Maltese canlı, neşeli ve oyuncu bir köpek cinsidir. Yumuşak, uzun ve beyaz tüyleriyle tatlı bir görünüşü vardır. Görenlerin karşı koyamadığı bir güzelliğe sahiptir ve insanlarda doğrudan sevme hissi oluşturur. Arkadaş canlısıdır, yabancı köpeklere ve evcil hayvanlara karşı sıcakkanlı olduğu görülür. Küçük çocuklara karşı ise orta derecede tolerans gösterdiği bilinir. Maltese küçük bedeni ve hassas yapısı nedeniyle küçük çocuklu aileler için uygun bir köpek değildir. Maltese ırkı genel olarak sevgi dolu, akıllı, güvenilir ve sahibine oldukça bağlıdır. Oldukça zeki olması, sahibinin veya yetiştiricisinin verdiği eğitimleri kısa sürede tamamlamasına yardımcı olur. Çabuk öğrenen yapısı ile iyi şeyleri öğrendiği gibi kötü davranışları da çabucak öğrenebilir. O yüzden verilen eğitim sürecinde prensip ve devamlılık oldukça önemlidir.
Genel olarak nazik ve uyumlu bir tür olarak tanınan ırkın bir yanı da vahşidir. Küçük bedenleriyle kendinden büyük köpeklere meydan okuduklarını, güçlü şekilde havladıklarını görebilirsiniz. Cesur ve korkusuz özellikleriyle şüpheli durumlarda alarm durumuna geçerek sevdiklerini korumaya çalışır. Bu havlama durumu genel olarak orta seviyededir. Apartman yaşamına uygun olan bu ırkın havlama durumu sahibini çok fazla sıkıntıya sokmaz. Ancak olası bazı durumlarda her köpeğin yaptığı gibi havlama atağına girdiği görülür. Örneğin evde uzun süre yalnız bıraktığınızda girdiği ayrılık kaygısı, yeterli şekilde egzersiz yapmaması, stres altında olması veya tehlikeli bir durum sezmesi gibi sebeplerden havlama durumu görülebilir.
Sevdiklerine bağlılıklarıyla öne çıkarlar. Kendileriyle ilgilenilmesini, oyun oynanmasını isterler. Duygusal ve alıngan bir yapıları vardır. Sahiplerinin yanında olmasını isteyen Maltese yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Sevgiyi ve ilgiyi başkalarıyla paylaşmayı da pek sevmez o yüzden çocuk ve kendinden başka evcil hayvanın olduğu evde uyum sağlamakta zorlanır. Sosyal hayvanlar arasında olan Maltese cinsi köpekler erken aşamada başlayan sevgi, ilgi ve oyunla sosyalleşmeye ve yabancılarla ilişki kurmaya alıştırılabilirler.
Koşmayı, oyun oynamayı çok severler. Açık havada, güvenliğini sağladığınız bir ortamda oyun oynamasını sağlarsanız ondan mutlusunu o an bulamazsınız. Genetik yapısıyla da alakalı olarak bazı Maltese köpeklerinin su birikintilerine atlamayı sevdikleri de görülür. Daha yavru iken gözetiminiz altında dışarı çıkarıp, sosyalleşmesini sağlar, başka köpekler, insanlar ve evcil hayvanlarla oyun oynama fırsatı verirseniz gelişimleri açısından önemli adımlar atmasına yardımcı olursunuz.
Küçük köpekler arasında yer alan Maltese köpeğini gereğinden fazla korumanız, üzerine düşmeniz onu şımartabilir. Bu fazla ilgi olumsuz davranışları da beraberinde getirir. Kendisinin patron olduğunu ve evdeki esas hâkimiyetin kendisinde olduğunu düşünürse yönlendirici taraf olmaya çalışır. Bu da eve gelen misafirleri kıskanmasına, çocuklara, yetişkinlere karşı hırçın davranışlar sergilemesine neden olabilir. O yüzden ikili ilişkilerde köpeğinizin eğitimlerinde itaat eğitimine öncelikle gerekli önemi verin ve patronun o olmadığını belli edin. Köpeğinizi çok sevmeniz onu çok şımartacağınız anlamına gelmemelidir.
Maltese, Avrupa Toy(oyuncak) köpek ırklarının en eskisidir ve neredeyse tüm köpek ırklarının da en eskileri arasındadır. Tarihi en az 2000 yıl öncesine kadar gidebilir. Geçmişi çok eskilere dayanan soylu ve asil olan bu ırk Filozof Aristo tarafından küçücük boyu olmasına rağmen “mükemmel orantılı” olarak tanımlanmıştır. MÖ 1500 yıllarında Malta adası, Fenikeli denizciler tarafından ziyaret edilen bir ticaret limanıydı. Maltese ırkı için mezarlar diktiklerine dair izler bile vardır. Kökeni, oluşumu tam bilinmese de Spaniel ve Poddle cinslerinin melezleştirilmesiyle geliştirildiğini düşünen bir kitle vardır. Yüzyıllar boyunca ada ülkesinden dünyaya yayılan Maltese Köpeği Barbichon ailesinin bir parçasıdır. Malta Köpeği’nin, Bichon Frise, Bolognese ve Havanese ırklarının atası olduğu düşünülmektedir. Günümüzde bilinen ve tanınan Maltese ırkını geliştiren kişiler İngilizler’dir.
Köpekler Malta Adası’ndan ihraç edilmiş. Daha sonra Avrupa ve Doğu’da geniş çapta dağıtılmıştır. Ancak Malta’da kalan köpekler, ihracatla dağılan diğer köpeklerden izole kalmıştır. Bu şekilde yüzyıllar boyunca izole kalan köpeklerle bu tür devam etmiştir. Malta Köpeğinin ayırt edici en önemli özelliği uzun, ipeksi, göz kamaştırıcı beyaz saçları olmasıdır. Ancak geçmiş dönemlerde Maltese ırkında beyazdan başka renklerde görülmüştür. 14. yüzyılın başlarında, Maltese köpekleri İngiltere’ye getirilmiş ve soylu kişilerin, üst sınıfın sevgilisi haline gelmişler. Popülerlik kazanmış ve birçok kişi bu köpekleri sahiplenmiş.
Sonraki yüzyıllarda, renklerinde olduğu gibi vücutlarında da değişim görülür. Sürekli olarak küçülen bu ırk hakkında yorumlar yapılır. Ancak bu ırk hiçbir zaman sıradanlaşmadan, popülerliğine devam eder. 1830 tarihli bir resim ve “Maltese Aslan Köpek – Irkının Sonuncusu” başlıklı yazıda bu ırkın soyunun tehlikeyle karşı karşıya olabileceği yazılmış.
Bir süre sonra Manila’dan iki Maltese köpeği İngiltere’ye getirilmiş. Gelen ilk köpeklerin Kraliçe Victoria için bir hediye olarak verilmesi planlanmış ancak başkaların eline geçince yavrular İngiltere’ de sergilenen ilk Maltese köpekleri olmuştur. Terrier atalarının özelliklerinin onlarda olmamasına rağmen “Malta Teriyerleri” ismini almışlardır.
Amerika’ya ününün ulaşması 1870’lu yılları bulmuştur. Amerika’da, 1877 civarında ilk Maltese “Malta Aslan Köpekleri” adıyla tanıtılmış. Aslan köpeği adının köpekleri aslan gibi görünmeleri için kırpma alışkanlığından kaynaklandığı düşünülmektedir. İlerleyen zamanlarda Avrupa ülkelerinde tanınmış ve ve Avrupa’nın elit kesimi tarafından popüler hale gelmiştir.
1888 yılında AKC tarafından tanınmıştır. Zaman içerisinde sevimliliği ve oyun severliği ile farklı amaçlarla kullanılmış, gösterilerde yer almıştır. Günümüzde de arkadaş canlı haliyle evlerimize misafir olmuş, aile bireyleri arasına katılmıştır.
Gövde kompakt, eğimli omuz yapısına sahiptir. İnce kemikli olmasına rağmen sağlam ve düz bir boynu vardır. Boyun başın yüksekte durmasını sağlayacak şekilde sanki bir çizgi ile zarifçe konumlandırılmıştır. Baş yapısı, vücut ile oldukça orantılı görünüştedir. Düz sırtı ve sağlam kaburga yapısıyla derin bir göğse sahiptir. Kafatası hafif yuvarlaktır. Baş bölgesindeki uzun saçları onlara farklı bir hava katar. Kürk rengi kusursuz bir beyazdır. Tüyleri tıraşlanmazsa eğer oldukça uzun hale gelebilmektedir. Boyları 23-27 cm arasında değişen; ideal ağırlıkları 1,5 -3 kg olan küçük oyuncak köpek ailesinin bir parçasıdır
Kompakt gövdesi, düz boynu üzerinde yuvarlak bir kafatası vardır. Kafatası üzerinde orantılı şekilde konumlanmış siyah gözleri, siyah burnu, düşük kulakları ve baş bölgesindeki saçlarıyla benzersiz bir güzelliğe sahiptir.
Kulakları damla şeklinde, alçak ve yoğun tüylüdür. Başa yakın duran kulakları, aşağı doğru sarkar ve yoğun tüyleriyle onu oldukça süslü bir köpek görünümüne ulaştırır.
İri, yuvarlak ve siyah gözleri vardır. Gözlerinin kenarında yuvarlak ve koyu renkli geçişler görülür. Gözleri birbirine orta derecede yakındır.
Küçük köpekler arasında olan Maltese, alçak bir bacak boyuna sahiptir. Yürüyüşlerinde farklı bir ahenk olan bu ırk, sanki yüzer gibi zahmetsiz ve akıcı bir şekilde hareket eder. Bacakları da bedeni gibi tüylüdür. Eğer bakımları güzel yapılıyorsa, vücudunun kenarlarından gelen tüyleri bacaklarını kapayacak şekilde yere kadar inebilir.
Maltese püsküllü bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğunun zarif bir şekilde arka tarafında dik durduğu görülür. Bedenindeki yoğun ve uzun tüyleriyle, kuyruğunun tüyleri birbirini tamamlayıcı güzelliktedir.
Etkileyici ırkın ipeksi kürkü, saf beyaz ve düz tüylerden oluşur. Tek katmanlı tüy yapısına sahiptir ve güzel bakılırsa tüylerinin yere kadar uzadığı görülür. Tüyleri tek katmanlı yapısıyla fazla dökülmez ancak uzun ve beyaz olduğu için çok çabuk kirlenebilir. Baş bölgesinde gözlerinin üzerine düşen saçları vardır. Bunları isterseniz küçük şekilde toplayabilir isterseniz serbest bırakabilirsiniz. Az tüy dökmesi ve anti alerjik tüy yapısıyla tüye hassasiyeti olan kişiler tarafından da ilgi gören bir ırktır. Beyaz tüyleri, ipeksi saçları parlak ve temiz olması için düzenli fırçalama ve tarama ister.
Tamamen beyaz bir kürke sahiptir. Burnu, gözleri, göz kenarları, dudakları ve pati içleri siyah renktedir. Güzel, zarif ve beyaz tüylerinin siyah renkle bütünleştiği büyüleyici bir güzelliği vardır.
Sağlıklı bir Maltese köpeğinin ortalama yaşam süresi 12-15 yıl arasındadır.
Maltese ırkı genel boy aralığı 20-27 cm arasındadır. İdeal ağırlıkları 1,5 – 3 kg aralığındadır. 3 kilogramın üzerine çıkması onların sağlığını olumsuz etkiler.
Uzun beyaz tüyleri ilk görüşte çok döküleceği izlenimi verebilir. Doğru ürünlerle, eksiksiz ve narin şekilde yapacağınız düzenli fırçalama ve taramayla oldukça az tüy döktüklerini görebilirsiniz.
Malltese ırkı yemek konusunda oldukça seçici davranırlar. Hassas sindirim sitemleri ve zaman zaman sindirim bozukluğu rahatsızlıklarıyla beslenme konusunda hassastırlar. Yüksek kaliteli maltese özel köpek mamaları tercih etmeniz sağlıkları için önemlidir. En çok tüketilen köpek mama markaları olan: Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care tercihlerinizden birisi olabilir.
Evet ev yemeği yiyebilirler. Ancak sindirim bozukluğu ve köpeğinizde alerjen oluşturmayacak yiyecekler tüketmelidir. Bu konuda köpeğiniz seçici olacaktır ve aynı seçiciliği sahibinin de göstermesi gerekir. Ev yemeğiyle beslemek istediğinizde hangi yiyecekleri tüketip tüketemeyeceğini öğrenerek uygun yemekleri vermelisiniz.
Maltese ırkının dişileri 4 – 8 ay arasında ergenlik dönemine giriş yapar. Bu aşamada çiftleştirilmeleri asla önerilmemektedir. Daha gelişimleri tamamlanmadığı için, erken oluşan gebelik küçük vücutlarına zarar verebilir. Dişiler 8. ayını tamamladıktan sonra çiftleştirilmemelidir. Çiftleşmeleri için en uygun zaman 2-3 yaşına geldikleri dönemdir.
Her köpeğin sahip olduğu zorluklar Maltese’de de görülür. Tüy bakımını haftalık ve günlük yapmalısınız. Günlük egzersiz ihtiyacını karşılamalı ve oyunlar oynamalısınız. Kolay öğrenen bir ırk olduğu için eğitimlerinde başarı oranı yüksektir. Genel olarak uyumludur ve sahibinin komutlarını yerine getirdikleri görülür. Bu yüzden bakımı konusunda yetiştiricileri çok zorlamazlar.
Maltese Terrier ev ve apartman hayatında uyum sağlayan küçük ırk arasında olması, anti alerjik tüy yapısına ve koku yapmaması sebebiyle oldukça talep görür. Bu durumda fiyatlandırılmasını etkiler. 1.800 Tl’den başlayan fiyat 9.000 TL’ye kadar farklılık gösterir. Zaman zaman Maltese köpeğine olan yüksek talep fiyatlandırmayı da dalgalandırır.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Genel olarak 2 ila 5 yavru doğurabilirler. Gebelik dönemleri 58 – 65 gün aralığındadır. Doğan yavru sayısı bazen 6’ya kadar çıkabilir. Bu değişkenliği doğum yapan dişinin yaşı, daha önce doğurup doğurmadığı ve erkek köpek ile kaç defa çiftleştiği etkilemektedir..
Tamamen beyaz bir kürke sahiptirler. Burnu, göz kenarları, dudakları ve pati içleri siyah renktedir.
350 TL ile 500 TL arasında değişen bir bakım masrafı gerektirir.
Merhaba Recep bey
Yavruyken anlaşılması gerçekten zordur. Anne ve babasına bakarak anlayabilirsiniz. Babasının görünüşü daha baskın olur. Bunun dışında yavru Maltese fotoğraflarına bakarak karşılaştırma yapabilirsiniz.
Merhaba 7 aylık maltese oğlum var.veteriner tüylerinin mat olduğunu söyledi.ne yapmam lazım.ayrıca herhengi bir vitamin kullanayim mi?mama olarak brit çare puppy salmon&patato kullanıyor. Yarım da vmp tablet veriyorum .teşekkür ederim.
Merhaba tüylerin parlaklığı ve deriyi desteklemek için içeriğinde çinko, B vitaminleri, omega 3 ve 6 içeren ürünler var. Bu ürünleri veteriner kliniklerinden temin edebilirsiniz. Hayatı boyunca kullanmasına gerek olmasa da deri sağlığına kavuşması için bir süre kullanmanız iyi olabilir. Bu vitaminleri insan eczanesinden almak isterseniz hangisinin köpeğiniz için uygun olduğu ve ne kadar vermeniz gerektiğiyle alakalı mutlaka veteriner hekiminize danışın.
Kullandığınız mama iyi bir marka. Özel alerjik bir durum oluşmadığı sürece değiştirmenize gerek yok. VMP tablet bittikten sonra ya da 3-4 hafta kullanmanıza rağmen değişiklik olmazsa Vetoskin kullanabilirsiniz. Tüylerinin matlığı dışında başka bir problemi olmadığından emin olmak için veteriner ziyaretlerini atlamayınız.
Arkadaşım bana köpeğini emanet etti terrier köpeği kendisi dişi köpek geçenlerde mama almıştım veterinerden alırken yer mi yemez mi bilmiyorum dedi veteriner ben yinede aldım belki yer diye ama yemiyor gidiyor kaptan 1 tane alıyor birer tane alıyor öyle yiyor daha çok haşlanmış tavuk veriyorum başka ne verebilirim bilmiyorum ne yer ne içer ne severler bilmiyorum bana yardım eder misiniz lütfen
Merhaba https://blog.petibom.com/kopekler-ne-yer/ yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz zeynep hanım.
Merhaba orjinal olduğunu nasıl anlarız 55 günlük var bende yanlız siyah beyaz dır mastır ların beyaz siyahı varmı olurmu yani