Tonkinese Özellikleri ve Bakımı

Tonkinese Resimleri
Tonkinese, Siyam ve Burmaların mirasını üzerinde taşıyan ve her iki cinsin de en iyi fiziksel özelliklerine sahip kedi cinsidir. Tonkinese kedileri oldukça cana yakın ve sahip oldukları iyi mizaçları ile sadık birer arkadaş ve tam anlamıyla ideal bir ev kedisidirler. Onlar, iyi kas kütlesine sahip bir vücuda, dik kuyruk ve kulaklara ve kocaman gözlere sahiptirler. Bu dış görünümleri onlara her zaman uyanık bir görünüm katar. Dış görünümlerinin yanı sıra aktivite seviyesi yüksek mizaçları nedeniyle de birçok kedi severin ilgi duyduğu kedi cinsleri arasında yerini alırlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tonkinese kedileri hem görünüm itibariyle son derece albenisi yüksek çekici bir güzelliğe sahipler hem de harikulade mizaç yapıları ile ideal birer ev kedileridirler. Siyam ve Burma cinsi kedilerin mirasını üzerlerinde taşıyan Tonkinese’ler onların en iyi mizaç yapılarının karışımına sahip akıllı ve oyuncu kedilerdir. Onlar için, Siyam ve Burmaların en iyi kişilik özelliklerine sahip oldukları söylenir. Sesini Siyam kedilerinden daha yumuşak bir tonda alırken, göz ve kulaklarını ise şüphesiz Burmalardan aldığı kesindir.

Her ne kadar ses tonları Siyam kedilerinden tını olarak daha yumuşak olsa da, onlar için tam bir vokal kedi tanımlaması yapabiliriz. Tonkinese’ler özgürce konuşmaktan yanadırlar. Sahipleri akşam eve geldiğinde, tüm gününü, yaşadıklarını, üzüntülerini ve sevinçlerini onlarla paylaşmak isterler. Bu da onları tam anlamıyla sahiplerine karşı sevgi dolu, bağlı ve sadakati yüksek bir kedi yapar.

Tonkinese’ler sevgi doludurlar ve arkadaşlık için can atarlar. Bu sevgilerinin çoğunu elbette sahipleriyle paylaşırlar. Çok fazla yapış yapış olmasalar da, sahiplerinin kucağında vakit geçirmeyi, kendilerini sevdirmeyi ve onlarla konuşmayı çok severler. Sahiplerine olan sadakatleri elbette gördükleri ilgi ve sevgiyle orantılıdır. Tonkinese cinsi bir kedi sahibi olan kişinin minik dostuna göstereceği ilgi, şefkat ve sevgi karşılığında daha fazlasını kedisinden görecektir. Bununla beraber, bu sevgi karşısında daha mutlu olan Tonkinese’ler evin diğer bireyleriyle de oldukça keyifli vakit geçirecektir. Bu cins kediler her zaman akşam yemeğinde evin diğer üyelerine eşlik ederler. Onlarla vakit geçirir, yaramazlık yapmadan ev halkıyla mutlu mesut bir yaşam sürerler.

Tonkinese cinsi kedilerin hayata ve hayatın zevklerine karşı bitmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Son derece coşkulu kedilerdir. Oyuncu mizaç yapılarını da bu coşkularından alırlar. Duygu durumu yüksektir ve kolay kolay modları düşmez. Sahipleriyle geçirecekleri kaliteli vaktin çoğu oyunlardan oluşuyorsa ayrı bir mutlu olurlar. Tut-getir tarzı oyunlar oynamaktan oldukça keyif alırlar. Sahiplerinin de dâhil olduğu etkileşimli oyuncaklarla oynamayı severler. Yani, anlayacağınız öyle bir kenara geçip de miskin miskin takılan kedilerden değillerdir.

Çocuklarla olan dostlukları bir ailenin onlardan bekleyebileceği düzeyde yüksektir. Bebeklere zarar vermeyecek olan Tonkinese’ler onlarla peluş tarzı oyuncaklar ile oynayabilir, kendini sevdirebilirler. Bununla birlikte insanlarla olduğu kadar ev içerisindeki diğer evcil hayvanlarla da dostluk kurabilmektedirler. Ancak benzer aktivite düzeyindeki evcil hayvanların bulunduğu bir evde kendileri daha bir ön planda tutar ve daha iyi performans gösterirler. Fakat bu ön planda olma arzusu diğer evcil hayvanlara zarar vereceği anlamı taşımaz.

Sahip oldukları harika kişilikleri ile insan arkadaşlarına ve hayvan dostlarına karşı besledikleri sevgi, onları sağlıklı ve uzun ömürlü yapar. Bu aktif ve oyuncu kedilerin ne yazık ki tek zaafı yalnız kalamamalarıdır. Bu cins kedileri çok uzun süre yalnız başına bırakır, onlarla oyunlar oynamazsanız bir süre sonra strese girip mutsuz olacaklardır. Eğer bekâr biriyseniz ve/veya dışarıda çok fazla zaman geçiriyorsanız Tonkinese kedileri ne yazık ki size göre olmayacaktır. Fakat “ben yine de Tonkinese cinsi bir kedi alacağım” diyorsanız o halde yanına bir kedi daha almanız gerekecektir.

Son olarak Tonkinese’ler için çevik ve suyu seven kediler olduklarını söyleyebiliriz. Yüksek yerlere olan düşkünlüğü nedeniyle buzdolapları, kitaplık gibi yerlere çıkma eğilimi gösterirler. Bu nedenle yüksek noktalarda kırılabilecek bir eşya bulundurmamanız önerilir. Evet, suyu severler. Tıpkı Siyam ve Birman kedileri gibi Tonkinese’ler için de su dolu bir kap içerisinde yüzen bir oyuncağı bırakıp izlemeye başlayabilirsiniz. Balıkları izlemek kadar huzur verici!

Siyam ve Birman kedilerinin asilliklerine vurulmuş olabilirsiniz. Ancak Tonkinese kedileri de en az onlar kadar çekici ve mükemmel kişilik özelliklerine sahiptirler.

Tarih

Tonkinese kedileri nispeten modern bir kedi ırkıdır. Bununla beraber bazı kedi tarihçileri, onların 20. yüzyılın başlarından beri bizimle birlikte olduklarını ileri sürmektedirler. Planlı üremesine 1960’lı yıllardan sonra başlanmış olsa da, türün ilk kedileri muhtemelen yüzlerce yıldır var olmuşlardır.

İlk kayıtlara bakıldığında benzer tüm kedilerin “kahverengi kediler” olarak tanımlandığı görülmektedir. Ancak dönemin kedi araştırmacıları tüm bu kahverengi kedilerin hepsinin aynı genetik tipler olmadığına inanıp, daha ziyade bugünün Burma, Siyam ve Havana olarak adlandırılan kedi cinslerini temsil ettiğini ileri sürmekteydi. Tam da bu noktada, mevcut tüm açıklamaları diğerlerinden ayırmak zor olacaktır.

1930 yılına gelindiğinde Amerika’ya getirilen Wong Mau adındaki kedinin bir Siyam/Birman melezi olduğu anlaşılmış ve bugünün Tonkinese cinsi kedisi olarak kabul edilmişti. Bu Siyam ve tek renkli kediler, 1800’lerin sonlarında ve 1900’lerin başlarında Avrupa’da sergilenmekteydi. Ancak kısa bir süre sonra, bu tür kediler gözden düşmüş, ilgisiz kalmışlardı.

1960’lı yıllara gelindiğinde ise, Siyam ve Birman kedilerin melezlenmesi ile oluşturulan Tonkinese’ler tekrar ilgi görmeye başlamıştı. 1980’lerde artık git gide tanınmaya başlayan Tonkinese’ler ilk olarak Kanada’da resmi olarak tanınmıştır. Ardından 1984 yılında Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından şampiyonluk statüsü verilmiştir.

Bugün ise Tonkinese kedileri, Uluslararası Kedi Derneği (TIKA), Avustralya Kedi Federasyonu (ACF), Kanada Kedi Derneği (CCA) ve diğer tüm kedi cins kayıtları üzerine kuruluşlar tarafından geniş çapta tanınmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta uzunlukta bir gövdeye sahip olan Tonkinese kedileri, gelişmiş kas yapıları sayesinde son derece iyi görünümlüdürler. Nispeten ince vücut tipleri ile kompakt bir görünüme sahiptirler. Vücut denge ve orantıları onları kıvrak ve tam anlamıyla oyuncu bir kedi yapar. Karınları gergin ve yeterince kaslıdır.

Kafa

Hafif yuvarlak bir kafa yapısına sahiptirler. Görünümü kama şeklindedir. Profilde, çene ucu ile burun uçları aynı dikey düzlemdedir. Burun ucundan başlayıp alına doğru devam eden hafif bir yükseklik vardır. Orta uzunluktaki vücuduna oranla küçük kafada iki kocaman göz ve dik kulaklar Tonkinlere her zaman uyanık bir görünüm kazandırır.

Kulaklar

Kulaklar, orta uzunluktaki vücut yapısına kıyasla küçük sayılabilecek kafalarında oldukça belirgindirler. Ne büyük ne de çok küçüktürler. Tabanda geniş ve uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Uçlar hafif ovaldir. Kulak içlerinde tüylenme yoktur, kulak çevresi ise kısa ve azdır. Tonkinese kedilerinin kulakları her zaman açıktır ve bu kulak yapısı onlara her zaman aktif bir kedi görünümü katar.

Gözler

Badem şeklindeki gözler, küçük sayılabilecek kafada belirgin bir şekilde açık ve doygun renk tonlarıyla etkileyicidir. Göz kenarları, elmacık kemikleri boyunca kulağın dış kenarlarına doğru hafif eğilim gösterir. Profilden bakıldığında yüze orantılı olan gözler mavi, deniz mavisi veya sarı-yeşil renklerde görülür.

Bacaklar ve Ayaklar

Vücutlarına orantılı bir uzunluğa sahip olan kemikli bacaklar oldukça incedir. Tonkinese kedilerinin arka bacakları ön bacaklara kıyasla hafif daha uzundur. Pençeler ovaldir. Önde beş, arkada ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Vücut uzunluğu ile gayet orantılı olan kuyruk, tabanda kalın başlayıp uçlara doğru hafifçe sivrilen kırbaç görünümlüdür. Tıpkı sırt bölgesindeki sık ve yoğun tüy yapısı gibi kuyruk da aynı tüy yoğunluğuna sahiptir.

Tüy

Tonkinese’lerin kürk yapıları orta ila kısa uzunlukta, ince ve yumuşacık bir tüy yapısından oluşur. Son derece parlak bir görünüme sahip olan tüylerin bakımı da görece kolaydır.

Renk

Tonkinese kedileri doğal koyu ve katı noktalı renkler ila vizon renkleri dâhil olmak üzere birçok renkte görülebilirler. Sıklıkla görülen renkler; şampanya, mavi ve platin renk varyasyonlarıdır. Tonkin kedilerinde yaşla birlikte renkte bir kararma yaşanır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Aktif, sevgi dolu ve arkadaş canlısı kedi cinslerinden biri olan Tonkinese kedileri, tıpkı ataları Siyam gibi zeki ve oyuncudurlar. Üstelik sahiplerine karşı olan bağlılıkları ile tam bir evcil kedi özelliklerini üzerlerinde taşırlar. Bu mizaç yapıları onları tam anlamıyla eğitilebilir bir kedi yapmaktadır. Özellikle tasmalı yürüyüşlere bayılan Tonkin kedilerine bu eğitim kolayca verilebilir. Peluş oyuncakların peşinden koşturmaktan keyif alan, bir an olsun yorulmak bilmeyen Tonkin kedilerini tut-getir tarzı oyunlarla eğitebilir, koşullandırma ile zor görünen diğer tüm eğitimleri sabırla yaklaşıldığı sürece ve kademeli olarak öğrenebilirler.

Tonkinese kedileri genellikle sağlıklıdırlar. Kalıtsal olarak herhangi bir sağlık problemleri yoktur. Aşılarının tam olarak yaptırılması ve veteriner ziyaretlerinin belirli bir periyodik düzende olması, karşılaşabileceği olası sağlık problemlerinin erkenden teşhisi adına önemlidir. Bununla birlikte obeziteye meyilli olmalarıyla bilinen Tonkinese kedilerini gereğinden fazla beslememeli, onları düzenli egzersizlere teşvik etmeli ve ilgisiz bırakmamalısınız. İyi koşullarda bakılan Tonkinese cinsi bir kedi ortalama 14 ila 16 yıl arasında bir yaşam sürmektedir.

Tonkinese cinsi kediler genellikle sağlıklı bir ırka mensupturlar. Bu cinste karşılaşılmış herhangi bir kalıtsal hastalık bulunmamaktadır. Ancak diş eti iltihabına karşı eğilimleri olabilmektedirler. Bununla birlikte anesteziye de duyarlı olabiliyorlar. Siyam cinsi kedilerin soyundan geldikleri için, onların etkilendiği aynı hastalıklardan bazılarına maruz kalabilirler. Bunlar; amiloidoz, gastrointestinal, hiperestezi sendromu, lenfoma ve istemsiz göz hareketlerine neden olabilen nörolojik bozukluklardır.

Diğer pek çok ırkın dişi kedileri gibi Tonkinese cinsi dişi kedilerin de cinsel olgunluğa erişmesi onların yaşam koşulları, yaşadıkları bölgenin iklim özellikleri, ırkları ve beslenme düzenlerine göre değişiklik gösterir. 6. aydan sonra başlayan kızgınlık dönemi ile birlikte davranışlarında değişme gözlemlenen dişi Tonkinese kedileri bu sürelerden sonra çiftleşmeye hazır hale gelirler. Ancak genel olarak 6 ila 12 aylık bir süre zarfında cinsel olgunluğa erişen Tonkinese kedileri için sağlıklı ilk gebeliklerinin 1 yaşından sonra olması önerilmektedir.

Tipik olarak bir kedi yılda 3 defa doğum yapabilmektedir ve her doğumunda ortalama 3 ila 5 arasında yavru kedi doğurabilmektedir. Ancak yavru sayısı dişi kedinin genel sağlığıyla yakından ilgilidir. Tonkinese dişi kedileri için ilk çiftleşmenin 1 yaşından sonra yaptırılması önerilmektedir.

Orta boy bir kedi ırkı olan Tonkinese’ler tamamen büyüdüklerinde 5,5 kilo veya biraz daha fazla ağırlığa ve 20-32 santim arası bir boya erişmektedirler.

Ataları Siyam kedilerinden biraz daha ağır ve kaslı bir vücut yapısına sahip olan Tonkinese kedileri neyse ki aktif bir ırkıdırlar. Oyuncu kimlikleriyle bilinen Tonkinese kedileri kendi başlarına ve sahipleriyle oyunlar oynamaktan keyif alırlar, ev içerisinde hoplayıp zıplarlar. Bu enerjilerini şüphesiz düzenli beslenmelerine borçludurlar. Özel bir diyete gereksinim duymasalar da, protein bakımından zengin yüksek kaliteli mamalar ile beslenmeleri önemlidir. Pro Plan, Whiskas, N&D, Royal Canin markalarının protein bakımından zengin, vitamin ve mineral deposu kuru ve yaş mamalarından tercih edilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, diğer pek çok ırkta olduğu gibi Tonkisene kedilerinde de ilerleyen yaşlarda obezite sorunu görülebilmektedir. Bu nedenle beslenmesi belirli bir düzende yapılıyor olması son derece önemlidir.

Kediler etobur canlılardır. Hayvansal gıdalardan beslenirler ve protein ağırlıklı yiyecekler tüketirler. Et ve balık dışında protein kaynağı haşlanmış yumurta, en iyi enerji kaynaklarından ikisi olan haşlanmış patates ve makarna, sebzelerden havuç, bezelye, ıspanak ve meyve olarak da elma, muz, armut gibi yiyecekler tüketebilirler.

Tonkinese kedileri orta uzunlukta, yumuşacık bir tüy yapısına sahiptirler ve bu nedenle fazla fırçalama gerektirmez. Haftada yalnızda iki veya üç defa tarama ile fazla tüyleri temizleyebilir, kıl yumağı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Tonkinese kedileri kalıtsal herhangi bir sağlık problemine maruz kalmazlar ancak diş iltihaplarına yönelik periodontal hastalığa karşı da bir eğilimleri vardır. Bu nedenle ağız bakımlarının aksatılmaması, diş fırçalama için bir rutin oluşturulması iyi olacaktır.

Bununla beraber göz iltihabı ve kulak kirlerinin oluşmasının önüne geçmek için bu iki bölgenin temizliği aksatılmamalı, olası yaralanmalara karşı da tırnaklarının kesilmesi unutulmamalıdır.

Tonkin kedileri oldukça az tüy döken bir kürk yapısına sahiptirler. Parlak ve yumuşacık tüyleri haftada yalnızca birkaç defa taranmaya ihtiyaç duyar. Ancak olası tüy dökülmelerine karşı mevsim geçişlerinde iyi gözlemlenmeli ve tüy bakımları arttırılmalıdır.

Siyam ve Birmanların mükemmel bir karışımı olan Tonkinese’ler aktif, sevgi dolu ve oyuncu mizaç yapıları ile pek çok kedi meraklısının ilgiyle takip ettiği kedilerden biridir. Akıllı ve becerikli de bir cins olan Tonkinese kedileri hem eğitilebilir hem de bakımı oldukça kolaydır. Göz alıcı bir görünüme sahip olan Tonkinese cinsi kedilerin maliyeti ortalama 2.000 ila 4.500 TL arasındadır. Fiyatlar kedinin yaşı, kilosu, boyu ve rengi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.