Australian Mist Özellikleri ve Bakımı

Australian Mist Resimleri
Karşınızda Avustralya’nın ulusal kedisi Mist! O, muhteşem kişilik özellikleriyle Avustralya’da şimdiye kadar geliştirilmiş en iyi evcil kedilerden biridir. Avustralya’da oldukça popüler olan bu parlak, güzel tüylü Mist kedisi sakin ve sevecen mizaç yapısıyla bilinir. Sahibinden ilgi görmekten hoşlanır ve aynı sevgiyi de sahibine vermekten geri kalmaz. İnsan odaklıdır ve çok sosyaldir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla uyum sağlar, onlarla etkileşim kurmayı ve oyunlar oynamayı sever. Gelin, Avustralya Mist kedisi hakkında daha fazla bilgilere göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sizi, ülkemizden kilometrelerce uzaktaki Avustralya’nın ulusal kedisi Mist ile tanıştıralım. Kendisi, kabul edilebilir harikulade kişilik özellikleriyle Avustralya’da şimdiye kadar geliştirilmiş en iyi evcil kedilerden biridir. Çocuklara, diğer evcil hayvanlara ve eve gelen yabancılara karşı dost canlısı, sahibine karşı sevgi dolu ve oyuncu bir kedi olan Mist, görünüm itibariyle bizdeki Tekir kedilere çok benzer. Fakat sahip olduğu muhteşem kişilik özellikleriyle bir Tekir kedisinden daha kabul edilebilir evcil kedi olduğu söylenebilir.

Avustralyalı Mist kedisi, bir dizi benekli ve çizgili Tekir desenli güzel kürk yapısına sahiptir. Sevgi dolu ve oyuncu bir kedi olan Avustralyalı Mist, kendi ülkesinde oldukça popülerdir ve pek çok evin sevilen üyesidir. Bu popülerliği Avustralya’dan çıkarak dünya çapında bir ilgiye mazhar olmuştur.

Avustralyalı Mist kedisi görünümüyle asil bir kedi olduğu kadar kişiliğiyle de oldukça ılımlıdır. Davranışları ve bakım gereksinimleri konusunda aşırıya kaçan hiçbir şey olmadan, her türden yaşam tarzına kolayca adapte olabilir. Dolayısıyla, ister müstakil bahçeli bir evde yaşıyor olun, ister apartman dairesinde yaşayın; Mist kedisisin her ortama, yalnız yaşayanlara veya kalabalık ailelere çabucak uyum sağladığı görülür. Kendi ülkesindeki “Australian Mist Cat Association” da onun için “Ev kedileri olmak üzere yetiştirilmiştir” der. Eğer öyle olmasaydı, bugün Avustralya’da her 10 hanenin 6’sında Mist kedisi olmazdı. Zira Mist kedisi, ev ortamında yaşamaktan tamamıyla mutlu bir kedi olarak yetiştirilmiştir.

Sevgi dolu ve sosyal bir kedi cinsi olan Mist, ideal bir aile evcil hayvanıdır. Çocuklarla harika bir uyumu söz konusudur. Onlarla birlikte oyunlar oynamaktan ve kaliteli vakit geçirmekten çok hoşlanır, bunu her gün tekrar ettirmek ister.

Enerjik bir kedidir. Üstelik henüz yavruyken 6-12 aylık döneminde fazla yaramaz olabilir. Fakat bu cins, olgunlaştıkça daha sakin bir kediye dönüşmektedir. Olgunlaşmış bir Mist kedisi de her zaman kucağa alınmayı sever. Kucağa alındığında huysuzlanmaz, ısırma eğilimi göstermez. İnsan dostları tarafından gösterilen bu ilgi karşısında adeta mükemmel bir ev kedisi olduğunu gösterircesine aynı sevgiyi fazlasıyla verir, hafif miyavlamalarla kulakların pasını siler.

Evin en küçük çocuklarına bile tıpkı peluş bir oyuncak kadar zararsız olabilen Mist kedisi, oyun oynamaktan ve yoğun kalabalık bir evin parçası olmaktan hoşlanır. Her yaştan insanla bağ kurabilir, onunla vakit geçirebilir. Sosyal ve girişken bir mizaç yapısına sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu da onu, eve gelen yabancı kişilere ve evdeki diğer evcil hayvanlara karşı uyumlu bir kedi yapar. Ne onlara karşı saldırgan bir davranış tutumu içerisine girer ne de onlardan çekinip veya korkup koltuk arkalarına, yatak altlarına saklanır. Her zaman göz önündedir ve her ortama ayak uydurur. Yeter ki, insan dostlarından ve evdeki diğer evcil hayvan arkadaşlarından zarar gelmeyeceğini bilsin.

Avustralyalı Mist kedisi son derece meraklı, uyanık ve dikkatlidir. Henüz yavruyken başlayan enerjik halleri ta ki olgunlaşıncaya kadar devam eder. Bu bakımdan, sınırsız bir enerjiye sahip olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Bağımsız, zeki ve kendinden emin bir kişilikle, Mist kedisi tam olarak ne istediğini ve bunu nasıl elde edeceğini bilir.

Avustralyalı Mist kedisi, Birman kedisinin sevecenliğinin, Habeş kedisinin zekâsının ve Domestic Shorthair kedisinin enerjisinin bir karışımıdır. Eğer bir Avustralyalı Mist kedisi sahiplenecek kadar şanslıysanız, size uzun yıllar sadık dost olacağından şüpheniz olmasın.

Tarih

Avustalyalı Mist kedisi tam olarak 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. O yıllarda, birçok Avustralya eyaleti bu cins kedilerin dışarıda başıboş dolaşmasına izin vermediğinden, Avustralyalı Mist kedileri yetmişli yılların ortalarında Dr. Truda Straede tarafından ev kedileri olarak geliştirilmişti. Bu geliştirme süreci yaklaşık 9 yıl kadar sürmüştü. Cins, Birman ve Habeş dâhil olmak üzere 30 farklı ırkın özelliklerinin karşımı arzu edilerek geliştirilmiştir. 1986 yılında ise Avustralya’da resmen tanınmaya başlanmıştı.

Mist kedisinin benzersiz tüy renkleri ve benekli desenleri onun isminin “Benekli Mist” olmasına yol açmıştı. Ancak cins gelişmeye devam ettikçe, çizgili desenler ortaya çıkmaya başladı ve 1998 yılına gelindiğinde resmi bir isim değişikliğiyle adı “Avustralyalı Mist” olmuştu.

2007 yılında iki hamile Mist kedisi İngiltere’ye ithal edilmiş ve bu doğumlarla birlikte Avrupa’da da Mist kedisinin popülasyonu artmaya başlamıştı. 2011 yılına gelindiğinde, Mist kedileri, İngiltere’deki soy kedileri kaydeden en büyük organizasyon olan GCCF tarafından kabul edildi ve bunun üzerine Mist kedilerinin sayısı artarak devam etti.

Avustralyalı Mist kedisi kendi ülkesinde oldukça yaygın ve popüler bir evcil kedi cinsidir. Ancak henüz İngiltere ve Amerika’da tam anlamıyla tanındığı söylenemez. İyi huylu kişilik özellikleri, genel sağlıkları ve benzersiz görünümleriyle yıldan yıla Avustralya dışında da daha fazla popülerliğe sahip olacağı aşikârdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Avustralyalı Mist, yuvarlak başlı, uzun kulaklı ve yuvarlak gözleri olan orta büyüklükte gövdeye sahip orta boy bir cinstir. Yeterince sağlam kemiklidir ve yuvarlak kafası, büyük kulakları ve genellikle yeşil tonda büyük yuvarlak gözleri vardır. Kuyruğu yoğun tüylüdür ve kürkü, çizgili Tekir desenlidir. Bacak ve kuyruğunda düz çizgi ve halkalı desenler görülür. Bu cinsin ayrıca geniş ve güçlü bir çenesi, uzun bıyıkları ve geniş bir burnu vardır. Bu belirgin yüz hatları ona harika bir ifade katmaktadır.

Kafa

Avustralyalı Mist kedisinin kafası geniş ve orantılıdır. Yanakları belirgin biçimde dışa çıkıktır. Hafif çeneye doğru bir sivrilme görülür. Burunda da hafif bir eğim vardır. Tel tel olan bıyıkları uzundur. Başın üst kısmında renk tonu daha koyudur.

Kulaklar

Kulakları ne küçük ne de çok büyüktür. Orta büyüklükte kulakları tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Kulak içleri tüylüdür ve kulak arkaları kürkteki çizgilerden daha koyudur.

Gözler

Avustralyalı Mist, büyük, parlak gözlere sahiptir. Gözlerinin çevresi kara kalemle çizilmişçesine koyudur. İki göz arası mesafe bir göz genişliği kadardır. Göz kenarları buruna doğru hafif eğimlidir. 0-18 aylık yavru Mist kedilerinde göz renkleri sarı-kahverengi, yetişkin Mist kedilerinde ise göz rengi yeşilin herhangi bir tonundadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Vücuduna orantılı olan bacakları güçlü ve kaslıdır. Arka bacakları ön bacaklarından biraz daha uzundur. Pençeleri ovaldir. Patilerinin ped rengi kürk rengiyle uyumludur.

Kuyruk

Kuyruğu, vücudunun geri kalanıyla uyumludur. Çok uzun bir kuyruğu yoktur. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru sivrilerek son bulur. Kuyruğundaki renk tonu vücudunun diğer bölgelerine kıyasla daha koyudur. Kuyruğunda düz çizgiler ve halkalar görülebilmektedir.

Tüy

Avustralyalı Mist kedisinin tüyleri kısa ve parlaktır. Yeterince de yumuşak olan tüylerin haftada bir kez fırçalanması yeterlidir. Kürk rengi genellikle altın, çikolata kahvesi ve şeftali gibi çeşitli renklerde görülebilir.

Renk

Avustralyalı Mist kedisi çeşitli renklerde olabilmektedir. Genellikle kürkü benekli olabilir. Özellikle şeftali, altın, leylak, çikolata, karamel, mavi ve kahverengi olmak üzere yedi renkte görülebilmektedir. Bacakları ve kuyrukları da halka veya çizgilerle işaretlidir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Tüm kediler gibi Avustralyalı Mist kedisi de günlük aktiviteye bağlı olarak hem kendi kendine hem de ev halkıyla vakit geçirebileceği bir dizi oyunlara ihtiyaç duyar. Enerjik bir kedinin vücut gelişimi hantal bir kediye kıyasla daha sağlıklı olmaktadır. Bu nedenle her evcil kedi gibi Avustralyalı Mist kedisi için de günde en az iki defa 15’er dakika oyun oynamak iyi olacaktır. Bununla berber, özellikle henüz 1 yaşını yeni doldurmuş Mist kedisini eğitmek için bu süreyi arttırmak daha doğru olacaktır. Tasmalı yürüyüş, tuvalet eğitimi, tut-getir tarzı oyunlar için hoşuna gidebileceği peluş tarzı oyuncaklar, ikram mamaları ve biraz da sabırla Mist kedisini eğitmek oldukça kolaydır. Zaten zeki ve oyuncu bir kedi olduğu için verilen komutları da hiç zorlanmadan yerine getirecektir.

Avustralyalı Mist cinsi bir kedinin ortalama yaşam süresi 12 ila 16 yıl arasıdır. Bu süre, onun yaşam koşulları ile ilgili olup birkaç sene daha az veya birkaç sene daha fazla yaşayabilmektedir. İyi koşullarda bakılmış, düzenli yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş ve bakımları yapılmış her kedi gibi Avustralyalı Mist kedisi de ortama ömrünün birkaç sene üzerine çıkmaktadır.

Avustralyalı Mist kedilerinin herhangi bir kalıtsal sağlık sorunu yoktur. En azından bugüne kadar kayda geçmiş ölümcül olabilecek bir hastalığa kapılmadığı biliniyor. Fakat bu cinsin diş eti iltihabına eğimli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ağız bakımlarının mutlaka aksatılmadan yapılması ve diş hijyenlerinin korunması oldukça önemlidir. Birkaç ayda bir düzenli veteriner ziyaretleri ile diş muayenesi ve diş temizliği de iyi bir fikirdir.

1 yaş itibariyle kızgınlık dönemi içerisine giren Avustralyalı Mist kedisi bu dönem içerisinde çiftleşebilmektedir. Kızgınlık dönemi yaklaşık 12 gün kadar sürmektedir ve bu dönemin herhangi bir gününde çiftleşme gerçekleşebilmektedir.

Avustralyalı Mist dişi kedisi genellikle 4 kediye kadar doğum yapabilmektedir.

Avustralyalı Mist orta büyüklükte bir kedi cinsidir. Tamamen büyümüş bir Mist kedisi 3,5 ila 6,5 kilo aralığında olup, yaklaşık 20-25 cm boya kadar erişmektedir.

Etobur Avustralyalı Mist kedisinin diyetini hayvansal gıdalar oluşturur. Protein bakımından zengin kuru ve yaş mamalar onun büyük bir iştahla yiyebileceği besin zincirini oluşturur. Kırmızı et, ciğer, tavuk eti, balık ve hindi yer, bu içeriklere sahip ticari konserve ve paket mamaları tüketebilir.

Kediler, hazır paket mamaların yanı sıra ev yapımı insanların yediği bazı yiyecekleri de yiyebilmektedir. Protein kediler için önemli bir bileşendir. Dolayısıyla haşlanmış olmak kaydıyla yumurta Avustralyalı Mist kedisinin yiyebileceği besinlerden ilkidir. Et, tavuk eti verilecekse bunların da haşlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Karbonhidrat az olmak şartıyla tahıllardan mısır, yulaf, arpa ve buğday içeren gıdalar verilebilir. Ancak yaşlı bir Mist kedisine bunları vermemeye özen gösterin. Çünkü tahıllar kedilerde obeziteyi tetiklemektedir. Son olarak, sebze ve meyvelerden karpuz ve kavun, çilek, elma, muz, yaban mersini ve sebzelerden de kabak, yeşil fasulye ve bezelye kedilerin mama dışında yiyebileceği gıdalar arasındadır.

Avustralyalı Mist kedisi orta derecede tüy döken kısa tüylü, parlak bir kürke sahiptir. Cilt ve tüylerini parlak, yumuşak ve sağlıklı tutmak için haftada yalnızca tek fırçalama yeterli olacaktır. Kısa tüyleri fazla bakım gerektirmeyeceği için haftada bir fırçalamak genellikle idealdir.

Sevecen ve kucağa da gelebilen bir kedi olması nedeniyle tüylerini fırçalama, tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği gibi rutin bakımlar da zorlanmadan verilebilir.

Avustralyalı Mist kedileri orta düzeyde tüy dökmektedirler. Kısa olan tüylerini haftada yalnızca bir defa fırçalamak yeterli olacaktır. Bu, yalnızca tüy karmaşasının önüne geçmekle kalmayacak aynı zamanda tüy dökülmesini de en aza indirecektir. Düzenli bir fırçalama rutini oluşturmak, tüy yumağının ve tüy dökülmesinin büyük ölçüde önüne geçecek ve kedinin cilt sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır.

Avustralyalı Mist sevgi dolu bir kedidir. Sahip olduğu muhteşem kişilik özellikleriyle kendi ülkesi olan Avustralya’da oldukça popüler ve sahiplenilen bir kedi türüdür. Avrupa’da ve Amerika’da ise henüz yavaş yavaş bu popülerliği elde etmektedir. Türkiye’de ise kendisine rastlamak ne yazık ki şu an için mümkün değil. Avustralya’da ise Mist kedilerinin maliyeti 700 – 1000 dolar arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.