Genel itibariyle Siyam kedileri ince ama kaslı bir yapıya sahiptirler. Ayrıca son derece kıvrak da bir kedi türüdür. Erkek Siyam kedileri, dişilere oranla daha büyük bir cüsseye sahip olur. Herhangi baskın bir özellikleri olmamakla beraber ortalama kedilere göre fiziksel olarak son derece ideal bir yapıları vardır. Zihinsel olarak ise zeki türler arasında yer alırlar. Yüz, kulak, kuyruk ve pati kısımları, gövdesinin diğer yerlerine oranla daha koyu olmasıyla bilinir. Ayrıca yaşlarının ilerlemesiyle renklerinin de koyulaştığını belirtmek gerekir.
Siyam kedileri kişilikleri itibariyle oldukça konuşkan bir türdür. İsteklerini insanlara bildirmede ve sahiplerinin, istedikleri şekilde kendilerine hizmet etmesini sağlama konusunda son derece başarılıdırlar. Özellikle oyun oynamak istediklerinde bunu çok güzel bir şekilde ifade edebilirler. Eğer onlarla konuşacak olursanız sanki size cevap veriyormuş gibi karşılık aldığınızı görürsünüz. Bu davranışıyla da zekâsını fark etmeniz oldukça mümkündür. Yüksek bir zekâ seviyesine sahip olan bu kedi türleri, aynı zamanda çok da sevecendirler.
Eğer çocuklu bir aileyseniz o halde bu kedilerin onlarla çok iyi anlaşacaklarından emin olabilirsiniz. Her ne kadar uluma tarzı çıkartabilecekleri sesler biraz rahatsız edici gelebilse de çocuklarınız onlardan korkmayacaktır. Çünkü oyuncu yapıları ve sevimli hareketleri ile kısa sürede sempati toplayacaklardır.
Siyam kedisi, bir aile kedisi olarak oldukça ideal bir tür olsa da, yaşça küçük çocuklar tarafından kolaylıkla zarar görebilir. Özellikle Siyam kedilerinin de çok oyuncu ve sevecen oldukları düşünülecek olursa, küçük çocuklar tarafından canları kolaylıkla yanabilir. Bu sebeple bu kedilere nasıl davranmaları gerektiğini çocuklarınıza en başından öğretmenizde fayda vardır.
Siyam kedileri ile yaşamak, biraz Hiperaktif çocuklarla yaşamaya benzemektedir. Aşırı hareketli, meraklı ve sürekli sizi takip ederek ilginizi çekerler. Ancak diğer kedilere nazaran ses tonlarının biraz daha kalın olması, siz onlara alışıncaya kadar garipseyebileceğiniz bir özellikleri olabilir.
Bu kedi türü ile oynayabileceğiniz oyunlar arasında at – getir de yer alır. Tıpkı bir köpek gibi size arkadaşlık edebilecek kabiliyete ve anlayışa sahiptirler. Bu sebeple zekâları karşısında hayran kalacağınızdan emin olabilirsiniz.
Siyam kedileri sadece insanlarla değil, diğer hayvanlarla da iyi anlaşabilir bir karaktere sahiptir. Son derece sosyal bir yapıları bulunduğundan onları çok eğlenceli bulacaksınızdır. Eğer evinizde birden fazla hayvan beslemeyi düşünürseniz bunlardan birinin Siyam kedisi olması işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır.
Siyam kedi cinsleri her ne kadar sevecen ve eğlenceli olsalar da, bu türlerin bir o kadar inatçı olduklarını da bilmeniz gerekir. Eğer sizlerden ilgi istiyorlarsa, sizinle oyun oynamak istiyorlarsa muhakkak sizi ikna edeceklerdir. Dolayısıyla bu türün, sakinlik ve dinginlik isteyen insanlar için hiç de uygun olmadığını belirtmek gerekir. Ancak eğer yalnız yaşıyor ve evinizde bir hareket olsun istiyorsanız, bu cins kedinin sizler için en iyi seçenek olacağını da tahmin edebilirsiniz.
Bu kedi ırkı ayrıca çok da duygusaldır. Her ne olursa olsun, sevdiklerine, aynı evde yaşadığı insan ve diğer canlılara bir zarar vermekten kaçınırlar. Diğer pek çok yabani davranış sergileyen kedi türlerinin aksine, bu cinsler insanlar ile çok kısa bir sürede dostluk bağı kurabilirler. Eski zamanlarda tapınaklarda bekçilik yapmış olan bu türler, içgüdüsel olarak sevdiklerini ve bulundukları mekânı korurlar. Sahibinin yanında tıpkı bir köpek gibi koruyucu görev üstlenirler.
Siyam kedi cinsi, oldukça uzun zamandır hayatta var olan bir türdür, ancak tam olarak ortaya çıkış noktası hakkında net bir bilgi söz konusu değildir. Bilinen ise Güneydoğu Asya’dan geldikleridir. Spesifik olarak Malay, Burma, Indo-China ya da Himalaya bölgeleri üzerinden geldikleri düşünülmektedir. Bunun düşünülmesinin sebebi ise o bölgede yaşayan diğer kediler ile fiziksel açıdan büyük benzerlikler taşımasıdır. En yaygın olarak dillendirilen bilgi ise bugün Tayland olarak bilinen Siyam’dan ortaya çıktıkları yönündedir. İsmini de zaten buradan almaktadır. Tayca dilinde Wichien Maat ismiyle anıldıkları da ayrıca bilinmektedir.
Bu türler, nesiller boyu Bangkok’ta Siyam kralının himayesinde bulunmaktaydı. Burada “Saray Kedileri” unvanını almışlardır. Buradaki ilk saray ve tapınak kedilerinin ise günümüzdeki Siyam kedilerine oranla çok daha koyu tüy rengine sahip oldukları ve sarıgözlü oldukları düşünülmektedir.
Saray ve tapınak kedileri olmaları, koruyucu ve sahiplenici tavırlarının ön plana çıkmasından kaynaklıdır. Saray ve tapınakta koruyucu bir görev üstlenen ilk Siyam kedilerinden gelen bu koruyucu davranış, bugün yaşayan Siyam kedilerine de aktarılmış bir gen olma özelliğini taşımaktadır. Bundan dolayı ev ortamında yaşayan Siyam kedilerinin hem mekânlarını hem de sahiplerini bir köpek gibi savundukları bilinir. Bu yüzden mekân veya sahip değiştirmek konusunda da son derece hassastırlar. Bir kere bağlandıklarında yer veya kişi değiştirmek istemezler.
Tayland dışında ilk olarak görüldükleri tarih ise kesin olarak bilinmektedir. Bir çift Siyam kedisi, ilk olarak 1884 yılında İngiltere’ye Owen Gould isimli kişi tarafından getirilmiştir. Ardından 11 tane Siyam kedisi daha İngiltere’ye getirilerek burada bir Siyam kedisi neslinin sürdürülmesine başlanmıştır.
Yeryüzünün pek çok farklı noktasındaki Siyam kedilerinin soylarının ise İngiltere’ye getirilen Siyam kedilerine dayandığı bilinmektedir. Bu coğrafya değişikliği ile beraber, bu durum onların genetiklerinde farklılaşmalara da sebep olabilmiştir. Örneğin, daha soğuk iklimlerde yaşayan Siyam kedilerinin tahmin edilebileceği üzere yıllar içerisinde tüy renklerinde açılma gözlemlenmiştir. Her ne kadar bazı değişikliklere uğradıkları düşünülse de hala safkan bir ırk olma özelliklerini sürdürmektelerdir.
Siyam kedileri köklü ırkları sayesinde, ayrıca farklı ırkların da doğmasına sebebiyet vermişlerdir. Bunlardan bazıları; Balinese, Oriental, Havana ve Himalaya cinsi kedilerdir.
Siyam kedileri renkleri bakımından yaşadıkları coğrafyalara göre farklılık gösterseler de fiziksel açıdan büyük bir değişikliğe uğramamışlardır. Genel itibariyle zayıf ama kaslı yapıları hemen hemen aynıdır. Her nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, asilzade duruşları ve davranışları hiç değişiklik göstermemiştir. Zeki, kıvrak ve cana yakın olma özellikleri de kuzeyde ya da güneyde yaşayan türler arasında farklılık göstermemektedir. Sağlıklı beslenebildikleri sürece, ağırlıkları 5 ila 15 kg arasında değişmektedir.
Siyam kedilerini vücut yapıları bakımından inceleyecek olursak; orta boy bir büyüklükleri olduğunu söyleyebiliriz. Uzun ve zarif bir görünümleri vardır. İnce kemikli bir yapıda olup, aynı zamanda kaslı, sıkı bir forma sahiptirler. Gövdeleri boru şeklindedir. Karın bölgeleri dahi sıkı olan bu türün kalça kısımları omuzlarından geniş değildir. Duruşları ise her zaman için bir asillik barındırır.
Bu kedilerin kafaları, bedenlerine göre uygun bir büyüklüktedir. Asla ne büyük ne de küçük değildir. İki gözü arasındaki mesafe ise bir göz büyüklüğünden daha az değildir. Bu kedilerin bıyıkları düzleştirildiği zaman altta yer alan kemik yapıları da belirginleşir. Kafatası düzdür. Yan profilden bakıldığında Siyam kedilerinin başlarının tepesinden burun ucuna kadar yüzleri düz bir hat şeklinde görülür. Yani burun ile alın kesintisiz devam eden bir görünüme sahiptir.
Bu kedi cinslerinin kulaklarının ise kafalarına oranla standarttan çok daha büyük olduğu söylenebilir. Ayrıca kulakları sivri bir yapıda yukarıya uzanmaktadır. Tabanda ise oldukça geniş bir yüzeye yayılır. Kulaklarının iç kısmı açık ve temiz bir görünüme sahiptir. Arka kısmı ise yüzünün tam ortası gibi koyu bir renktedir. Eşsiz bir duyma yetilerinin bulunduğunu söylemek yanlış olmaz.
Parlak orta boy büyüklükte gözleri bulunan Siyam kedileri, bu gözleri ile sevecenliklerini rahatlıkla gösterebilmektedir. Gözleri badem şeklinde olmaktadır. Gözlerinin rengi ise oldukça canlı, derin bir mavi renktedir. İki gözü arasındaki mesafenin uygun bir oranda olmasının yanı sıra, gözlerinin yüzlerindeki konumları da son derece uygun bir orana sahiptir.
Bu kedilerin bacak tipleri tıpkı gövdeleri gibi son derece ince ve uzundur. Ayrıca arka bacaklarının ön bacaklara oranla daha uzun olduğunu da belirtmek gerekir. Vücutlarına göre son derece uygun bir bacak yapısı bulunan Siyam kedileri bu sayede büyük bir çeviklik, eşsiz bir hareket kabiliyeti elde eder. Pençeleri küçük ve oval bir yapıda olup, son derece zarif bir görünüme sahiptir. Ön patilerinde 5 adet, arka patilerinde ise 4 adet parmak bulunur.
Vücutlarına göre ideal bir uzunlukta olan kuyrukları, diğer her bir uzvu gibi ince bir yapıya sahiptir. Standart kedilere göre uzun bir kuyruklarının olduğu söylenebilir. Kalça kısmında kuyrukları belli bir kalınlıkta olup, ucuna doğru ilerledikçe incelmektedir. Mükemmel denge kabiliyetlerini de bu güçlü kuyruklarına borçludurlar. Kuyruklarının görünümü aynı zamanda sert ve kaslı bir yapıdadır.
Siyam kedilerinin tüyleri her zaman için kısadır. Bu sebeple tüy dökme durumlarında rahatsız edici bir etkileri yoktur. Aynı zamanda bu kısa tüyler son derece incedir. Onları seveceğiniz zaman bu ince tüy yapıları sayesinde çok yumuşak olduklarını fark edersiniz. Bu tüyler oldukça parlak bir görünüme de sahiptir. Bu durum da her zaman için temiz ve etkileyici görünmelerini destekler.
Siyam kedilerinin renkleri genellikle kahverengi ve krem rengidir. Siyaha yakın kahverengi ve tonları; kulaklar, yüz, kuyruk ve patilerdedir. Patilerinin biraz üst kısmı da açık kahverengi bir tondadır. Diğer bütün vücut kısmı ise açık bir krem renginden meydana gelir. Yaş aldıkça açık olan kısımların da koyulaştığı bilinir. Gözlerinin rengi ise belirtildiği üzere mavidir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Siyam kedilerinin eğitiminde öncelikli olan şey güvendir. Safkan asil bir tür olduklarından bazı özgün karakteristik özellikler sergilerler. Bu türler bir kere sahibini seçtiğinde çok sıcakkanlı ve onlara bağlı bir hayvan olurlar. Bu noktadan sonra da eğitimin ilk aşamasına artık geçilebilir.
Siyam kedilerini eğitirken kesinlikle onlara bağırmamak ve şiddet eğiliminde bulunmamak gerekir. Aşırı duygusal bir yapıları bulunduğundan, özellikle sahiplerinin onlara sesini yükseltmesi veya kötü davranması çok ters tepkiler vermelerine sebep olabilir. Hatta uzun bir süre küs kalmaları dahi söz konusu olabilir. Bu nedenle bu türün eğitiminde her zaman için iyi davranışın ödüllendirilmesi ve yumuşak bir sesle hitap edilmesi esastır.
Siyam kedileri en uzun ömürlü kedi türlerinden bir tanesidir. 15 yıla kadar rahat yaşayabilirler. İyi bakılmış bir Siyam kedisi 20 yılı kolaylıkla doldurabilir. Bunun için beslenmesine çok dikkat edilmesi ve fazla kilo almaması büyük önem arz eder.
Özelikle çok hareketli bir tür olmaları sürekli olarak egzersiz yapıyor olmalarını da beraberinde getirir. Bu durum, onların uzun ömürlü olmalarında çok önemli bir faktördür. Yetişkin bir Siyam kedisinin günde iki kez beslenmesi yeterli olacaktır. Aksi takdirde kilo almaları ve bundan dolayı da sağlıklarının bozulma olasılığı söz konusu olabilir.
Safkan kedi ırkları ne yazık ki birçok genetik hastalığa yatkın olabilir. Siyam kedilerinde ise bu sayı biraz daha fazladır.
Bu kadar çok hastalığa yatkın olmasına rağmen Siyam kedisi en uzun yaşayan kedi ırklarından biridir.
Siyam kedi cinsi henüz 3 – 4 aylıkken ergenlik dönemine girmiş olur. Bu dönemdeyken çiftleşmeye hazır olurlar. Dişi bir Siyam kedisi 1 sene içerisinde tam 10 kez çiftleşebilir. Doğurganlık dönemleri ise 14. yaşına kadar devam edebilir. Tek hamilelikte doğurabileceği yavru sayısı ise yaşı ilerledikçe düşüş gösterir.
Siyam kedileri, her kedi türü gibi ilkbahar aylarında yaygın bir şekilde çiftleşebilir. Sonbahara kadar dönem boyunca çiftleşmelerin devam etmesi mümkündür. Ancak sonbahara doğru çiftleşme sayıları azalmaya başlamaktadır.
Dişi Siyam kedileri ortalama 4 – 5 aylık olduklarında kızgınlık dönemine girerler. Ancak bu yaş hamile kalmak için çok erkendir. Dişinin ilk doğumunu gerçekleştirmek için yetişkinlik dönemi beklenmelidir. Yetişkinliğe girmeden bir kedi hamile kalırsa hem kendisinde hem de doğacak olan yavrularda sağlık sorunları meydana gelebilir. Sağlıklı ve yetişkin bir dişi Siyam kedisi, 58 – 65 gün arası süren bir hamileliğin ardından her doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirir. Geçmiş yıllarda bir doğumda 19 yavru dünyaya getiren bir Siyam kedisi olduğu da bilinmektedir.
İnce kemikli, kaslı bir vücut yapısına sahip olan Siyam kedisi, orta boyutlarda bir vücuda sahiptir. Geleneksel ve modern olmak üzere farklı görünümlere sahip olan Siyam kedisi geniş bir ağırlık aralığına sahiptir. Geleneksel Siyam kedisi daha tıknaz ve cüsseli, modern Siyam kedisi ise daha büyük boyutlardadır. Ağırlıkları yaşam şartlarına, beslenmelerine göre değişiklik gösterirken, 3 – 15 kg gibi geniş bir aralığa sahiptir. Dişi Siyam kedisi erkek Siyam kedisinden her zaman daha düşük ağırlığa sahiptir.
Siyam kedileri doğal ortamlarında en çok fare ile beslenmeyi severler. Atletik yapıları, fareleri kolaylıkla avlayabilecek kondisyondadır. Ev ortamında ise severek tüketecekleri ürünlerin başında, içerisinde yüksek proteinli, zengin besin değerlerinin yer aldığı mamalar tercih edilebilir.
Siyam kedilerinin çok sevecekleri bazı mamalara örnek vermek gerekirse bunlar; Acana, Royal Canin, Proplan ve ND olabilir. Bu ürün markaları gibi kaliteli mamalar ile beslemeniz onların sağlıklı yapılarını koruyabilmeniz adına oldukça önemlidir. Bu mamaların lezzetlerinden de çok memnun kalacaklarından emin olabilirsiniz.
Siyam kedisinin 15 kg ağırlığına kadar ulaştığı düşünüldüğünde obezite konusunda rekor kırdığından söz edilebilir. Bu nedenle de beslenmesine ekstra özen gösterilmelidir. Öğünlerinin sık sık ve azar azar olması formda kalmasına yardımcı olacaktır. Yemeğinin değişmesinden çok hoşlanmazlar. Eğer beslenmesinde bir değişikliğe gidilecekse bu kademeli olarak yapılmalıdır. Bebekliğinden itibaren yüksek protein, sağlıklı yağlar ve vitaminler içeren besinlerle beslenmesi gereken Siyam kedisi, zaman zaman vejetaryen beslenmeyi de tercih edebilir. Mamasına ek olarak zaman zaman evdeki yeşilliklerden yedirerek onu şımartabilirsiniz.
Siyam kedilerinin bakımı aslında son derece kolaydır. Ancak bir Siyam kedisi sahiplenecekseniz, öncelikle onların sizden sürekli ilgi isteyeceklerini, oyun oynamak isteyeceklerini ve çok hareketli olduklarını bilmeniz gerekir. Onlarla zaman geçirmek ve bu esnada da onları eğitmek gerekir.
Bakımları konusunda beslenmeleri ise en önemli konulardan bir diğeridir. Onları, besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kaliteli mamalarla beslediğiniz sürece sağlıklarından şüphe etmenize gerek yoktur. Bu sayede keyifli ve uzun bir ömür geçirebileceklerdir. Yetişkin ile yavru Siyam kedilerinin beslenme miktarları ve hangi tür mama ile beslenecekleri farklılık gösterebilir. Veterinerinize danışarak kedinize uygun mama miktarını öğrenebilirsiniz.
İnce, yumuşacık ve kısa tüylere sahip olan Siyam kedisi orta derecede tüy dökme eğilimine sahiptir. Mevsim geçişlerinde ise normalden daha fazla tüy döker. Tüy dökme mevsimi dışında haftada bir kez tüylerini taramanız ölü tüylerden arındırmak ve daha az tüy dökmelerini sağlamak için yeterlidir. Tüy dökme mevsiminde ise her gün kedi tarağı ya da kedi fırçasıyla tüylerini taramanız tavsiye edilir. Tüy bakımlarının düzenli yapılması hem tüylerinin yumuşaklığını koruması hem de cilt sağlıkları için önemlidir.
Bir Siyam kedi cinsinin yavrusunun maliyeti ortalama olarak 1.500 ila 4.500 TL arasında değişiklik gösterebilir. Özel bir kedi cinsi olmasından dolayı çok arz ve talep söz konusudur. Ancak buna rağmen fiyatlarında çok büyük bir farklılık görülmemektedir.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Siyam kedisi (yani kırık kuyruk olanları) bünyesinde çok fazla insana özgü hareketleri barındırır. Yemek konusunda fazla seçici olmasının yanında utanmasa menü talebinde bulunur.
2 tane siyami miz var ve inanilmaz guzel hayvanlar biri sirnasik oburu cool. evdeki 2 yas bebemle muthis bir ask yasiyor sirnasik olan. bir kedinin, kendisini surekli sikistiran, minciran, yoguran ve bi yerlere kapatmaya calisan bi 2 yas bebesine karsi bu kadar munis olabilecegini hayal dahi edemezdim.
Kopekciyim aslinda ben. simdiye kadar hep ve sadece buyuk kopek besledim, sevdim. hiç bir zaman kedi sever birisi olmamışımdir. ama siyamlar bambaska. resmen ezber bozdular.
Siyam kedisi besleyen birisi olarak bu minik dostum hakkında söylemek istediklerim var öncelikle sevecendir. Genellikle kucaklarında oturmayı veya insanlarıyla yatakta uyumayı severler. Kısa tüyleri olduğu için fazla tımarlanmaya ihtiyaçları yoktur ve Siyam tüy döktüğünde görünürlük açısından çok rahatsız edici tüy yapısına sahip değildir.
Siyam kedileri çok enerjiktir, hatta bazıları onlara hiperaktif diyebilir:) Evde bir Siyam kedisi ile asla sıkıcı bir gün geçirmek mümkün değildir. Çocuklarınız varsa, çoğu Siyam kedisinin çocuklarla oldukça iyi arkadaşlık yaptığını söyleyebilirim ve genellikle onları yetişkin insanlara göre çocuklara daha sıcak kanlı olduklarını gözlemleyebilirsiniz.
Kesinlikle öneririm.
saklambaça, ‘elim sende’ye ve benzeri birçok oyuna bayıldıkları için sürekli çevrelerinde koşturmanızı isterler. küçük kardeşim olsa bu kadar oynamazdım. evin içinde jogging yapıyorum sayesinde