Kedi dostlarımız da tıpkı bizler gibi soğuk algınlığına yakalanabilir ve hapşırma, burun akıntısı gibi semptomlar gösterebilirler. Kediniz soğuk algınlığına yakalandı. Peki ona nasıl yardım edebilirsiniz? Hangi durumlarda veteriner hekim desteği almalısınız? Bu ve bunun gibi merak edilen daha pek çok sorunun cevabını, sizler için hazırladık.
İçindekiler
Bazen nezle olarak da adlandırılan soğuk algınlığı, bilinenin aksine soğuktan ya da ıslanmaktan değil çeşitli bakteri veya virüslerden kaynaklanan bir üst solunum bir enfeksiyondur. Genellikle grip ile karıştırılan soğuk algınlığına çeşitli patojenler neden olur. Calicivirüs ve kedi herpes virüsü, soğuk algınlığına neden olan en yaygın iki etkendir.
Soğuk algınlığı, insanlarda olduğu gibi kediler arasında da oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Patojen, genellikle bir kedinin havada virüsü taşıyan damlacıkları soluması, yutması veya kontamine nesnelere temas etmesi ile bulaşır.
Barınak gibi kedi topluluklarının yoğun olduğu yerlerde enfeksiyonun görülme oranı daha yüksektir. Tabi evcil kedilerin de soğuk algınlığına yakalanma riski bulunmaktadır. Dışarda hasta bir kediyle yakın temas kurduktan sonra eve gelip kedinizle etkileşime girdiğinizde dahi kedi dostunuz patojenlere maruz kalabilir.
Hayır, kedilerden insanlara soğuk algınlığı geçmez. Enfeksiyona neden olan virüsler tek türe özgüdür ve farklı bir konakta yaşayamazlar.
Hayır, kediler insanlardan soğuk algınlığı kapamaz. Bu virüslerin çoğunluğu tek türe özgü olma eğilimi taşır. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar insanlara ve kedilere bulaşabilir fakat bunun görülme oranı çok nadirdir.
Kediler köpeklere soğuk algınlığı bulaştıramaz. Bunun nedeni ise kedilerde soğuk algınlığına neden olan bakteri ve virüslerin yalnızca kedilere özgü olması ve yalnızca kedilerde konaklamasıdır.
Biraz daha detaylandıracak olursak, kedilerde soğuk algınlığına neden olan en yaygın iki virüsü örnek gösterebiliriz. Bunlar kedi herpesvirüs ve kedi calicivirüstür. Virüs isimlerinde yer alan “kedi” kelimesi bunların yalnızca kedilere özgü olduğunu belirtir. Kedilerin bordetella ve klamidya nedeniyle de soğuk algınlığı geliştirmesi mümkündür. Fakat bu durumda köpeklerin kedilere bu patojenleri bulaştırması daha olasıdır.
Kedilerde soğuk algınlığı belirtileri genellikle şu şekilde gözlemlenir:
Daha şiddetli belirtiler
Bu semptomların bir veya iki hafta süreyle gözlemlenmesi mümkündür.
Aslında soğuk havaların hastalıklarla doğrudan bir ilişkisi yoktur. Hipotermi gibi durumlar haricinde soğuk havalar genellikle hastalık nedeni değildir. Savunma sistemi bazı nedenlerden dolayı zayıflar ve virüslerle savaşma konusunda yetersiz kalır. İşte böyle bir durumda soğuk havalar, altta yatan bir sorunu tetikleyebilir.
Bu durumu daha detaylı şekilde açıklayabiliriz; soğuk havalar, barınma şartları kötü olan ve beslenemeyen bir kedinin bağışıklık sistemini daha da yorar. Bağışıklığı düşük ve stresli bir kedi virüs ile bakterilere daha açık olduğu için, olumsuz hava koşullarında soğuk algınlığına yakalanma riski artar. Fakat yeterli beslenen ve barınan sağlıklı bir kedi için soğuk havalar, soğuk algınlığı riski oluşturmaz.
Kedilerde soğuk algınlığına yol açacak patojenleri önlemenin en sağlam yolu düzenli aşılamadır. Temel kategoride yer alan ve düzenli yaptırılması gereken karma aşı, kalisivirüs ve kedi herpes virüs gibi patojenlere karşı kedinizin bağışıklığını uyarır. Aşılanmış bir kedi soğuk algınlığı kapsa dahi diğer kedilere nispeten daha çabuk atlatacak ve daha hafif semptom geliştirecektir. Karma aşı ve diğer aşı fiyatları için 2021 Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları adlı içeriğimize göz atabilirsiniz:
Aşılamanın haricinde kedinizde soğuk algınlığını önlemenin ikincil yolları da mümkündür:
Kedilerde soğuk algınlığının yaygın belirtilerinden yola çıkarak teşhis ve tanı koymak oldukça kolaydır. Fakat hekiminiz farklı bir bakteriyel / viral enfeksiyondan veya hastalıktan şüpheleniyorsa, başka test ve tetkiklere başvurabilir.
Kedilerde basit soğuk algınlığı vakalarında veteriner hekim genellikle klinik semptomları iyileştirmeye yönelik bir tedavi uygulayacaktır. Soğuk algınlığının spesifik bir tedavisi olmasa da mevcut semptomları hafifletmek ve ikincil bakteriyel enfeksiyonları iyileştirmek ilaç tedavisi ile mümkündür. Kedinizin akan gözleri için merhemler, şüpheli bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler veya şiddetli seyreden viral enfeksiyonlar için antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Daha ciddi vakalarda ise hidrasyonu arttırmak amacıyla sıvı, oksijen ve beslenme takviyesi gerekli görülebilir.
Kedinizde soğuk algınlığı semptomları varsa ancak genel durumu iyiyse, evde uygulayacağınız birkaç destekleyici bakım ile onu daha rahat ettirebilirsiniz.
Veteriner hekiminize danışmadan kedinize herhangi bir soğuk algınlığı ilacı vermemelisiniz. Kedilerin ilaçları metabolize etme şekli insanlardan daha çok farklıdır. İnsanlar için basit ve güvenilir olan ilaçlar, kediler için oldukça zehirleyicidir. Semptomlar, insanlardakiyle benzerlik gösterse de uygulanan tedavi ve ilaçlar da bir o kadar farklıdır.
Kedilerde soğuk algınlığı, destekleyici bakım ile genellikle kendiliğinden çözülür. Kediniz ilaca gereksinim duyacak kadar hastaysa mutlaka veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
Soğuk algınlığı çoğu durumda bir tehlike teşkil etmez ve 1 – 2 hafta gibi bir süre içerisinde destekleyici bakım ile geçer. Bununla birlikte belirtiler gün geçtikçe iyileşmiyorsa, tedavi edilmeyen bir soğuk algınlığının zattürreye dahi yol açması söz konusudur.
Kedinizde yalnızca hafif akıntı, hapşırık gibi semptomlar varsa ve bunun haricinde bir sorunu yoksa veteriner aciliyeti genellikle yoktur. Fakat bazı semptomlar var ki acilen veteriner hekim desteği gerektirir.
Zaman kaybetmeden veterinerinize başvurmanızı gerektiren semptomlar şu şekildedir:
Kedinizde bu belirtilerden bir veya birden fazlasını gözlemlerseniz acilen veteriner hekiminizin yolunu tutmalısınız. Özellikle öksürük, nefes almada güçlük ve yemek yememe durumları oldukça ciddi semptomlardır. Bu belirtiler yalnızca soğuk algınlığında değil diğer hastalıklarda da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca yavru, yaşlı, hamile veya başka nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi daha zayıf olan kediler, basit bir hastalığı dahi daha ağır geçirebilmektedir.
İlgili içerikler:
Hayır, kediler insanlardan soğuk algınlığı kapamaz. Bu virüslerin çoğunluğu tek türe özgü olma eğilimi taşır. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar insanlara ve kedilere bulaşabilir fakat bunun görülme oranı çok nadirdir.
Bazı kedilere vitamin takviyeleri, antibiyotikli göz damlaları, ağız içi yaralara karşı ağız antiseptiği, burun içi solüsyonlar ve damlalar verilebilir. İştah sorunu ciddi bir düzeye ulaştıysa veteriner hekimlerin değerlendirmesi sonucu damar yolu ile mineral ve sıvı takviyesi sağlanabilir.
1. Sıcak, nemli hava
Buharın burun kanallarını açmasını sağlamak için kedinizin yakınında bir nemlendirici bulundurun veya duş alırken onu banyoya götürün.
2. Yumuşak, keskin kokulu yiyecekler
Kedi gribi, kedinizin koku alma duyusunu etkileyebilir ve boğaz ağrısı yemek yemeyi rahatsız edebilir. Kedinizi yemeye teşvik etmek için hafifçe ısıtılmış yumuşak yiyecekler verin.
3. Nazik yüz yıkama
Sıcak bir bez kullanarak, herhangi bir salgıyı gidermek için kedinizin gözlerini ve burnunu nazikçe silin.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar