Arabian Mau Özellikleri ve Bakımı

Arabian Mau Resimleri
Arabian Mau, insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla oluşmuş bir kedi ırkıdır. Tüm doğal kedi ırkları arasında en eski ırk olan Arabian Mau enerjik ve eğlenceli olmasıyla bilinir. Kendisine Arap Yarımadası’nda yaygın olarak rastlanmaktadır. Çoğu zaman Mısır Mausu ırkı ile karıştırılsa da aslında birçok farklılığa sahiptir. Gelin, Arabian Mau ırkı hakkında detaylı bilgilere birlikte göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Karşınızda Arabian Mau. İnsan müdahalesi olmadan, doğal seçilim yoluyla oluşmuş dünyanın en eski kedi ırklarından biridir. Hareketli yapısı, enerjik tavırları, sosyal ve girişken yönü ile Ortadoğu ve Arap Yarımadası’nın en beğenilen kedi ırkıdır.

Her şeyden önce bu cinsin son derece atletik bir vücut yapısının ve bu nedenle de aktif bir kedi olduğunu bilmenizi isteriz. Çoğunlukla sokak kedisi olarak yaşam sürse de, evcil olarak sahiplenilen pek çok Arabian Mau kedisine de rastlanır.

Arabian Mau kedisinin olduğu bir evde sakinlik pek de düşünülemez. Onun olduğu ortamda mutlaka onu oyalayacak birçok oyuncak, bir kedi ağacı ve tırmalama direği olması gerekir. Bununla beraber, sahibi veya evin diğer bireyleri tarafından ilgi görmeye ve oyunlara davet edilmek ister. Pek aşırı talepkar olmasa da, gün içerisinde mutlaka etkileşime dayalı aktivitelerin bir parçası olmayı bekler. Oyuncu kimliğinin bu denli gelişmiş olması aslında onun geniş bir yaşam alanına da ihtiyacının olduğunu bizlere göstermektedir. Bu nedenle, Arabian Mau kedisi etrafta rahatça hareket edebilmesi için yeterince geniş alanlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, küçük apartman dairelerinden çok, geniş daireler ve bahçeli müstakil evlerde daha rahat bir yaşam sürebilmektedir.

Arabian Mau, çok akıllı bir türdür. Bu zekâsı zaten oyunlarda da kendini açıkça ortaya koymaktadır. Hem oyunlarda hem de eğitimlerde kendine has taktikler geliştirerek olmadık şeyler yapabilir ve çoğu zaman da bu yönüyle sahibini şaşırtabilir. Zekâsını kullanabileceği ve kendini zihinsel olarak tatmin edebileceği etkileşimli oyuncaklara ihtiyaç duyar. Bu ileri zekâsı onu kolay eğitilebilir bir kedi yapar. Özellikle henüz yavruyken ona tuvalet eğitimi olsun, tasmalı yürüyüş eğitimi olsun kolayca öğretilebilir, periyodik bakımları içeren tırnak kesimi, göz ve kulak temizliğine alıştırılabilir. Elbette, yetişkinlik döneminde de Arabian Mau’suna pek çok şey zorlanılmadan öğretilebilir.

Arabian Mau’su zeki bir ırk olduğu kadar oldukça da sosyal bir kedidir. Kesinlikle hiçbir zaman çekimser davranışlar sergilemez aksine son derece girişken tavırlarla hareketli yapısını gösterir. Eve gelen yabancılardan kaçmaz, aksine çok fazla süre geçmeden yanlarına yaklaşarak onlarla etkileşime girmek ister. Bununla birlikte, çocuklu bir evde hatta diğer cins evcil hayvanların olduğu bir ortamda huysuz bir kediye dönüşmez. Çocuklu bir ailede Arabian Mau’su daha iyi bir şekilde özelliklerini sergileyebilmektedir. Fakat bu sosyalliği onun bir kucak kedisi olduğu anlamına da gelmez. Arabian Mau, biraz bağımsızdır. Dolayısıyla, kucak kedisi olarak pek de bir üne sahip değildir.

Bu cins aşısı sosyal olduğu için ne yazık ki uzun süre boyunca yalnız kalmaya gelememektedir. Böyle bir durumda stres yaşayarak muhtemel bir sağlık sorunun ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Dolayısıyla, yalnız yaşayan kişiler veya onunla çok fazla ilgilenemeyecek durumda olan yaşlı çiftler için pek de uygun bir kedi türü değildir. Arabian Mau’su kalabalık ortamlardan keyif alır. Çocuklu aileler tam da kendini iyi hissedebileceği ortamlardır. Hatta iyi huylu köpekler ve diğer cins kedilerle de aynı ortamda yaşam sürebilir. Çok fazla arkadaş canlısı olduğu için herkesle iyi geçinme eğilimi gösterir ve sorunsuz bir şekilde anlaşabilir.

Genel olarak, bu sevimli kedi harika bir kişiliğe sahiptir. Her zaman etkileşim içerisinde olan Arabian Mau’su, çocuklu aileler için oldukça uygundur. Onun olduğu ortamda neşe de sevgi de her zaman vardır

Tarih

Kökleri 1000 yıldan daha eskiye dayanan Arabian Mau tamamen doğal yollarla oluşmuş dünyanın en eski kedi ırklarından biridir. Ortadoğu ve Arap Yarımadası’nda popüler bir evcil kedi ırkı olan Arabian Mau, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Amman, Suudi Arabistan dâhil olmak üzere bu coğrafyadaki pek çok ülkede uzun süreler varlığını göstermektedir. Arabian Mau’su esasında bir sokak kedisi ancak son 20 yılda evcil bir cins kedi olarak popülerleşti. Ancak halen daha çoğunlukla sokak kedisi olarak bağımsız bir hayat sürmektedir.

Tam olarak evcilleştirilme tarihleri bilinmese de kökenleri açıktır. Onun, Afrika yaban kedisinden oluştuğunu ve Ortadoğu’ya göç ettiği bilinmektedir. Daha sonrasında ise yukarıda adı geçen ülkelerde giderek artan bir nüfusa sahip olmuştur.

Arabian Mau, ilk olarak Emirates Kedi Federasyonu ve Dünya Kedi Federasyonu tarafından tanındı. Dünya Kedi Federasyonu, Arabian Mau kedisini 2008 yılında tanımıştır. Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ise henüz Arabian Mau kedi ırkını tanımamaktadır. Ancak bu cinse artan ilgi nedeniyle Arabian Mau ırkının adını gelecek yıllarda daha da çok duyacağımız kesin.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta boy bir kedi cinsi olan Arabian Mau, atletik vücuda sahip olup, son derece zeki ve oyuncu bir kedi olarak bilinir. Şık paltosu parlak tüylerden oluşur. 4 ila 7 kilo arası ağırlığıyla tipik bir kedi görünümündedir. Tam boyut standardı değişmekle birlikte 30-35 santim boya sahiptir. Erkek kediler dişilerden biraz daha iri bir vücuda sahiptir. Bu cins, ayrıca kaslı uzun bacaklara ve oval pençelere sahiptir. Kulakları sivri ve görece biraz büyüktür. Kuyruğu, vücudunun geri kalanına kıyasla orta uzunluktadır. Gözleri badem şeklinde, yüzü geniş hatlara sahiptir.

Kafa

Arabian Mau kedisinin geniş bir kafa yapısı vardır. Yanakları hafif dışa çıkıktır. Alından buruna doğru hafif bir eğim görülür. Çene yeterince güçlüdür. Bıyıkları belirgin derecede uzundur. Elmacık kemikleri ve güçlü çenesi yüzde kendini açıkça belli eder. Aynı zamanda hafif bir eğimle son bulan burnu oldukça küçük ve düzgündür. Burnu tıpkı küçük bir üçgeni andırır.

Kulaklar

Arabian Mau tipik bir cins kediden görece biraz daha büyük kulaklara sahiptir. Bu cinsin en belirgin özelliği de zaten büyük ve sivri kulaklarıdır. Kulaklar dışa açık şekildedir. Tabanda geniş olup, uçlara doğru sivrilerek son bulur. Kulaklar dik ve açıktır. Bu da Arabian Mau kedisine her zaman uyanık bir görünüm katmaktadır. Kulak içlerinde hafif tek tük tüylenmeler görülebilir.

Gözler

Gözler badem şeklinde olup yeterince geniştir. İki göz arası mesafe neredeyse 1,5 göz genişliği kadardır. Göz renkleri çoğunlukla sarı ve yeşil renk olsa da, herhangi bir renkte de olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Arabian Mau, oldukça orantılı bir vücuda sahiptir. Bu fiziksel dengesi ona şahane zariflikte bir görünüm kazandırır. Bu kusursuz orantılı vücudunu uzun ve kaslı bacakları tamamlar. Arabian Mau kedisinin uzun bacakları oval pençeleriyle son bulmaktadır.

Kuyruk

Arabian Mau, vücut dengesini korumaya yetecek kadarıyla orta uzunlukta bir kuyruğa sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uca doğru hafif incelerek son buluyor.

Tüy

Arabian Mau kısa bir tüy yapısına sahiptir. Hipoalerjenik kedi değildir ve özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Bununla birlikte, aşırı bakım gerektirmeyen bir cinstir. Haftada bir iki defa fırçalamanız yeterli olacaktır. Bu cins kedilerin ileriki yaşlarda tüyleri oldukça sert hale gelebilmektedir.

Renk

Bu cins, çok çeşitli renk ve desenlerde görülebilmektedir. Genellikle, siyah, beyaz, gri ve kahverengi renklerin bir arada olduğu bir renk dağılımına sahiptir. Bazı Arabian Mau kedileri tıpkı Sarman benzeri bir renk tonlarına da sahiptir. Kürk desenleri ise kahverengi tekir, benekli, düz renk veya yama görünümlü olabilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Arabian Mau kedisi eğitilmesi kolay bir ırktır. Yüksek bir zekâ seviyesine sahip olmakla birlikte son derece hareketli yapısıyla oyuncu olduğu söylenebilir. Rahat hareket edebilmesi için geniş alanlara ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, çok sayıda interaktif oyuncağın olması ile zihin yapısı sürekli aktif tutulabilir ve eğitime de böylelikle teşvik edilebilir. Bu cins kediye tasmalı yürüyüş ve tuvalet eğitimi çok zorlanılmadan verilebilir. Eğitim sırasında ödül mamalarının mutlaka kendisiyle paylaşılması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca, tut-getir tarzı oyunlarla dilediğiniz komutu ona öğretebilirsiniz. Son olarak, Arabian Mau kedisi için mutlaka bir kedi ağacı ve tırmalama direği de gereklidir.

Arabian Mau kedisinin ortalama ömrü yaklaşık 12 ila 14 yıl arasıdır. Bununla birlikte, bu cinsin yaklaşık 17 yıl kadar yaşadığı da bilinmektedir. Bu kadar uzun bir süre yaşayabilmesinin en önemli nedeni onun sağlıklı bir cins olmasıdır. Bu cins, önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmadığı için, uzun süreler yaşayabilmektedir.

Arabian Mau kedisi yüzlerce yıllık bir tarihe sahiptir. Ataları Arabistan çöllerinde yaşamlarını sürdüren güçlü ve tüm mevsim şartlarına uyum sağlayabilen kedilerdi. Bu da bugünün Arabian Mau kedilerini aynı ölçüde dayanıklı kılmaktadır. Bu cins, sağlıklı olmasıyla bilinir. Ölümcül risk taşıyan genetik bir hastalığa sahip değildir. Dolayısıyla, kayıtlara geçmiş herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır.

Diğer pek çok ırk gibi, Arabian Mau kedisi de yıl boyunca birden fazla kızgınlık döngüsüne girmektedir. Kızgınlık dönemine giren Arabian Mau dişisi bu dönemde herhangi bir günde çiftleşebilmektedir. Erkek Arabian Mau kedileri ise yetişkinlik döneminden itibaren her zaman çiftleşmeye hazırdır. Evcil kedisini çiftleştirmeyi düşünmeyen sahipler kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi alabilirler.

Arabian Mau dişisi çiftleştikten sonra 71 gün kadar süren bir gebelik süreci yaşamaktadır. Bu sürenin sonunda genellikle üç ila dört yavru kedi dünyaya getirmektedir. Doğum öncesi anne kedi ve doğum sonrası hem anne hem de yavru kedilerin durumu mutlaka dikkatle takip edilmelidir.

Orta boy bir kedi cinsi olan Arabian Mau, tam boyut standartları değişse de, genel itibariyle 4 ila 7 kilo arası bir ağırlığa sahip olup, 30 ila 35 santim kadar da boya erişebilmektedir. Bununla birlikte, erkek Arabian Mau kedisi dişiden biraz daha iri bir vücuda sahiptir.

Bu cinsi harika kılan özelliklerden birisi, öyle her şeyi seçip yiyen bir kedi olmamasıdır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için ihtiyacı olan tek şey dengeli bir protein diyetidir. Dolayısıyla, hayvansal gıda ağırlıklı yaş ve kuru mamayı afiyetle tüketebilir. Özellikle sığır eti, ciğer, balık gibi protein zengini besinlerin yer aldığı mamalar tercih edilebilir. Ancak, söz konusu yemek olduğunda bu cinsin aşırı yemek yeme eğiliminde olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, beslenmesinin düzenli ve ölçülü olması, onun aşırı kilo almasının da önüne geçmesine yardımcı olacaktır. Uygun bir diyet programı için veterinere danışılabilir.

Arabian Mau, seçici bir kedi ırkı değildir. Tipik bir kedinin yediği besinlerin tümünü afiyetle tüketebilmektedir. Yalnızca her kedi gibi mutlaka protein ağırlıklı beslenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla, bu cinsin ilk tercihi sığır eti, ciğer, tavuk eti, balık eti, hindi eti gibi besleyici hayvansal gıdalar olacaktır. Bununla birlikte, hazır ticari mamaların dışında haşlanmış yumurta, sebzelerden yeşil fasulye, ıspanak, az da olsa karbonhidrat ihtiyacını karşılaması için yulaf, tatlı patates verilebilir ve meyvelerden kavun, muz, yaban mersini kendisiyle paylaşılabilir. Toksik içerikleri nedeniyle üzüm, kuru üzüm, limon, portakal, zehirli gıdalardan şekerli, tuzlu gıdalar, soğan, sarımsak ve diğer çiğ gıdalar ise verilmemelidir.

Arabian Mau, aşırı bakım gerektirmeden bir kedi ırkıdır. Parlak tüylerini haftada yalnızca bir iki defa fırçalamanız yeterli olacaktır. Orta uzunlukta tüyleri kaliteli bir fırça ile taranılabilir. Yalnız haftalık periyodik bakımının aksatılmamasına dikkat edilmelidir.

Tüy bakımının yanı sıra her kedi için gerekli olan göz temizliği, kulak temizliği, tırnak kesimi ve ağız bakımı da Arabian Mau kedisine zorlanılmadan uygulanabilir. Bu periyodik bakımlar her ne kadar henüz yavruyken kediye alıştırılması önerilse de, yetişkin Arabian Mau kedisine de zahmetsizce uygulanabilir. Bakım esnasında, onun sakin kalabilmesini sağlamak için tüylerinin okşanması ve birkaç ikram mamasının da kendisiyle paylaşılması unutulmamalıdır.

Arabian Mau kedisi hipoalerjenik bir ırk değildir. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Bununla beraber, düzensiz bakım sonucu da tüylerini dökebilmektedir. Bu nedenle, haftada yalnızca bir iki defa tüylerinin fırçalanması söz konusu tüy dökülmesini en aza indirmeye fayda sağlayacaktır.

Arap Yarımadası’na özgü bir ırk olan Arabian Mau, doğal bir kedi ırkıdır ve neredeyse 1000 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürmektedir. Bu da onu dünyanın en eski doğal kedi ırklarından biri yapmaktadır. Önceleri Arabistan çöllerinde yaşamlarını sürdüren Arabian Mau kedileri, bugün tüm dünyada evcil kediler olarak oldukça popülerdir. Dünya genelinde yaşayan Arabian Mau kedilerinin kesin sayısı bilinmemektedir. Türkiye’de de kendisine rastlamak pek mümkün değildir. Tipik bir Arabian Mau kedisi ortalama 250 ila 600 dolar arası bir maliyete sahiptir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.