Goldendoodle Özellikleri ve Bakımı

Goldendoodle Resimleri
Goldendoodle köpek cinsi, Poodle ve Golden Retriever cinsinin bir karışımı olarak karşımıza çıkmıştır. Poodle melezlerinin en yenisi olarak Goldendoodle kabul edilir. Az tüy döken akıllı, sevimli ve arkadaş canlısı bir köpek geliştirmek için çalışmalar yapılmış ve sonucunda bu köpek geliştirilmiştir. Groodle, Doodle, Golden Poos adlarıyla da bilinen bu cins, melez türü köpek olarak insanlar tarafından ilgi görmüştür. Tasarım köpek olarak kabul edilmiş ve gerçek köpek ırkları arasında yer almadığı görülür. Dış görünümü, sevimli halleri ve karakteriyle kabul gören Goldendoodle ideal bir aile köpeği olarak, ev ortamında uyumlu ve mutlu bir yaşam sürmüştür.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Melez
Ağırlık
6- 41 Kg
Yükseklik
33- 61 Cm
Aile
Golden Retriever, Toy Poodle (Kaniş)
Menşei
Kuzey Amerika, Avustralya
Menşei Tarihi
1969
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Goldendoodle kişilik ve karakter özelliklerini, görünümünü melezlendiği Poodle ve Golden Retriever köpeklerinden almıştır. Tıpkı Golden Retriever gibi sevimli, eğitimi kolay, dost canlısı, sadık, akıllı ve Poodle gibi dökülmeyen, hipoalerjenik tüyleri olan bir cins olmuştur.  Oyuncu, dışarı dönük, kendine güvenen, itaatkar, ailesine düşkün ve tanıştığı herkesin arkadaşı olabilen enerjisi yüksek bir aile köpeğidir. Bekarlar, çocuklu aileler ve yaşlıyla birlikte yaşayan kişiler yediden yetmişe herkesle uyumla yaşayabilen bir türdür.

Goldendoodle geliştirilirken ebeveynlerinin sevilen özelliklerini bir araya getirmek amaçlanmıştır. Ailesine, sevdiklerine oldukça bağlıdır. İnsanlarla ilişkileri ilk andan itibaren sıcaktır. Yabancı kişilere, diğer köpeklere ve evcil hayvanlara da asi ve saldırgan yaklaşımı yoktur. Bu yüzden çok iyi bir bekçi köpeği değildir. Arkadaşlık ilişkisi kurmayı sever ve iyi bir oyun arkadaşı olur. Oyun oynarken bazen yaramazlık yapmaları muhtemeldir. Sevimli halleri, sınırlandırılmazsa fazla şımarık olmaları mümkündür. Yalnız kalmayı ise hiç sevmedikleri bilinir. Uzun süre yalnız kaldıklarında ayrılık endişesi duyarlar ve bunun sonunca olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Herkesi kedine sevdiren, cana yakın olan ve daha birçok farklı olumlu özellikleriyle Goldendoodle köpeği kalpleri kazanmıştır.

Goldendoodle köpeği büyük, küçük ve minyatür boyutlara sahip olarak kendi içinde de 3’e ayrılmıştır. Bu yüzden sahiplendiğiniz boyuttaki köpeğe göre yaşam ortamının şekillenmesi gerekir. Genel olarak küçük ve büyük köpekler eve, apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlarlar ancak büyük Goldendoodle boyutu yüzünden sorun yaşayabilir. Bu yüzden büyük Goldendoodle yaşama alanı olarak bahçeli bir evde daha rahat edecektir. Ama bahçeli evde yaşaması, tek başına bir kulübede yalnız kalması anlamına gelmemelidir. Geceleri sahibiyle birlikte aynı evde kalması onların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Uzun süre ve soğuk havalarda dışarıdaki yalama uyum sağlamaları zor olabilir. Köpeğiniz ister bahçeli evde isterse de apartman da yaşasın gün içerisinde kesinlikle yüksek enerjilerini atabilmesi için egzersiz yapması gereklidir.

Çok havladıkları ve ses çıkardıkları görülmez. Genel olarak uysal, kayıtsız ve sakin köpeklerdir. Ancak Labrador av köpeğine benzer davrandıkları ve zaman zaman seslerinin yükseldiği duyulabilir. Bu gibi durumlar için eğitim vermeniz sus komutunu iyi öğretmeniz hayatınızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca Labrador benzerliğini havlananın dışında, geç olgunlaşma ve dökülen tüylerle de görebilirsiniz. Melez bir köpek olan Goldendoodle genetik özellikleriyle ebeveynlerinin bir karması olarak geliştirilmiştir. O yüzden her bir Goldendoodle’nin benzer özelliklerinin yanında bazı farklılıklarının olması normaldir.

Goldendoodle Kaniş ebeveynlerinden kendine geçen genler sayesinde tüylere alerjisi olan evcil hayvan sahiplenmek isteyen kişiler için uygun olacaktır. ‘hipoalerjenik dökülmeyen’ tüylerinin bir sonucu olarak, tüy yapısı hassasiyeti olan insanları rahatsız etmemektedir. Ancak yinede alerji sahibi bir köpek severseniz, sahiplenmeden önce Goldendoodle zaman geçirmeli ve tüylerinin sizin üzerindeki etkisini görmeli, uygun olup olmadığına karar vermelisiniz. Goldendoodle köpeklerinde Fino köpeğinin zekasını, Golden Retriever’ın eğitim kolaylığını görmeniz mümkündür. Bu yüzden kolay eğitilebilen, uyumlu bir köpektir. Sadece çok sevimli oldukları için onları aşırı ilginizle şımarık yetiştirmemeye özen göstermeniz gerekir.

İyi eğitildiği zaman kişilik ve karakter özelliklerinin etkisiyle arama kurtarma köpeği, terapi köpeği, rehber köpeği, diyabetik köpek, polis ve çevik kuvvet köpeği olarak farlı görevlerde yer aldıkları, çalıştıkları görülür. Sadece evcil hayvan olarak bakmadan, eğitimlerine ve gelişimlerine de önem verilmesi önemlidir. Yüksek enerjileri, doğru yönlendirmelerle ve egzersizlerle dışarıya atılması sağlanmalıdır. Genellikle uyumlu ve sakin olsalar da enerjilerini atamadıklarında huysuz, sıkılgan ve agresif olmaları mümkündür. İş ahlakı, görgü kurallarını öğrenme hızı ve komutları uygulaması oldukça kısa sürer. Bu yüzden eğitimleri egzersizlerle birlikte bir araya getirerek köpeğinizin zevk alarak katılmasını sağlayabilirsiniz.

Goldendoodle yavrusu sahiplenecekseniz, bu cins iki farklı köpeğin melezlenmesiyle ortaya çıktığı için hangi ebeveynin, özelliklerini daha baskın taşıdığı henüz yavru iken bilinemez. Yetiştiriciden alırken görünüş, mizaç ve boyutunun yavru iken ebeveynleri gibi tam olarak öngörülemediğini bilerek sahiplenmelisiniz. Genel olarak görünümleri, davranışlarıyla Goldendoodle; Poodle ve Golden Retriever cinsinin karması olarak iki türün arasındadır.

Dünyanın en zeki köpekleri arasında yer alan, enerjisiyle, coşkusuyla, çocuklar, yabancı kişiler ve tüm evcil hayvanlarla iyi anlaşabilen Goldendoodle herkese hitap eden mükemmel bir dosttur.  İlk kez köpek sahiplenecek kişiler için bakımı, eğitimi ve iyi karakter özellikleri sebebiyle mükemmel bir tercih olacaktır. 1990’larda artan popülerliğiyle adından söz ettiren melez Goldendoodle sevildiği, mutlu olduğu ve iyi bakıldığında ailesiyle birlikte uzun yıllar yaşar.

Tarih

Goldendoodle köpeğinin ebeveynlerinin kökeninden tarihsel sürecine geçiş yapak en doğru bilgi olacaktır. Golden Retriever İskoçya, Toy Poodle ise Almanya kabul edilmiş ancak Fransa bağlantısının da olduğu iddiaları olan iki köpeğin melezi olarak Avustralya’da geliştirilmiştir.

İlk Goldendoodle cinsi, Wally Conron tarafından 1989 yılında Avustralya Kraliyet Rehber Köpekler Birliği’nde geliştirildi. Monica Dickens katkılarının olduğu da belirtilir.

Goldendoodle, Poodle köpeklerinin melez olarak en yenisi olarak kabul edildi. Köpeği yetiştirme denemeleri 1990’larda hem Cockapoo hem de Labradoodle denemelerinin ardından başlamıştı. Goldendoodle köpeğinin geliştirilmek istenmesinin nedeni; daha az tüy döken, akıllı, sevimli, dost canlısı özellikleri taşıyan daha farklı bir köpek yetiştirmekti. Bunun sonucunda da istediği özelliklere ve dış görünüme sahip iki köpeği Golden ve Poodle ırklarını çiftleştirerek bu amaca ulaştı.

Goldendoodle, Avustralya geliştirildi ve 1990’ların ortalarında Amerika’ya getirildi. Amerika’ya gelmesinin ardından daha fazla tanınmaya başlandı. Goldendoodle oldukça genç bir köpek cinsidir ve yavruların birçoğu henüz ilk nesil yetiştirilen köpeklerin soyundandır. Özellikle Avustralya’da oldukça popülerlik kazanmalarına rağmen  ırk adına henüz açılmış bir kulüp bulunmamaktadır. AKC tarafından ırk olarak kabul görmemesi ve belli bir ırk standardının olmaması ve çoklu nesillere ulaşamaması köpeklerin farklı boyutlarda, renklerde çeşitlilik göstermesine neden oluyor.Irk standardı olmadığı için karakter özellikleri benzer olarak, minyatür, küçük ve büyük olarak üç farklı boyutta ve kiloda Goldendoodle köpeği yetiştiriliyor.

Goldendoodle’nin popülerliği 1990’larda artış göstermeye başlıyor. Her geçen giderek artan popülerliği, birçok hayvan severin evlerinde onlara yer vermesiyle, sahiplenmesiyle devam ediyor. Goldendoodle henüz tasarım ırk grubunda yer almakta ve gerçek ırk olarak sayılmamaktadır. Melez tür olarak hayatımıza dahil olan Doodle köpeğinin gördüğü ilgiye bakarak gelecekte daha yüksek popülerliğe sahip olacağına inanılıyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Vücutlarını minyatür, standart ve büyük olarak üç farklı boyuttadır. Boyut olarak farklılıklar olsa dahi uzun, kaslı, güçlü ve sağlam yapıları hepsinde ortaktır. Derin ve geniş göğüs yapısına sahiptir. Boyunları geniş ya da dar olabilir. Genel olarak Goldendoodle köpeği ebeveynlerinin ( Golden Retriever ve Toy Poodle) ağırlıklı gelmiş olan cinsin genlerin ve görünümünü belirgin olarak taşır.

Kafa

Yuvarlak kafatası vücuduyla orantılı büyüklüktedir. Çene yapıları uzun ya da kısa olarak köpeğinizin hangi ebeveyninin genleri ağır bastığına göre değişkenlik gösterir. Düğme burunları ve oval gözleri yoğun tüylerinin arasında belirgin şekilde görülmektedir. Geniş ve orta uzunlukta namluya sahiptirler. Göz çevresindeki tüylerin köpeğe rahatsızlık vermemesi için, uygun şekilde tıraş oldukları görülür.

Kulaklar

Goldendoodle geniş, düşük ve sarkık kulaklara sahiptir. Kulakları da tüm bedeni gibi yoğun tüylere sahiptir. Başının iki yanında duran sarkık kulaklar, burun hizasına gelebilen uzunluktadır. Kulaklarının uzun olduğu gibi kısa olması da mümkündür.

Gözler

Goldendoodle köpeğinin, tüylerinin arasında yer alan belirgin, iri ve oval şeklinde gözleri vardır. Genellikle kahverenginde olan gözleri, sevimli bakışlarıyla insanları etkilemeyi başarır. Tüylerinin baş bölgesinde yoğun olması görüşünü etkileyeceği için tıraş olması gerekir.

Bacaklar ve Ayaklar

Goldendoodle bacakları ve ayakları oldukça güçlü ve kaslıdır. 3 farklı boyutta oldukları için bacak uzunlukları değişkendir. Bacaklarında vücudun genelinde olduğu gibi tüylenmeler görülmektedir.

Kuyruk

Goldendoodle köpeğinin sırtından düz devam eden ve genellikle dik duran kuyruğu vardır. Kuyruğunun en gösterişli yanı oldukça yoğun tüylerle kaplı olmasıdır. Uzun ve tüylü kuyruğu çoğu zaman hareket halinde ahenkle sallanır.

Tüy

Goldendoodle köpeği ince, yumuşak, parlak, yoğun ve dalgalı ya da kıvrımlı tüylerden oluşan kürke sahiptir. Kürk uzunluğu, kırpılmadığında uzamaya çok müsaittir ve uzunluğu 4 - 8 cm arasında değişiklik gösterir. Kuyruk, karın, kulak, bacaklarında tüylerin, kafa ve burun bölgesindeki tüylere göre daha uzun olduğu görülür. Ancak kafasındaki ve burun bölgesindeki tüylerinde aşırı kısa olunduğu düşünülemez. Tüylerinin yapısı, kuzu yününe benzetilir. Düzden dalgalıya doğru değişen, gevşek bukleleri sarkık şekilde duran ve ipeksi bir dokusu olan tüyleriyle kendine has bir güzelliğe sahiptir.

Renk

Goldendoodle’nin düzden dalgalıya geçen, parlak ve yumuşak olan kürkü birbirinden farklı renklere sahiptir. Siyah, bakır, beyaz, krem, gri, altın sarısı, kayısı tonu veya kırmızı olabilir ancak en yaygın renk altın sarısıdır. Beyaz renklerin daha çok uzun tüyler arasına serpiştirildiği ve renk geçişiyle yer aldığı görülür. Goldendoole’nin kürk renkleri, iki ebeveynden birinin kalıtsal genlerini çoğunlukla taşıdığını da belli edebilir. Örneğin Poodle köpeğin siyah, çikolata, gri ve gümüş renk ve tonlarını Goldendoodle’ye vermesi gibi. Yani Goldendoodle’nin renk ve tonu, kalıtsal genlerin yoğunluğu ile ölçülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı, bakımları yapılan Goldendoodle yaşam süresi 10- 15 yıl arasında değişiklik gösterir.

Goldendoodle cinsinin ırk standardı olmadığı ve boyları çeşitlilik gösterdiği için geniş bir boy ortalaması vardır. Goldendoodle boyut olarak köpekleri minyatür, küçük standart ve büyük standart olarak üçe ayrılır. Hem dişi hem erkek köpeklerin ortalama yükseklikleri 33- 61cm, ağırlıkları ise 6- 41 kg aralığındadır.

Melezlendiği köpeklerin cinsine göre boy ve kilo değişiklik gösterir. Örneğin:

  • Minyatür Goldendoodle köpeği; Minyatür ya da oyuncak Poodle ile Golden Retriever ırkının çaprazlanması sonucu oluşur ve boyu 33- 51 cm, ağırlığı ise 6-19 kg arasındadır.
  • Küçük Standart Goldendoodle köpeği; yüksekliği 43 – 51 cm, ağırlık ise 18 – 23 kg’dır.
  • Büyük Standart Goldendoodle köpeği; yüksekliği 51 – 61 cm, ağırlık ise 23 – 41 kg’dır.

Goldendoodle köpek cinsinin çok fazla tüy dökmediği bilinmektedir. Haftalık tarama ve fırçalama ile dökülen tüylerin daha da azalması ve kontrol altına alınması mümkündür. Eğer düzenli tıraş olan ve kısa tüylü köpeğe sahipseniz, yoğun ve uzun tüylü Goldendoodle’ye göre daha az tüy döktüklerini de görebilirsiniz.

Goldendoodle yüksek kaliteli köpek mamasıyla beslenmesi gereken bir köpek cinsidir. Günlük beslenme ihtiyacını karşılamak için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi köpek mamalarıyla besleyebilirsiniz. Verdiğiniz mamanın köpeğiniz için uygun olduğundan emin olmalı ve porsiyonlarına dikkat etmelisiniz.

Evet ev yemeği yiyebilirler. Ancak yediklerine dikkat edilmesi, fazla yağlı ve pişmiş kemikleri yememesi gerekir. O yüzden köpeklerin tüketmesi uygun olan köpek yemeklerini yemesi sağlanmalı, gerekirse veterinerden tüketmesi uygun olan ev gıdaları hakkında bilgi alınmalıdır. Sadece ev yemekleri ile beslenmesi de uygun değildir. Bu yüzden günlük kalori miktarı hesaplanarak, ev yemeklerini dışında yüksek kaliteli hazır köpek mamalarını tüketmelidir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi köpek mamaları önerilir.

Köpeğin çiftleşmesi için en ideal zaman 18. Aydan sonrası 1.5 yaşını tamamladığı dönemdir. Daha erken çiftleşmeleri hem annenin hem de yavrunun sağlığını olumsuz etkileyecektir. Daha kesin bilgi için köpeğinizin gelişimini takip eden veterinerden bilgi alabilirsiniz.

Goldendoodle tüylerinin alerji yapmayan ve çok dökülmeyen yağısı sebebiyle bakımı zor değildir. Az tüy dökerler ve düzenli tarandıklarında dökülmeler daha da kontrol edilir seviyede olur. Ayrıca köpek sahiplerin kürküne hem güzel bir görünüm hem de yoğun tüyleri azaltmak için tıraş yaptırdığı görülür. Eğer  düzenli tıraş yaptırıyorsanız bu da köpeğinizin daha az taranmaya ihtiyacı olacağı anlamına gelir. Sizi bir adım daha bakımı konusunda rahatlatabilir. Tıraş ihtiyacı belli aralıklar yapılır çok sık değildir. Banyo yaptırmanız çok sık gerekmemektedir. Tüm bu açılardan bedensel bakımıyla sahibine zorluk çıkarmayan, kolay bakılan köpekler arasındadır.

Bakımı kolay olan köpekler arasında yer alan Goldendoodle, eğitim kolaylığı ve zekasıyla da sahibiyle uyum içerisinde yaşar. Bu yüzden rahatlıkla söyleyebiliriz ki Goldendoodle ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin bile kolaylıkla bakabileceği ve eğitebileceği uyumlu, sevimli ve mükemmel bir dosttur.

Uyumlu, sevimli ve eğitilebilen köpekler arasında yer alan Goldendoodle insanlar tarafında gördüğü ilgiyle birlikte değişken bir fiyat aralığına sahiptir. Henüz gerçek köpek ırkları arasında kabul edilmese de, bu köpekleri sahiplenmek isteyen kişiler çoktur. Goldendoodle yavrusunun fiyatı eğitimi, rengi, yaşı, cinsiyeti ve şecere durumuna göre değişiklik gösterir. Goldendoodle yavrusunun fiyatı aralığı ise 2.000 TL ile 10. 000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlandırmanın daha aşağıya inmesi ya da yukarıya çıkması mümkündür.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Goldendoodle’nin tek bir doğumda 3 ila 10 arasında yavru doğurduğu görülür. Ancak bu sayı oldukça değişkendir. Golden Retriever ırkının genlerinin ağır gelmesi sonucu yavru sayısı yüksek olabilirken, Toy Poodle’nin genleri ağır gelirse yavru sayısı az olabilir. Aynı şekilde doğum yapan dişi Goldendoodle’nin yüksekliği de önemlidir. Bu yüzden doğacak yavru sayısında farklılıklar görmeniz mümkündür. Sağlıkları açısından, güzel bir doğum gerçekleştirmesi için veteriner kontrolünde doğum yapmaları önerilir.

Goldendoodle’nin düzden dalgalıya geçen, parlak ve yumuşak olan kürkü birbirinden farklı renklere sahiptir. Siyah, bakır, beyaz, krem, gri, altın sarısı, kayısı tonu veya kırmızı olabilir ancak en yaygın renk altın sarısıdır. Beyaz renklerin daha çok uzun tüyler arasına serpiştirildiği ve renk geçişiyle yer aldığı görülür.

Goldendoole’nin kürk renkleri, iki ebeveynden birinin kalıtsal genlerini çoğunlukla taşıdığını da belli edebilir. Örneğin Poodle köpeğin siyah, çikolata, gri ve gümüş renk ve tonlarını Goldendoodle’ye vermesi gibi. Yani Goldendoodle’nin renk ve tonu, kalıtsal genlerin yoğunluğu ile ölçülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.