Mekong Bobtail Özellikleri ve Bakımı

Mekong Bobtail
Mekong Bobtail, Güneydoğu Asya kökenli yerli bir kedi cinsidir. Anavatanı Tayland olan Mekong Bobtail kedisinin kürkü Siyam, kuyruğu ise Manks’ın kuyruğu ile benzerdir. Bu cins, Güneydoğu Asya’da Irak’tan başlayıp İran, Moğolistan, Burma, Laos, Çin ve Vietnam’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada doğal olarak bulunmaktadır. Bu sevimli kedinin mizaç yapısı, kökeni ve fiziksel nitelikleri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Güneydoğu Asya kökenli yerli bir kedi cinsi olan Mekong Bobtail, Irak, İran, Moğolistan, Burma, Laos, Çin ve Vietnam gibi ülkelerin olduğu geniş bir coğrafyada bulunabilen bir canlıdır. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla gelişmiş bir ırktır. Asıl anavatanı Tayland olan Mekong Bobtail, kürkündeki koyu desenler ile Siyam kedisini ve kıvrık kuyruğuyla Manks’ı andırır.

Mekong Bobtail, başta sahibi olmak üzere insan dostlarına karşı sevgisini cömertçe gösterebilen, arkadaş canlısı, sosyal ve girişken bir kedi cinsidir. Üstelik zeki ve bir o kadar da meraklıdır. Bu zekâsını sahibiyle geçirdiği süre boyunca oyunlarda ve diğer evcil hayvan dostlarıyla geçirdiği süreler boyunca gösterir. Merakını bastırmak için dikkatini çeken bir nesneyi önce patisiyle kontrol eder, sonra koklar ve onu tanımaya çalışır, açık kalmış kapıları aralar, çekmece ve dolapları açmaya yeltenebilir. Tüm bunlar onun haylaz bir kedi değil tam tersine meraklı bir kedi olmasından ileri gelir. Bu meraklı yapısı ve zeki oluşu onu eğitebilmeyi de kolaylaştırır. Mekong Bobtail, kolay eğitilebilen bir kedi cinsidir. Zihinsel uyarıcı interaktif oyuncaklarla ona bir takım komutları içeren öğretici davranışlar öğretilebilir, tuvalet kabı, tırmalama direği, kedi ağacı gibi gereçleri pekiştirme yoluyla tanıyabilir, tasmalı yürüyüş eğitimini her yaşta kolayca kendisine öğretebilirsiniz.

Başta sahibi olmak üzere insan dostlarıyla iyi anlaşabildiğini ve sevgisini cömertçe onlara verdiğini bahsetmiştik. Sahibiyle çok içli dışlı olan Mekong Bobtail çok fazla ayağa bağ olmadan sahibini odadan odaya takip eder, aklı sıra ona yardımcı olmaya çalışır. Onunla geçirdiği süreler boyunca bir aktivitenin parçası olmak, günün sonunda TV karşısında koltukta sahibinin yanına kıvrılmak, kucağa gelmek veya günün sonunda birlikte yatağa girmekten çok hoşlanır. Tabi çok da fazla yapış yapış olan bir kedi değildir. Yeter ki sahibi ona ilgi ve sevgi göstersin. Aynı sevgiyi Mekong Bobtail kedisi de sahibine gösterecektir.

Çok sadık bir kedidir. İnsan dostlarına yakın olsa da en çok bağı sahibiyle yani en çok kendisiyle ilgilenen kişiyle kurar. Sosyal bir kedi oluşundan da bahsetmiştik. Kalabalık ailelere ayak uydurabilen, aynı evde diğer cins kediler ve iyi huylu köpeklerle de bir arada yaşayabilen bir kedi türüdür. Bununla birlikte, eve gelen yabancılardan da kaçan bir kedi değildir. Aksine, sosyal bir kedi oluşu, eve gelen yabancıdan kaçmayıp ona yakınlaşmasıyla kısa sürede bağ kurabilme kabiliyetini öne çıkarır. Belki de en önemlisi, çocuklarla iyi anlaşabiliyor oluşudur. Neşenin, tatlı gülüşmelerin ve hareketliliğin olduğu küçük çocuklu kalabalık aileler tam da Mekong Bobtail cinsi bir kedinin arzuladığı ortamdır denilebilir. Yeter ki onun için oyun ve çok sesli bir ortam olsun. Eşlik etmek ister, varlığını insan dostlarına göstermek niyetiyle seslere çeşitli melodik sesler çıkararak ben de buradayım mesajı vermeye çalışır. Çocuklarla geçirdiği süreler boyunca onlara zarar vermeden oyunlar oynayabilir, kendini sevdirebilir. Uysaldır ancak bir o kadar da çevik ve atletiktir. Bu nedenle, küçük bebeklerle geçirdiği süreler boyunca ebeveynlerin kontrol etmesi önerilir. Ancak çocuklar ve diğer evcil hayvanlar da dâhil olmak üzere hemen herkesle çok iyi geçinebilen, kendini sevdirebilen ve ailenin bir üyesi olduğunu her fırsatta gösterebilen sevimli bir kedidir.

Kolay eğitilebilen bir kedi olduğundan bahsetmiştik. Şüphesiz bunun en önemli nedeni sahip olduğu zekâsı ve meraklı yapısıdır. Bu mizacının yanı sıra Mekong Bobtail kedisi aynı zamanda çevik ve atletiktir de. Tırmanmayı, zıplamayı ve oynamayı çok sever. Bu da aslında onu bir bakıma oyunlara çekmek, komutlar içeren bir takım eğitimler vermek için işleri kolaylaştırır. Akıllı bir kedi olduğu için sahibinin de taleplerine ayak uyduracaktır. Yeter ki biraz ilgi, sevgi ve biraz da ikram mamalarıyla belli başlı komutları kendisine öğretebilir, kısa sürede onu arzuladığınız bir kedi profiline sokabilirsiniz.

Hareketli bir yapıya sahiptir. Çok fazla sessiz olduğu söylenemez. Dolayısıyla, uzun süreler bir köşeye sinip yatan, çeşitli aktivitelerde bulunmayan bir kedi değildir. Bu da aslında onu pek çok kedinin muzdarip olduğu obezite sorunundan da bir bakıma korumaktadır. Aktif bir beyne sahiptir ve bu nedenle bolca eğlenmeye ihtiyaç duyar. Bu esnada akıllara şu soru gelebilir; Mekong Bobtail yalnız yaşayan biri için uygun mudur? Yanıtımız ne yazık ki hayır olacaktır. Onun hareketli ve dolayısıyla oyuncu bir kedi olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla kalabalık aileler için daha idealdir. Bununla birlikte, çok uzun süreler yalnızlığa da gelememektedir. Günün çoğu vaktini dışarıda geçirmek durumunda kalan aileler, yalnız yaşayanlar ve onunla ilgilenemeyecek kadar yaşlı olan çiftler için uygun bir kedi değildir.

Mekong Bobtail, kalabalık aileler için son derece uygun, sevimli, eğlence dolu, sosyal ve bir o kadar da akıllı bir kedidir. Onun olduğu evde neşe de, eğlence de eksik olmaz. Üstüne üstlük 18 yıla yakın bir ömre sahip oluşu da uzun yıllar çok iyi bir dost olacağının göstergesidir. Sevimli, eğlenceli, kolay eğitilebilen ve en önemlisi sadık bir evcil kedi arayışındaysanız Mekong Bobtail aradığınız kedi cinsi olabilir.

Tarih

Mekong Bobtail doğal bir kedi cinsidir. Herhangi bir insan müdahalesi olmayan tamamıyla doğal olarak ortaya çıkan bu cinsin kökeni Güneydoğu Asya’ya uzanmaktadır. Anavatanı Tayland’dır ancak Irak, İran, Moğolistan, Burma, Laos, Çin ve Vietnam ülkelerini kapsayan geniş bir coğrafyada doğal olarak bulunmaktadır. Koyu desenli kürk yapısı ile Siyam ve kısa kuyruğu ile Manks kedisini andıran Mekong Bobtail kedisi özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında tanınır olmaya başlamıştır.

1980’lere kadar bu cins çok da fazla bilinmiyordu. Ancak bu yıllardan sonra dünya çapında bir bilinirliğe sahip oldu ve Asya’da olduğu kadar Avrupa’da da popülaritesi artmaya başladı. Mekong Bobtail, 2004 yılında Dünya Kedi Federasyonu tarafından resmi olarak tanındı. O yıllar Thai Bobtail olan cinsin adı Mekong Bobtail olarak değiştirilerek tescillendi.

Mekong Bobtail, bugün hala daha nadir bir kedi olmasına rağmen, yüksek zekâsı, kusursuz sağlığı ve göz alıcı görünümü ile her geçen gün popülaritesi artmaya devam etmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Mekong Bobtail, ne çok tıknaz ne de çok zayıf olmakla birlikte iyi bir kas kütlesine sahip, zarif ve yalın orta büyüklükte vücut yapısına sahiptir. Tabi her kedi ırkında olduğu gibi bu ırkın da tam boyut standartları değişiklik gösterebilmektedir. Kürk yapısı yüz, kulak ve bacaklarındaki koyuluklarla Siyam kedisini, kısa ponpon kuyruğuyla da Manks kedisini andırır. Başı hafif yuvarlak, kulakları tabanda geniş ve hafif dışa dönüktür. Gözleri oval şekilli, bacakları orta uzunlukta olup pençeleri ovaldir. 6-7 kilodan fazla olmayan narin bir kedi cinsidir.

Kafa

Baş, orta uzunlukta olup son derece gelişmiş bir çene yapısına sahiptir. Elmacık kemikleri erkeklerde daha belirgin şekilde dışa çıkıktır. Alından burun ucuna hafif bir eğim görülebilir. Başın yuvarlak görünümü kısa bir kama şeklini andırır. Siyam benzeri bu cinsin de yüz kısmı koyu renklidir.

Kulaklar

Kulaklar ne çok büyük ne de çok küçüktür. Baş kısmıyla orantılı ortalama bir boyuta sahip olan kulaklar tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Dik ve açık olan kulaklar hafifçe dışa dönüktür. İki kulak arası mesafe yaklaşık 1 kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde hafif tüylenmeler görülür. Bu cinsin kulakları da tıpkı yüzü gibi koyudur ve yüz-kulak koyuluğu itibariyle de Siyam kedisinin kafa yapısını andırmaktadır.

Gözler

Gözler oval şekilli ve büyüktür. Göz rengi Siyam kedisinin gözleri gibi parlak mavidir. Mavi renk dışında ikinci bir renk görülmez. Göz rengi ne kadar parlaksa o kadar iyi ve sağlıklı olduğu kabul edilir. Bazı Mekong Bobtail kedilerin gözleri badem şekillidir ve bu nedenle hafif eğimli olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar orta uzunlukta olup incedir. Arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Pençeleri ise küçük ve ovaldir. Bu cinsin bacakları ve pençeleri de tıpkı yüz ve kulakları gibi koyu renklidir. Bu kombinasyonla da apaçık Siyam kedisini andırmaktadır.

Kuyruk

Bu cinsin Siyam benzeri kürkü dışında en belirgin özelliği kısa ponpon kuyruğudur. Tıpkı Manks kedisinin kuyruğu gibi kısa bir kuyruk yapısına sahiptir. Tabi bu kuyruk yapısı her Mekong kedisinde farklı olabilmektedir. Kuyruk uzunluğu da değişebilir, ancak genellikle en az üç omur içeren kısa bir kuyruğa sahiptir ve uzunluğu da toplam vücut uzunluğunun neredeyse dörtte biri kadardır.

Tüy

Mekong Bobtail kısa uzunlukta, sık ve parlak tüylerden oluşan bir kürk yapısına sahiptir. Uzun tüylü kedilere kıyasla bakımı kolaydır. Haftada yalnızca basit bir fırçalama tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır. Bu cinsin yüz, kulaklar, kuyruk, bacaklar ve pençeleri tıpkı Siyam gibi koyu renklidir.

Renk

Bu cinste kabul edilen ana renk Siyam benzeri mühür rengidir. Yüz, kulaklar, kuyruk, bacaklar ve pençeler koyu renklidir. Bununla birlikte, mavimsi, tekir, kaplumbağa kabuğu, çikolata ve leylak renkli kediler de görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Mekong Bobtail çok akıllı bir kedidir. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi onu meraklı bir kedi haline dönüştürmektedir. İlgisini çeken bir oyuncak veya bir oyun olsun hemen soluğu orada alır ve katılım gösterir. Sahibine olan sevgi ve sadakati de eğitim noktasında işlerini kolaylaştırmaktadır. Öncelikle Mekong Bobtail kedisinin kolay eğitilebilen bir ırk olduğunu söyleyebiliriz. Zihinsel uyarıcı interaktif oyuncaklar, tırmalama direği, kedi ağacı, lazer, kedi nanesi içeren peluş tarzı oyuncaklar ona bir dizi komut içeren davranışsal eğitimleri vermek için yeterli olacaktır.

Eğitim esnasında Mekong Bobtail kedisine geniş alan sağlandığından emin olunmalıdır. Rahat hareket edebilmesi ve verilen komutları yerine getirebilmesi için geniş alanın olması eğitimi daha verimli kılacaktır. Mekong Bobtail kedisine tuvalet eğitimi ve tasmalı yürüyüş eğitimi ise her yaşta öğretilebilir. Akıllı bir kedi olan Mekong Bobtail sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ile ona verdiğiniz eğitimleri ne kadar çabuk öğrenebildiğini gördüğünüzde mutlaka şaşıracaksınızdır.

Mekong Bobtail uzun ömürlü kedi ırklarından biridir. 15 ila 18 yıl gibi bir süre yaşayabilen Mekong Bobtail çok iyi koşullarda bakılıp, yüksek kaliteli mamalarla beslendiği takdirde ve sağlık kontrolleri de düzenli olarak yapılırsa neredeyse 20 yıla yakın bir süre yaşayabilmektedir.

Mekong Bobtail genel olarak sağlıklı bir ırktır. Henüz kayıtlara geçmiş kalıtsal bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Ancak göz ve sindirim sorunu gibi yaygın sağlık sorunlarına maruz kaldığı da bilinmektedir. Her kedi gibi Mekong Bobtail kedisinin de sağlıklı gelişimi için mutlaka düzenli veteriner ziyaretleri planlanmalıdır.

Mekong Bobtail ırkı da diğer pek çok ırkın kedileri gibi yaklaşık 8 aylıkken kızgınlık dönemine girdiğine dair bir takım emareler göstermektedir. 8-12 ay arası cinsel erişkinliğe giren dişi Mekong Bobtail kedisi bu dönemin herhangi bir gününde çiftleşebilmektedir. Genellikle iki hafta süren kızgınlık döneminde dileyen kedi sahipleri kedilerini çiftleştirebilmektedir. Kısırlaştırmayı düşünenler ise bu operasyon hakkında bloğumuzdaki ilgili içerikten detaylı bilgi alabilirler. Erkek Mekong Bobtail kedisi ise cinsel erişkinliğe geldikten sonra her zaman çiftleşebilmektedir.

Sağlıklı bir Mekong Bobtail dişisi ilk doğumunda 3, ikinci doğumda ise 5 yavruya kadar doğurabilmektedir. Doğum sonrası mutlaka anne kedi ve yavru kedilerin sağlık durumu bir süre kadar dikkatlice takip edilmeli, gelişebilecek sağlık problemlerine karşı hazırlıklı olunmalıdır.

Mekong Bobtail orta boy kedi ırklarından biridir. Yetişkin bir Mekong Bobtail kedisi 3,5 ila 5 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 27-30 santim arası vücut uzunluğuna erişmektedir.

Kediler zorunlu etobur canlılardır. Diyetlerini hayvansal gıdalar oluşturmaktadır. Sığır eti, tavuk eti, balık eti, hindi eti protein bakımından zengin besleyici besinler arasındadır. Mekong Bobtail hareketli ve aktif bir ırk olduğu için yüksek kaliteli mamalarla beslenmesi gerekir. Bununla beraber sağlıklı bir gelişim için şart olan kaliteli besinler her yaşa uygun olarak yaş ve kuru şeklinde satışı yapılmaktadır.

Kediler hazır yaş ve kuru mama dışında taze sebze ve meyvelerden de yiyebilmektedir. Kedileri beslerken proteinin yüksek, karbonhidratın düşük olması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır. Kedilerin mama dışında yediği besinler hakkında detaylı bilgileri bloğumuzdaki ilgili içeriklerden okuyabilir, kendi evinizde bir karışım yaparak kedinizle paylaşabilirsiniz.

Mekong Bobtail kısa tüylerden oluşan bir kürk yapısına sahiptir. Bu sayede uzun tüylü kedilere kıyasla bakımı da kolaydır. Haftada yalnızca bir defa tımar ederek tüylerinin bakımı yapılabilir, tüylerde keçelenmenin önüne geçilebilir. Bununla beraber, kucakta uysal olabilen Mekong Bobtail kedisine sevgi göstererek ve birkaç ikram maması paylaşarak kolayca tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ve ağız bakımı uygulayabilirsiniz.

Mekong Bobtail kısa tüylü bir kedi cinsidir. Tüyleri sık ve parlaktır. Kısa olması nedeniyle aşırı bir keçelenme görülmez. Bakımı da kolay olup, haftada yalnızca bir defa tımar etmek yeterli olmaktadır. Tüy dökülmesi ise bu bakımların düzenli yapılmadığı zamanlar yaşanabilmektedir. Bununla beraber, düzensiz beslenme, stres ve sağlık problemleri nedeniyle de tüy dökülmesi yaşanabilmektedir.

Mekong Bobtail, sevimli, akıllı, zeki ve oyuncu bir kedidir. Dışa dönük ve arkadaş canlısı mizacı, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla uyumu ve kolay eğitilebilir bir kedi olması nedeniyle ilk kez kedi sahiplenecek olan kişiler için çok idealdir. Bugün halen daha nadir bir ırk olarak kabul edilen Mekong Bobtail kedisine ülkemizde rastlamak pek olası değildir. Daha çok Orta Asya Türki Cumhuriyeti ülkelerinde ve Asya’da bulunabilmektedir. Mekong Bobtail yavru kedinin fiyatı yaklaşık 500 ila 1.000 dolar arasıdır. Bu rakam kedinin yaşı, kilosu, boyu gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.