Brazilian Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Brazilian Shorthair Resimleri
Yerel dilde “Pelo Curto Brasileiro” olarak da bilinen Brazilian Shorthair, Brezilya’da ortaya çıkmış ve uluslararası bilinirlik kazanmış ülkenin ilk cins kedisi olma özelliğine sahip canlısıdır. British Shorthair kedisine kıyasla oldukça iri bir kedi olan Brazilian Shorthair uzun vücuda ve ince bacaklara sahiptir. Sevecen, cana yakın ve dost canlısı kişiliği onu kendi ülkesinde popüler bir evcil hayvan yapmaktadır. Tam bir aile kedisi olan Brazilian Shorthair diğer kedi, köpek ve çocuklarla da gayet iyi anlaşmaktadır. Brazilian Shorthair kedisi hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Brezilya topraklarında ortaya çıkmış safkan bir kedi cinsi olan Brazilian Shorthair, ülkesinin uluslararası çapta tanınırlık kazanmış evcil hayvanlarından birisidir. Son derece akıllı, sevecen ve dost canlısı mizaç yapısıyla ilgi duyulan ve ülkesinde evcil hayvan olarak sıkça sahiplenilen bir canlıdır. Ülkemizde kendisine pek rastlanılmasa da, Güney Amerika seyahatinizde kendisini ilk gördüğünüzde muhtemelen ilk fark edeceğiniz şey onun oldukça iri oluşudur. Brazilian Shorthair kedisi, British Shorthair’e göre oldukça iri olup, iri taneli gözlere, uzun bir gövdeye ve ince uzun bacaklara sahiptir. Bu cinsin diğer ırktaki kedilere kıyasla son derece güçlü bir vücudu vardır ancak gelin görün ki British Shorthair ve Amerikan Shorthair kedilerinden de bir o kadar narindir.

Meraklı, atletik ve oyuncu Brazilian Shorthair kedisi, sahibiyle yürüyüşe çıkmaktan (tasmalı) merakından ötürü evin içerisinde yeni yerler keşfetmekten, eve gelen yabancı insanlarla tanışmaktan hiç geri kalmaz. Dolayısıyla, yeni bir yaşam alanına, yeni aktivitelere, eve gelen yabancılara, çocuklara ve hatta aynı ev içerisinde köpeklere bile kolayca uyum sağlayabilir. Dışa dönük bir kişilik özelliğine sahip olduğu için sosyalleşmekten geri durmaz ve merakını bastırmak için devamlı girişken bir tavır takınır. Bu nedenle, onu mutlu etmenin bir yolu da onunla bol bol etkileşim içerisine girmek olacaktır.

Brazilian Shorthair aynı zamanda çocuklar ve köpekler dâhil olmak üzere diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşabilen bir kedidir. Bu da onu aslında ideal bir evcil hayvan yapmaktadır. Zira bebeklerle bile etkileşim içerisinde olup onlara zarar vermeden vakit geçirmesi çocuklu ailelerin bir Brazilian Shorthair kedisi sahiplenmesinde önemli rol oynar. Üstelik birden fazla evcil hayvanın yaşadığı aynı ortama da kolayca adapte olup uyum sağlaması onu diğer birçok kedi ırkından bir adım öne çıkarır.

Brazilian Shorthair kedisinin merakını tetikleyen şüphesiz olağanüstü zekâsıdır. Yüksek bir zekâ seviyesine sahip olan Brazilian Shorthair hızlı öğrenebilen, sahiplerinden gelen komutu dikkatle takip edip yerine getiren, tasmalı yürüyüş gibi aktiviteleri kolayca öğrenebilen kedidir. Bu bakımdan, Brezilian Shorthair kedisine sahip olan birinin onu eğitmede pek de zorlanacağını düşünmeyebilirsiniz. Fakat bu özgüvenin karşılığında oldukça da fazla ilgi ve şefkat talep etmektedir. Başta kendisiyle her gün ilgilenen kişi olmak üzere evin diğer üyelerinden sevgi ve ilgi bekler. Bu sevginin karşılığında ortaya yalnızca mutlu ve özgüvenli bir kedi çıkmaz aynı zamanda yatakta veya kanepede sahibine sarılıp birlikte uyuyabilecek bir kedi profili de çıkmış olur. Eğer yatakta veya kanepede size sarılmaktan geri durmayacak bir kedi arıyorsanız, Brazilian Shorthair kedisi sizi hiç de hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Brazilian Shorthair kedisi tam anlamıyla kendisine ilgi gösterenler başta olmak üzere evin her yaştan diğer üyeleri ve evcil hayvanları ile vakit geçirmekten keyif almaktadır. Bununla beraber, özellikle 1 yaşındaki bir Brazilian Shorthair kedisi yüksek düzeyde enerji sergileyebilmektedir. Dolayısıyla, onunla her gün oyun oynamaya vakit ayrılması gerekmektedir. Neyse ki, sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi, enerjik yapısı ve aktivitelere olan arzusu onu aynı zamanda kolay eğitilebilir bir kedi yapmaktadır. Bu bakımdan, Brazilian Shorthair kedisini eğitmek çok zor değildir.

Eğlence dolu bir kişiliğe sahip olan Brazilian Shorthair için tam bir aile kedisi tanımlamasını yapabiliriz. Oyunlardan hoşlanır, çocuklarla iyi anlaşır, bebeklere şefkatle yaklaşır, köpeklerle aynı ortamda bulunabilir, eve gelen yabancılardan çekinmeyip onları karşılayabilir. Bu ırkın her türden aile için uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer bir Brazilian Shorthair kedisine sahip olacak kadar şanslıysanız, uzun yıllar size sadık bir dost olacağından da emin olabilirsiniz.

Tarih

Bu sevecen, dost canlısı ve oyuncu kedilerin kökleri ta 1500’lü yıllara kadar uzanıyor. Onların, 1500’lü yıllarda Avrupalı denizcilerle birlikte gemilerle Brezilya’ya geldiği bilinmektedir. Avrupalı denizciler, gemilerdeki erzakları kemirgenlerden korumak için bu kedileri yanlarında getirdiği öne sürülmektedir. O yıllarda Brezilya’ya gelen Brazilian Shorthair kedileri tıpkı Amerikan Shorthair ve British Shorthair kedileri gibi sokaklarda başıboş dolaşan vahşi kedilerden farksız değildi.

Birkaç yüzyıl sonra vahşi bir kediden safkan evcil bir kediye dönüşümün hikâyesi başlamıştı. Cinsin gelişimi Brezilya Kedi Federasyonu başkanı ve Rio de Janeiro Kedi Kulübü’nün kurucusu Paulo Samuel Ruschi sayesinde olmuştur.

Takvimler 1998 yılını gösterdiğinde, Brazilian Shorthair, Dünya Kedi Federasyonu tarafından artık safkan bir kedi ırkı olarak onaylanmıştı. Uzun yıllar başıboş sokak kedileri olarak yaşamını sürdüren bu kedilerin birkaç nesil sonraki popülasyonu bugün artık dünya çapında birçok kişinin bildiği bir kedi ırkına dönüşmüştür.

Onaylı bir cins kedi statüsüne sahip olan Brazilian Shorthair bugün kendi ülkesi olan Brezilya’da ilk ve tek safkan kedi olma özelliğini taşımaktadır. Dünyanın önde gelen kedi soyağacı kayıt kuruluşları TICA ve CFA ise bu cinsi henüz onaylamamıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Brazilian Shorthair diğer pek çok kedi ırkından daha iri bir kedi cinsidir. Erkek kedi 10, dişi kedi ise 7,5 kiloya kadar ağırlığa sahip olabilmektedir. Uzun ve geniş bir vücudu, ince bacakları, geniş kafası, iri taneli gözleri, vücuduna orantılı kuyruğu ile birlikte şaşırtıcı derecede zarif bir fiziğe sahiptir. Sahip olduğu güçlü vücudu onu dayanıklı bir kedi yapar.

Kafa

Brazilian Shorthair kedisi, genişliğinden daha uzun olan kama şekli görünümünde küçük ila orta boy bir kafa yapısına sahiptir. Önden bakıldığında yüzü hafif kavisli görünür. Çenesi sağlam ve iyi gelişmiştir.

Kulaklar

Kulaklar orta büyüklükte olup, tabanda geniş başlayıp uçları hafif yuvarlak şekilde son bulur. Kulak büyüklüğü, kulak tabanından daha yüksektir. Dik bir formda olan kulakların iç kısımları püskül şeklinde tüylüdür.

Gözler

Brazilian Shorthair kedisi, görece büyük bir çift göze sahiptir. Yuvarlak şekilde olan gözleri neredeyse 1,5 göz genişliği büyüklüğündedir. Göz renkleri, kürk renk ve desenini tamamlayan herhangi bir renkte olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Brazilian Shorthair, iri, geniş vücuduna orantılı ince, uzun ve kaslı bacaklara sahiptir. Patileri ovaldir ve pati ped rengi kürk renk ve deseniyle uyumludur.

Kuyruk

Kuyruk, tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Kuyruk boyu, vücuda orantılı olup orta uzunluktadır.

Tüy

Braazilian Shorthair kedisinin kısa-orta uzunlukta tüyleri vardır. Tüyleri ipeksi yumuşaklığında olup parlak bir görünüme sahiptir. Kısa tüyleri nedeniyle kapsamlı bir tımara ihtiyaç duymaz.

Renk

Brazilian Shorthair kedisi beyaz, siyah, turuncu Sarman rengi, gri, kahverengi ve ten rengi dâhil olmak üzere neredeyse bir kedide olan hemen her renk ve desende görülebilir. Burun derisi ve pati ped rengi kürkü ile uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Brazilian Shorthair son derece meraklı, girişken ve sosyal bir kedidir. Merakı onu evin içerisinde yeni yerler keşfetmeye ve aktivitelere teşvik eder. Çok zorlanılmadan kolayca eğitilebilir bir kedi olan Brazilian Shorthair eğer henüz yavruyken tasmayla tanıştırılırsa yetişkinliğinde tasmayla gezdirilebilir. Bununla beraber, oyuncu bir yapıya sahip olması onu tut-getir tarzı oyunlarla eğitmede işleri kolaylaştırır. Kendisini oyalamak ve eğitmek için çok sayıda oyuncak bulundurduğunuzdan emin olun. Ayrıca tırmalama direği ve kedi ağacı da onun olduğu evde mutlaka bulundurulmalıdır.

Bu olağanüstü kişiliğe sahip olan kısa tüylü, iri vücutlu Brazilian Shorthair kedisinin uzun süreler yaşaması hiç de şaşırtıcı bir durum değildir. Genellikle sağlıklı bir cins olan Brazilian Shorthair kedisi tam yetişkinlikte 10 kiloya kadar çıkabilmektedir. Çok iyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli besinlerle beslenmiş ve sağlık kontrolleri, bakımları aksatılmamış bir Brazilian Shorhair kedisi neredeyse 21 yıla kadar yaşamaktadır. Ortalama ömrü ise 14-20 yıl arasıdır.

Brazilian Shorthair kedisi genellikle sağlıklı bir cinstir. Bilinen herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak özellikle olgunluk evresinde aktivite seviyesinde düşüş gözlemlenen Brazilian Shorthair kedisinin diyetinin kontrolleri sağlanması önem arz eder. Günlük diyetinden fazla kalori içeren bir mama ile beslenmesi onda obeziteye davetiye çıkarabilir.

Bununla beraber, rutin bakımları içeren göz ve kulak temizliği ve ağız bakımı iltihaplanmalara bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması adına önemlidir ve aksatılmaması gerekir.

Brazilian Shorthair kedileri diğer ırka mensup kediler gibi ilk 1 yaşını doldurduktan sonra kızgınlık dönemine girerek çiftleşmeye hazır hale gelmektedir. 12 gün kadar süren kızgınlık dönemi içerisindeki herhangi bir gün kediler arasında çiftleşme gerçekleşebilmektedir.

Brazilian Shorthair dişisi ilk doğumunda 2-3, ikinci doğumunda 4 ila 6 yavru doğurabilmektedir. Safkan bir Brazilian Shorthair dişi kedisi doğum başına ilk doğumuna kıyasla daha fazla yavru kedi doğurabilme eğilimine sahiptir.

Brazilian Shorthair kedisi diğer pek çok kedi ırkından daha iri bir vücut yapısına sahiptir. Erkek kedi 10, diş kedi ise 7,5 kiloya kadar çıkabilmektedir. Tamamen büyümüş bir Brazilian Shorthair kedisi vücut uzunluğu olarak ise 20-28 santime kadar büyümektedir.

Her kedi gibi Brazilian Shorthair kedisi de etoburdur ve hayvansal gıdalar ile beslenmektedir. Onun için özel bir beslenmeye ihtiyaç yoktur. Ancak yavruluktan yetişkinliğe kadar olan sürede mutlaka yüksek kaliteli mamalarla beslenmesi gerekir. Zira enerjik bir kedi olması onu düzenli olmak kaydıyla kaliteli mamalar yemeye gerekli kılar. Piyasada Pro Plan, Royal Canin gibi uluslararası ticari markaların kuru ve yaş olmak üzere yavru ve yetişkin kediler için mamaları bulunmaktadır.

Kediler, hazır konserve ve paket mamaların yanı sıra ev yapımı olan ve insanların tükettiği bazı besinleri de yiyebilmektedir. Örneğin haşlanmış yumurta protein bakımından zengin olup kedilerin afiyetle yediği besinlerden ilkidir. Ete bayılırlar. Protein açısından zengin olan sığır eti, tavuk eti, hindi eti, kuzu eti, balık eti kediler tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Pişmiş olmak kaydıyla tam tahıllı ürünler, göz ve diş sağlığı için havuç, yeşil fasulye, vitamin deposu bezelye ve kuşkonmaz kedilerin mama dışında yedikleri besinler arasında yer almaktadır.

Brazilian Shorthair kedisi, kısa-orta uzunluktaki kürkü nedeniyle kapsamlı bir tımara ihtiyaç duymaz. Fazlalık olan tüyleri almak ve tüy yumaklarını önlemek için haftada yalnızca 1 defa taramanız yeterli olacaktır.

Bununla beraber, bir kedi için gerekli olan diş fırçalama, tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği gibi rutin bakımlar da zorlanılmadan Brazilian Shorthair kedisine uygulanabilir.

Brazilian Shorthair aşırı tüy döken bir kedi değildir. Bakımı kolaydır ve kısa-orta uzunlukta olan tüyleri haftada yalnızca 1 defaya mahsus olmak üzere tımara ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, bu 1 defaya mahsus tımar onun tüy dökülmesini azaltacak ve tüy yumaklarının da önüne geçecektir.

Evcil bir kedide aranılan neredeyse tüm kişilik özelliklerine sahip olan Brazilian Shorthair kedisi sevecen, dost canlısı ve enerjik bir cinstir. İç ve dış mekâna uyum sağlar, sahibine karşı son derece sadıktır, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir. Tüm bunlar onu ideal bir evcil kedi yapmaktadır. Kendi ülkesi Brezilya’da oldukça popüler ve pek çok evin tercih edilen evcil hayvanıdır. Safkan bir Brazilian Shorthair kedisine Türkiye’de rastlamak pek olası değil. Maliyeti 1.000 ila 1.300 dolar arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.