır hissetmesini beklemelisiniz.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, yine kedinizin çiftleşmeye uygun olmadığını ve hazır hissetmediğini bilmelisiniz. Evinize gelen erkek kediden veya çiftleşmek için götürdüğünüz evden hoşlanmamış olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle kedinizin rahatlayıp stresini atması için biraz zaman vermelisiniz.

Birleşme sona erdiğinde erkek kedi, dişi kedinin vajina iç duvarlarını tahriş eder. Bu durum da dişi kedinin canını yakar. Birleşme sonrasında dişi kedi bağırabilir, tıslayabilir, tükürebilir, ısırabilir ve erkek kediye tepki verebilir. Böyle bir an yaşandığında da çiftleşmenin sona erdiği anlaşılır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.

Erkek kedilerin her zaman çiftleşmeye hazır olduğundan bahsetmiştik. Erkek kedilerin dişi kedilerde olduğu gibi herhangi bir duygusal hazırlığa ihtiyaçları yoktur. Zamanı geldiğinde çiftleşmek için hazır dişi kedileri ararlar ve bulduklarında ise çiftleşmeye başlarlar.

Erkek kedi ve yavru kedinin çiftleşmesi, döllenme ve yavru kedinin hayatı için çok sağlıklı bir çiftleşme değildir. Ancak nadiren de olsa bu durum meydana gelebilir. Bu nedenle evinizde erkek yetişkin bir kedi ve dişi yavru kedi varsa, kızgınlık dönemlerinde ayrı yerlerde bulundurmamanızda ve sürekli gözlemlemenizde fayda var.

Kedim çiftleşmesine rağmen neden hala miyavlıyor? ya da Kedim çiftleştikten sonra neden yeniden kızgınlığa girdi? gibi soruların yanıtı kedi sahipleri tarafından oldukça merak edilip araştırılıyor. Bu sorunların nedeni arasında ilk olarak, çiftleşme anında sık çiftleşmenin meydana gelmediği gösterilebilir.

Aynı zamanda dişi kedinin yumurtalarını yumurtalıklarından indirememesi de diğer nedenleri arasındadır. Kediniz sadece bir kez çiftleştiyse ve bir daha birleşme yaşanmadıysa tekrardan kızgınlığa girmesi çok normaldir.

Erkek kediler dişi kedilerin üzerinde bir hakimiyet kurmak için ısırırken, dişi kediler ise erkek kedilerden kurtulmak için ısırırlar.

Ne yazık ki kediler kendi yavrularıyla çiftleşebilir. Yavru kediler sütten kesilip ergenlik çağına girdiklerinde çiftleşmeye hazır olduklarından dolayı birbirlerine eş gözüyle bakma potansiyeline sahiptirler. Ayrıca anne kedilerin, yavru kedileri ile çiftleşmeleri de çok muhtemeldir.

Eğer evde bir kediniz ve yavruları varsa, çok sayıda yeni yavru kedi sahibi olma olasılığınız çok yüksektir. Bu nedenle kedilerinizi kısırlaştırmak oldukça önemli ve gerekli bir işlemdir.

Tekir kedi olarak adlandırılan sokak kedileri, en sağlıklı ırklardandır. Bunun nedeni de sürekli olarak farklı cins ve ailelerden çiftleşerek dünyaya gelmeleridir. Böylece farklı cinslerle çiftleştiğinde, bir ırkta yer alan genetik bir rahatsızlık yavrularında görülmez ve daha sağlıklı kediler dünyaya gelir. Buna en uygun örnek olarak ise, Scottish Fold ile British Shorthair kedilerin çiftleşmesini verebiliriz. Scottish Fold kedilerde ırklarına özgü genetik hastalıkların olduğunu ve kendi cinsi ile çiftleşirse yavrularının büyük bir bölümünün yaşayamayacağını belirtmeliyiz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazen kediler, özellikle de dişi kediler, kızgınlık dönemlerinde bu tür davranışlarda bulunabilir. Bunu engellemek için ya erkek bir kedi ile çiftleşmesine izin verebilirsiniz ya da kedinizi kısırlaştırabilirsiniz.

Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar. Örneğin küçük boy, burunda yapısal bozukluk, çene bozuklukları, anormal göz yerleşimi ve asimetri gibi belirtiler görülebilir.

Ayrıca normale göre daha düşük doğurganlığa sahip olabilirler ve genç kedilerde kanser meydana gelebilir. Son olarak da bağışıklık sistemi yetersizliklerinin de oldukça yaygın görüldüğünü söylemeliyiz.

En uygun çiftleşme zamanı genel olarak 12 – 18 aylar arasındadır.

Kediler çiftleştikten kaç gün sonra hamile kalır?

Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 veya 50 saat içerisinde gerçekleşir.

En uygun çiftleşme zamanı genel olarak 12 – 18 aylar arasındadır.

Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 veya 50 saat içerisinde gerçekleşir.

Evet, ne yazık ki hamile kalabilir. Bu nedenle dişi kedileri çiftleşme döneminde uzak tutmak gerekmektedir.

Kediler cinsel olgunluğa 5 – 12 ay arasında ulaşır ancak bu süreç bazı zamanlarda 4 aya da düşebilir. Eğer kediniz bu yaşta hamile kalırsa, hem anne hem de yavru için tehlikeli bir durum olabilir. Çoğu veteriner hekimi de bu sorunları önlemek için, kedileri erken yaşta kısırlaştırmayı tavsiye eder.

Hamilelik, 64 – 71 gün arasında değişkenlik gösterir ve çoğu kedi 63. veya 65. günler arasında genelde doğurmuş olur.

Hamilelik, 64 – 71 gün arasında değişkenlik gösterir ve çoğu kedi 63. veya 65. günler arasında genelde doğurmuş olur.

Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Aleyna
Oca 13, 2022 / 11:37

Merhaba, iki kedim var Bal (erkek-kısırlaştırılmış-2 yaşında) ve Fındık(erkek-kısırlaştırılmadı-henüz 3-4 aylık). Bal sürekli Fındık ile çiftleşmeye çalışıyor. Fındık oyun zannediyor, bu gün çiftleşirlerken gördüm.
İkisi için de bir sorun teşkil eder mi? Biz endişelendik


irfan Akmehmet
Oca 21, 2022 / 13:33

Merhabalar Aleyna hanım

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kısırlaştırılmış bir kedinin kızgınlık belirtileri göstermesi normal değildir bu sebeple kedinizin gösterdiği davranışların kızgınlık belirtileri olup olmadığını anlamak gerekiyor. Bunu anlamanın en güzel yolu bir veteriner hekim muayenesi ve vajinal swap örneği alınıp gerekli mikroskobik incelemeler yapılmalıdır.


Güven
Şub 16, 2022 / 00:50

Eve gelen dişi kedi korkup hep saklanıyorsa evde büğük ise onları bir odaya kapatmak doğru olurmu??


irfan Akmehmet
Şub 19, 2022 / 13:40

Merhaba , bir kediyi odaya kapatmak doğrumu yazımız size umarım yardımcı olacaktır.

https://blog.petibom.com/kediyi-bir-odaya-kapatmak-dogru-mu/


Rabia Gül
Şub 16, 2022 / 15:31

british dişi kedim ve scottish erkek kedimin çiftleşmesinde bi sıkıntı var mı acaba??


irfan Akmehmet
Şub 19, 2022 / 13:40

Merhaba Rabia hanım

https://blog.petibom.com/british-shorthair-hangi-cinsle-ciftlesir/ yazımızdan konu ile alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.


z
Şub 19, 2022 / 23:17

merhaba, dişi kedim erkek kediye tıslayıp kaçıp saklanmaya çalışıyor daha önce ikisi de hiç çiftleşmedi
birkaç gün aynı ortamda kalsalar bu kedilerin psikolojik durumunda herhangi bir negatiflik oluşturur mu, alışabilme ihtimalleri var mıdır?


Meral
Haz 3, 2022 / 07:16

Merhaba, iki dişi kedim var ikisi de kısır değil. Bir tanesi diğerininin üstüne çıkıp tıpatıp erkek kedi gibi davranıp eşlemeye çalışıyor. Neden böyle birşey yapıyor? Daha önce karşılaşmadığım ya da duymadığım bir durum. Bu konuda ne yapabilirim bu normal bir durum mudur


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:45

Kedilerde bu davranışlar görülebilir hormonal aktivitesine göre değişkenlik gösterebilir. Özellikle kızgınlık dönemlerinde bu davranışlar normaldir. Ancak eğer çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız bir an önce kısırlaştırmanız onların sağlığı açısından iyi olacaktır.


Erdem
Haz 14, 2022 / 16:02

Benim kedimin 1 tane yavrusu var ( sokak kedisi ) yine de çiftleşti bu çiftleşmeden sonra kedim o 1 yavruya bakar mı yoksa o yavruyu kendinden uzaklaştırır mı ( kediler hakkında çok bir bilgim yok sadece besliyordum bu olayla karşılaştım )


Veteriner Hekim
Haz 14, 2022 / 16:25

Merhaba evet anne kedi ilk yavrusuna da bakar. Ancak eğer yavrusu 2 aylıktan büyük ise ve çiftleşmeninin üzerinden 2 haftadan uzun süre geçmediyse daha fazla yavru olmaması adına ve kedinizin sağlığı için onu kısırlaştırmanızı öneririz.


Aleyna Erol
Haz 17, 2022 / 18:25

Merhaba benim 10 aylık erkek sarman bir kedim var kısırlaştırma dan önce çiftleştirmek istiyoruz komşumun kedisi siyah beyaz dişi kedisi var ama dışarı çıkıyor geziyor eve geliyor ve aşıları yok benim kedimin bütün aşıları tam ve dışarı çıkmıyor bi sorun olur mu kedim hastalanır mı ?


Veteriner Hekim
Haz 18, 2022 / 19:55

Evet kesinlikle çiftleştirmemelisiniz. Kedilerde aşılı olsalar bile cinsel yolla bulaşan bir çok hastalık var. Aslında kedinizin sağlığı ve dışarıdaki sokak hayvanı popülasyonu düşünüldüğünde en sağlıklı karar kısırlaştırmak olacaktır. Ancak çiftleştirmeye kesin kararlıysanız partnerinin aşıları ve parazit ilaçlamaları tam olan bir ev kedisi olması gerekir. Hatta çiftleştirmeden önce iki kediye de FIV/FelV yani Kedi Aids’i ve Lösemi virüsü yönünden test edilmesi, birbirlerine hastalık bulaştırmamaları yönünden çok önemlidir.


almina
Tem 8, 2022 / 11:27

merhaba benım oglum brıtısh shorthaır ve yenı bır scotish fold dışı sahıplendım ve 28 nısan dogum yaptı. oglum kızgınlıkta ve korktugum kızımla ciftleşirse hayatı tehlikesi olurmu


Veteriner Hekim
Tem 9, 2022 / 12:02

Sorunuzu doğru anladığımdan emin değilim. Aslında scotish fold ırklı kedilerin çiftleştirilmesi avrupanın bir çok yerinde yasaklı. Kalıtsal olarak bir eklem hastalığına sahip olarak doğuyorlar ve çok büyük acılar çekiyorlar. Eğer tekrar bir çiftleşme söz konusu ise en yakın zamanda kedinizi kısırlaştırmanızı tavsiye ederiz.


Esra
Tem 21, 2022 / 19:53

Merhaba, benim kedimin yavrulari var ve yavrulari şuan 2 buçuk aylik. Anne kedi kizginliga girdi ve baba kedi bizde ne kadarda ayirsak olmadi ve cifleştiler ve o bebeklere bişey olurmu


Veteriner Hekim
Tem 22, 2022 / 10:33

Eğer kediniz hamile ise doğuma çok az kaldı demektir. Sorunuz çiftleşmeden sonra olacak bebeklere mi yoksa doğmuş bebeklere mi yoksa kediniz hamileyken mi çiftleşti tam olarak anlayamadım. Eğer hamileyken çiftleştiyse doğuma çok az kaldığı için bir problem olmaz. Ancak doğum sürecinin iyi takip edilmesi gerekir. Eğer yavruları doğmuş 2 buçuk aylık olmuş üzerine çiftleştiyse yine yavrulara bir şey olmaz çünkü zaten annelerine ihtiyaç duydukları süreyi tamamlamışlar ancak bu kadar kısa sürede iki doğum yapmak anne için yorucu olabilir. Annenin kızgınlığı bitince onu kısırlaştırmanızı tavsiye ederiz.


Sez
Tem 21, 2022 / 19:58

Merhaba, benim kedimin yavrulari var ve yavrulari şuan 2 buçuk aylik. Anne kedi kizginliga girdi ve baba kedi bizde ne kadarda ayirsak olmadi ve cifleştiler anneye bişey olurmu ve karnindaki bebeklere acil cevap lazim.


Veteriner Hekim
Tem 22, 2022 / 10:28

Yavrular 2 buçuk aylık oldularsa artık anne sütüne ihtiyaçları yok. Tekrar çiftleşmesi problem değil ancak tekrar hamile kaldıysa bu kadar kısa sürede iki doğum yapmak onun için yorucu olabilir. Kızgınlığı bittiği zaman anne kediyi kısırlaştırmanızı öneririz.


Yasemin
Ağu 7, 2022 / 22:21

Merhaba bizim 2 kardeş kedimiz var, erkek sarman ve tekir kız 5 aylıklar. Çiftleşmelerini istemiyoruz. Erkek 2.850 gr kız 2450 gr. Ne zaman kızgınlığa girerler? Kedilerimizi ne zaman kısırlaştırmalıyız?


Veteriner Hekim
Ağu 7, 2022 / 23:20

Merhaba aslında kiloları kısırlaştırma operasyonu için uygun. İlk kızgınlığa girilmeden kısırlaştırılması dişi kediniz için meme kanseri riskini ciddi şekilde düşürmekte. Eğer erkeğin de testisleri sorunsuz bir şekilde bulunması gereken keseye düştüyse ikisini de gönül rahatlığı ile kısırlaştırabilirsiniz.


Orhan Sürüm
Eyl 7, 2022 / 11:44

Kedilerde çiftleşme bir çiftleşme bir yavru mudur yoksa bir çiftleşmeden birkaç yavru olur mu teşekkürler


Veteriner Hekim
Eyl 7, 2022 / 18:48

Kedilerde tek bir çiftleşmeden genellikle birden fazla yavru doğar.


Sinem
Kas 9, 2022 / 23:19

Hocam Merhaba ben 1 yaşlarında dişi kedi scottish kedi aldım aldığımda kızgınlıktaydı 1 gün sonra erkek british kedimi aldım oda aynı yaşlarda,1 hafta oldu neredeyse erkek ona mırlıyor takip ediyor bazen, dişi ise ona yaklaştığında erkeğe tıslıyor pençe atıyor ama erkeğinde bazen peşine gidiyor ama asla erkeğe yaklaşmıyor,hocam dişi kedi sizce izin vericekmi çifleşmeye yoksa boşuna mı hevesle bekliyorum 🥺?


Veteriner Hekim
Kas 11, 2022 / 09:57

Erkeğin eve alışması için ona zaman tanımanız gerekiyor. isterseniz dişi kediyi erkeğin eski yaşadığı eve götürürseniz daha rahat çiftleşebişirler.


Tülay
Kas 11, 2022 / 19:39

Merhaba 2 İran kedim var dişi 2 erkek 4 yaşında dişi kedim 2.kez dönemine geliyor erkek kedim hiç yanaşmıyor eşlemiyor neden olabilir yardımcı olabilirmisiniz


Veteriner Hekim
Kas 13, 2022 / 10:58

Normalde aralarındaki ilişkiye erkek kedinin hormon seviyesine bağlı olarak bu durum görülebilir. Belki dişi kediniz erkek kediye göre çok baskın karakterdedir bu erkeği korkutuyor olabilir.


Refia
Kas 18, 2022 / 19:47

merhaba van kedimiz var 1,5 yaşında erkek kısırlaştırmamıştık. 2 gün önce kedimizin annesinden olma kendi kardeşini getirdik eve 3 aylık erkek. büyük kedi küçüğün üstüne çıkıp ensesinden ısırıp çiftleşmeye çalışıyor, daha önce hiç kızgınlık belirtisi olmamıştı. Ne önerirsiniz? yavruya zarar veriri böyle değil mi, ayrı tutmaya çalışıyorum bu sebeple.


Veteriner Hekim
Kas 18, 2022 / 22:18

Ayrı yavrukedi biraz daha büyüyene kadar ayrı tutmanız daha iyi. Bu süreçte büyük kedinizi kısırlaştırmanız iyi olur. Bazen kızgınlığın dışında birbirlerine üstünlük bildirmek için de bu davranışı sergileyebilirler ancak vücutlarının orantısız olması dolayısıyla buna izin vermemelisiniz.


Murat
Ara 1, 2022 / 11:40

Merhaba benim disi british cinsi 1,5 yaşında kedim aynı cins kediyle 4 gün önce ciflesti erkek kedimiz hala bizde dişinin kizani bitmedi erkek kedi artık çok fazla birlikte olmak istemiyor dişinin cinsel organın yalıyor ayaklarının ısırıyor fakat dışı çok istmesine rağmen ciflesmiyor dışı nasıl sakinlesebilir napabilirim erkeği bugün gönderilcem evine …


Veteriner Hekim
Ara 2, 2022 / 11:43

Erkek kedi evde olduğu sürece dişi kediniz kızgınlık belirtileri göstermeye devam edebilir. Erkek kedinin sürekli etrafta olması dişi kediyi yalaması dişini hormonlarının aktif kalmasına sebep olacaktır.


Elif
Oca 3, 2023 / 23:19

Merhaba, benim 11 aylık siyam cinsi dişi kedim var kızgınlık dönemini ağır atlattığı için ona Scottish Fold cinsinde kedi bulduk evimize geleli 2 gün oldu erkek kedi çok pasif duruyor sürekli uyuyor ama kızım sürekli yanına yaklaşmaya çalışıyor erkek kediyi koklamaya çalışıyor sonra geri kaçıyor. Erkek kedimiz de henüz hiç tepki vermedi, yemek yemiyor hatta sadece bugün tuvaleti kullandı bir kez. Ne yapmalıyım? Dişi kedimi erkeğin evine göndersem acaba erkek çiftleşmek ister mi çok isteksiz duruyor.


Veteriner Hekim
Oca 4, 2023 / 12:47

Merhaba scotish fold ırkı kediler doğuştan osteokondrodisplazi denilen bir eklem hastalığına sahiptir. Yaşları ilerledikçe eklemlerindeki hastalık ilerler ve acılar içinde bir ömür geçirirler. Bu ırkın üretilmesini kesinlikle onaylamadığımdan size tavsiyede bulunamıyorum. Size vereceğim en güzel tavsiye erkek kedinin sahibine kedinini kısırlaştırmasını, kilosuna dikkat etmesini ve düzenli veteriner ziyaretlerine gitmesini önermeniz ve kendi kedinizi de çiftleştirmek istiyorsanız bir siyam erkek kedi bulmanız olacaktır. İyi günler dilerim.


Hilal
Oca 4, 2023 / 20:56

Merhabalar benim kedim 9 aylık bitiriş kedi henüz kuduz ve parazit aşıları yapıldı sadece kedimi çiftleştirsem bi sıkıntı olurmu acaba yoksa aşılarının tamamı olmak zorundamı


Veteriner Hekim
Oca 11, 2023 / 10:08

Evet aşıları tamamlanmadan kedinizi kesinlikle çiftleştirmemelisiniz. Ayrıca 9 aylık çiftleşmek için erken bir yaştır. Sağlıklı yavrular için en az 1 yaşında olmasını beklemelisiniz.


Yiğit
Oca 15, 2023 / 23:47

Merhabalar. 2 kedim var. 1.britsh dişi 1 yaşında. 2.kedim scottish 1.5 yaşında erkek. Kediler son 3 aydır devamlı çiftleşiyor. Ayda 2 kez kızana giriyor. Her kızanda 1 hafta sürüyor. Hiç hamile de kalmıyor. Sorun nedir neden devamlı çiftleşiyor. Ne yapmamız lazım acaba


Veteriner Hekim
Oca 16, 2023 / 23:35

Merhaba eğer yavru almak istemiyorsanız kedilerinizi kısırlaştırmanızı öneririz. Birbirlerini gördükleri ve bir arada oldukları sürece hormonlarını uyardıklarından dişi kedinin sürekli kızgınlığa girmesine neden olur. Bu hormonların sürekli bu kadar yüksek seviyelerde olması kediniz için ileride tehlikeli durumlara sebep olabilir. Aynı zamanda scotish fold ırkı kediler doğuştan eklem hastalığına sahip oldukları ve bunu yavrularına da aktarma olasılıkları yüksek olduğu için bu kedilerin dünyanın birçok yerinde üretilmesi yasaktır. Ülkemizde henüz bununla alakalı yasal bir düzenleme gelmemiş olsa da kedinizin ve doğacak yavruların acı çekmemesi için kedilerinizi kısırlaştırmak en mantıklı çözüm yolu olacaktır.


Aysenur
Oca 29, 2023 / 14:54

Bahçede baktığımız, erkek kedimizin üstüne erkek kedi çıkmıştı, çok şaşırdım? Bu kedilerde daha önce hiç girmediğim, ve duymadığım bir durum?!


Veteriner Hekim
Oca 29, 2023 / 20:46

Bütün doğada olduğu gibi kedilerde de hem cinslerine karşı çiftleşme isteği görülebilir. Bunun dışında bazı durumlarda bunu kendi aralarında hiyerarşinin belirlenmesi ve üstünlük gösterme amacıyla da yapabilirler.


İsmet
Şub 21, 2023 / 00:51

Benim scottish fold kedim 1 yasinda birtish kedi 10 aylik ciflestirmek istyorum fakat erkek kedim disi kediye yanina yaklaştırmiyor disi kedi ciflesmeye hazır olmasına ramen tisliyor anlam vermedim


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:19

Merhaba kediniz çiftleşmek için daha çok küçük. Ayrıca scotish fold ırkı kediler doğuştan osteochondrodysplasi denilen bir eklem hastalığına sahip olarak doğarlar. Bu hastalık yüzünden ömür boyu eklem ağrıları çekerler. Bu ağrılar ve hastalık yaşla birlikte ilerlediğinden avrupanın bir çok bölgesinde üretimleri yasaktır. Ülkemizde henüz böyle bir düzenleme gelmese de kendi kediniz ve doğacak yavruların sağlığı açısından kedinizi çiftleştirmemenizi ve ksıırlaştırmanızı öneririz. Bu ağrıları ve hastalığın gelişimini kontrol altında tutabilmek için düzenli veteriner kontrolleri ve kilo takibi yapmanız kilo almasını önlemeniz çok önemlidir. Geçmiş olsun..


halil
Mar 7, 2023 / 12:47

erkek kedim var cinsssss çiftleşme zamanı geldi sürekli bağırıyor bunu geçirebilmek için ne yapmalıyız çiftleştirmek istemiyoruz. çünkü çevrede tanıdık kimsede kedi yok


Veteriner Hekim
Mar 8, 2023 / 21:15

Merhaba bu durumda yapmanız gereken en sağlıklı şey kedinizi kısırlaştırmanız olacaktır.


Dilek
Mar 17, 2023 / 02:32

Merhabalar,

benim bir tekir (Charlie, kısır) ve bir de british (Leo, kısır değil) olmak üzere iki erkek kedim var.
Leo kızgınlığa girdiği için çiftleşmesi için british dişi bir kediyi misafir ediyoruz. Fakat leo dişi kediye hiç yaklaşmadı. Sadece bir gün ikisini yan yana getirdiğim için 2 gün boyunca çiftleştiler. Dişi olan kedi kızgınlığa girdiği için her gün acı bir şekilde bağırıyor. Diğer kedim charlie de kısır olmasına rağmen dişi kediyle çiftleşiyor ve onu sakinleştiriyor. Leo artık dişi kediye hiç yüz vermiyor ve charlie ile araları da bozuldu. Sizce Leo’nun, dişi kediyle çiftleşmemesinin nedeni, dişi kedinin Charlie ile olan ilişkisi olabilir mi?


Veteriner Hekim
Mar 17, 2023 / 10:48

Merhabalar evet kediler arasındaki hiyerarşiden dolayı bunun gibi durumlar görülebilir. Tekir kediniz kısır olsa bile böbreküstü bezlerinden salgılanan hormonlar dolayısıyla çiftleşme isteği duyabilir. Bu durumda Leo’nun da kediyi istememesi normal. Tekrar deneyecekseniz başka bir döneminde Tekirin evde olmadığı bir zaman denemelisiniz. Yine dişi kedi eve gelmeli erkek kediler kendi alanlarında olmadıklarında özgüvenleri kırıldığından çiftleşmek istemeyebilirler. Bunun dışında bütün kedilerin sağlığı ve dışarıdaki kedi popülasyonu düşünülünce en güzel karar kedileri kısırlaştırmanız olacaktır.


İbrahim
Mar 18, 2023 / 16:46

Hocam iyi günler öncelikle benim iki sorum var;
1-) Erkek kediler etrafa koku bırakmaları neyden kaynaklı olur ? ( bana çiftleşmeye gidip geldikten aonra koku bıraktıkları söylendi teyit etmek için soruyorum)
2-) Evimde 1 dişi 1 erkek olmak üzere 2 kedim var. Komşumuz dişi kedisini benim erkek kedimle çiftleştirmek istedi ve dişi kedisini evime getirdi. Erkek kediyle komşumun dişi kedisini aynı odaya bıraktım fakat erkek kedi tıslıyor dişi kediye ve onu korkutup kaçırıyor. Erkek kediyi odadan çıkartıp evdeki dişi kedimin yanınada koyunca çiftleşmek istiyor ama komşu dişi kedisiyle bu davranışı yapmıyor nedeni ne olabilir ? Şimdiden çok teşekkür ederim


Veteriner Hekim
Mar 18, 2023 / 17:57

Merhaba öncelikle erkek kedilerde koku bırakma davranışı hormonlarından kaynaklı içgüdüsel olarak yaptıkları bir davranıştır. Aslında doğada koku bıraktıkları yerlerden geçecek olan diğer kedilere ben buradayım deme biçimidir. Kediler için bir çeşit iletişim şeklidir. 2. sorunuza geldiğimizde ise çiftleşmeleri için dişi kedinin kızgınlıkta olması gereklidir. Bunun dışında bir dönemde çiftleşme gerçekleşemez. Eğer komşu kedisi kızgınlıkta olmasına rağmen kediniz istemediyse de kararına saygı duymak gerekir. Her kedi her kedi ile anlaşamayabilir. 🙂 Kedinizi çiftleştirmeden önce iki kedinin de aşılarının güncel olmasına ve viral hastalıklar yönünden sağlıklı olduklarından emin olmak gerekir.


Cemre
Mar 22, 2023 / 16:04

Merhaba benim 2 kedim var Gece 3 yaşında çiftleşmek istiyor Seben 1 yaşında hiç kızgınlık olayı olmadı cifleşmedi 1 yaşında ne zaman çiftleşeçek yoksa kisirmiki


Veteriner Hekim
Mar 25, 2023 / 17:51

Kedileriniz cinsiyetlerini belirtmemişsiniz. Erkek kediler dişi kediler gibi kızgınlık dönemi geçirmezler. Eğer etrafta kızgınlıkta bir dişi kedi varsa onun hormonlarının etkisiyle her dönem çiftleşmek isteyebilirler. Eğer kediniz dişi ise ve hiç kızgınlık göstermediyse bu durumu en azından 6 ay kadar daha takip edin bir değişiklik yoksa veteriner hekiminize muayene ettirin. Ultrason muayenesine girmesi gerekir. Bazı durumlarda ovaryumda oluşan kistler kedilerde kızgınlık görülmemesine neden olabilir.


Almina Duru
Nis 20, 2023 / 20:51

Shotish fold kedimi (dişi)çiftleşmesi için bıraktık.Aldık ve bir daha bizimle hiç ilgilenmedi hep mutsuz üzgün biz onu bıraktık ve gittik bir daha gelmeyeceğiz mi zannetti yoksa hamile olduğu için mi?


Veteriner Hekim
Nis 25, 2023 / 22:52

Çiftleşme denemeleri kediler için stres kaynağı olabilir. Scotish fold ırkı kediler doğuştan eklem hastalığına sahiptir. Hayatları boyunca özellikle yaşlandık ve kilo aldıkça şiddetli eklem ağrıları ile mücadele ederler. Bu sebepten doğacak yavruların da aynı acıları çekmemesi adına eğer kediniz gebe değilse tekrar çiftleştirmemenizi ve kedinizi bir an önce kısırlaştırmanızı tavsiye ederiz. Kediniz için yıllık kan tahlilelri ve röntgenler ile hastalığın ve ağrısının kontrol altında tutulması çok önemlidir.


Esra Nur
Ara 19, 2023 / 12:08

Merhaba benim 8 aylık erkek bir kedim var henüz kısırlaştırmadık ve 2 aylık dişi bir kedi daha aldık aralarında bu dönemde bir çiftleşme gerçekleşir mi? ( çiftleşmelerini istemiyoruz) bu konuda ne yapmalıyız? Yardımcı olursanız sevinirim.


Veteriner Hekim
Ara 19, 2023 / 22:38

Dişi kedi büyüyp kızgınlığa girene kadar çiftleşmeye izin vermez. Yine de ikisinin de huzurla büyüyebilmeleri için önce erkek kedinizi aşıları tamamlandıktan sonra da dişi kedinizi kısırlaştırmanızı öneririz.


Abbıı
Oca 16, 2024 / 00:37

Merhaba, benim iki tane kedim var. Biri tekir(erkek) biri ise sarman(kız). Kız olan hamile ve çiftleşmek istemiyor fakat erkek kedi onunla sürekli çiftleşmeye çalışıyor. Ne yapmalıyım?


Veteriner Hekim
Oca 20, 2024 / 13:10

Merhabalar erkek kedinizi bir an önce dişi kedinizi de yavrular sütten kestikten sonra zaman kaybetmeden kısırlaştırmanız gerekmektedir.