Köpeklerde Cilt Kanseri Türleri ve Tedavisi

19 Şubat 2023
616
Köpeklerde Cilt Kanseri Türleri ve Tedavisi

Köpeklerin derisi tüyle kaplı olmalarına rağmen, yine de cilt kanseri geliştirebilirler. Köpeklerde cilt kanserinin tek nedeni güneşe maruz kalma değildir. Birkaç farklı cilt kanseri türü maalesef köpekleri etkileyebilir ve köpek sahiplerinin mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek için hastalığın potansiyel belirtilerini tanıması önemlidir.

Köpeklerde Cilt Kanseri Nedir?

Anormal hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında kanser gelişir. Bu anormal hücreler büyür ve bazen bir köpeğin derisinde tümörler oluşturur. Bu tümörler vücudun uzak bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir) ve bazı cilt kanseri türleri ölümcül olabilir, bu nedenle onları bulunur bulunmaz tanımlayıp tedavi etmek çok önemlidir.

Köpeklerde Cilt Kanseri Belirtileri

  • Ciltte veya deride bir yumru
  • Ciltte kanayan veya sızan bir alan
  • Ciltte renksiz bir alan
  • Kalınlaşmış veya anormal bir dokuya veya görünüme sahip cilt bölgeleri
  • Köpek, cildin bir bölgesinde aşırı derecede kaşınıyor veya yalıyor olması

Bir köpeğin cilt kanseri olabileceğinin en bariz işareti deride bir yumru veya büyümedir. Küçük kitleler, özellikle bir köpeğin tüylü bir kısmındaysa, daha büyük kitleler kadar kolay görülmeyebilir. Ancak köpeklerde tüm kitleler kanserli değildir. Belirli bir yumrunun sorun olup olmadığını belirlemek için bir veteriner muayenesi gereklidir.

Bazen kanserli kitleler veya deri lezyonları kanar veya sızar ve tipik bir yara gibi iyileşmez. Cildin bu kısımları, kanserli hücrelerle dolu oldukları için iyileşmede bu zorlukla karşılaşabilirler. Kanserli bölgeler ayrıca bir köpeğe ağrılı veya kaşıntılı olabilir, bu da köpeğin bu bölgede aşırı derecede yalamasına veya kaşınmasına neden olarak daha fazla travmaya ve kanamaya neden olabilir. Diğer zamanlarda, kanserli cilt bölgesinin rengi bozulabilir, kalınlaşabilir veya pul pul dökülebilir.

Köpeklerde Cilt Kanseri Türleri

Köpeklerde birçok cilt kanseri türü vardır. Daha yaygın türlerden birkaçı şunları içerir:

  • Malign melanom
  • Melanositoma
  • Mast hücre tümörleri
  • Skuamöz hücre karsinoması
  • Histiositik hücreli tümörler
  • Fibrosarkom

Tıpkı derinin birkaç farklı katmanı olduğu gibi, köpeklerde de birkaç farklı cilt kanseri türü vardır. Her katman ve cilt bileşeni, bazıları kanserli olabilen farklı tümörler geliştirebilir.

Malign Melanom

Melanomlar kötü huylu veya iyi huylu olabilir. Bu kanser türü, ciltte pigment veya renkli alanların oluşturulmasından sorumlu olan melanositleri içerir. Bu tümörler genellikle bir köpeğin vücudunun kürkü olmayan ve çeşitli renklerde olabilen kısımlarında meydana gelir.  Bu tümörler genellikle koyu pigmentlidir veya pigment içermeyebilir. İyi huylu melanomlar daha yaygın olmakla birlikte, hızla büyüdüklerinden ve yüksek bir metastaz riskine (diğer organlara yayılma) sahip olduklarından, kötü huylu melanomlar ciddi bir endişe kaynağıdır.

Malign melanomlar en sık dudaklarda, ağızda ve tırnak yataklarında bulunur. Bazı araştırmacılara göre baş, boyun ve skrotum bölgeleri de cilt kanserine orta derecede yatkındır. Minyatür ve Standart Schnauzer’lar ve İskoç Teriyerleri gibi bazı ırklar yüksek risk altındadır ve erkeklerin dişilerden daha fazla etkilendiği görülmektedir.

Malign melanomlar, genellikle ülsere olan kabarık yumrular gibi görünür ve ayrıca ağızda gri veya pembe yumrular gibi görünebilir. Tırnak yatağı malign melanomları ise ayak parmağı şişmesi ve hatta muhtemelen ayak tırnağının kendisinin kaybı ve alttaki kemiğin tahrip olması olarak ortaya çıkar. Tırnak yatağı ve ayak tabanı tümörleri sıklıkla ikincil bir enfeksiyon geliştirerek yanlış teşhise yol açar.

Melanositomalar

Yine bir melanom türü olan bu tümörler iyi huyludur yani yayılmazlar. Melanositomalar genellikle bir köpeğin vücudunun tüylü kısımlarında görülür.

Mast Hücre Tümörleri

Mast hücreli tümörler, cilt kanseri tümörlerinin en yaygın türleridir. Mast hücreleri, köpeklerde tahriş ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonların bazı semptomlarına neden olan kimyasal olan histamini serbest bırakır. Mast hücre tümörleri, bu hücrelerin kanseridir ve köpeğinizin derisinin yanı sıra iç organlarının herhangi bir yerinde büyüyebilirler. Mast hücre tümörleri için en yaygın bölgeler uzuvlar, alt karın ve göğüstür.

Boxer , Puglar , Rhodesian Ridgebacks , Boston Teriyerleri ve daha yaşlı karışık cins köpekler daha duyarlıdır.Genellikle 8-10 yaşındaki köpeklerde görülür. Bu kanserle başa çıkmak zor olabilir ve köpeğiniz, histamin salınımından kaynaklanan mide ülserleri gibi kötü huylu mast hücrelerinden salınan toksinlerle ilişkili semptomlara sahip olabilir.

Mast hücre tümörleri çeşitli görünümlere sahip olabilir. Bir köpeğe farklı seviyelerde risk taşıyan çeşitli derecelerde mast hücre tümörleri vardır. Mast hücre tümörlerinin düşük dereceleri, agresif ve vücutta yayılmış olan yüksek dereceler kadar önemli değildir.

  1. Derece Mast Hücre Tümörü: Bu, düşük dereceli bir mast hücre tümörü olarak kabul edilir ve tüm tümör cerrahi olarak çıkarılırsa genellikle tedavi edilebilir.
  2. Derece Mast Hücre Tümörü: Bu derece MCT, derece 1’den daha ciddidir. 2. derece ast hücre tümörler, keşfedildikleri anda ameliyatla tamamen çıkarılırlarsa genellikle tedavi edilebilir, ancak yüksek mitotik indekse sahip 2. Derece mast hücre tümörler yayılma eğilimindedir ve ameliyattan sonra kemoterapi veya ek tedavi gerektirebilir.
  3. Derece Mast Hücre Tümörü: Mast hücre tümörünün en ileri seviyesi olan 3. derece, iç organlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine hızla yayılır. Agresif tedavi ile bile bir köpeğin prognozu kötüdür.

Skuamöz Hücre Karsinoması

Deri skuamöz hücreli karsinom, derinin en sık teşhis edilen karsinomasıdır ve öncelikle yaşlı köpekleri, özellikle Bloodhounds , Basset Hounds ve Standard Poodles’ı etkiler . Bu tümörler tipik olarak baş, alt bacaklar, arka ve karın üzerinde ortaya çıkar ve dokunulduğunda sert olan kabarık yamalar veya topaklar olarak görünür.

Güneşe maruz kalma, skuamöz hücreli karsinomun bir nedeni olabilir, ancak Ulusal Köpek Kanseri Vakfı’na göre, Köpeklerde güneşe maruz kalma teorisi daha az belirgindir. Papilloma virüsü ile bazı ilişkiler olabileceğine inanılmaktadır.

Bu tümörler genellikle köpeğinizin karnında görülür, bu bölge saç tarafından güneşten en az korunan bölgedir.

Histiositik Hücre Tümörleri

Histiositik hücreler bir tür deri hücresidir. Bu hücreler tümörlere dönüştüğünde, histiyositik hücreli tümörler olarak sınıflandırılırlar. Bu tür tümörler nispeten yaygındır ve tipik olarak 3 yaşın altındaki köpekleri, özellikle İskoç Teriyerlerini , Bulldogları , Tazıları , Boksörleri , Boston Teriyerlerini ve Shar-Pei’lerini etkiler.

Üç tip histiyositik hücre tümörü vardır: en yaygın olan histiyositomalar, esas olarak Bernese Dağ Köpeklerini etkileyen sistemik histiyositoz ve ilk olarak iç organlarda ortaya çıkan malign histiyositoz.

Fibrosarkom

Fibrosarkom, derinin bağ dokularından ve derinin altından kaynaklanır. Bu tümörler değişken bir görünüme sahip olabilir ve tipik olarak yavaş büyümelerine rağmen, cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra tekrarlama eğilimindedirler. Neyse ki, bu tip tümör nadiren metastaz yapar.

Fibrosarkom genellikle orta yaşlı veya daha yaşlı köpekleri etkiler, ortalama yaşları 10’dur. Bazen agresif bir fibrosarkom türü genç köpekleri etkileyebilir. Veteriner hekiminiz, tümörün düşük veya yüksek dereceli bir tümör olup olmadığını belirlemek için bir patoloğa tümör örneğini gönderecektir; bu, hücre bölünme oranını ifade eden bir sınıflandırmadır. Bu, köpeğinize doğru bir prognoz vermelerine ve en iyi tedavi yöntemini belirlemelerine yardımcı olacaktır.

Bu tip tümör genellikle uzuvlarda bulunur. Yakındaki yapıları istila ederek bazen işlevlerini engellemenin yanı sıra, tümörler ayrıca kanayabilir, ülserleşebilir ve enfekte olabilir.

köpeklerde cilt kanseri

Köpeklerde Cilt Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpeklerde cilt kanserinin tüm nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bilim insanlarının köpeklerin cilt kanseri geliştirme olasılığına katkıda bulunduğunu bildikleri bazı özel şeyler vardır.

Güneşe Maruz Kalma: Kalın kürkle korunmayan cilt bölgelerinde, özellikle bu cilt açık renkliyse, bazı cilt kanseri türlerinin gelişmesi daha olasıdır 2 Bu alanlar tamamen tüysüz olabilir veya yalnızca kısa veya ince bir kürk tabakasına sahip olabilir .

Belirli Köpek Irkları: Schnauzer , Doberman Pinschers , Airedale Terrier, Golden Retriever, Scottish Terrier, Keeshonds, Labrador Retriever , Bassett Hounds, Collie , Dalmaçyalı , Bull Terrier , Beagles , Boxer, Pug ve Boston Terrier diğer bazı türlere göre farklı cilt kanseri türleri geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Siyah Köpekler: Bu kürk rengindeki köpeklerin malign melanom geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Yetişkin ve Yaşlı Köpekler: Köpekler olgunlaştıkça, genç köpeklere göre daha yüksek oranlarda kanser geliştirirler.

Aşırı Yalama veya Çiğneme: Kronik enflamasyon kanser riskini artırabileceğinden, cildin bir bölgesinde aşırı yalama veya çiğneme kansere yol açabilir (veya bir semptom olabilir).

Köpeklerde Cilt Kanseri Teşhisi

Veteriner hekiminiz, anormal cilt büyümeleri veya lezyonları aramak için köpeğinizin tam bir fiziksel muayenesini yapacaktır. Biri keşfedilirse, cilt kanseri olup olmadığını ve öyleyse ne tür bir kanser olduğunu teşhis etmek için cerrahi olarak çıkarılmasını, biyopsi veya hücrelerin aspirasyonunu önerebilirler. Veteriner hekiminiz, örneklere mikroskop altında kendisi bakabilir ve/veya teşhis için bir patoloğa gönderebilir. Teşhis testleri için öneriler, büyümenin yeri, boyutu, hissi ve yaşına bağlı olarak değişebilir.

Köpeklerde Cilt Kanserinin Tedavisi

Bazı cilt kanserleri, tamamen cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilebilir, ancak diğerleri, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan prosedürler veya ilaçlar dahil olmak üzere ek veya başka tedavi biçimleri gerektirir. Tedavi ve prognoz, bir köpeğe teşhis konulan cilt kanseri türüne göre büyük ölçüde değişecektir.

Köpeklerde Cilt Kanseri Önlenmesi

Ne yazık ki, tüm cilt kanseri türlerini önlemenin iyi bir yolu yoktur. Güneşe maruz kalmayı sınırlamak, bazı türlerin gelişme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak vücutta oluşan kanser hücrelerinin temel nedeni tam olarak bilinmemektedir. Buna rağmen birçok insan, serbest radikalleri temizledikleri ve kanserli hücrelerin gelişimini azaltabilecekleri için evcil hayvanlarına antioksidanlar verir, ancak bunun yardımcı olacağına dair bir garanti yoktur. Sonunda, besleyici bir diyetle beslemek, yeterli egzersiz sağlamak ve sağlıklı bir kiloyu korumak, köpeğinizin kansere yakalanma olasılığını en aza indirmenin en iyi yollarıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Erken evrelerinde cilt kanseri teşhisi konan birçok köpek başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve tam aktif hayatlar yaşamaya devam edebilir. Kanser, uygun olduğunda cerrahi, kemoterapi, immünoterapi, hedefe yönelik terapiler veya palyatif bakım dahil olmak üzere birkaç farklı terapi veya tedavi kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Ancak bazı kanser türleri tedaviye rağmen tam olarak tedavi edilemez sadece köpeğin yaşam ömrünü uzatmaya ve refahını iyileştirmeye yönelik tedaviler yapılır.

 

Sert, kabarık siğil benzeri lekeler (skuamöz hücreli karsinomlar) Lastik benzeri, iltihaplı yaralar (mast hücre tümörleri) Dudaklarda, ağızda, ayak tabanlarında, ayak tırnağı yataklarında garip renkli yumrular veya şişlikler (melanomlar) gibi köpeklerde cilt kanserleri çeşitli şekillerde görülebilir.

 

Köpeklerde kanserin ortaya çıkma yaşı ortalama 9dur. Ancak 7 yaşını geçmiş köpeklerin düzenli check up muayeneleri ve taramalar yapılarak varsa kanserin erken evrede saptanması amaçlanır.

Aslında, bir köpeğin cilt kanserine yakalanma riskinde bir numaralı faktörün genetiğin olduğuna inanılmaktadır. Bir köpeğin cilt kanseri geliştirmesine yol açabilecek tetikleyiciler arasında güneşe çok fazla maruz kalma, ortamdaki kimyasallar, hormonal anormallikler ve belirli virüs türleri bulunur.

Köpek melanomları ve mast hücre tümörleri de dahil olmak üzere bazı köpek derisi kanseri türleri tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabileceğinden, şüpheli oluşumları mutlaka veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz önemlidir.

 

Bu sorunun cevabı köpeğinizde teşhis edilen kanser türüne göre değişmektedir. Örneğin, malign melanom teşhisi konan ve tek başına ameliyatla tedavi edilen köpekler, ameliyattan sonra 4-6 aylık hayatta kalma süreleri yaşarlar.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.