Amerikan Wirehair Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Wirehair Resimleri
American Wirehair cinsi kediler özellikle de ailelerin son dönemlerde en çok tercih ettiği evcil hayvanlardan bir tanesidir. İhtişamlı duruşu ve etkileyici bakışları ile sahiplerinin kalbine dokunabilen American Wirehair’lar, evin içerisinde de her türlü eşyaya ilgi ve merak ile yaklaşan canlılardır. Evinize adeta neşe getirecek olan bu evcil hayvan, eğer bir ev arkadaşı arıyorsanız sizler için en uygun seçeneklerden bir tanesi olabilir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Wirehair cinsi kediler genellikle evde bir evcil hayvan varken de çok rahat yaşayabilen aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle de bu cins kedilerin kendisi çok rahat olduğundan dolayı sahiplerine de çok fazla zorluk çıkarmıyorlar. American Wirehair cinslerinin genel olarak çok uyumlu olduğu bilinse de zaman zaman saldırgan ve aksi olabildikleri de bazı sahipler tarafından söylenmektedir. Genellikle çok iyi anlaşabileceğiniz American Wirehair cinsi kediler sahiplerine karşı çok sadıktır. Sahiplerinin peşinden asla ayrılmayan bu cins kediler sayesinde günleriniz daha neşeli ve daha eğlenceli geçecektir.

Oldukça da aktif bir hayata sahip olan American Wirehair cinsi kediler, peşinizden asla ayrılmayacak derken şaka yapmıyoruz. Çok hareketli ve gezgin bir yaşama sahip oldukları için genel olarak yerinde duramayacak olan American Wirehair’lar, sizinle sürekli olarak oyunlar oynamak isteyecek ve sürekli sizin yanınızda bitecek desek yalan söylemiş olmayız. Sahiplerinin ilgisinden ve sevgisinden beslenen American Wirehair cinsi kediler, siz ona şefkat gösterdikçe hayat bulan sevgi dolu bir kedi türüdürler. Bu nedenle eğer onunla çok fazla ilgilenemeyecek ve onu gün içinde belli zamanlarda sevginizden mahrum bırakacaksanız belki de sizin için uygun bir kedi türü olmayacaktır. Sahiplerinin sevgisini ve ilgisini görmedikçe içine kapanan bu cinsler, onlardan gördükleri ilgi ve şefkat karşılığında en değerli ev arkadaşlarından bir tanesi olacaktır.

Sahiplerine bağlansa bile sevgisini çok yapış yapış bir şekilde göstermeyen American Wirehair cinsleri yer yer sinir bozucu olabilecekleri gibi genel olarak çok sevecendirler. Kişilik olarak ise American Shorthair cinsi kediler ile oldukça büyük benzerlikler gösterir. American Wirehair cinsleri iyi huylu, yumuşak ve çok tatlı bir kalbe sahiptirler. Duygu durumu genel olarak orta derecede iyi olan Wirehair’lar, sahiplerini uğraştırmaz ve bir takım şeyler için asla zorlamazlar. Her ailenin dikkatini çeken American Wirehair cinsi kediler, aile fertleri ile de oldukça iyi anlaşırlar. Sizin peşinizden gelirken kendi özelliklerinden ve bağımsız ruhundan da ödün vermeyecek olan American Wirehair cinsleri isyankâr olmayan yapıları ile iş birliğine oldukça açık kedilerdir.

Çok atik ve çevik, aynı zamanda da hızlı bir yapıya sahip olan Wirehair cinsleri eğlenmeyi çok severler ve neredeyse yerlerinde duramayacak kadar fazla hareket edebilirler. Her kedide olduğu gibi zaman zaman American Wirehair cinsleri de duygu durumu olarak düşük ve enerjisiz olabilirler. Asıl olanın genel ruh hali olduğu bu kedilerle çok eğlenceli dakikalar geçireceğinize emin olabilirsiniz.

Oyun oynamayı mizaç yapıları nedeniyle çok seven Wirehair cinsleri, genellikle sizin onlara attığınız bir oyuncağı ya da eşyayı getirirken çok eğlenirler. American Shorthair ile benzer karakteristik özellikler gösteriyor desek bile onlardan neredeyse 100 kat daha hareketli bir yapıya sahip olduklarına emin olabilirsiniz. Yer yer çok oyunculu oldukları için sizi yanıltmaya çalışacak olan Wirehair’lar, sahiplerinin de başrolde olduğu oyunlara bayılırlar. Fakat eğer sahipleri oyunlara dâhil olmak istemez ya da o oyunda ana karakterlerden birisi olmazsa da size gönül koymaz, kendisi eğlenmeye devam edebilir.

Genel olarak diğer kedi ve evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Eve ilk geldiklerinde hiçbir canlıya düşman gözüyle bakmazlar, aksine onları tanımaya ve onlarla iyi geçinmeye çalışırlar. Eğer tek bir evcil hayvan almak yerine iki kedi ya da bir kedi ve bir köpek almak gibi bir düşünceniz varsa; seçeneklerinizden birisi her daim American Wirehair cinsleri olabilir.

Evinizdeki tüm çocuklarla ve bebeklerle de çok iyi anlaşabilen Wirehair cinsi kediler onlarla da vakit geçirmeye bayılırlar. Çok küçük yaştaki çocuklarınızın ise Wirehair cinsileri ile oynarken dikkatli olması gerekebilir. Onları yanlışlıkla da olsa incitip kırabilirler. Bu yüzden küçük yaşlardaki çocuklarınıza mutlaka uzaktan sevmelerini tembihleyerek de arkadaş olmalarını öğretebilirsiniz. Daha büyük yaşlardaki çocuklarınız ise kedinizle dilediğiniz gibi eğlenceli vakitler geçirebilir.

Wirehair cinsi kediler sizin mutsuz olduğunuzu adeta bir sensor gibi algılayarak yanınıza gelir ve sizinle ilgilenmeye başlar. Bazı sahiplerin bunu gördüğü söylenmiştir. Sahibinin duyguları ile oldukça uyumlu bir duygu durumu çizen Wirehair cinsleri size şefkat ve güvenle yaklaşır. Siz kendinizi mutsuz hissettiğiniz zaman yanınıza gelerek size şefkatle bakacak olan bu evcil hayvanınız, gerekirse siz duygu durumunuzu düzeltene kadar da yanınızda duracaktır.

Tarih

Tıpkı American Curl cinsi gibi American Wirehair’lar da evcil hayvanların oluşturduğu toplulukta kendi kendine oluşan bir türdür. Daha doğru bir ifade ile bireysel olarak üretilen Wirehair cinsleri son zamanlarda özellikle de çok çocuklu ailelerin en sık tercih ettikleri evcil hayvanlar arasında yer alıyor.

1966 senesinde New York’un kuzeyinde küçük bir çiftlikte yaşayan Fluffy ve Bootsie isimli 2 cins kedi geldi. Çok da farklı karakteristik özelliğe sahip olmayan bu 2 kedi, toplamda 5 tane yavru kediye çok olgun bir şekilde ebeveynlik etmişti. Fakat özenli bakımlara rağmen beş yavru kediden sadece 1 tanesi hayatta kalabilmişti. Bu aslında ikisi için de oldukça olumsuz bir durumdu çünkü bu kediler arasında doğacak yavrular bir daha asla sırım tüylü olmayacaktı. Bu olağanüstü durum görünüşe göre tek seferlik bir durumdu ve hatta buna bazı kişilerin ilginç bir mutasyon dediği bile bilinmekteydi.

Bu hayatta kalan tek tatlı yavru kedi New York’un yakınlarındaki eyalette yaşayan Joan O’Shea tarafından duyulmuştu. Hayatta kalan tek kedi olduğunu duyan O’Shea, bu tatlı yavru kedinin Rex cinsi kedilere ne kadar çok benzediğini söylemişti. Sonrasında onu sahiplenmek isteyen ve almak üzere New York’a kadar giden O’Shea, bu küçük tatlı kediye ilk görüşte âşık oldu. Uzun bacakları, büyük kulakları, kıvırcık tüyleri ve en önemlisi de parlak bakışları O’Shea’nın onunla anında bağ kurmasına yetmişti. Fakat yakından baktıkça bu kedinin aslında Rex cinsinden oldukça uzak olduğunu fark etti. Bu tamamen yeni bir cinsti. Adam isimli bu ilginç yavru kedi O’Shea ile yaşamak üzere bulunduğu çiftlikten ayrıldı. Adam daha sonra birkaç farklı kedi ile çiftleşerek türünü devam ettirdi ve yavrulara sahip oldu. Fark edilen bir diğer detay ise oluşan kedilerin kürklerinin Adam’ınkine çok benzediğiydi.

Bu yeni oluşan cinslere Wirehair adı verildi ve türünün devamı çok güzel bir şekilde sağlandı. Çiftleştiği zaman baskın gen olan Wirehair cinslerinin yavruları, hangi kedi olursa olsun Wirehair cinsinin özelliklerini göstermeye başladı. Bugün tüm American Wirehair cinsi kediler Adam isimli kedinin cinsinden gelmektedir. Bu özel tür şu an resmi olarak Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından tanınsa bile halen dünyada çok sık derecede rastlanılmamaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

American Wirehair cinsi kedilerin vücutları genel olarak diğer kedilere oranla orta büyüklüktedir. Bazı türdeki vücut boyları ise genel olarak büyük olabilmektedir. Kedinin sırt seviyesi de vücudu ile orantılı olarak aynı orta büyüklüktedir. Wirehair’lar kalçaları da omuz ve sırt ile aynı genişliktedir. Bu cins kedinin gövdesi de çok yuvarlaktır ve yine vücudu ile orantılı büyüklükte bir gövdeye sahiptir.

Kafa

American Wirehair cinslerinin kafa yapısı vücutları ile orantılı bir büyüklüktedir. Kafalarının alt kısmındaki kemik yapısı oldukça gelişmiştir ve çok belirgindir. Aynı zamanda elmacık kemikleri de yüzüne ilk bakıldığında direkt olarak görülmektedir. Yuvarlak bir çene yapısına sahip olan Wirehair cinslerinin bıyıkları da çok hafif şekilde belirgindir. Yandan bakıldığında ise kafası sanki iç bükey bir yüzeye bakıyormuşsunuz hissi verir. Fakat düz bakıldığında o eğrilik fark edilmemektedir.

Kulaklar

American Wirehair cinsi kedilerin kulakları da yine kafayla orantılı bir büyüklüktedir. Ne çok büyük ne de çok küçük olarak nitelendirilebilecek bu orta boyuttaki kulaklar üçgen gibi keskin bir biçimde değildir. Hafif oval ve yuvarlak olan bu kulaklar arasındaki mesafe birbirinden çok uzak değildir ve kulaklar geniştir.

Gözler

Wirehair cinsi kedilerin kocaman büyük gözleri bulunmaktadır. Yüzün tam merkezinde yer alan bu gözler, yuvarlaktır ve çok da parlaktır. Karşıdan da oldukça net bir şekilde görülebilecek olan gözler birbirinden ayrık bulunur. Wirehair cinsi kedilerin gözleri genel olarak parlak renklerdedir ve kendi tüy rengini yansıtarak onunla çok uyumlu bir görüntü çizer.

Bacaklar ve Ayaklar

American Wirehair cinsi kedilerin bacakları orta uzunluktadır. Çok hareketli bir hayata sahip oldukları için de kaslı ve gelişmiş bir bacak yapıları olması doğal bir sonuç olmaktadır. Vücudu ile orantılı bir büyüklüğe sahip olan Wirehair cinslerinin bacakları dokunulduğu zaman çok kemikli bir his verecektir. Patileri ise önde beş ve arkada dört tane olmak üzere ayrılmıştır. Ayrıca patileri oldukça sert, tüylü ve yuvarlaktır.

Kuyruk

American Wirehair cinsi kedilerin kuyrukları vücutları ile orantılı bir uzunlukta bulunmaktadır. Daha çok kıvrımlı bir yapıya sahip olan bu tüyler uca doğru sivrileşmektedir. Genel olarak ise kuyruk ne çok yuvarlak ne de çok sivridir diyebiliriz.

Tüy

American Wirehair cinsi kedilerin tüyleri de orta uzunluktadır ve onu çok bunaltacak kalınlıkta değildir. Fakat genel olarak çok sık tüylü bir yapıya sahip olan Wirehair cinsi kedilerin tüyleri dışarıdan bakıldığında kabarık bir görüntü vermektedir. Tüylerinin yoğunluğu ise özellikle bazı bölgelerde çok sıktır ve o sık olan yerlerde hafif dalgalanmalar söz konusu olabilir. Bıyıkları ise ilgi çekici bir şekilde zaman zaman kıvrımlı bir yapıda olabilir. Tüyleri esnek ve çok yumuşaktır.

Renk

American Wirehair cinsi kediler her türlü renkte olabilmektedir. En sık rastlanan renkler ise genel olarak siyah-beyaz kombinasyonu içeren bir tüy rengidir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

American Wirehair cinsi kedileri eğitmek pek de zor değildir çünkü zaten sizinle çok uyumlu bir hayat yaşarlar. Bu yüzden ona iyi davranarak, onun huyuna giderek ve hoşlanmayacağı şeylerden uzak durarak oldukça kolay bir şekilde eğitim verebilirsiniz. Oyuncaklardan yararlanarak da eğitim sürecinin daha eğlenceli geçmesini sağlayabilirsiniz. Tuvalet ve refleks gibi eğitimler çok temel eğitimlerdir ve bunlar eğer küçük yaşlarda verilirse çok daha kolay bir öğrenme süreci geçirebilirsiniz. Fakat genel olarak sizi eğitim konusunda asla sıkıntıya sokmayacak çok uyumlu bir kedi türü olduklarını söyleyebiliriz.

American Wirehair cinsi kediler ortalama olarak 14 ila 18 yıl yaşarlar. Fakat bu ortalama bir süre olup, onların nasıl bir ortamda, hangi tür besinlerle beslendiğinden ve sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığıyla ilgilidir ve bunlara göre değişiklik göstermektedir. Eğer ona çok iyi bir ebeveyn olur ve her bakımını zamanında yaparsanız, 18 yıldan fazla yaşayan Wirehair cinsi kediler de vardır. Özellikle de sağlık bakımından ona yeterli donanımı sağladığınız takdirde çok daha uzun yaşayabilen Wirehair cinsleri, az ilgi ve sevgi gördüğünde ise bir o kadar çabuk size veda edecektir. Onu sevip ilginizi gizlemediğiniz takdirde bu mutluluktan beslenecek ve hayatta olmak için kendisine bir sürü sebep bulacaktır.

American Wirehair kedisi güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmalarıyla bilinirler ve herhangi bir hastalığa karşı genetik yatkınlıkları yoktur. Ancak onlar da her canlı gibi hastalanabilirler. Hastalanma sıklıklarını en aza indirmek için rutin aşıları ve veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu kedilerin sağlıklarını en çok etkileyen hastalık hipertrofik kardiyomiyopatidir. Bunun dışında obezite de American Wirehair kedisinin sağlıklı bir yaşam sürmesini engelleyebilir. Obeziteye karşı kedinize uygun bir beslenme programı oluşturmalı, egzersizlerini yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Kediler genel olarak kızgınlık döneminde çiftleşirler. Bu yüzden American Wirehair cinsleri de kızgınlık dönemine girdiği takdirde çiftleşmeye hazır hale gelirler. Kızgınlık dönemi genel itibari ile 3 ila 4 ay arası sürebilse de bu kediden kediye de değişiklik gösterebilir.

Dişi American Wirehair kedisi 6 – 8 aylık olduğunda kızgınlık dönemine girer. Ancak çiftleştirilmesi ve hamile kalması için bu oldukça erken bir zamandır. American Wirehair kedisinin büyümesi 3 yaşına kadar sürebilir. Hamile kalması için büyümesini tamamlamasını beklemek gerekir. Eğer bir American Wirehair kedisi sahibiyseniz kedinizi çiftleştirmek için en doğru zamanı veterinerinizden öğrenmelisiniz. Hamile kalan American Wirehair kedisi 65 günlük hamilelik süresinden sonra bir doğumda ortalama 6 yavru dünyaya getirir. Dişi kedinin sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna, yaşına ve farklı nedenlere bağlı olarak yavru sayısı 4 – 8 arasında değişir.

Güçlü, atletik ve kaslı bir vücuda sahip olan American Wirehair kedisi, orta boyutlu kediler arasında kategorize edilir. Kiloları yüksek olsa da yoğun kasları nedeniyle olduğundan daha zayıf görünür. Boyları hem dişi hem de erkek kedilerde ortalama 30 – 35 cm civarındadır. Dişi kediler erkek kedilerden daha hafif olmakla birlikte ağırlıkları 5,5 kg’ı bulabilir. Erkek kedilerin ağırlıkları ise 7 kg’a kadar çıkabilir. Obeziteye yatkın ve kilo alma eğilimleri yüksek olan bu kedilerin ağırlığı 10 kg’a kadar çıkabilir.

Wirehair’lar genel olarak protein ağırlıklı bir diyete sahiptirler. Etçil beslenen bu kedilerin kaliteli mamalar tercih ederek ihtiyacı olan tüm besini aldığına emin olabilirsiniz. Royal Canin, Pro Plan gibi kaliteli mama markaları kediniz için en zengin içerikli mamaları üretmektedir. Onlar ile uygun bir diyet ve beslenme aralığı ayarlayarak kedinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Hem enerji hem de protein bakımından yeterli bir mama tercih etmek, American Wirehair’ların aktif hayatı için büyük bir önem arz eder.

Kilo alma eğilimleri yüksek olan bu kedilerin beslenmelerine çok dikkat edilmelidir. Özellikle kısırlaştırıldıktan sonra hızla kilo aldıkları için veteriner kontrolünde uygun bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Hareket kabiliyetleri yüksek ve yoğun kaslı olan bu kedilerin enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için lif ve protein oranı yüksek mamalar tercih edilmelidir. Mama porsiyonları az tutulmalı, öğünleri sıklaştırılmalıdır. Eğer mamalarında herhangi bir değişikliğe gidilecekse sindirim sistemi bozukluklarını önlemek için kademeli olarak yapılmalıdır. Ana öğünlerini kendileri için özel olarak üretilen mamalar oluştursa da zaman zaman evde pişirilmiş et, tavuk, ciğer gibi yiyecekler verilebilir.

Wirehair cinsi kedilerin bakımı, siz bir kez alıştığınızda hiç de zor gelmeyecektir. Gerek tırnaklarını keserken gerekse onun tüylerini tararken sesini çıkarmayacaktır. Wirehair’lar için göz sağlığı oldukça önemlidir. Zaman zaman kedilerinizin gözleri iltihaplanarak zarar görebilir. Bunun için gözlerini düzenli olarak temizlemeniz ve iltihaplardan arındırmanız gerekir. Bu sayede çok daha sağlıklı bir göze sahip olacaktır. Tüyleri kabarık ve çok sık olduğu için American Wirehair’lar haftada mutlaka en az 3-4 kez taranmalıdır. Ayrıca tırnakları uzadığı zaman kesmek de sizin için yararlı olacaktır.

American Wirehair kedisinin özel tüy yapısı bakımını kolaylaştırır. Birbirine karışmayan kısa tüyleri çok fazla dökülmez. Tüylerinin daha sağlıklı görünmesi ve etrafa saçılmaması için haftada bir kere taramak yeterli olacaktır. Tüy dökme mevsiminde ise tarama sıklığı arttırılmalıdır. Çok yoğun tüy dökmeseler de ölü tüylerden kurtulmak için taramanın yanı sıra belirli aralıklarla ıslak yumuşak bir bezle tüyleri silinmelidir.

American Wirehair cinsi kedilerin fiyatları satılan yere göre değişiklik göstermektedir. Özellikle de pet shop’lar ve internet üzerinden satan kişilere göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Amerikan Wirehair cinsi yavru kedi fiyatı ortalama 1.500 ila 4.500 TL arasıdır. Fakat her zaman olduğu gibi bu tatlı kediyi de satın almak yerine sahiplenmeyi düşünürseniz sizin sıcak yuvanıza ihtiyacı olan bir sürü tatlı kediyi çok mutlu etmiş olacaksınız.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.