Yavru kedimi kısırlaştırmalı mıyım? Yavru kediler, yaklaşık 4 aylık olduklarında, cinsel olgunluğa ulaşmaya başlarlar. Bu da yavru dişi kedilerin henüz 4 – 5 aylıkken hamile kalıp, doğum yapabileceği anlamına geliyor. Çoğu insan, kedisinin hamile kalıp, üremesini istemez.
Zira bu durum yeni doğum yapmış bir annenin ve ortalama 6 yavrunun bakımından sorumlu olmak demektir. Dolayısıyla çoğu kedi sahibi böyle bir yükün altına girmekten kaçınır. Tabii ticari bir kaygı gütmüyorsa…
Pek çok Avrupa ülkesinde kısırlaştırma işlemi sokak kedileri de dahil olmak üzere ücretsiz olarak gerçekleştirilir. Buradaki amaç kedilerin kontrolsüzce üremesinin ve çeşitli hastalıklara yakalanıp, sağlık sorunları yaşamalarının önüne geçmektir.
british shorthair, scotish fold, iran kedisi, Chinchilla, gibi benzer cins kedilerin kısırlaştırılması, erkek kedilerde testislerin çıkarılması (kastrasyon), dişi kedilerde ise yumurtalıkların ve uterusun alınması şeklinde gerçekleştirilir. Kısırlaştırma işlemi yalnızca istenmeyen gebeliklerin oluşmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda cinsel olgunlukla ilişkili istenmeyen davranışların da önüne geçer.
Daha da önemlisi kedilerde oluşabilecek belirli hastalık ve sağlık sorunları riskini en aza indirir. Kısırlaştırma işlemi, veteriner hekimler tarafından, genel anestezi altında yapılır. Yavru kedilerin özellikle de erkek kedilerin 4 aylıktan itibaren kısırlaştırılması önerilir.
Dişi kediler de ise bu süre biraz daha gecikebilir. Yavru kediler kaçıncı ayda kısırlaştırılır? Kısırlaştırma kılavuzu altında tüm detayları birlikte görelim! Hazırsanız, başlıyoruz;
İçindekiler
Kedilerde kısırlaştırma, hem dişi hem de erkek kedilerin üremesini önlemek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Kısırlaştırma erkeklerde testisler çıkarılarak yapılır. Bu, testosteron hormonunun ana kaynağıdır ve testislerin alınmasıyla birlikte ameliyattan sonra hormon seviyeleri hızla düşer.
Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi, yumurtalıkların ve uterusun alınması ile yapılır. Bu da dişi kedinin artık hamile kalamayacağı ve hiçbir dönem kızgınlığa girmeyeceği, yani çiftleşme ihtiyacı duymayacağı anlamına gelir. Kısırlaştırma, cerrahi bir operasyon olduğu için genel anestezi altında yapılır.
Buna ek olarak nispeten hızlı bir işlemdir. Kısırlaştırma için önceden randevu alınır ve genellikle sabah erken saatlerde kedi ile birlikte veterinere gidilir. Operasyon gerçekleştirildikten sonra kediniz bir süre dinlendirilecektir. Bazı kedilerin günü veterinerde geçirdikleri de olur. Lakin çoğu zaman aynı gün içerisinde eve dönülebilir.
Veteriner muayenehanelerinde uygulanan en yaygın prosedürlerden biri kısırlaştırmadır. Fakat tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi kısırlaştırma işlemi için de düşük seviyede olmakla birlikte belirli riskler vardır. Dolayısıyla kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız, güvendiğiniz ve sürekli ziyaret ettiğiniz veterinerinizi tercih etmenizde fayda var.
Yavru kedilerde cinsel olgunluğa erişim 4 aylıktan itibaren oluşmaya başlar. Erkek yavrularda bu daha erken olabilirken (4 – 5 aylık) dişi yavrularda (6 -7) biraz daha geç olabilir. Tabi bu dişi yavruların, 4 – 5 aylıkken kızgınlığa girmeyeceği anlamına gelmiyor. Bazı dişi kediler erken dönemde kızgınlığa girip, cinsel olgunluğa eriştiğini belirli davranışlarla gösterebilir.
Kediler cinsel olgunluğa eriştiklerinde zaman zaman kızgınlığa girerler. Bu çiftleşmek istediklerinin bir işaretidir. Kızgınlık dönemlerinde kediler, aşırı agresif, sinirli, hiper-aktif ve saldırgan olabilir. Daha da kötüsü erkek kedilerde idrar püskürtme davranışı gelişir.
Erkek kediler, dişileri kendilerine çekebilmek için belirli noktalara idrar püskürtüp, kokularını bırakırlar. Özellikle ev kedileri için bu durum sahipleri açısından da oldukça sıkıntılıdır. Zira evinizin pek çok yerine idrar kokusu sinebilir. Yavru kedimi kısırlaştırmalı mıyım, diye merak edenler için cevap hemen aşağıda sizi bekliyor!
Kediler genel olarak, dört aylıktan itibaren kısırlaştırılabilirler. Bu çok erkenmiş gibi görünebilir, ancak yavru kediler, 4. aylarından itibaren cinsel olgunluğa erişmeye başlarlar. Dolayısıyla kedinizi ne kadar erken kısırlaştırırsanız ona o kadar fayda sağlamış olursunuz. Buna ek olarak, kediler her yaşta kısırlaştırılabilir ve bunda herhangi bir tehlike veya risk yoktur.
Uzmanların büyük bir çoğunluğu kedilerin, en az 4 aylık olup; en az iki kilo ağırlığında oldukları sürece kısırlaştırılabileceğini savunur. Bununla birlikte erkek yavru kediler, dişilere göre daha erken kızgınlığa girerler. Yavru erkek kedinizi 4 – 5 aylık olduğunda; dişi yavru kedinizi ise 5 ila 7 ay arasında kısırlaştırabilirsiniz.
Bir dişi kediyi, hiç hamile kalmadan ve doğum yapmadan kısırlaştırmak önemlidir. Zira çiftleşme durumu, kedilerin ırkına, doğduğu zamana ve bireysel gelişime bağlı olarak çok hızlı gerçekleşir. Dolayısıyla kediniz çiftleşmeden önce onu kısırlaştırmalısınız. Zira evde erkek kediniz varsa hiç anlamadığınız bir anda dişi kedinizin karnının şiştiğini fark edebilir, sonrasında ise minik yavrularla baş başa kalabilirsiniz. Dolayısıyla kontrolsüz üremenin önüne geçmek için kısırlaştırma şart!
Dişi kediler, kızgınlık dönemlerinde, yani yılın cinsel olarak aktif zamanlarında, çiftleşemezlerse, yaklaşık her üç haftada bir düzenli olarak mırlamaya, miyavlamaya ve ağlar gibi sesler çıkarmaya başlarlar. Dişi kediler, bu rahatsız edici sesleri, aslında içgüdüsel olarak erkek kediyi çiftleşmeye çağırmak için çıkarırlar. Yani bu sesler bir nevi çağrı veya davettir.
Sokak kedilerinde bu durum erkek kediler arasında kavgaya neden olabileceği gibi bir yerde toplanma, yiyecek ve su bulamama ya da birbirlerine hastalık bulaştırma gibi bir dizi olumsuzluğa sebep olacaktır. Fakat ev kedilerinde durum daha farklıdır.
Eğer evde erkek bir kedi yoksa, dişi kedi, kızgınlık dönemlerinde sürekli ağlar gibi mırıldanacak ve gerçekten de rahatsız edici sesler çıkaracaktır. Bu da kedi sahipleri için oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Zira gece uyumak bile zorlaşabilirken; kedinizin acı çeker gibi hareketlerde bulunması üzücü ve can sıkıcı olabiliyor.
İstenmeyen gebelikler sonucu ortalama altı yavru kedi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yavruların hayata tutunabilmeleri için anne kedinin yapabilecekleri sınırlıdır. Zira altısına birden yetişemez. Dolayısıyla burada iş, kedi sahibine yani sizlere düşüyor. Yavruların her birine özenle bakmanız, onları sıcak tutmanız ve yeteri kadar süt emdiklerinden emin olmanız, yani onları sürekli kontrol etmeniz gerekiyor.
Ayrıca yavrular büyüdükçe kedi gribi gibi bulaşıcı hastalıklar da nüksedebiliyor. Üstelik yavru kedilere yeni bir ev, yuva bulmak oldukça zor ve uğraş gerektiriyor. Yuva bulamadığınız, yani yavru kedileri sahiplendiremediğiniz zaman her birine kendiniz bakmanız gerekiyor.
Bu da altı yavru kedi için ayrı mama, aşı ve bakım maliyeti anlamına geliyor. Bu durum ticari bir kazanç elde etmeyenler dışında kimsenin isteyeceği bir şey değildir. Kedilerin ticari olarak satılması ise kesinlikle etik bir şey değildir.
Kısırlaştırılmamış dişi kedilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde, meme tümörleri ile birlikte pyometradan (rahim enfeksiyonu) ve kanser gibi bir dizi hastalığa yakalanma olasılıkları çok daha yüksektir. Ayrıca bulaşıcı veya genetik hastalıkları olan anne kediler, bu hastalıkları yavrularına aktarabilir. Buna ek olarak hamilelik ve doğum da göründüğü kadar kolay değil; tam aksine risklidir. Doğum esnasında anne kedi zarar görebilirken; yavruların her biri ölebilir.
Sokak kedileri için hayat, ev kedilerinin ki kadar kolay değildir. Çünkü sokakta yaşayan kedilerin mücadele etmesi gereken pek çok sorunu vardır. Bunlar arasında, açlık, susuzluk, üşüme veya donma, barınma, trafik kazaları, kedi kavgaları ve hırçın sokak köpekleri gibi bir dizi sorun yer almaktadır.
Bu şartlar altında doğum yapan bir sokak kedisi, yavrularının her birinin hayatta kalmasını sağlamakta fazlasıyla zorlanacaktır. Ki çoğu zaman yavruların bir kısmı çok yaşamadan maalesef hayatını kaybetmektedir. Anne kedinin yavrularını sıcak tutması ve onları beslemesi gerekmektedir.
Bu da sokak kedileri için ne yazık ki pek mümkün değildir. Dolayısıyla insanlar bu konuda bilinçlenmeli ve çevrelerinde yaşayan kediler için kucaklayıcı olmaları gerektiğini öğrenmelidir.
Sokakta yaşayan kısırlaştırılmamış erkek kedilerin geniş bir alanda başıboş dolaşma olasılığı yüksektir. Sokak kedileri bölgelerini çok keskin bir koku ile işaretler ve bunu idrar püskürterek yaparlar. Ayrıca bölgelerinde rahatsız edici sesler çıkarıp, diğer erkek kedilerle kavga ederek işleri daha da karmaşıklaştırır ve çevreyi rahatsız ederler. Sokak kedilerin kısırlaştırılması bu gibi sorunların önüne geçebilmek adına elzemdir.
Çiftleşen erkek kedilerin FIV ve FeLV (lösemi) gibi hastalıkları diğer kedilere yayma olasılığı çok daha yüksektir. Apse gibi çiftleşme esnasında gelişen yaralanmalardan da mustarip olmaları muhtemeldir. Dişi kedi bulmak adına geniş bir alanda dolaştıkları için, başlarına pek çok şey gelebilir. Dolayısıyla başıboş bir şekilde dişi arayan erkek kedilerin araba çarpması gibi pek çok kazaya uğrama riski de daha yüksektir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler daha sakin olacakları için böyle bir sorunla karşılaşmayacaklardır. Ev kedilerinde ise durum biraz daha farklıdır. Evde bakılan kedilerin kısırlaştırılması, onların kanser gibi tedavisi zor olan hastalıklara yakalanma olasılığını en aza indirir.
Kısırlaştırılmamış erkek kedilerde, evden kaçma dürtüsü gelişebilir. Eğer evde dişi bir kedi yoksa, kedinin evden kaçması muhtemeldir. Zira çiftleşmek için dişi bir kedi bulması gerekir. Bundan ötürü erkek kediler, evdeki yüksek pencereler, küçük boşluklar ve balkonlar da dahil olmak üzere kaçış yöntemlerinde oldukça yaratıcı olabilirler.
Hatta evden kaçtıkları yetmezmiş gibi, bir daha geri dönmeme olasılıkları da vardır. Ev kedileri için dışarıdaki hayat oldukça zor ve çetrefillidir. Bunlara ek olarak, erkek kediler, kızgınlık dönemlerinde, evin içinde, belirli noktalara idrar püskürtülebilir. Bunu içgüdüsel olarak yaparlar. Çünkü bu kokuyu dişileri çiftleşmeye çağırmak için bırakırlar.
Lakin evde oldukları için dişi kedinin belki de asla gelmeyeceğinden habersiz bir şekilde sinirli bir bekleyişle yaşamak zorunda kalırlar. Ve bundan dolayı sahiplerine karşı agresif olabilirler. Bu nedenle, yukarıdaki sorunların önlenmesini sağlamak için yavru kedilerin erkenden kısırlaştırılması oldukça önemlidir. Kısırlaştırılmamış bir erkek kediyle aynı evi paylaşmak çoğu insan için fazlasıyla zordur ve tahammül sınırını aşabilir.
Açıkçası, erkek kediler, yavrulayamaz ama belirli bir bölgede çok sayıda dişi kediyi hamile bırakabilirler. Esasen pek çok dişiyi hamile bırakmak için yalnızca bir erkek kedi yeterlidir. Bu nedenle dişi bir kediyi kısırlaştırmak, yalnızca yavru sayısını azaltır. Fakat erkek bir kediyi kısırlaştırmak, belirli bir bölgede, kontrolsüz üremenin kesin olarak önüne geçebilir.
Eskiden, tüm dişi kedilerin, kısırlaştırılmadan önce en azından bir kez hamile kalıp, doğum yapmaları önerilirdi. Ancak günümüzde uzmanlar, bunun tamamen gereksiz olduğu ve kediye hiçbir faydası olmayacağı hususunda hemfikirdir. Bu nedenle, cinsel olgunluğa ulaşmadan önce yavru dişi kedinin kısırlaştırılması tercih edilmelidir.
Cinsel olgunluğa ulaşıldığında, dişi kedi, çiftleşmek için erkek kedileri ‘çağırmaya’ başlayacaktır. Cinsel aktivite döngüleri tipik olarak her iki ila üç haftada bir meydana gelir ve bir kedi ‘çağırdığında’ fazlasıyla rahatsız edici sesler çıkarabilir (mırlama, ağlar gibi miyavlama gibi).
Cinsel döngüyü bastırmak için bazı ilaçlar kullanılabilir, ancak bunlardan bazıları kediler için oldukça risklidir ve uzun süreli kullanım için uygun değildir. Dişi yavru kedinizi kısırlaştırarak, kızgınlık dönemi patlamalarını, planlanmamış gebelik olasılığını ve ileriki süreçte genital sistemle ilişkili hastalık riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
Dişi yavru kedilerde kısırlaştırma operasyonu, kedinin göbeğine veya yan tarafına yapılan bir kesi ile genel anestezinin uygulanmasını ve yumurtalıkları ile uterusun cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Kesi yerindeki kürkün ameliyattan önce tıraş edilmesi gerekecektir. Bu genellikle veteriner tarafından yapılır.
Bunun yanı sıra veterineriniz cerrahi işlemden önceki akşam kedinizin mama kabını kaldırmanızı ve mama yemesini önlemenizi isteyecektir. Çünkü anestezi için kedinin aç karnına, boş bir mideye sahip olması gerekir. Kısırlaştırma işlemi sonrası yavru kediler genellikle aynı gün eve dönebilirler.
Ameliyat dikişleri ise genellikle 7 – 10 gün sonra alınır. Buna ek olarak kedinin yara izlerini yalaması ihtimaline karşı yakasına külah şeklinde bir huni taktırmanız gerekebilir.
Bir erkek kediyi kısırlaştırmak, istenmeyen gebelikleri önlemek için bir dişi kediyi kısırlaştırmak kadar önemlidir. Dahası, erkek kedilerin tamamı çiftleşme döneminde başıboş dolaşıp, diğer erkeklere karşı saldırgan olmaya, kavga etmeye ve idrar püskürterek bölgelerini işaretlemeye güçlü bir eğilim gösterir.
Saldırgan davranış sonucu kedilerin her ikisi de ısırık yoluyla bulaşabilen kedi ‘AIDS’ virüsü ve lösemi virüsü gibi ciddi bulaşıcı hastalık riskine çok daha fazla maruz kalır.
Kastrasyon, genel anestezi altında her iki testisin de skrotuma küçük bir kesikten çıkarılmasını içerir. Dişilerin kısırlaştırma operasyonunda olduğu gibi, erkek kedilerde de olası anestezik komplikasyonları en aza indirmek için bir önceki akşamdan yiyeceklerin kesilmesi gerekecektir
Erkek yavru kediler kısırlaştırma işlemi sonrası genellikle aynı gün evlerine dönebilirler. Dişilerin aksine; erkek kedide kastrasyon işlemi için deride açılan kesikler o kadar küçüktür ki dikiş atılmasına gerek yoktur.
Dolayısıyla kendiliğinden kolayca iyileşecektir. Fakat yine de erkek kedinizin yarasını yalama ihtimaline karşı külah şeklinde bir huniyi yakasına yaktırmanız faydalı olacaktır.
Tüm cerrahi prosedürler rahatsız edici olsa da, kısırlaştırma işleminden sonra iyileşme genellikle çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Vakaların büyük çoğunluğunda, kediler işlemden sonraki birkaç saat içinde ayağa kalkarlar. Bunun yanı sıra gerek görülürse, iyileşme süresince ağrı kesici ilaçlar verilir.
Bazı kediler prosedürü takiben bir gün kadar gözetim altında tutulabilir. Akşam uykulu veya biraz titriyor gibi görünebilir, ancak çoğu kedi birkaç gün içinde normal haline geri döner. Derideki yaranın, yani ameliyat izinin iyileşmesi dahil tam iyileşme genellikle 10 gün dolmadan gerçekleşir.
Ameliyat yarasının olduğu bölgeyi temiz tutup, kedinizin o bölgeyi yalamasının önüne geçmeniz (külah şeklindeki kedi yakalığı işinizi görecektir) bu doğal iyileşme sürecinin olabildiğince çabuk gerçekleşmesini sağlayacaktır. İyileşme sırasında kedinizi evde tutmaya, dışarı çıkarmamaya özen gösterin.
Kısırlaştırılmak doğrudan kilo alımına neden olmaz. Fakat kediniz işlemden önceki besin rutinine devam edip, işlemden sonraki süreçte de gün içerisinde aynı kaloriyi alırsa, fazladan kilo almaya başlayabilir. Çünkü kısırlaştırıldıktan sonra kedinizin kalori ihtiyacı düşecektir. Bunun sebebi kısırlaştırılmış kedilerde, önceden sahip oldukları fazla enerjinin azalmasıdır en iyi kısır kedi mamaları listesi petibom.com müşterilerinin çok satın aldıkları kısır kedi mamasını almanızda yardımcı olmak için derledik.
Dolayısıyla kediniz aldığı kaloriyi yakamayınca kilo alması kaçınılmaz olacaktır. Kedinizi, kısırlaştırılmış kediler için özel olarak formüle edilmiş bir diyet mamayla besleyerek veya kedinizin günlük mama miktarını ve buna bağlı olarak kalori oranını düşürerek, ekstra kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Bu gibi yöntemlerle kedinizin, kısırlaştırma işleminden sonra sağlıklı ve fit kalmasını sağlayabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için mutlaka okuyun: Seçtiğiniz kedi mamasının içinde neler olmalı? – Dikkat edilmesi gerekenler, Kedinize uygun kedi maması seçmek için ipuçları, İnsan sınıfı kedi maması nedir?, Kedinizin kilo vermesine yardımcı olmanın yolları
Kedinizin bir kere çiftleşip, hamile kalmasına ve sonrasında doğum yapmasına, yani yavrulamasına izin vermenin sağlıklı ve etik olarak doğru bir şey olduğu tamamıyla bir yanılgıdan ibarettir. Bir kedinin yavrulamasının, doğum yapmasının sağlık açısından kaydedilmiş bir yararı yoktur.
Bunun yanı sıra, kediler yavrularıyla insanlarda olduğu gibi ömür boyu sürecek bağlar kurmazlar ve bizlerin bebek sahibi olmaktan alabileceğimiz duygusal faydaların aynısını almazlar.
Dolayısıyla duygusal açıdan da kedinizin bir yavrusu olmasına izin vermenizin bir anlamı yoktur. Aksine kısırlaştırmanın geciktirilmesi, idrar püskürtme, enfeksiyonlar ve plansız gebelikler gibi olumsuz sonuçların artacağı anlamına gelir.
Kısırlaştırma maliyeti, kedinizin cinsiyetine ve veterinerinizin önerdiği ekstra destekleyici prosedürlere bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi daha kolay olduğu için dişi kedilerin kısırlaştırma işlemine oranla fiyat açısından çok daha uygundur.
2021 yılı için kedi kısırlaştırma fiyatları erkek kediler için ortalama 300 TL – 350 TL; dişi kediler için ise ortalama 600 – 650 TL civarında seyretmektedir. Kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız, ilginizi çekebilecek farklı içeriklerimiz de mevcut! Bunlar;
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar