Köpekler için Zehirli Olan Bitkiler

26 Haziran 2023
408
Köpekler için Zehirli Olan Bitkiler

Bitkiler dekorasyon konusunda şık bir görünüm oluştursa da, eğer ki zehirli bitkiler köpeğiniz tarafından yenilirse evcil hayvanınızı öldürebilir. Nergis ve lale gibi en yaygın dekoratif bitki/çiçekler bile köpekler için ölümcül olabilir. Zehirli etki yaratan bu tür bitki örtüsünden, doğuracağı tehlikeli sonuçlardan dolayı kaçınılmalıdır. Bunları evinizin yakınına dikmeyiniz veya bitki ya da  çiçek olarak evinizin içerisine getirmeyiniz.

Bazı bitkiler köpeğinizin midesini hafifçe rahatsız ederken, bazı diğer bitkilerin bir ısırığı bile acil tıbbi müdahale gerektiren bir durum ile sonuçlanabiliyor. Ancak, hem evinizin içinde hem de evinizin dışında en kötü bitki suçlularından uzak durarak bu beladan kurtulabilirsiniz.

Yavru köpekler, karşılaştıkları hemen hemen her şeyi ağızlarına alma eğilimleri nedeniyle genellikle yaşlı köpeklerden daha fazla etkilenirler. Daha küçük ırklar da düşük vücut kütleleri sebebiyle bir zehir tüketerek daha fazla etkilenebilir. Labrador Retriever gibi özellikle gıda odaklı ırklar da ortalamanın üzerinde risk altındadır. Pati, ağız, bazen kulaklar ve gözler de bitkilerin dikenli kısımlarına karşı savunmasızdır.

Semptomlar çok değişkendir, ancak köpeğinizin zehirli bir bitki yediğine dair bazı yaygın işaretler arasında kusma, salya akması ve ishal sayılabilir.

Bitki Zehirlenmesi Nedir?

Pek çok yaygın ev bitkisi ve bahçe bitkisi, çeşitli toksik bileşikler içerir. Bitkiye bağlı olarak toksin, yapraklarda çiçeklerde veya tüm bitki boyunca konsantre olabilir. Bu yüzden bir bitkinin yenildiğinde veya çiğnendiğinde herhangi bir soruna yol açmayacağını kesin olarak söylemek zordur. Köpeğinizin zehirli bir bitkiyi kemirmeye veya yemeye tepkisi, bitkinin ne kadarının tüketildiği, bitkinin türü, köpeğin boyutu, yaşı ve hayvanın genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlıdır. Evcil hayvanınız,  bu tür şeyleri çok yerse çoğu bitki bir soruna neden olur. Ancak genel bir kural olarak, köpeğinizin zehirli bir bitki yediğine dair bir kanıt görürseniz, veteriner hekime gitmeniz gerektiğini varsaymak en iyisidir.

Köpekler için Zehirli Bitkiler

Birçok bitki köpekler için zehirlidir. Bu nedenle, onları herhangi bir bitkiyi, özellikle de aşağıdaki bitkileri çiğnememesi veya yutmaması büyük önem taşır.

Aşağıdaki bitkiler tüm köpek ırkları  için en zehirli olanlardır ve hiçbir koşulda onlara verilmemelidir:

  • Hint Fasulyesi veya Hint Yağı Bitkisi ( Ricinus communis )
  • Siklamen ( Cylamen spp.)
  • Dumbcane ( Dieffenbachia )
  • Baldıran Otu ( Conium maculatum )
  • İngiliz Sarmaşığı, hem yapraklar hem de meyveler ( Hedera helix )
  • Ökse Otu ( Viscum albüm )
  • Zakkum ( Nerium zakkum )
  • Dikenli Elma veya Jimsonweed ( Datura stramonium )
  • Porsuk ( Taxus spp.)
  • Güvenli olarak tanımlayamadığınız herhangi bir mantar

Bu tür bitkilerden çeşitli nedenlerle kaçınılmalıdır. Bunları evinizin yakınına dikmemeli veya bitki olarak evinize getirmemelisiniz:

  • Amaryllis ( Amaryllis spp.)
  • Sonbahar Çiğdem ( Colochicum autumnale )
  • Kanayan Kalp ( Dicentra spectabilis )
  • Kan Kökü ( Sanguinaria canadensis )
  • Krizantem ( Compositae spp.)
  • Her türlü çiçek soğanı
  • Yüksük Otu ( Digitalis purpurea )
  • Kudüs Kirazı ( Solanum pseudocapsicum )
  • Larkspur ( Delphinium )
  • Zambak ( Convallaria majalis )
  • Esrar (Cannabis sativa )
  • Barış Zambak veya Mauna Loa Barış Zambak ( Spathiphyllum spp.)
  • Pothos (hem Scindapsus hem de Epipremnum )
  • Ravent ( Rheum rhaponticum )
  • Schefflera ( Schefflera ve Brassaia actinophylla )
  • Isırgan Otu ( Urtica dioica )
  • Lale/Nergis Soğanları ( Tulipa / Narcissus spp.)
  • Virginia Sarmaşığı ( Parthenocissus quinquefolia )

Bu daha sert yapraklı veya odunsu olan örnekler de zehirlidir. Ev içerisinde ve çevresinde bunlardan kaçınılmalıdır.

  • Açelya
  • Çin Böğürtlen Ağacı
  • At Kestanesi
  • Laburnum
  • Zakkum
  • Kurtbağrı
  • Sago Palmiyesi
  • Ormangülü
  • Salkım

Köpeklerde Bitki Zehirlenmesi

Köpekler İçin Zehirli Çiçekler ve Soğanlar

Güz Çiğdem: Bu sonbaharda çiçek açan bitkiler, mide-bağırsak kanamasına, şiddetli kusmaya, böbrek / karaciğer hasarına ve solunum yetmezliğine neden olan son derece zehirli  kolşisin içerir. Semptomlar birkaç gün gecikebilir, bu nedenle köpeğiniz bu bitkinin herhangi bir parçasını yutmuşsa, veteriner hekime başvurmak için asla beklememelisiniz.

Begonya: Genellikle kaplarda kullanılan bu yumrular, yutulduğunda ağızda tahrişe ve yutma güçlüğüne neden olabilir.

Krizantem: Yaygın olan bu çiçekler, bağırsak tahrişine neden olan laktonlar ve piretrin içerir. Ölümcül olmasa da bitkinin herhangi bir kısmını yemek kusma, ishal, aşırı salya akması, deri döküntüleri ve koordinasyon kaybına neden olabilir.

Nergis: Bitkinin herhangi bir kısmının özellikle soğanının yutulması şiddetli kusmaya, salya akmasına, titremeye, solunum sıkıntısına, kasılmalara ve kalp problemlerine neden olabilir.

Yüksük Otu: Uzun boylu bu güzel çiçeklerin, tohumlarından taç yapraklarına kadar tüm kısımları köpekler için son derece zehirlidir. Yutulması kalp yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Sardunya: Bu yaygın konteyner bitkisinin tüm çeşitleri köpekler için zehirlidir. Semptomlar arasında uyuşukluk, düşük tansiyon, deri döküntüleri ve iştah kaybı yer alır.

İris: Bitkinin herhangi bir kısmının yutulması cilt tahrişine, salya akmasına, ishale, kusmaya ve uyuşukluğa neden olabilir.

Zambak: Pek çok farklı zambak çeşidiyle, hangilerinin tehlikeli ve hangilerinin zehirlilere nispeten daha iyi huylu olduğunu hatırlamak zordur. Bazıları – örneğin, Gündüz Zambakları – kediler için aşırı derecede zehirlidir, ancak köpeklerde yalnızca gastrointestinal rahatsızlığa neden olur. Zambak gibi diğerleri, bir köpeğin ağzını ve midesini yakan ve tahriş eden bir madde salar ve semptomlar hafif  şiddetli olabilir.

Vadideki Zambak: Yutma belirtileri arasında ishal, kusma, kalp atış hızında düşüş ve kardiyak aritmi yer alır.

Lale ve Sümbül: Soğan en zehirli kısımdır, Soğan bölümü kadar olmasa da bu erken açan çiçeklerin herhangi bir kısmı köpekler için oldukça zararlı olabilir, ağızda ve yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Tipik semptomlar arasında aşırı salya akması ve kusma yer alır. Birçok soğan yenirse, semptomlar arasında kalp atış hızında artış ve düzensiz solunum sayılabilir. Bir veterinerin bakımıyla, köpekler genellikle daha fazla hastalık etkisi olmadan iyileşir.

Köpekler İçin Zehirli Ağaçlar

Kara Ceviz: Kara Ceviz ağaçlarının kendisi tehlikeli değildir ama yere düşen cevizleri tehlikeli olabilir. Bu cevizler çok hızlı bir şekilde çürümeye ve küf üretmeye başlarlar. Eğer ki bir köpek onları yutarsa, sindirim rahatsızlığına ve nöbetler ile karşı karşıya gelebilir.

Chinaberry: Bu ağacın meyveleri, yaprakları, kabuğu ve çiçeklerinin tümü, kusma ve ishalden halsizliğe, yavaş kalp atış hızına, nöbetlere ve şoka kadar her şeye neden olabilecek toksinler içerir.

Meyve Ağaçları: Erik, kayısı, şeftali ve avokado gibi ağaçların meyvelerinde çekirdekler bulunur. Bu çekirdekler evcil dostunuz için son derece tehlikeli olabilirler. Ayrıca kiraz ve elma tohumları, köpeğinizi hasta edebilecek ve boğulma tehlikesi oluşturabilecek toksinler içerir. Çekirdek dışında sadece meyvesini yeseler bile fazla yemek ishal olmalarına neden olabilir.

At Kestanesi (Buckeye): Bu ağaç, kusmaya, ishale, gözbebeklerinde genişlemeye, merkezi sinir sistemini etkilemeye, kasılmalara ve komaya neden olabilen saponin içerir.

Japon Porsuğu: Cüceden dev ağaçlara kadar tüm çeşitler, köpekler için ölümcül olabilecek tehlikeli toksinler içerir. Semptomlar; titreme, kusma, nefes almada zorluk ve nöbetler gibi tehlikeli sonuçları içerir. Parlak yeşil yaprakları ve kırmızı meyveleri nedeniyle popüler tatil dekorasyonlarıdır, ancak köpeklerin yaşadığı evlerde asla kullanılmamalıdırlar.

Diğer Fındık Ağaçları: Genel  olarak, fındık köpekler için güvenli değildir . Köpeğinizin badem, ceviz, veya diğer fındık ağaçlarından yemiş yemesine izin vermeyin. Yutulması gastrointestinal problemlere ve bağırsak tıkanmasına neden olabilir.

Köpekler İçin Zehirli Çalılar

Azalea ve Rhododendron: Peyzajda kullanılan ve vahşi doğada bulunan cinsin tamamı köpekler için son derece tehlikelidir. Birkaç yaprak bile yenmesi halinde kusma, ishal , salya akması, felç, şok, koma ve ölüm gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ortanca: Çiçeklerde ve yapraklarda yüksek konsantrasyonda toksik madde bulunduğundan, özellikle yaprak ve çiçeklerin yutulması uyuşukluk, ishal, kusma ve diğer mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.

Sarmaşık: Bir çalı değil de asma olmasına rağmen, sarmaşık birçok peyzajın ortak bir parçasıdır. Belirli türdeki sarmaşık bitkilerinin yaprakları, genellikle öldürücü olmasa da köpekler için tehlikelidir. Yutulması halinde aşırı tükürük, salya akması, kusma, ishal, ağızda/dilde şişme ve nefes almada güçlükle sonuçlanabilir.

Zakkum: Bu popüler süs çalısının tüm parçaları insanlar ve köpekler için zehirlidir. Köpeğiniz çiçekleri veya yaprakları yutarsa, aşırı kusma, anormal kalp atış hızı ve hatta ölüm gibi korkunç sonuçlar ile karşı karşıya kalabilir. Aranacak diğer belirtiler arasında titreme, salya akması, nöbetler ve halsizlik yer alır.

Şakayık: Bu muhteşem görüntüsü olan çiçekli bitkiler, kabuklarında toksin paeonol içerir ve büyük miktarlarda yutulması halinde kusma ve ishale neden olabilir.

Sago Palmiyesi: Genellikle ılıman koşulların bulunduğu bölgelerde süs çalısı olarak kullanılır ve köpekler için en zehirli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Bitkinin her parçası, özellikle tohumları zehirlidir. Sadece birkaç tohum kabuğunun yutulması durumunda akut karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Semptomlar arasında kusma, ishal, kanlı dışkı, iştah azalması ve burun kanaması yer alır.

Köpeklerde Bitki Zehirlenmesinin Belirtileri

Toksin ne olursa olsun veya nereden gelirse gelsin, potansiyel zehirlenme belirtilerini fark etmek ve köpeğinizin hayatta kalmasına yardımcı olacak hızlı adımlar atmak bu noktada büyük önem taşır. Köpeğiniz zehirli bir bitki yerse, aşağıdaki belirtilerden en az birini veya ikisini görmeniz olasıdır. Bununla birlikte, evcil hayvanınızın zehirli bir bitki yediğini biliyor veya büyük bir şekilde şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminizi aramadan önce semptomların ortaya çıkmasını beklemeyin, çünkü o zamana kadar köpeğinizin hayatını kurtarmak için çok geç olabilir.

Belirtiler:

Köpeğinizin ağzında, boğazında ve midesinde oluşan tahriş nedeniyle kusması ve salya akıtması, evcil hayvanınızın yememesi gereken bir şeyi yediğinin en yaygın iki işaretidir. Pek çok bitki sadece biraz zehirlidir ve yenirse geçici ve oldukça hafif mide-bağırsak semptomlarına neden olur, ancak diğerleri kalp ritmini veya merkezi sinir sistemini etkileyebilen ve potansiyel olarak kalp yetmezliği veya nöbetlerden ölüme yol açabilen güçlü toksinlere sahiptir.

Bitki Zehirlenmesinin Nedenleri

En tehlikeli bitkilerden bazıları aynı zamanda en popüler olanlardan bazılarıdır.  Tüm bitkilerin, evcil dostlarınız için özellikle eğer ki varsa yavru köpeğiniz için iyi olmadığını varsaymak ve onu herhangi bir bitkiyi yemesini engellemeye çalışmak köpeğiniz için en iyisi olacaktır.

Tatillerde özellikle bitkilere mutlaka dikkat edin, çünkü bunlar aynı zamanda zehirli olabilir ve köpeğinize ciddi hasarlar verebilir. Doğası gereği zehirli olmayan bir şey bile tehlikeli olabilir; Örneğin yutulan çam ağacı iğneleri, bir köpek yavrusunun mide-bağırsak sisteminin hassas astarına zarar verebilir.

Köpeklerde Bitki Zehirlenmesinin Teşhisi

Bir köpeğin bitki zehirlenmesi olup olmadığını belirlemek için özel testler yoktur. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız veteriner hekiminize, köpeğinizin tükettiğinden şüphelendiğiniz veya gördüğünüz bitki hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermelisiniz. Bitkinin türü ve yenen miktarı önemlidir. Bitkinin türünden emin değilseniz, bitkinin bir fotoğrafını mutlaka yanınıza almalısınız.

Sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda veteriner hekiminiz köpeğinizi muayene edecek ve semptomları değerlendirecektir. Bu etapta muhtemelen, köpeğin genel durumunun yanı sıra karaciğer ve böbrekler dahil hayati organları kontrol edilerek, organ sistemlerini değerlendirmek için kan testleri istenecektir. Bu ayrıca, semptomlarını değerlendirmek için köpeğinize kapsamlı bir şekilde bakılmasını sağlayacaktır.

Eğer ki köpeğiniz klinikteyken kusarsa, veteriner, ne yediğine dair ipuçları bulmak için kusmuğun içeriğini inceleyecektir. Aynı şekilde o an ishal durumunu yaşıyorsa da, iç parazitler veya aşırı bakteri üremesi gibi diğer olası nedenleri belirlemek için bir numune alınacak ve testler yapılacaktır.

Köpeklerde Zehirli Bitkiler

Köpeklerde Bitki Zehirlenmesi Tedavisi

Veteriner hekiminizin seçeceği tedavi, tüketilen bitkinin türüne ve köpeğinizin durumuna bağlı olacaktır. Bazı yaygın tedavi yöntemleri şunları içerir:

Aktif kömür : Bitkiyi yutmasının üzerinden çok zaman geçtiyse, toksini bağlamak, vücudun daha fazla emmesini önlemek ve gastrointestinal sistem için koruyucu bir tabaka görevi görmek için aktif kömür verebilir. Veteriner hekiminiz,  genellikle doğrudan bir tüp aracılığıyla köpeğinizin midesine sıvı bir aktif kömür süspansiyonu verebilir. Aktif kömür toksinleri emebilir.

Kusturma : Genellikle, veteriner hekiminiz köpeğinizi kusturur. Bu, emilen toksin miktarını azaltmak için bitki materyalini köpeğinizin midesinden temizler. Veteriner hekiminizden doğrudan talimat almadan köpeğinizde asla kendi başınıza kusturmaya çalışmayın.

Genel Destek : Köpeğiniz çok fazla kusuyorsa veya şiddetli ishal yaşıyorsa, veterineriniz bulantı ve kusmayı azaltmak ve dehidrasyonu önlemek için ilaçlarla birlikte IV sıvıları verebilir. Köpek, kalp veya böbrek yetmezliği gibi sistemik organ sorunları belirtileri gösteriyorsa, bu sağlık sorunlarını tedavi etmek için ilaçlar da IV yoluyla verilecektir.

Köpeğinizin kusması durduysa ve kendini daha iyi hissediyor gibi görünüyorsa, ancak yine de yemek yemiyorsa, veteriner hekim, yemeğe tekrar ilgi duymasını sağlamak için iştah açıcı bir ilaç verecektir. Köpeğiniz titreme çekiyorsa, onu durdurmak için antikonvülsif bir ilaç verebilir.

Köpeğim Zehirli Bir Bitki Yedi – Ne Yapmalıyım?

Köpeğinizin zehirli bir şey yediğinden şüpheleniyorsanız, şu adımları izleyin:

  1. Doğru tavsiye için veterineriniz ile iletişime geçin.
  2. Örnek alarak, fotoğraf çekerek veya köpeğin kusmuğunu plastik bir torbada toplayarak bitkiyi tanımlamaya çalışın.
  3. Veteriner hekime veya yardım hattına ulaştığınızda, aşağıdakiler de dahil olmak üzere mümkün olduğunca fazla bilgi verin:
    • Şüpheli bitki ve alım zamanı.
    • Köpeğinizin ağırlığı.
    • Köpeğinizin gösterdiği herhangi bir semptom.
  4. Veteriner hekim tarafından talimat verilmediği sürece hiçbir koşulda kusturmaya çalışmayın. Spesifik bitki zehirleri, spesifik tedaviler gerektirir ve kusma bazı vakaları daha da kötüleştirebilir.
  5. Köpeklerin içgüdüsel olarak tehlikeli bitkilerden kaçındığı efsanesine kanmayın. Bazen vahşi hayvanlar için geçerli olsa da, köpeklerin güvenli ve güvensiz bitkileri ayırt etme yeteneği yoktur.

Bitki Zehirlenmesi Olan Köpekler İçin Prognoz

Bitki zehirlenmesi olan köpeklerin çoğu, özellikle tükettikleri bitki sadece hafif derecede zehirliyse veya çok az miktarda tüketilmişse, hızlı tedavi ile tamamen iyileşir. Bununla birlikte, köpek nöbetler, organ yetmezliği veya kalp ritmi anormallikleri gibi ciddi semptomlar gösteriyorsa, hastalığın yöntemi bu kısım için çok daha güvenlidir.

Bitki Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?

Köpek bitki zehirlenmesini önlemenin en kolay yolu, zehirli bitkileri evinizden ve bahçenizden uzak tutmaktır. Hem iç hem de dış bahçeler için toksik olmayan birçok alternatif bulunmaktadır. Evinizdeki tüm ev bitkilerini pençelerin ve patilerin erişemeyeceği bir yerde tutmak en güvenlisidir, böylece siz dışarıdayken onları yemeye veya kemirmeye çalışmazlar. Ayrıca, bahçedeyken veya yürüyüşe çıktıklarında, onlar için tehlike oluşturabilecek bir bitki bulamadıklarını kontrol etmek için köpeğinize göz kulak olmalısınız. Evcil hayvanınızın tehlikeli bir şeye bulaştığından şüpheleniyorsanız, doğru tavsiye için hemen veterinerinizi veya bir hayvan zehri kontrol merkezini arayın.  Onu bir an önce bir veteriner hekime götürmek, onun için yapabileceğiniz en iyi şey olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Köpekler için sıklıkla karşılaştıkları bitkiler arasında en zehirlileri Zambaklar, Esrar Sago Palmiyesi, Lale/Nergis Soğanları, Açelya/Ormangülü, Zakkum, Hint Fasulyesi, Siklamen bitkileridir.

Tipik olarak, hafif zehirlenme vakaları yüksek iyileşme oranlarına sahiptir . Şiddetli zehirlenme vakalarında veya tedavinin geciktiği vakalarda iyileşme şansı son derece zor ve düşüktür. Evcil hayvanlar ciddi zehirlenmelerden kurtulduklarında, genel sağlıklarında uzun vadeli hasarlar da olabilir.

Köpeklerde zehirlenmenin temel belirtileri arasında; kusma, ishal, bağırsaktan kanama, konvülsiyonlar, anormal kalp ritmi, böbrek yetmezliğidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.