Çekoslavakya Kurt Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Czechoslovakian Wolfdog Resimleri
Czechoslovakian WolfDog görünüşü itibariyle bir kurda benzer. Uyanık, zeki, güçlü ve ilkel bir köpek cinsidir. Çekoslavakya Kurt Köpeği, Slovak Wolfdog, Czech Wolfdog, Ceskoslovensky Vlcak, Czechoslovakian Wolfdog gibi çeşitli isimlerle de bilinirler. Çok keskin koku alan burnu, üstün görme ve işitme yeteneğine sahip olmalarıyla da daha da ön plana çıkarlar. Bu ırk için en önemli detay eğitimini sabırla ve tutarlı şekilde verecek bir liderdir. Eğitimleri zor değildir ancak birçok köpek cinsine göre daha fazla emek ve özen istemektedir. Verilen eğitimler sonrasında Czechoslovakian WolfDog iyi bir arkadaş olmalarının yanında, arama ve kurtarma, izleme, itaat, çeviklik, çizim, hayvan sürüsü ve çalışan köpek sporlarında başarılar göstererek bu alanlarda görev alarak kullanılırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
İşçi Köpek
Ağırlık
19- 26 Kg
Yükseklik
60- 66 Cm
Aile
Melez
Menşei
Çekoslovakya
Menşei Tarihi
1955'lı yıllar
Yaşam Süresi
10-16 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Czechoslovakian Wolfdog  korkusuz, cesur, aktif, oyuncu, güçlü, uyanık, çevik ve dayanıklı bir köpektir. Sahibine sadık ve sevdiklerine bağlı olmasıyla iyi bir bekçi köpeği olarak bilinirler. Çekoslovak Kurt Köpeği, sadece sahibiyle değil, tüm ailesi ve sevdikleriyle çok güçlü bir arkadaşlık bağı kurar. Genel olarak sosyal bir köpektir ve sosyal ilişkisi yüksektir. Ancak bu özelliğe sahip olması için erken aşamada eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekir.

Ailesine ait ve aynı ortamda birlikte bulunduğu diğer evcil hayvanlarla yaşamayı kolaylıkla öğrenirler. Ancak garip tıpkı ve saldırgan tavırlı hayvanlarla ilk karşılaşmalarda zorluk yaşayabilir ve sahibini de zorlayabilirler. Diğer evcil hayvanlarla genellikle etkileşim kurarken, sahibinin gözetimi altında olmalıdır ve her zaman güvenilir ilişkiler kurmadıklarını bilerek dikkatli olunmalıdır. Czechoslovakian Wolfdog köpek cinsinin çocuklarla arası genellikle iyidir. Oyuncu bir köpek olduğu için, çocuklarla da oyun oynamaktan ve vakit geçirmekten hoşlandıkları görülür. Bunun yanında Czechoslovakian Wolfdog  ırkının yabancılara karşı şüpheci ve dikkatli yaklaştıkları görülür. Bu temkinli yaklaşım kesinlikle nedensiz yere saldırganlık seviyesinde değildir.

Çekoslovak Wolfdog doğuştan gelen avlanma tutkusunu yavruyken bastırmanız gereklidir. Bu sayede yetişkin köpek olduğunda kendinden küçük hayvanlara karşı saldırgan davranışlardan kaçınmasını ve daha iyi huylu bir köpek olmasını sağlayabilirsiniz. Çekoslovak Wolfdog akıllı ve hızlı tepki veren uysal bir köpektir. Korkusuzluğu, cesur ve şüpheci olması yabancı kişilere ya da kendinden küçük hayvanlara sebepsiz yere saldıracağı anlamına gelmez. Sahibinin sözünü dinler, komutlara doğru ses tonu ve davranışlarla söylendiğinde uyum gösterir ve sebepsiz yere saldırmazlar.

Bu ırk çok akıllı ve eğitilebilen köpekler arasında yer alır. Ancak kesinlikle köpek kulübesinde izole edilmemelidir. Eğitimlerinde tutarlı ve sabırlı olunmalı, erken aşamada farklı ortamlarda farklı insanlar ve hayvanlarla sosyalleşmelidir. Dişi Çekoslovak Kurt Köpekleri, erkeklere göre daha kolay kontrol edilmektedir. Ancak ergenlik döneminde iki cinsiyetinde eğitilmesi ve söz dinlemesi zorlaşmaktadır.  Çekoslovak Kurt Köpeği çok oyuncudur, kolayca öğrenirler ancak kendi başına bırakılınca öğrendiklerini tekrarlamazlar. Aynı şekilde antrenmanlarını da kendiliğinden yapmazlar. Çekoslovak Wolfdog’un bir davranışı uygulaması için eğitimde ya da farklı etkinliklerde motivasyona ihtiyacı vardır.

Egzersizlerinde ya da eğitimlerinde başarısız olmasının sebebi yeterli motivasyon sağlanamaması ve uzun, gereksiz tekrarlarla köpeğin yorulmasından kaynaklıdır. Motivasyon kaybı yaşamaması için eğitimle ödül, övgü ve oyun gibi pozitif pekiştirme yöntemlerine başvurulmalıdır. Etkinlikler çeşitlendirilmeli ve gerekirse aktivite zamanları gece saatlerine kaydırılmalıdır. Bazen eğitimlerinde sorun çıkabilir ve bağımsız, inatçı davranışlar sergileyebilirler. Ancak burada devreye sahibiyle olan iyi ilişkisi girecek ve köpeğiniz bir süre sonra kendinden beklenilen davranışı uygulayacaktır.  Çekoslovak Wolfdog köpekleri koklama, görme ve işitme gibi çok gelişmiş duyulara sahiptir. Bu yetenekleriyle patikaları takip etmede çok başarılıdırlar.  Bağımsız ve inatçı karakterleri vardır ancak iyi bir eğitimle çok yönlü bir köpek olarak, özel amaçlı görevlerde yer alacaklardır.

Çok sık havladıkları görülmez ve havlamanın bu ırk için doğal olmadığı belirtilir. Hatta havlama eğitimlerinde zaman zaman sorun yaşadıkları görülür. Bu ırkın kendini ifade etmek için tercih ettiği bakla yollar vardır. Ancak bazen havlamaya yakın ve konuşurcasına sesler çıkardıkları görülür. Çekoslovak Wolfdog köpeği sahibiyle havlamanın yanı sıra; hırlama, homurdanma ve sızlanma gibi seslerle ve beden diliyle iletişim kurmaya çalışır.

Çekoslovak Wolfdog her hava koşuluna dayanıklıdır. Soğuk iklimlerde de yaşayabildikleri görülür. Fazla havlamaması, yeterince egzersiz yaptırıldığında sakin olması gibi özellikleriyle apartman dairesinde yaşayabilirler. Köpeğinizin günlük egzersiz yapması, apartmana ve eve uyumunu kolaylaştıracaktır. İmkanınız varsa geniş avlusu olan bir ev ise gezmeyi, koşmayı ve oyun oynamayı seven Çekoslovak Wolfdog en ideal seçim olacaktır.

Çekoslovak Wolfdog köpeğine genel olarak istikrarlı, güvenilir bir performans eğitimi vermek, geleneksel özel ırklara öğretmekten daha uzun sürmekte ve özen istemektedir. Tüm bu eğitimlerin Çekoslovak Kurt Köpeği arama ve kurtarma, izleme, itaat, çeviklik, çizim ve hayvan sürüsü gibi köpek sporlarında başarılar gösterebilir bu alanlarda görev alabilirler. Çekoslovak Wolfdog  karakter özelliklerinin tüm bu çalışmaları ve eğitimleriyle birleşmesi sonuncunda çok yönlü, çalışan köpekler arasında yerini almıştır. İlk olarak Çekoslovakya’da çalışan sınır devriyesi için yetiştirilseler de zaman içerisinde farklı görevlerde, işler de başarılar elde edecek karaktere sahiptir.  İtalya’da Arama ve Kurtarma (SAR) köpeği olarak başarılı bir şekilde görev almış, çalışmıştır. Bu köpeklerin bu şekilde başarıyla çalışması için iyi bir lider tarafından yetiştirilmesi ve birçok köpek ırkına göre uzun süre eğitim alması şarttır.

Günümüzde Çekoslovak Wolfdog  spor yapmayı, bisiklet sürmeyi, yürüyüşe çıkmayı, koşmayı seven, açık hava etkinliklerinde zaman geçirmekten hoşlanan, aktif bir hayat yaşayan kişilerin en iyi arkadaşıdır ve sahibine keyifle eşlik etmektedir.

Tarih

Çekoslovak Kurt Köpeği 1955 yılında Çekoslovakya’da bir Alman Çoban Köpeğinin, Karpat Gri Kurdu ile çiftleştirilmesiyle biyolojik bir deney olarak başlayan bir köpek ırkıdır. Deneydeki ilk veriler bir erkek köpeğin, dişi kurda ve bir erkek kurdun, dişi bir köpekle çiftleşmesini sonucunda soyunun nasıl yetiştirilebileceğini ortaya koydu. Bu çiftleşmelerden yetiştirilen yavruların ezici çoğunluğu, üremenin devamı için ebeveynlerinin genetik gereksinimlere sahipti.

Kurt benzeri bu köpekler, Bay Hartl ve Bayan Rosik tarafından Alman Çoban Köpeği ve Avrasya kurdunu üzerinde yapılan çalışmalar sonucudur. Sarik, Brita, Argo ve Lejdy isimli dört Avrasya kurdunun yakalanarak ve eğitilmesinin ardından, bu kurtların 40 ila 50 Alman Çoban Köpeği ile melezleme çalışmalarıyla başlamıştır. Melezleme sorucunda ortaya çıkan yavrular 10 yıl boyunca birbirleriyle çiftleştirilerek en sonunda Czechoslovakian Wolfdog ırkı elde edilmiştir.

Başlangıçta Alman çoban köpekleri ve Karpat gri kurtları çiftleştirildiğinde; yavruların Alman çoban köpeğinin mizacına, sürü zihniyetine ve kolay eğitilebilirliğine ve Karpat Kurdunun ise gücüne, fiziksel yapısına ve dayanıklılığına sahip olacak şekilde bir cins yaratmak için bir planlar, çalışmalar yapıldı.

1965 yılında, yapılan çalışmalardan memnun olunarak deney sona erdikten. Ardından bu yeni türün üremesi ve yetiştirilmesi için bir plan yapıldı. Yapılan plan Karpat Kurdu’nun kullanılabilir niteliklerini, Alman Çoban Köpeğinin olumlu nitelikleriyle birleştirmek üzerineydi. 1982’de Çekoslovak Wolfdog, o zamanın CSSR’sinin yetiştirici derneklerinin genel komitesi aracılığı ile ulusal bir köpek cinsi olarak kabul edildi. Çekoslovakya’da ulusal bir cins olarak 1982’de resmen tanınmasının ardında;  1989 yılında da Fédération Cynologique Internationale (FCI) tarafında da Czechoslovakian Wolfdog resmen bir ırk olarak tanındı.

Cins ilk yetiştirildiğinde sınır devriyesi köpeği olarak görevlendirildi ve ordunun savaşlarda kullanması için yetiştirildi. Daha sonra dünya geneline yayılması ve çok fonksiyonlu bir ırk olarak değerlendirilmesiyle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde arama ve kurtarma, Schutzhund sporu, izleme, sürü gütme, çeviklik, itaat ve avlanmada da kullanıldığı görüldü.

Czechoslovakian Wolfdog günümüzde de gelişmiş yetenekleriyle iz sürme, arama-kurtarma çalışmaları ve avlanma gibi çeşitli çalışmalarda kullanılan köpekler arasındadır.

 

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Çekoslovak Wolfdog'u güçlü, çevik, dayanıklı ve sağlam bir vücuda sahiptir. Hem yapısı hem de kürküyle bir kurdu andıran köpek ırkıdır. En düşük yükseklik erkekler için 65 cm iken dişi için 60 cm’dir ve belli bir üst sınır yoktur. Dikdörtgen çerçeve şeklinde gövdesi yüksekliği ile birbirine yakındır. Genel olarak gövde uzunluğu ve yükseklikleri orantılıdır. Sırt yapısı kısa ve hafif eğimli, omurga düz ve beli hareket halinde güçlü yapıdadır. Son olarak karın içe çekilmiş, güçlü yapıdadır ve göğüs, namlu şeklinden dolayı düzdür.

Kafa

Çekoslovak Kurt Köpeği’nin kafa yapısı ırkın cinsiyetini belirtecek kadar karakteristiktir. Kafa büyüklükleri genel olarak vücutları ile orantılıdır. Çok iyi koku alma yeteneğine sahip burnu siyah renktedir. Gelişimi tamamlandığında 42 tane olan keskin ve güçlü dişleri makas ya da pense seklinde kapanmaktadır. Dudakları ve dudak kenarları siyah renktedir ve bazen Çekoslovak Wolfdog köpeğine gülümseyen bir ifade katar.

Kulaklar

Çekoslovak Wolfdog'un üçgen şeklinde, geniş, büyük, uca doğru incelen, kısa ve dik kulak yapısı bu ırkın karakteristik özellikleridir.

Gözler

Çekoslovak kurt Köpek ırkının eğik olarak yerleştirilmiş, kehribar renginde gözleri vardır. Gözlerinin etrafında siyah bir geçiş mevcuttur. Bu siyah sürmeli yapı köpeklerin bakışlarına derinlik ve ekstra bir anlam katmaktadır. Çekoslovak Wolfdog’un gözleri diğer köpek cinslerinden ayıran karakteristik bir yapıya da sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Çekoslovak Wolfdog güçlü ve sağlam bacaklara ve ayaklara sahiptir. Ön ayakları dardır ve yere düz basar. Ön pençeler uzun yarıçaplı ve ayakları da hafifçe dışarı açıktır. Arka uzuvlar uzun bir baldırdan ve kaslı üst kısımdan oluşur. Çekoslovak Kurt Köpeği oldukça hareketli, aktif bir ırktır. Zarif, hafif ve kendini yormadan uyum içerisinde hareket ederler. Uzun adımları vardır ve dörtnala iyi bir koşucudur.

Kuyruk

Çekoslovak kurt Köpeğinin sırtından başlayan tüylü kuyruğu yüksek ayarlanmıştır. Aşağıya doğru serbest bırakılan kuyruk, ayak bileğine kadar inecek uzunluğa sahiptir.

Tüy

Çekoslovak Wolfdog köpeğinin kürkü çit katmanlı tüy yapısına sahiptir. Soğuk havalarda dayanıklı olmasını sağlayan kürkü, kalındır. Tüylerinin düz, sık, yoğun ve çok kalın olduğu görülür.

Renk

Czechoslovakian Wolfdog ırkının kürk rengi sarımsı gri (sarı- gri), gümüş grisi ve gri (gümüş-gri) renklerinin kombinasyonundan oluşmaktadır. Genellikle yüz bölgesinde, namluda açık renkli tüylerden oluşan hafif bir maske ile sarı-griden gümüş-griye tüyleriyle tercih edilir.

Sıkça sorulan sorular

Köpek ve kurt melezi olan, Czechoslovakian WolfDog, sağlıkları yerinde olduğunda ve bakımları yapıldığında 10-16 yıl arasında değişen uzun bir yaşam sürebilirler.

Çekoslovak Vlcaks köpeklerinin dişileri ve erkeklerinin ağırlığı 19- 26 kg yükseklikleri ise 60- 66 cm aralığındadır. Gelişimlerini iyi bir şekilde tamamlayabilmeleri için yeterli miktarda beslenmeleri gerekir. Ancak gereğinden fazla beslememeye ve obezite sorunu yaşatmamaya dikkat etmelisiniz. İdeal boy ve kilo aralığında olmalarını sağlayarak sağlıklı beslemeye özen çaba göstermelisiniz..

Çekoslovak Vlcaks köpeğinin çift katmanlı, sıkı, yoğun ve düz tüylerinin haftada 2- 3 kez taranması ve fırçalanması gerekmektedir. Düzenli yapılan taranma işlemiyle ölü tüyleri toplayabilir, tüylerinin daha sağlıklı ve bakımlı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Yıl içerisinde mevsimsel olarak iki kez daha çok tüy döktükleri görülür. Yoğun tüy döktükleri dönemde günlük fırçalama yapılması gerekecektir. Kışlık ceketi daha kısa ve ince yazlık ceketinden daha kalın, ağır ve daha uzundur. Bu kürk yapısı sebebiyle soğuk mevsimlerde daha fazla bakıma ihtiyaçları olur. Kürk bakımını sık sık arttırarak dökülen tüy miktarını ve vücudundaki kiri kontrol altına alabilirsiniz. Düzenli tarama ve fırçalamayla birlikte çamuru ve kiri de doğal olarak temizlersiniz.

Czechoslovakian WolfDog ırkının sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için iyi beslenmesi gerekmektedir. Bunun için tüketeceği yemeklerin öğün sayısı ve miktarı köpeğin yaşına, boyuna ve günlük egzersiz seviyesine göre ayarlanması gerekir. Czechoslovakian WolfDog köpek ırkının Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi orta ırka uygun yüksek kaliteli köpek maması tüketmelisi önerilir.

Evet Çekoslovak Vlcaks ev yemeği tüketebilir. Ancak pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler köpeğinizin sindirim sistemini olumsuz etkileyerek sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı beslenmeleri için hangi yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu araştırmalı ve o yiyecekleri tüketmesini sağlamalısınız. Yüksek vitamin ve protein içerikli köpek maması tüketiyorsanız ev yemekleri konusunda daha da seçici olmalısınız.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi önerilir. 18. Ayı doldurduktan sonra büyümelerine, gelişimlerine ve sağlık durumlarına göre çiftleştirilir.

Çekoslovak Vlcak köpek ırkının bakımı orta zorluktadır. Kısa tüyleri orta seviyede dökülür ve haftada 2- 3 kez tarama ve fırçalama ile kontrol altına alınır. Mevsim geçişlerinde daha fazla tüy dökebilirler bu zaman da daha sık taramanız önerilir. Erken aşamada eğitim görmezlerse inatçı ve bağımsız karakterleri güçlenebilir ve o zaman bakılması zorlaşabilir. Ancak erken eğitim verirseniz ve sosyalleşmelerini sağlarsanız daha iyi huylu ve karakterli olarak bakımını kolaylaştırırsınız.

Czechoslovakian WolfDog köpeğinin yaşı, cinsiyeti, eğitimi, sağlık ve şeceresi durumu gibi etkenler fiyatını etkilemektedir. Sağlıklı, bakımları yapılan ve iyi bir yetiştirici tarafından satılan Czechoslovakian WolfDog yavrusunun fiyatı 600 TL ile 9.000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu fiyat aralığı köpeği satan kişiye, satıldığı yere ve daha farklı sebeplere göre değişiklik gösterecektir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Çekoslovak Kurt Köpeği cinsi olan sağlıklı bir dişi tek bir doğumda yaklaşık 4 ila 8 yavru dünyaya getirir. Doğan yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesine göre değişiklik gösterir.

Czechoslovakian Wolfdog ırkının kürk rengi sarımsı gri (sarı- gri), gümüş grisi ve gri (gümüş-gri) renklerinin kombinasyonundan oluşmaktadır. Genellikle yüz bölgesinde, namluda açık renkli tüylerden oluşan hafif bir maske ile sarı-griden gümüş-griye tüyleriyle tercih edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ahmet
Haz 24, 2023 / 14:40

Çekoslovakya wolfdog sahibini koruma iç gündüzüne sahipmidir


Veteriner Hekim
Haz 25, 2023 / 13:38

Evet neredeyse bütün köpeklerde olduğu gibi bu ırkta sahibine karşı korumacıdır.