Toyger Özellikleri ve Bakımı

Toyger Resimleri
Tıpkı yavru bir kaplanı andıran Toyger’lar, uzun bir gövdeye, güçlü kemiklere, yüksek omuzlara ve ters kalp şeklinde yüze sahip orta boyda, kaslı bir kedi cinsidir. Kendilerine özgü kürk deseni ile Toyger’lar, açık kahverengi-turuncu kürklerinin üzerinde parlak, dairesel koyu dikey çizgilere sahiptirler. Güçlü vücut tipi, vahşi bir kedi gibi kendinden emin, asil ve güçlü mizaç yapısına uyum sağlar. Arkadaş canlısı ve oyuncu kişiliği onları cana yakın ruhlu evcil bir kedi yapar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Toyger’lar benzersiz kürk yapıları nedeniyle her ne kadar vahşi bir kaplanı andırsalar da, son derece arkadaş canlısı, oyuncu ve cana yakın ruhlu birer evcil kedidirler. Sahibinin yanında olmanın tadını çıkarır, çocuklarla ve hatta diğer evcil hayvanlarla da gayet iyi geçinirler. Uysal kişiliği onları iyi birer ev arkadaşı yaparken, üstün zekâsı da onları eğitmede sahiplerinin işlerine kolaylık sağlar. Toyger’ları biraz daha yakından tanıyalım…

Büyüleyici kaplan benzeri görünümleri ile karakterize edilen egzotik Toyger cinsi kediler, kürklerinin üzerindeki koyu dikey çizgileri ve enerjik kişilikleri ile bilinirler. Bir Bengal kedisi ile çizgili bir yerel kedi çiftleşmesinden oluşan Toyger’lar, kaplan DNA’sına sahip olmasalar da, ona sahip olmak, etrafta dolaşan, görkemli bir kedi varmış gibi hissetmenizi sağlar. Kaplanların aksine, Toyger cinsi kediler tam anlamıyla arkadaş canlısı kedilerdir ve başkalarının yanında olmayı severler.

Sosyal, enerjik ve sevecen kediler olan Toyger’lar, bu mizaç yapıları nedeniyle ev halkıyla, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinirler. Sosyal ve girişken olmaları, onları, eve gelen yabancı kişilere karşı da yakın tutar. Toyger cinsi kedinizin bu girişken ve enerjik ruhunu tam anlamıyla ortaya koyabilmesi için ona, güvenli bir şekilde tırmanabilecekleri ve yüksek bir yerden sizi ve diğer aile üyelerini izleyebilecekleri bir tırmanma kulesi almayı düşünebilirsiniz.

Pek çok kedi ırkı gibi, Toyger’lar da oldukça zekidirler. Oyuncu kimlikleri nedeniyle hem kendi oyunlarında hem de sahipleriyle geçirdikleri süre boyunca oyunlarda kendilerine has taktikler geliştirirler. Zekâlarını, sahiplerinden gelen her komutu yerine getirmede üstün bir şekilde kullanır ve hemen her şeyi öğrenmede işleri oldukça kolaylaştırır. Toyger’lar, sahipleri tarafından meydan okunmaktan keyif alırlar. Bu nedenle, onları zihinsel olarak uyararak meraklarını tatmin edeceğiniz oyunlarla oynatmanız gerekir. Örneği getir-götür oyunlarından oldukça fazla keyif alırlar.

Toyger’lar, çok fazla sevgi gösterebilecek ve uygun koşullarda bakılabilecek herhangi bir aile evi için ideal, sevgi dolu kedilerdir. Bu son derece aktif ve cana yakın kediler, çocukları ve diğer evcil hayvanları olan aileler için ideal bir yeni aile üyesi olacaktır. Eğer, evcil hayvanınızda açık havada vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız, o halde enerjik Toyger’lar mükemmel bir seçim olacaktır. Tasmalı yürüyüşlerden keyif alan Toyger’lar ile güneşli bir hafta sonu açık havada yürümenin keyfini çıkarabilirsiniz. Onlar, dışarıda vakit geçirmeyi sevseler de, mümkün olduğunca çok fazla süreler dışarıda durmamalıdırlar. Siz evde olmadıkça Toyger cinsi kedinizi içeride tutarak onları enfeksiyonlardan ve diğer cins hayvan saldırılarından korumuş olursunuz.

Toyger’ların çocuklarla, diğer evcil hayvanlarla ve yabancılarla iyi geçindiklerinden bahsetmiştik. Sosyal bir kedi ırkı olmalarından dolayı evin diğer fertleri ile interaktif oyunlar oynamanın keyfini çıkarırlar. Bu sosyallikleri beraberinde yalnızlık kaygısını akıllara getirir. Evet, Toyger’lar yalnız kalmaktan pek haz etmeyen kedilerdir. Eğer sık sık dışarıda olan biriyseniz o halde kedinize yeni bir arkadaş kazandırmak iyi olacaktır.

En yeni kedi ırklarından biri olan Toyger’lar, sadece akıllı ve zeki değiller, aynı zamanda eğitilmesi kolay olan kedilerdir. Bu kişilik özellikleri ve elbette benzersiz kürk yapıları onları diğer pek çok kedi ırkından bir adım öne çıkararak ilgi duyulan ve sahiplenilmek istenen bir tür haline getirmektedir.

Tarih

Yeni sayılabilecek bir kedi ırkı olan Toyger’lar, adından da anlaşılacağı üzere, küçük bir kaplana benzerler. Sevimli adlarını da bu benzerlikten alırlar. Onlar, bir Bengal kedisi ile çizgili bir yerel kedi arasındaki melezlemeden oluşmuştur. Toyger’ların ilk gelişimi, 1980’li yıllarda Judy Sugden adında bir yetiştirici tarafından gerçekleşmiştir. 1993 yılına gelindiğinde ise Anthony Hutcherson ve Alice McKee adında iki kedi yetiştiricisi Judy’nin çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla Toyger yetiştirme programına katıldılar.

Toyger’ın gelişiminde ilk adımı atan Judy’nin onları geliştirmedeki birinci amacı, kaplan benzeri fakat evcil bir kedi yetiştirmekti. Bunun arkasındaki ana nedenlerden biri, kaplan gibi büyük kedilerin neslinin tükenmesine karşılık Toyger’ların evcil bir kedi olarak evlere girmesiydi. Judy, vahşi türler yerine evcilleştirilmiş Toyger cinsi kedilere sahip olmak için büyük kedi meraklılarını çekmeyi amaçladı ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdü…

1993 yılında, Uluslararası Kedi Derneği (TIKA), Toyger’ları yalnızca kayıt için kabul etmişlerdi. Bu bile onların tanınması adına büyük bir adımdı. Nitekim bu yıllardan sonra Toyger’ların üreme programına hız verilmiş ve böylece cins mizaç ve dış görünüm olarak da yavaş yavaş gerçek kimliğini kazanmıştı. Nihayet 2017 yılında yine Uluslararası Kedi Derneği (TIKA) bu defa Toyger’ları şampiyon bir cins olarak tanımlamıştı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Yaklaşık beş ila yedi kilogram ağırlığına sahip olan Toyger kedileri orta boy bir cinstir. Yavru kaplan görünümünde olan Toyger’lar bu görünümlerini ipeksi yumuşaklığındaki kürkleri üzerine koyu tekir çizgilerinden alırlar. Kaslı vücut yapıları, zarif yürüyüşleri ve akıllı mizaçları ile popüler bir kedi ırkıdırlar. Orta boy bir kedi cinsi olan Toyger’ların başları genellikle orta büyüklükte olup, derin ve uzun bir burunları vardır. Kulakları küçük ve hafif oval, gözleri küçük ama derin bir bakışa sahiptir. Uzun gövdesi ve yüksek omuzları, onlara daha büyük yaban kedilerine benzeyen bir yürüyüş görünümü sağlar.

Kafa

Uzun vücutlarına orantılı orta büyüklükte, geniş bir kafaları vardır. Yandan bakıldığında, çene, burun, alın ve kafatasının açıları altıgen şeklinde görünür. Güçlü bir çene yapıları vardır. Burunları iki göz arasında belirgin bir şekilde kendini fark ettirir. Önden bakıldığında yüzleri tıpkı bir kalp şeklini andırır.

Kulaklar

Kulaklar tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafifçe sivrilerek oval bir şekilde son bulur. Kulak içlerinde hafif tüylenme görülür. Dik ve açık kulakları onlara her zaman uyanık bir ifade kazandırır.

Gözler

Toyger kedilerinin gözleri, küçük ila orta büyüklükte bir yapıya sahiptir. Görünümleri son derece derin olan gözleri, yüzlerinde açıkça kendini belli eder. Açık eladan koyu kahverengiye değişen renklere sahip gözler doygun renk tonları ile hayran olunasıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Uzun vücutlarına orantılı olarak orta uzunlukta bacakları vardır. Parmaklarla birlikte ayaklar nispeten büyüktür.

Kuyruk

Toyger kedilerinin kuyruğu yeterince uzun ve tıpkı bir kırbaç görünümündedir. Tabanda geniş başlayan kuyruk, uçlara doğru hafifçe sivrilir ve oval bir şekilde son bulur. Koyu siyah şeritler vücutlarının tamamında göründüğü gibi kuyruklarında da kendini açıkça belli eder.

Tüy

Toyger’lar, yumuşak ve parlak kürklerinde göz alıcı koyu kahverengi ve koyu siyah işaretlerle karakterize bir kedi ırkıdır. Bu görünümleri ile tıpkı bir kaplana benzerler. Kürk desenleri koyu siyah, dikey şeritler ve gerilmiş beneklerden oluşur. Karınlarında, boğazlarında ve çenelerinde beyaz renk kısa tüyler bulunur. Kürk renkleri ise turuncu, kahverengi ve kırmızımsı tonda kahverengidir. Çoğu kediye benzer şekilde, benzersiz kürk yapıları tüy bakımını zorlaştırmayacak bir tüy yapısından oluşur. Kısa-orta uzunluktaki tüylerini haftada 3-4 defa tımarlamak yeterli olacaktır.

Renk

Toyger’lar parlak turuncu zemin üzerine koyu kahverengi-siyah renkte çizgileriyle bilinirler. Bu kürk desenleriyle tıpkı yavru bir kaplanı andırırlar.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Toyger’lar, hemen hemen herkesle anlaşabilen uysal mizaçlı kedilerdir. Sahipleriyle vakit geçirmekten keyif aldıkları kadar, çocuklarla da iyi anlaşırlar ve evdeki diğer evcil hayvanlarla da uyum içerisinde olurlar. Çok zeki kedilerdir. Bu nedenle onları can sıkıntısından kurtarmak için devamlı olarak oyun, yürüyüş gibi aktivitelerle meşgul etmelisiniz. Sahipleri tarafından atılan bir nesneyi getirmeyi çok seviyorlar. Buna benzer oyunları onlara öğretmek oldukça kolaydır. Evdeyken, ona çok fazla zaman ayırıp, nazikçe ve sabırla yaklaştığınız sürece kolay bir şekilde davranış eğitimleri ve tuvalet eğitimini verebilirsiniz. Tasmalı yürüyüşlere de kolayca adapte olabilen Toyger’lar sahipleriyle geçirdikleri tüm süreler boyunca onlardan gelebilecek her komutu yüksek bir dikkatle takip edip büyük bir hevesle yerine getirmeye isteklilerdir.

Toyger kedileri, kısa tarihlerine rağmen nispeten sağlıklı bir ırktır ve kayda değer önemli bir sağlık riski taşımazlar. Buna bağlı olarak sağlıklı bir Toyger cinsi kedi yaklaşık 13 yıl veya biraz daha fazla bir yaşam sürebilmektedir.

Nispeten yeni bir ırk olmaları nedeniyle sağlıkları hakkında yeterli düzeyde bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı Toyger cinsi kedilerin katarakt gelişme riski taşıdıkları ve hipertrofik kardiyomiyopati ile kalp üfürümlerine meyilli oldukları bilinmektedir.

Diğer tüm kedi ırkı gibi Toyger kedileri de 8. aydan sonra artık kızgınlık dönemine girmeye başlar ve davranışlarında bariz değişimler görülür. Bu süre zarfında değişen davranışlar beraberinde yüksek sesli mırlamaları ve huysuz davranışları getirir. Bu döneme girer girmez çiftleşmeleri pek önerilmemektedir. Sağlıklı bir doğum için Toyger cinsi dişi kedilerin 1 yaşından sonra çiftleşmesi daha uygun olacaktır.

1 yaşından sonra çiftleştirilmesi önerilen Toyger dişi kedilerin sağlıklı bir doğum yapabilmesi için uygun koşulların sağlanması gerekmektedir. Eğer ilk defa kedi sahiplenen biriyseniz çiftleşme ve doğum anı koşulları için veterinere danışarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte sağlıklı bir Toyger cinsi dişi kedi ilk doğumunda 2-3 yavru dünyaya getirebildiği gibi sonraki doğumlarında bu sayı 5 yavruya kadar çıkabilmektedir.

Toyger’ların görünümü tıpkı bir kaplanı andırsa da, bu şirin kedicikler hiçbir şekilde onların boyutuna yakın değillerdir. Kaslı bir vücuda sahip olsalar da tipik olarak orta boy bir ev kedisidirler. Sağlam bir kemik yapısına sahiptir ve kuyrukları çoğu evcil kediden daha uzundur. Erkek Toyger’lar 10-15 kilo veya biraz daha fazla ağırlığa ulaşması beklenirken, dişi Toyger’lar 7-10 kilo ağırlığında olurlar. Bununla beraber tam yetişkin sağlıklı Toyger kedileri yaklaşık 23-33 santim uzunluğuna kadar erişebilmektedirler.

Toyger’ların özel gıda gereksinimlerine ihtiyaçları yoktur. Ancak Royal Canin, N&D, Whiskas, Pro Plan, LaVital, Pro Line ve Felicia gibi markaların yüksek kaliteli kuru ve yaş mamalarından sağlamanız iyi olacaktır. Beslenmeleri sırasında onlara temiz, tatlı bir kap su verdiğinizden emin olun. Pek çok kedi ırkı gibi obezite Toyger’lar için de büyük bir sorundur. Bu nedenle, henüz bir beslenme programına başlamadan önce veterinere danışmanız iyi olacaktır.

Toyger kedinizi sağlıklı tutmak için onu doğru yiyeceklerle beslemeniz gerekir. Bildiğiniz üzere, tüm kediler etçildirler ve amino asit proteinlerine ihtiyaç duyarlar. Eğer kediniz doğru yiyeceklerle beslenmezse ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Onları az karbonhidratlı yiyeceklerle beslediğinizden emin olun. Yüksek kaliteli kedi mamalarının dışında hindi, kuzu eti, dana eti iyi birer protein kaynağıdırlar. Bununla birlikte pişmiş yumurta, sebzeler, çekirdekleri alınmış karpuz ve kavun, armut ve muz da yine kedinizle paylaşabileceğiniz besinler arasında yer almaktadır.

Toyger kedileri düşük bakım gerektiren bir kedi cinsidir. Kürklerini iyi durumda tutmak için haftada yalnızca 3-4 defa bakım yapılması önerilir. Diğer pek çok kedi gibi Toyger cinsi kedilerin de kendilerini temizlemek için düzenli olarak tüylerini yaladığını düşünürsek, haftada 3-4 defa tımarlamak yeterli olacaktır. Bununla beraber temiz ve düğümsüz bir tüy yapısı için her dört ila altı haftada bir kedinizi yıkayabilirsiniz.

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Toyger’ların da düzenli olarak tırnaklarının kesilmesi gerekir. Tırnaklarını iki haftada bir kesebilir ve pençelerini iyi durumda tutmaları için onlara bir tırmalama direği satın alabilirsiniz. Son olarak kulak enfeksiyonu riskini azaltmak için kulaklarını nemli ve yumuşak bir bez ile temizlemelisiniz. Ayrıca periodontal diş iltihaplanmalarına karşı da düzenli olarak ağız bakımı yapılmalı, dişleri fırçalanmalıdır.

Kedilerin düzenli bir bakım rutinine sahip olması hem kendilerini iyi hissetmesine neden olacak hem de sağlıklı bir yaşam sürmelerinin önünü açacaktır. Kedinizde herhangi bir sağlık sorunu gözlemlerseniz en kısa sürede veterinere başvurmayı unutmayınız.

Toyger cinsi kedilerde tüy dökülmesi sıklıkla meydana gelmektedir. Tüy yumağının oluşma riskini en aza indirmek için tüylerinin düzenli olarak fırçalanması ve taranması önerilir.

Her şeyden önce, Toyger cinsi kediler nispeten nadirdir ve dolayısıyla arz ve talebin de her zaman fiyatı etkilediğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Nispeten yeni bir evcil kedi ırkı olması, egzotik görünümü ve nadir oluşu düşünüldüğünde Toyger yavru kedileri muhtemelen pahalı bir kedi ırkı olacaktır. Ayrıca ülkemizde neredeyse bulunmayan bir tür olan Toyger kedileri için net bir rakam söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Amerika ve Avrupa’da 1.500 Dolar ile 6.000 Dolar arasında bir fiyat ile satışı yapılmaktır. Söz konusu fiyat, kedinin ebeveynlerine, genine, yetiştiricisine, sağlığına, yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.