Ege kedisi, insan müdahalesi olmadan dünyaya gelmiş en eski doğal evcil kedi ırklarından biridir. Yunanistan ve çevre adalarında yaşamlarını sürdüren Ege kedilerini Türkiye’de de görebilmek mümkündür. Bu bölge dışında ise yaşamıyor oluşuyla nispeten nadir bir kedi ırkı olduğunu söyleyebiliriz. Tipik bir kedi boyutunda, orta büyüklükte bir kedi olan Ege kedisi orta uzunlukta tüy yapısı, iri gözleri, ovalden sivriye dönüşen kulakları, çeşitli renk ve desenleriyle adeta bir şirinlik abidesi. Onu, Sarman kedisine, Ankara kedisine ve Tekir kedisine benzetebilmek mümkündür. Çünkü çok çeşitli desen ve renklerde olabiliyor. Fakat ayırt edilmesi de o kadar zor değildir.
Ege kedisi için tam bir arkadaş canlısı diyebiliriz. Hem yalnız yaşayan, hem yaşlı çiftler hem de çocuklu aileler için ideal bir evcil kedi olan Ege kedisi, insanlara karşı oldukça yakındır. Dünyanın en eski doğal evcil kedisi olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla, binlerce yıl boyunca insanlara karşı olan bu yakınlığı bir an olsun eksilmedi. Yüzyıllar önce neyse bugün de Ege kedileri insanlarla temas halinde. Dışarıda ve evlerde yaşayan tüm Ege kedileri için bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yunanistan ve çevresindeki adalarda, kemirgen avlama becerilerinden dolayı hep el üstünde tutulmuştur. Özellikle balıkçılar ve ada sakinleri tarafından değerli ve devamlı onlar tarafından yiyecekler ile ödüllendirilmiştir. Benzer hikâyeleri Türkiye’de, Ege ve Akdeniz kıyılarında da görebilmek mümkün. Ege kedisi, insan dostlarıyla anlaşabildiği için mükemmel bir aile hayvanıdır.
Ege kedisi oldukça zeki bir cinstir. Avlanma becerilerini de bu zekâsına borçludur. Evcil olarak da bakılabilen Ege kedileri, hem kendi başlarına oynadıklarında hem de aile üyeleriyle geçirdiği vakitlerde zekâsını ortaya koymaktan geri kalmaz. Hatta açılmayan çekmeceleri açmaya gayret eder, ilgisini çeken bir şeyi patisiyle dürtüp kontrol eder. Kısacası zekâ gerektiren her koşulda Ege kedisi bu özelliğini çok iyi bir şekilde kullanır.
Onun için vokal bir kedi diyebiliriz. Oldukça konuşkan bir kedidir. Sahibinin kucağına gelip onunla uzun uzadıya sohbetler etmeye bayılır. Bir Ege kedisiyle konuşmaya başladığınızda anında size miyavlamalarla cevap verecektir. Bu bakımdan, Ege kedisi iyi bir iletişim becerilerine sahiptir diyebiliriz.
Ege kedisi, genellikle dışarıda bir başına yaşayan bir kedi cinsi olsa da, ailelerin de bir parçası olmaktan memnun olurlar ve bu açıdan çoğu ev tipine de uygundur. Saldırgan bir yapısı yoktur. Çocuklarla ve köpeklerle iyi bir dostluk kurma eğilimindedir.
Bu narin ada kedileri miraslarına son derece sadıktırlar ve sudan asla çekinmezler. Eğer bir Ege kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, evde akvaryum bulundurmamaya veya önlemini almaya özen gösteriniz. Zira Ege kedisi pençeleri ile akvaryumun içinde neler olup bittiğini devamlı kontrol edecektir.
Genellikle bağımsız bir kedi görünümü verse de, bulunduğu ortamda her zaman aktivitelerin bir parçası olmaktan keyif alır. Dolayısıyla, aile üyeleriyle kaliteli vakit geçirmekten geri kalmazlar. Onunla tut-getir tarzı oyunlar oynayabilirsiniz. Bu oyunun bir parçası olmaktan keyif alacaktır.
Son olarak, onun bir açık hava kedisi olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, bahçeli bir evde yaşayanlar için ideal, apartman dairesinde yaşayanlar için ise bir an önce tasmalı yürüyüşe alıştırıp hafta sonları dışarıya çıkarmalarının gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Yeter ki bana arkadaş olsun, cins bir kedi olmasa da olur diyorsanız, size Ege kedisini öneririz. Uzun yıllar size iyi bir ev arkadaşı olacağından şüpheniz olmasın.
Kiklad Adaları’ndan geldiğine inanılan Ege kedisinin binlerce yıl öncesine dayanan çok eski bir tarihi geçmişi vardır. Ege kedisi, insan müdahalesi olmadan ortaya çıkmış en eski kedi ırkıdır.
Yapılan arkeolojik kalıntılar sonucu, Ege kedisinin yaklaşık 10.000 yıl önce Yunanistan kıyılarını çevreleyen adalarda ve Kıbrıs’ta bulunduklarını göstermektedir. Bazı Yunan kayıtlarında, bu bölgede yaşam süren balıkçılar ile hayatlarını paylaştığı bilgileri yer almaktadır. Söz konusu bilgiler doğruysa, Ege kedileri gerçekten de günümüzde var olan en eski kedi ırklarından biridir.
Onlar hakkında bir diğer ilginç bilgi ise DNA’larının Ankara ve diğer Türk kedi ırkları ile ortak bir ataya sahip olduklarını göstermesidir. Yunan Adaları’na ve Kıbrıs’a uğrayan balıkçı ve ticaret gemilerine atlayan Ege kedilerinin Yunanistan’a ve Ege Denizi’ndeki diğer adalara gitmiş olması muhtemel. Onları Türk Ege ve Akdeniz kıyılarında da görebilmek mümkündür.
Çok eski bir kedi ırkı olsa da, 1990’lardan itibaren benzersiz bir kedi türü olarak tanınmaya başlanmıştır. Ancak şimdiye kadar da ne Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından ne de Uluslararası Kedi Derneği (TICA) gibi herhangi bir kedi kayıt kuruluşu tarafından tanınmamaktadır.
Ege kedisi, geniş kas yapısı görünümü veren güçlü, kompakt gövdeli orta boy bir kedi türüdür. Bacakları gövdesine orantılı, kafası ne küçük ne de çok büyüktür.
Ege kedisinin kafa yapısı yuvarlak bir şekle sahiptir. Yanaklardan ağız kısmına kadar sivrilen yapı kama görünümü vermektedir. Çoğu Ege kedisinin alnında belirgin bir M harfini andıran çizgili işaret görülür.
Tabanda geniş kulaklar uçlara doğru hafif yuvarlatılmış şekilde son bulur. Kulaklar orta büyüklükte olup açık bir konumdadır.
Ege kedisinin gözleri badem şeklinde olup açıktan koyuya doğru değişen yeşil renge sahiptir.
Ege kedisinin son derece güçlü, kaslı ve vücuduna orantılı bacakları vardır. Pençeleri yuvarlaktır ve pençe yastıkları farklı renklerde görülebilmektedir.
Kuyruk gövdeyle orantılı bir uzunluğa sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Tıpkı vücudunda olduğu gibi kuyruğunda da tüy yapısı sık ve yoğundur.
Ege kedisi sık ve orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Özellikle ilkbahar aylarında tüy dökülmesi yaşar. Bununla birlikte evde yaşayan Ege kedisi, yıl boyunca tüy dökme eğilimindedir.
Ege kedisi, siyah, kırmızı, mavi veya krem ile beyaz olan iki renkli veya üç renkli bir kürkle kaplı yağsız, kaslı bir vücuda sahiptir. Çoğunlukla baskın renk olan beyaz olmak üzere iki ve üç renkli desenler görülür. Bununla beraber, şeritli veya şeritsiz siyah, sarı-kahverengi, Sarman renk tonlarında desen farklılıkları sergiler.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Ege kedisi, ataları gibi biraz rahatına düşkündür ve oyun yerine çoğu zaman kestirmeyi tercih eder. Eğer bir Ege kedisi sahibiyseniz onu eğitmek için oyunlara teşvik etmeniz gerekecektir. Evin etrafına oyuncaklar ve etkileşimli yiyecek kapları bırakmak onu zihinsel olarak uyarmanın iyi bir yolu olacaktır. Bununla birlikte, ona bir şeyleri öğretirken sabır ve özveri göstermeniz gerektiğini de unutmamalısınız.
Ege kedisi için öngörülen yaşam süresi 9 ila 12 yıl arasıdır. Dışarıda bir başına yaşayan Ege kedileri 9 yıl kadar yaşarken, evcil ve iyi koşullarda bakılan Ege kedileri 12 yıldan biraz daha fazla yaşam sürebilmektedir.
Ege kedisi genellikle sağlıklı bir cinstir. Hiçbir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal yolla geliştiği için genetik hastalık taşıma olasılığı düşüktür.
Ege kedisi de diğer pek çok kedi ırkı gibi yaklaşık 10. aydan sonra kızgınlık dönemine girmesiyle birlikte yetişkinliğe ilk adımını atar ve çiftleşmek için istekli hale gelir. Dişi Ege kedisinin çiftleşmesinde minimum ilk 1 yaşını doldurması beklenmelidir. Bu sürenin sonunda çiftleşen Ege dişi kedisi sağlıklı bir gebelik süreci geçirerek dünyaya sağlıklı yavrular getirebilecektir.
1 yaşını doldurmuş sağlıklı bir dişi Ege kedisi 4 ila 6 yavru kedi doğurabilmektedir.
Ege kedisi, gelişmiş kas yapısıyla güçlü ve kompakt gövdeli orta boy bir kedi türüdür. Tamamen büyümüş yetişkin bir Ege kedisi 3 ila 4,5 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olabilirken, 20 ila 25 cm arasında da bir vücut uzunluğuna erişebilmektedir.
Ege kedisi, diğer kedi ırkları gibi etoburdur ve hayvansal besinler tüketerek yaşam sürer. Et, ciğer, tavuk eti, balık afiyetle tüketebileceği besinler arasındadır. Bu besinleri içeren Royal Canin, Proplan, Advance, Hill’s, N&D gibi ticari markaların yaş ve kuru konserve ile paket mamalarını büyük bir iştahla yiyecektir.
Kediler, hazır mamalar dışında insanların tükettiği ve dolayısıyla ev yapımı besinleri de tüketmektedirler. Protein içerikli gıdalarla beslenen kediler için örneğin haşlanmış yumurta, kırmızı etin yanı sıra hindi eti, az olmak kaydıyla mısır, yulaf, buğday içeren gıdalar, vitamin bakımından zengin karpuz, kavun, çilek, muz, yaban mersini ve sebzelerden havuç, yeşil fasulye ve bezelye verilebilir.
Ege kedisi, orta uzunlukta yoğun bir tüy yapısına sahiptir. Bu nedenle, düzenli olarak tımar edilmesi önemlidir. Tüy dökülmesi ve tüy karmaşasının önüne geçmek için haftada 2 ila 3 defa ince bir fırça yardımıyla tüylerini temizleyebilirsiniz.
Bununla beraber, diğer tüm kediler gibi Ege kedisi de düzenli göz ve kulak temizliği, diş bakımı ve tırnak kesimi gibi rutin bakımlara ihtiyaç duyar. Özellikle iltihaplanmaların önüne geçmek için göz, kulak ve ağız bakımı oldukça önemlidir.
Yarı uzun tüylü bir kürke sahip olan Ege kedisi, genellikle İlkbahar aylarında tüy döker. Evcil Ege kedisinde ise yıl boyunca tüy dökülmesi görülür. Bir önceki soruya verdiğimiz yanıtta olduğu gibi, tüy dökülmesini minimuma indirmek için haftada 2 ila 3 defa ince bir fırça yardımıyla tımar etmeniz iyi olacaktır.
Ailenize bir Ege kedisi katmayı düşünüyorsanız, birçoğunun barınaklarda veya dışarıda bir başına yaşadığını unutmayınız. Ege kedisinin sizin için evcil bir kedi olduğuna karar verdiyseniz evlat edinmeyi düşünebilirsiniz.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Merhaba Zafer Bey,
Samos Kedisi diye geçen tür aslında bir Ege Kedisi’dir. Baktığınızda fiziksel görünümleri ve kürk renk dağılımları birbirine benzerlik göstermektedir.
Bu sitede Ege Kedisi tabiriyle “Samos Kedisi” denilen tür mü kastediliyor? Yoksa bu iki tür birbirinden farklı mı?